E-UPRAVA V SLOVENIJI E-GOVERMENT IN SLOVENIA

Size: px
Start display at page:

Download "E-UPRAVA V SLOVENIJI E-GOVERMENT IN SLOVENIA"

Transcription

1 UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO E-UPRAVA V SLOVENIJI E-GOVERMENT IN SLOVENIA Študent: Dejan Golenko Naslov: Kozjak nad Pesnico 22/c Številka indeksa: Način študija: Redni študij Program: Univerzitetni Študijska smer: Finance in bančništvo Mentor: dr. Samo Bobek Maribor, September, 2008

2 2 PREDGOVOR Sodobna informacijska tehnologija v Sloveniji je leta nazaj bila v močnem zaostanku za tehnologijami najrazvitejših držav. Koncem devetdesetih let prejšnjega stoletja je prišlo v Sloveniji do razcveta informacijske tehnologije, kar je imelo za posledico hitrejše in racionalnejše delovanje uprave, podjetij in posameznikov. Razvoj elektronske javne uprave v Sloveniji pomeni prelom v odnosih med upravno stroko in tehnološkimi spremembami. E-uprava v Sloveniji je doživela temeljite spremembe navznoter in navzven. Številne rešitve, metode dela in prakse, ki so se v upravi razvijale veliko let poprej, so čez noč zastarele in postale popolnoma odveč. Poslovanje v e-upravi je dobila povsem novo dimenzijo z uveljavitvijo elektronskega poslovanja, elektronskih dokumentov in interneta. Slovenija je doživela velik korak k napredku na tem področju. Poznamo tri vrste e-poslovanja, katerega del je tudi e-uprava. E-uprava prinaša številne ugodnosti tako za posameznika kot za zaposlene, vendar na drugi strani predstavlja večji finančni strošek. Glavni vir komunikacije med državljani in javno upravo je portal e- uprave, ki je primerljiv s podobnimi portali v državah Evropske unije. Glede razvitosti portala e-uprave je jasno, da so vodilni v javni upravi naredili dobro delo, medtem ko na področju uporabnosti in prepoznavnosti še vedno zaostajamo za drugimi državami. Iz leta v leto se povečuje tudi število e-storitev dosegljivih preko portala e-uprave, kar lahko samo pozitivno vpliva na nadaljnji razvoj e-uprav v Sloveniji. Storitve javne uprave razdelimo v tri skupine. Prva je G2G, kar pomeni medsebojno poslovanje enot javne uprave. V diplomski nalogi se bomo osredotočili na drugi dve skupini. Ti sta: poslovanje javne uprave s prebivalci (G2C) in poslovanje s poslovnimi subjekti (G2B). Javna uprava opravlja na vseh teh področjih veliko število storitev, tako da vseh ni mogoče spremljati. Zato je Evropska komisija razvila seznam dvajsetih osnovnih storitev, ki jih elektronsko zagotavlja javna uprava. Osem storitev se navezuje na poslovne subjekte, dvanajst pa na državljane. Na podlagi teh storitev lahko ocenimo razvitost e- poslovanja javne uprave v posamezni državi. Pomen e-uprave v Sloveniji se povečuje, saj preko interneta zmanjšujemo stroške, razbremenjujemo delo zaposlenih na okencih, dosegamo časovne prihranke, kar se posledično kaže na večji učinkovitosti in preglednosti poslovanja javne uprave ter kvalitetnejšemu zadovoljevanju potreb za uporabnike e-uprave. S tem prihaja do večje natančnosti in točnosti opravljenih storitev ter manjše število napak, večje število obravnavanih in rešenih zahtevkov, hitrejše reševanje postopkov in nenazadnje tudi boljši ugled javne uprave. Moj cilj pri pisanju diplomskega dela je podrobno spoznati področje javne uprave in e- uprav v Sloveniji. Obravnavana tema je zelo široka, zato je tudi glavni problem omejiti področje raziskave. Tema ponuja veliko znanja in novosti na svojem področju.

3 3 KAZALO VSEBINE stran 1 UVOD Opredelitev področja in opis problema Namen, cilji in osnovne trditve Predpostavke in omejitve raziskave Predvidene metode raziskovanja 7 2 ELEKTRONSKO POSLOVANJE Splošno o elektronskem poslovanju Vrste elektronskega poslovanja Podjetje podjetje Podjetje posameznik Javna uprava državljani Prednosti in pomanjkljivosti e-poslovanja Prednosti Pomanjkljivosti 16 3 E-UPRAVA Pojem elektronske uprave Razvoj elektronske uprave v Sloveniji Storitve e-uprave Prednosti in slabosti e-uprave Prednosti Slabosti 25 4 ENOTNI DRŽAVNI PORTAL E-UPRAVA Zgradba e-portala E-dohodnina E-upravne zadeve Podaljšanje prometnega dovoljenja VLOP E-zaposlitev Informativne storitve E-demokracija ISPO Portal upravnih enot Portal E-VEM E-zemljiška knjiga in e-kataster E-davki E-notarji E-sodni register Merjenje zadovoljstva uporabnikov z e-upravo Elektronski podpis in digitalna potrdila SIGOV CA SIGEN CA 49

4 Pridobitev digitalnega potrdila za fizične osebe Primerjava Slovenije z drugimi državami EU 51 5 SKLEP 54 6 POVZETEK 56 7 ABSTRACT 57 8 LITERATURA 58 9 VIRI 59 SEZNAM SLIK 61 SEZNAM TABEL 61

5 5 1 UVOD 1.1 Opredelitev področja in opis problema Hiter razvoj informatike, računovodstva in telekomunikacij je pripeljal do razvoja elektronskega poslovanja, ki je postalo zanimivo za vse sfere delovanja države in gospodarstva. Medtem, ko je v gospodarstvu vse večinoma prepuščeno tržnim zakonitostim in konkurenčnosti, je v upravi drugače. Z zakonodajo je določen že sam obstoj uprave, njeni organi in delovanje te uprave. Na nek način je zakonodaja zaviralec razvoja elektronskega poslovanja, saj razvoj le-tega ne more slediti razvoju informatike. Težava je v tem, da je informatika praksa, zakonodaja pa le teorija. Skupaj z državo se skozi različne procese spreminja tudi njena uprava. Državna uprava Slovenije se po vzoru drugih držav sooča z izzivi, ki jih prinaša internetna tehnologija. Državna uprava si prizadeva, da bi državljanom, poslovnim partnerjem in zaposlenim v državni upravi, ponudila kvalitetna in učinkovite storitve s pomočjo interneta. Javna uprava posluje z dvema skupinama odjemalcev. V prvo skupino spadajo prebivalci države. Njeno poslovanje s prebivalci označujemo s G2C (Government to Citizen). Poslovanje z pravnimi osebami, ki spadajo v drugo skupino odjemalcev imenujemo G2B (Government to Business). Lahko pa javna uprava posluje sama s seboj, kar označujemo s G2G (Governement to Government). Elektronska uprava ali skrajšano e-uprava predstavlja del e-poslovanja. S pomočjo internetne tehnologije poskuša nuditi storitve in informacije državljanom, podjetjem, zaposlenim in ostalim. E-uprava le-to dosega z učinkovitim portalom, ki je primerljiv z ostalimi državami Evropske Unije. 1.2 Namen, cilji in osnovne trditve Namen diplomske naloge je proučiti elektronsko poslovanje in elektronsko javno upravo, njeno uporabo in razširjenost v Sloveniji. E-upravo naše države bomo tudi primerjali s tujimi. V diplomski nalogi bomo prikazali nastanek elektronske uprave v Sloveniji, ovire in prednosti ter slabosti, ki jih prinaša uvedba le-te. Osredotočili se bomo na portal javne uprave v Sloveniji, ki ponuja najrazličnejše storitve, katerih število se bo v prihodnosti še povečevalo. Cilj našega diplomskega dela je ugotoviti, da je elektronska javna uprava ključnega pomena za uspešno in kontinuirano delovanje javne uprave v prihodnosti.

6 6 Pomen e-uprave v Sloveniji se povečuje, saj preko interneta zmanjšujemo stroške, razbremenjujemo delo zaposlenih na okencih, dosegamo časovne prihranke, kar se posledično kaže na večji učinkovitosti in preglednosti poslovanja javne uprave ter kvalitetnejšemu zadovoljevanju potreb za uporabnike e-uprave. S tem prihaja do večje natančnosti in točnosti opravljenih storitev ter manjše število napak, večje število obravnavanih in rešenih zahtevkov, hitrejše reševanje postopkov in nenazadnje tudi boljši ugled javne uprave. V diplomski nalogi bomo skušali dokazati naslednje hipoteze: elektronska uprava prinaša številne ugodnosti tako za državljane kot tudi za zaposlene; uvajanje elektronske uprave je soočeno s številnimi ovirami od tehnoloških, organizacijskih in drugih, predvsem predstavlja velik finančni zalogaj; število uporabnikov storitev E-uprave se iz leta v leto veča; Slovenija je primerljiva z ostalimi razvitimi državami glede nudenja elektronskih informacij in storitev državljanom. 1.3 Predpostavke in omejitve raziskave Na podlagi proučevanja literature s področja elektronske javne uprave v Sloveniji smo v tem diplomskem delu izpostavili naslednje predpostavke: e-poslovanje v javni upravi vodi k novim pozitivnim vrednotam in učinkom; glavni razlog preoblikovanja javne uprave v e-upravo je predvsem hitrejše in kvalitetnejše delo državne uprave, kar posledično prinaša večje zadovoljstvo uporabnikov; temelj elektronskega komuniciranja med javno upravo in ostalimi udeleženci je državni portal e-uprave; Slovenija je na področju e-uprave konkurenčna ostalim članicam Evropske Unije. Pri pisanju diplomskega dela smo se omejili na raziskovanje e-uprave v Sloveniji, v okviru katere bomo obravnavali državni portal e-uprave. Pojavile so se tudi omejitve glede uporabe literature, saj je področje elektronskega poslovanja in elektronske uprave v nenehnem spreminjanju, kar posledično pomeni, da literatura hitro zastari. Uporabljali bomo najnovejše vire s tega področja, v veliki meri bodo uporabljeni elektronski viri iz svetovnega spleta. Določeno omejitev velja tudi omeniti pri dostopu podatkov do državnega portala e-uprave, saj so določeni podatki nedostopni širši javnosti.

7 7 1.4 Predvidene metode raziskovanja Glede na našo izbrano temo diplomskega dela, bomo uporabili poslovno raziskavo kot vrsto ekonomske raziskave. Pri našem raziskovanju problema se bomo ukvarjali tudi z razvojem ter razvitostjo e-uprave v Sloveniji, kar je značilnost dinamične ekonomske raziskave. Pri pisanju diplomske naloge bomo uporabili tako deskriptivni kot analitični način. V okviru deskriptivnega pristopa bomo največ uporabljali metodo kompilacije, saj bomo prihajali do spoznanj prišli preko stališč drugih avtorjev s pomočjo različni člankov, knjig in spletnega gradiva. Uporabili bomo tudi metodo komparacije za tuje države. Pri oblikovanju sklepov bomo upoštevali pravila induktivne in deduktivne metode v sklopu analitičnega raziskovanja.

8 8 2 ELEKTRONSKO POSLOVANJE 2.1 Splošno o elektronskem poslovanju Elektronsko poslovanje je široko področje, ki zajema tehnične, tehnološke, ekonomske, pravne in organizacijske okvire. Internet je kot nov komunikacijski medij prinesel silovit napredek na tem področju in kot posledica razvoja interneta je elektronsko poslovanje dobilo nove razsežnosti. Elektronsko poslovanje oz. krajše e-poslovanje pomeni poslovanje oz. opravljanje dejavnosti s pomočjo elektronskega sporočanja. Angleški izrazi, ki se uporabljajo za e- poslovanje so electronic transactions, electronic commerce in electronic business. Najbolj je razširjeno v raznih gospodarskih dejavnostih, vendar se hitro širi tudi na ostala področja vseh drugih dejavnosti (Toplišek 1998, 314). Po mnenju evropske komisije je elektronsko poslovanje katerakoli oblika poslovanje, pri katerem stranke delujejo na elektronski način, namesto da bi delovale fizično, ali bi bile v neposrednem fizičnem stiku (Jerman 2001, 12). E-poslovanje obsega veliko več kot le navadno izmenjavo računalniških podatkov in izmenjavo spletne trgovine, saj deluje v sklopu svoje poslovne dejavnosti s pomočjo računalniških omrežij in računalniških aplikacij. Obsega elektronsko bančništvo, e-trženje, e-trgovanje, e-zavarovalništvo, spletno trgovino, svetovanje in delo na daljavo, računalniško podprto skupinsko delo, elektronsko borzno poslovanje in druge dejavnosti (Jerman 2001, 11). Značilnosti e-poslovanja so naslednje (Jerman 2001, 12): način dela (računalniška izmenjava podatkov ob uporabi odprtih omrežij s pomočjo interneta); vsebina poslovanja (prodaja blaga in storitev, plačevanje, prodaja informacij, bančne transakcije, izmenjava dokumentov in listin, storitve trženja, nakupovanje v spletnih trgovinah, opravljanje in nudenje pomoči na daljavo, itd.); udeleženci poslovanja (posamezniki, podjetja in državne ustanove). Elektronsko poslovanje poteka tako po zaprtih kot po odprtih sistemih, ki se medsebojno prepletajo. Med zaprte uporabniške sisteme uvrščamo ekstranet in intranet. Intranet je omrežje znotraj enega podjetja, ki je realizirano z uporabo standardnih tehnologij interneta. Ekstranet je intranet, ki je prek javno dostopnega interneta dostopen ožjemu krogu poslovnih partnerjev. Primeri zaprtih sistemov so bančna omrežja, omrežja plačilnega prometa, omrežja državne uprave ipd. (Jerman 2001, 16).

9 9 Pri odprtih sistemih pa je v ospredju internet omrežje. Za e-poslovanje se uporabljajo različne storitve tega omrežja, kot so: elektronska pošta, prenos datotek, svetovni splet in videokonferenca z uporabo navideznega omrežja, ki omogoča večsmerno storitev. (ibid., 16). Prva stopnja pri uvajanju e-poslovanja je predstavitev podjetja na internetu. Nastop javne uprave na internetu omogoča (prirejeno po Jerman 2001, 44): informiranje uporabnikov o storitvah javne uprave, povečevanje učinkovitosti zaposlenih v javni upravi, interakcije z zunanjimi partnerji, izboljšane interakcije znotraj podjetja (posodobitev poslovnega procesa). Pri e-poslovanju se prepletajo tehnično-tehnološke in pravno-organizacijske oblike. V tej problematiki ekonomisti in pravniki težje razumejo knjige, ki so napisane v tehničnem jeziku. Tako se pri e-poslovanju težišče glavnih problemov pomika iz tehničnih proti netehničnim (Toplišek 1998, 1). 2.2 Vrste elektronskega poslovanja Glede na interakcije subjektov v e-poslovanju so se oblikovale tri glavne vrste poslovanja (Jerman 2001, 17): podjetje podjetje (B2B business to bussines); podjetje potrošnik (B2C bussines to customer); javna uprava državljani (G2C governement to citizen). E-poslovanje med podjetji (B2B) predstavlja največji del poslovanja. Zajema vzpostavljanje povezave med prodajalci na drobno in dobavitelji (plačila, naročila) ter e- bančništvo do sodelovanja na skupnih projektih (ibid. 17). E-poslovanje s končnimi porabniki (B2C), zajema veliko novih področij, ki temeljijo na poslovanju z uporabo internetnih tehnologij. Potrošniku nudijo opravljanje raznih nalog preko osebnega računalnika: od bančništva in nakupovanja do izobraževanja in dela (ibid. 17). Pri poslovanju z javno upravo ločimo dve vrsti poslovanja. Poslovanje s podjetji (G2B governement to bussiness) zajema pobiranje davčnih napovedi, registriranje vozil in javne nabave. Poslovanje s prebivalci (G2C) je eno najzahtevnejših opravil, ker zahteva lokalni dostop do teh storitev vseh državljanov (ibid. 17). G2C pomeni e-storitve za državljane, ki urejajo odnose, značilne za interakcijo med javno upravo in državljani. Sem sodijo aplikacije, ki so najuporabnejše za državljane. Omogočajo posredovanje različnih informacij v spletu, plačevanje upravnih taks v spletu, oddajo elektronskih vlog, oddajo dohodninske napovedi, e-volitve, itd. (Kričej 2002, 33).

10 10 E-storitve lahko dosežejo različne stopnje e-poslovanja, ki jih prikažem,o z ocenami od 0 do 4. Posamezne stopnje e-poslovanja pomenijo (Kričej 2002, 35): 0 Ni informacij: informacije o storitvi niso dostopne v spletu. 1 Informacije: dostopne so samo informacije o storitvi v internetu (opis postopka, zakonodaja ). 2 Interakcija: omogočeno je shranjevanje obrazcev ali vlog iz interneta v osebni računalnik (možnost tiskanja obrazcev in vlog). 3 Dvosmerna interakcija: omogočeno je izpolnjevanje obrazcev ali vlog na internetu, kar vključuje tudi avtentikacijo. Z izpolnjenim obrazcem se izvede določena storitev. 4 Transakcija: omogočena je izvedba popolne storitve na internetu, vključujoč izpolnjevanje obrazcev ali vlog, avtentikacijo, plačevanje in posredovanje odločb, potrdil ali drugih oblik rezultatov zaključene storitve po internetu Podjetje podjetje Računalniška izmenjava podatkov Računalniško izmenjevanje podatkov pomeni izmenjevanje poenotenih, kodiranih sporočil med dvema računalniškima rešitvama (aplikacijama). V praksi za prevajanje podatkov v poenoteno obliko skrbi prevajalni del programa, kjer na drugi strani sprejemni del prevede v razumljivo obliko. Ker gre za samodejnost, je malo možnosti, da bi prišlo do človekovih napak. Vgrajeni mehanizmi za potrjevanje sporočil pa pripomorejo, da RIP deluje zanesljivo (potrditev, da je prejemnik sporočilo prejel, da je vsebina sporočila nepoškodovana, da prejemnik vsebino sprejema ali odklanja ipd.) (Toplišek 1998, 13). Značilnosti RIP-a so naslednje (Turban 1999, ): transakcija poslovnih sporočil (RIP uporabljamo za elektronsko izmenjavo ponovljivih poslovnih transakcij, kot je na primer naročilo, faktura, račun, odobritev kredita, tovorni list ); standardna podatkovna oblika (smiselnost uporabe za ponavljajoča RIP sporočila, saj omogoča krajšanje dolžine sporočila); RIP prevajalec (pretvorba podatkov v standardno obliko in obratno); zasebne linije proti internetu (v preteklosti je RIP potekal preko omrežij, ki so bila cenovno dostopna samo velikim podjetjem, saj so omogočala varnost in sposobnost. S pojavom interneta se je to spremenilo, saj je temeljil na RIP-u.). Razlika med internetom in RIP-om je naslednja (Jackson 2003, 17-18): Internet je nelastniški in odprt sistem. Protokoli so objavljeni, tako da jih teoretično lahko vsak uporablja za priključitev na internet. Odprti sistem so po definiciji bolj nagnjeni k goljufijam. Rip sistemi so zaprti in lastniški. To pomeni, da jih lahko uporabljajo samo plačniki, kar pa jim omogoča večjo varnost pri transakcijah.

11 11 Internet Internet je globalno komunikacijsko omrežje, ki zagotavlja neposredno povezavo z vsakomer preko ponudnikov internetnih storitev in je povezano preko spletnih portalov. Od takrat, ko je pristop na internetu odprt za vse, obstaja pomanjkanje na kontroli, ki se kaže na povečanih informacijah. Uporaba interneta je največja v B2C (business to customer) kot vrsti e-poslovanja (Turban 2000, ). Intranet Uporaba intraneta je v porastu, ne samo kot komunikacijski sistem, temveč tudi kot pomoč pri elektronskem trgovanju. Intranet pospešuje elektronsko trgovanje v podjetju, tako da se izdelki podjetja prodajajo zaposlenim, pospešuje pa lahko tudi zunanjo trgovino. Transakcije pospeši na naslednje načine (Turban 1999, ): zmogljiv vstop (z enkratnim vstopom pridobimo primerne podatke za podporo finančne funkcije, ki omogočajo normalno poslovanje); skupno predelovanje (za celotni sistem se uporabljajo skupni postopki za predelovanje podobnih transakcij, ki omogočajo poročanje v doslednem načinu); dosledne notranje kontrole (kontrole vstopnih podatkov, predelovanje transakcij in poročil se uporabljajo skozi celotni sistem, da bi zagotovili pravnomočnost informacij in zaščito finančnih virov). Intranet uporablja na internetu temelječo tehnologijo, da lahko priskrbi dostop raznolikih informacij za podjetje. Primeren je za nadomestitev prenašanja informacij znotraj podjetja s papirjem, kar se kaže v zniževanju stroškov, lažji dostopnosti podatkov in večji učinkovitosti. Dostop strank na določene dela intraneta, je zaželena podpora, ki omogoča nižje stroške ter je močno marketinško in komunikacijsko sredstvo (ibid., 246). Ekstranet Ekstranet je omrežje, ki povezuje intranete podjetij s pomočjo omrežja internet. Njegova glavna funkcija je gojiti sodelovanje med podjetji. Ekstranet uporablja iste komponente kot internet (elektronsko pošto, brskalnike ) ter poveže podjetniški intranet z dobavitelji, strankami in poslovnimi partnerji. Ekstranet se uporablja za pregled popisa zunanjim revizorjem ali za prenos informacij dobaviteljem. To sta le eni izmed mnogih nalog ekstraneta. (ibid., 247). 000

12 12 TABELA 1: ZNAČILNOSTI INTERNETA, INTRANETA IN EKSTRANETA VRSTA OMREŽJA UPORABNIKI DOSTOP TIPI INFORMACIJ Internet Posameznik Javen, brez omejitev Splošne, javne Intranet Samo pooblaščeni zaposleni Zaseben in omejen Specifične, skupne in lastniške Ekstranet Pooblaščene skupine sodelujočih podjetij Zaseben, pooblaščeni zunanji sodelavci Deljive s pooblaščeni skupinami Vir: Turban (2000, 241) Podjetje posameznik Velika uporaba interneta v zadnjih letih je omogočila pospešeno trgovanje med podjetji in posamezniki, saj obstaja veliko potencialnih uporab e-poslovanja (Turban 1999, 221). Elektronsko trgovanje V elektronski obliki so izvedljive vse vrste trgovanj: ne veliko, na drobno in ne glede na vrsto blaga. Poslovanje se lahko izpelje s posameznimi naročili, s sukcesivnimi dobavami, avtomatizirano na način RIP-a, izvedljiva so borzna blagovna trgovanja, samodejno trgovanje ipd. (Toplišek 1998, 15). Elektronsko trgovanje ima za ponudnike številne prednosti (Toplišek 1998, 15): omogoča povečan trg, nižji zagonski in obratovalni stroški, vstop na neomejeno velik trg brez finančne prisotnosti, poceni distribucija, obsežne dobave ob nižjih stroških, učinkovitejši trženjski prijemi. TABELA 2: PRILOŽNOSTI IN KORISTI UDELEŽENIH PRI E-TRGOVANJU PONUDNIKOVE PRILOŽNOSTI KUPČEVE KORISTI Globalna navzočnost Globalna izbira Izboljšana konkurenčnost Kakovost storitve Približuje se potrebam kupcev Prilagojeni izdelki/storitve Skrajšane dobaven verige Precejšnje pocenitve Možne nove vrste poslov Novi izdelki in storitve Vir: Toplišek (1998, 16).

13 13 Elektronsko bančništvo V širšem smislu obsega elektronsko bančništvo vse bančne storitve, ki se opravljajo po elektronski poti (po telefonu, terminalu, mobitelu, bankomatu, ). Del teh storitev je tak, da ne potrebuje posebnega varovanja (npr. splošne informacije), večinoma pa gre za varovane storitve s posamezno osebo (Toplišek 1998, 17). Prednost elektronskega bančništva je predvsem v hitrosti izvedene storitve, saj se storitve opravijo brez zamudnega čakanja v vrstah. S tem posledično prihaja tudi do pocenitve bančnih storitev, zato banke spodbujajo to vrsto storitve. Elektronsko borzništvo Udeleženci borznega poslovanja se kmalu spoznali, da jim elektronski način dela lahko zagotovi učinkovitejše delo, kljub temu, da takšen način dela prinaša določena tveganja in zlorabe. Vlagateljem so na voljo sprotne izčrpne informacije o položaju njihovih naložb. Hitrost poslovanja ugodno vpliva na učinkovito delo s kapitalom. Čeprav je število delničarjev in drugih udeležencev veliko, njihova številčnost ne ovira kakovosti poslovanja. Borzne hiše sprejemajo poročila družb po elektronski poti v obliki, ki je sposobna za samodejno obdelavo. Nova pravila so se uveljavila brez večjih težav, saj gre za razmeroma zaprto poslovanje (Toplišek 1998, 19). Elektronski finančni prenosi Elektronski finančni prenosi v ožjem pomenu besede pomenijo medbančne elektronske prenose, medtem ko gre pri finančnem RIP-u za elektronsko izmenjavanje podatkov med podjetjem in njegovo banko (npr. dajanje naloga za elektronski finančni prenos). Elektronska finančna sporočila predstavljajo podvrsto RIP-a, gledano tehnološko, saj je okolje zaprto, prenosi visoko standardizirani in varovani. Sem uvrščamo večje finančne prenose ali komercialno plačevanje v zvezi s prometom blaga in storitev. Izkušnje samodejnega plačevanja kažejo, da je elektronsko plačevanje lahko izjemno učinkovito. Razvoj bo šel v tej smeri, da bodo komercialna plačila avtomatizirali tako, da bo plačilo le končni del samodejno izpeljane verige poslovnih postopkov. Pri tem ne bo potrebno posredovanje finančne hiše (Toplišek 1998, 17-18). Elektronsko poslovanje na domu V vse večji meri se poslovanje seli v domača stanovanja. Še do nedavnega sta se morala ponudnik in potrošnik srečati fizično zaradi elektronske storitve. Pri različnih vrstah poslovanja se pojavljajo predpone»home-» ali»tele-» (homeshopping, telebanking). Na elektronski način poslovanja so se lažje preusmerile tiste vrte poslovanja, ki jih je bilo možno že prej opraviti po telefonu ali telefaksu (letalske karte, turistične rezervacije, naročila borznim posrednikom ) (Toplišek 1998, 19).

14 14 Elektronsko oglaševanje Oglaševanje izdelkov in storitev je trenutno v največjem porastu na internetu, ki se lahko opravi na različne načine (samostojna internetna stran, internet stran poslovnega partnerja, elektronskega založnika, prodajalca ). Ne glede na to kje se naš izdelek oglašuje, moramo biti seznanjeni s potencialnimi potrošniki, primernimi načini zadovoljitve, stroški oglaševanja in učinkovitostjo različnih oglaševanj (Turban 1999, 221). Oglaševanje preko interneta je interaktivno, saj lahko potencialnim uporabnikom naših izdelkov in storitev pošljemo elektronsko pošto ter tako dobimo odgovore na naša vprašanja. Ta oblika oglaševanja je veliko cenejša kot oglaševanje na televiziji in v časopisih ter lahko doseže veliko število ljudi po celotnem svetu (Turban 1999, 222). Elektronsko iskanje zaposlitve Internet omogoča idealno okolje za iskalce zaposlitve in podjetja, ki iščejo želene delavce. Obstaja veliko podjetij, ki oglašujejo prosta delovna mesta in sprejemajo prošnje preko interneta. Elektronsko iskanje zaposlitve uporabljajo (Turban 1999, 233): iskalci zaposlitve (odzivajo se na razpise za prosta delovna mesta ali se poslužujejo zaposlitvenih agencij); ponudniki zaposlitve (na svojih internetnih straneh objavljajo prosta delovna mesta ali imajo možnost pri zaposlitveni agenciji); zaposlitvene agencije (iskalcem zaposlitve iščejo prosta delovna mesta in jih tudi same ponujajo) Javna uprava državljani Največja skupina udeleženih v e-poslovanju je zraven komercialnih udeležencev in potrošnikov javni sektor (uprava, sodstvo, zakonodajalec, zdravstvo, socialne in druge javne službe). Država je velik sistem in pomemben partner pri elektronskem poslovanju. V notranjem poslovanju javnega sektorja je veliko dejavnosti, ki so standardizirane, zato so zelo primerne za vključevanje v elektronsko poslovanje. Država se pri uvajanju e- poslovanja ne bo mogla izogniti prenovi poslovanja. To bo eden pomembnih učinkov uvajanja elektronskega poslovanja (Toplišek 1998, 20-21). Del pobud za e-poslovanje javnega sektorja prihaja iz gospodarstva, saj se mora država vključiti v verige nastajajočih elektronskih poslovanj (carina, davčne službe, statistika, razpisi za javna naročila). Pravne in druge javne informacije so po elektronski poti dostopne na preprost način. Veliko držav je že spoznalo, da se v brezplačnih javnih informacijah skriva visoka dodana vrednost (Toplišek 1998, 21). Stopnja informatizacije storitev in izdelkov javne uprave stalno narašča. Vzroke za to lahko iščemo v možnostih sodobne informacijske tehnologije in njene vedno večje cenovne dostopnosti. Z informatizacijo delovnih procesov in e-poslovanjem v upravi lahko bistveno vplivamo na stroške in s tem na ceno njenih izdelkov in storitev (Ferlina et al. 2002, 96).

15 Prednosti in pomanjkljivosti e-poslovanja Prednosti Vsakdo, ki dela za računalnikom v pisarni je zagotovo opazil prednosti informatike. Med vsemi prednostmi najbolj izstopa izmenjava informacij. Informatika je v delovnem okolju kot je pisarna, prinesla zmanjšanje papirnatih datotek in arhivov. Nekateri posamezniki so bili mnenja, da se bo zaradi informatike proizvodnja papirja zmanjšala, drugi pa niso imeli zadostnega zaupanja, da lahko elektronsko datoteko hranimo enako zavarovano kot papirnato. Kljub očitni prednosti računalnika, zmotljivost računalnika in računalniškega sistema ter lomljivost elektronski podatkov ne daje verodostojne zaupnosti v elektronske datoteke (Jackson 2003, 138). Računalnik ponuja nekatere pomembne priložnosti za izboljšanje učinkovitosti in hitrosti delovnih postopkov. Programska oprema je spremenila že prej specializirane naloge v delo za ljudi, ki so seznanjeni s programsko opremo. Iz tega posledično izhaja zmanjšanje števila zaposlenih ter zmanjšanje stroškov za plače. Na drugi strani pa se pojavi povpraševanje po računalniških specialistih, ki so nova gonilna sila organizacije in jasna zahteva na vzdrževanju zanesljivega sistema (Jackson 2003, 139). Prednosti e-poslovanja za posameznika (Turban 2000, 15): omogoča nakupovanje 24 ur na dan, vse dni v leti in skoraj vsepovsod; hitra dobava digitalnega proizvoda; hitra dobava ustreznih informacij; možnost izbire med ponudniki, proizvodi, ceno in kvaliteto; izmenjava mnenj med potrošniki. Prednosti e-poslovanja za podjetje (Turban 2000, 15): razširitev trga iz nacionalnega na globalni (z minimalnimi stroški, lahko podjetje enostavno in hitro najde nove kupce, dobavitelje ter partnerska podjetja po celem svetu); zmanjša stroške proizvodnje, poslovanja, zalog in distribucije (z uvajanjem e- poslovanja lahko podjetja zmanjšajo stroške nabave); krajšanje proizvodnega cikla (krajša čas med izdajo in prejetjem izdelka ali izvajanjem servisa); zmanjša telekomunikacijske stroške (nižji stroški interneta); izboljša image, servis za kupce, zmanjša dobavni čas, zmanjša stroške nabave. Prednosti e-poslovanja za družbo (Turban 2000, 16): povečanje življenjskega standarda (ugoden nakup luksuznih izdelkov po nižjih cenah); možnost dela na domu, manj potovanj po nakupih, manjši promet na cestah in s tem manjše onesnaževanje okolja; razvojne možnosti za tretji svet (preko interneta se naučijo novih veščin); pospeševanje dostave javnih storitev (zdravstvo, izobrazba, javna uprava ).

16 Pomanjkljivosti Tehnične pomanjkljivosti, ki jih prinaša e-poslovanje so naslednje (Turban 2000, 16): pomanjkanje zanesljivosti, varnosti in tajnosti; slab telekomunikacijski prenos; hitre programske spremembe in nezdružljivost opreme; hitre spremembe tehnologije; dodatni stroški za tehnično podporo. Netehnične pomanjkljivosti, ki jih prinaša e-poslovanje so naslednje (Turban 2000, 16-17): stroški (stroški razvijanja e-poslovanja v podjetju so lahko visoki. Za zadovoljitev sistema se moramo ukvarjati z nedotakljivimi prednostmi (izboljšan servis za stranke, vrednost oglaševanja), ki so težko izmerljive); varnost in zasebnost (Najpomembnejši sta pri B2C kot vrsti e-poslovanja. Merila varnosti so v nenehnem porastu, ker jih potrošniki smatrajo za zelo pomembne. Industrija e-poslovanja že dolgo prepričuje potrošnike, da so medmrežne transakcije in zasebnost v osnovi zelo varne.); zaupnost (nezaupanje v neznane prodajalce in v elektronski denar,saj je preklopitev iz fizične v virtualno trgovino težavno); dotik (večina potrošnikov želi potipati predmete pred nakupom in se prepričati o njihovi vrednosti); ostale omejitve (hitro spreminjajoče e-poslovanje, pomanjkanje podpornih servisov, slabšanje odnosov med ljudmi zaradi e-poslovanja, neprimerna zakonodaja, ipd).

17 17 3 E-UPRAVA 3.1 Pojem elektronske uprave Vedno pogosteje slišimo za izraze elektronska uprava, virtualna uprava, digitalna uprava. To so izrazi, ki so stari šele dobri dve leti, vendar nam povedo, da uprava ne nudi samo klasičnega načina poslovanja z državljani, temveč uvaja nove načine komuniciranja z njenimi uporabniki, občani in organizacijami. S tem pa se spreminja narava in kakovost njenih storitev. Pojem elektronska uprava oz krajše e-uprava združuje pojma e-poslovanje in javna uprava. Gre v bistvu za uvajanje interneta in elektronskega poslovanja v upravo, med upravne organe v upravi, navzven z občani, podjetji in drugimi organizacijami. V ožjem smislu je e-uprava nabor upravnih storitev za civilne in pravne osebe, ki so vezane na informacijsko tehnologijo. V širšem smislu pa je e-uprava v bistvu javna uprava kot podjetje, ki v svoje poslovanje vključuje načela e-poslovanja za izboljšanje učinkovitosti storitev. To lahko naredi preko: (Skrt 2003): informacijsko podprte javne uprave, elektronskega poslovanja, informacijske infrastrukture, sodelovanja z delavci, ki imajo znanje, višanja življenjskega standarda, sodobne tehnične industrije. Državna uprava se srečuje z izzivi, ki jih prinaša internetna tehnologija. Tako se v vladnih ustanovah in tudi v upravnih enotah komunikacija vse pogosteje odvija preko interneta. Državna uprava si vse pogosteje prizadeva, da bi poslovnim partnerjem, državljanom in zaposlenim v državni upravi, preko»internetnega okenca«ponudila učinkovite storitve, ki bi v največji meri zadovoljevale njihove potrebe (Skrt, 2003). Država bo lahko s prehodom na e-poslovanje in izvajanje transakcij preko interneta, veliko zmanjšala stroške. Razbremenilo se bo delo zaposlenih na okencih, dosegali se bodo veliki časovni prihranki, kar bi se naj poznalo predvsem v večji preglednosti in učinkovitosti poslovanja ter kvalitetnejšemu zadovoljevanju potreb državljanov. Pričakuje se lahko tudi večja točnost opravljenih storitev in manjšo število napak, večje število rešenih zahtevkov, hitrejše reševanje postopkov, večjo personalizacijo storitev in tudi večji ugled uprave (Skrt 2003).

18 Razvoj elektronske uprave v Sloveniji Kot v večini držav Evropske unije tudi v Sloveniji poteka razvoj elektronske uprave. Vlada Republike Slovenije je sprejela ustrezne strategije razvoja e-uprave, v okviru katerih si je postavila konkretne, časovno opredeljene cilje. Strategije je vlada nadgradila tudi z ustreznimi akcijskimi načrti, ki v strategijah zastavljene cilje opredeljujejo bolj natančno. Slovenija je začela razvoj na področju e-uprave kasneje kot ostale države evropske unije. V Sloveniji poteka stalno usklajevanje z direktivami Evropske unije. Razvoj slovenske e- uprave je potekal in se razvijal skozi različne vmesne faze, ki je privedlo do današnjih sodobnih oblik v obliki portala e-uprave. V letu 1993 je bil ustanovljen Center vlade za informatiko (CVI), katerega namen je bil pomoč pri izvedbi sprememb infrastrukture v javni administraciji. Center Vlade RS za informatiko si s svojimi aktivnostmi prizadeva za zaupanje in zadovoljstvo državnih organov s preučevanjem, načrtovanjem, koordinacijo, uvajanjem in zagotavljanjem delovanja e-poslovanja javne uprave. To temelji na strategiji e-poslovanja do leta 2004, na enotnih metodologijah in standardih, na zagotavljanju enotne informacijsko telekomunikacijske tehnologije, na e-projektih skupnih funkcijah javne uprave in prenovljenih, poenotenih in verificiranih projektih e-poslovanja posameznih organov javne uprave. SLIKA 1: SPLETNA STRAN CVI Vir:

19 19 Informatizacija javne uprave je bila v strateškem načrtu kot ključni cilj definirana informatizacija centralnega upravnega sistema. To pomeni, da bi v upravno delovanje uvedli informacijsko tehnologijo. Na tak način bi vzpodbujali uvajanje e-poslovanja in s tem zagotovili enotno opremo po posameznih mestih, povezavo administrativnih registrov in uvedbo programa za skupne naloge po njenih delovnih področjih, do leta Slovenija je pristopila sistematično k implementaciji elektronske uprave. Temelje sta postavila sprejet Zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu in sprejeta Uredba o pogojih za elektronsko poslovanje in elektronsko podpisovanje leta Leta 2001 je Slovenija sprejela tudi Strategijo e-poslovanja v javni upravi za obdobje od leta 2001 do 2004(SEP), leta 2002 pa Akcijski načrt e-uprave do leta 2004 ter predstavila slovenski upravni portal in portal upravnih enot. Cilji Akcijskega načrta, ki so si jih zadali, so bili: pospešiti razvoj in izvajanje e-storitev, sodelovanje in koordinacija, projekti, optimizirati porabo finančnih sredstev, poročanje in spremljanje na Vladi RS, konsolidacija in povezljivost registrov, evidenc in drugih podatkovnih virov. SLIKA 2: UMESTITEV AKCIJSKEGA NAČRTA DO LETA 2004 SEP-2004 Umestitev akcijskega načrta Predstavlja smernice in izhodišča Legenda: Obstoječe stanje Novo stanje Strateška raven vsebinsko nadgrajuje Akcijski načrt e-uprave do leta 2004 Razširja z novimi projekti in e-storitvami Program projektov e-uprava Taktična raven Projekt Projekt Projekt Projekt Projekt Projekt Vir: Kričej (2002, 5) Izvedbena raven

20 20 Rezultate e-uprave lahko razdelimo v dve skupini: - interne, kjer se uvajajo visoki standardi poslovanje med državnimi organi (npr. povezave med uradnimi evidencami, s katerimi razbremenimo državne uradnike in zmanjšujemo zahteve po novih zaposlitvah, kot tudi državljane) - zunanje, kjer izpostavimo: dostopnejše upravne storitve za državljane in podjetja dostopnost javnih informacij za razne uporabnike vzpostavitev dialoga z zasebnim sektorjem in civilno družbo (edemokracija) Ministrstvo za javno upravo je že pripravilo nov vladni predlog Strategije e-uprave Republike Slovenije za obdobje od leta 2006 do leta 2010 (krajše SEP 2010). Namen strategije je določitev okvirja ter ciljev za nadaljnje uresničevanje novih in že zastavljenih aktivnosti e-uprave, s poudarkom na zadovoljstvu uporabnikov, racionalizaciji poslovanja uprave ter sodobnih elektronskih storitvah, ki bodo omogočile večjo kakovost življenja ter bolj prijazen obraz uprave in uporabnikov v stiku z upravo. Navedene prioritete so vključene v Program dela Vlade RS za leto 2006 in v sklopu tega v program dela Ministrstva za javno upravo za leto 2006 (v nadaljevanju: MJU), ki vsebuje številne ciljno usmerjene aktivnosti e-uprave v okviru štirih glavnih ciljev (MJU 2006, 2-3): kakovostno in učinkovito poslovanje, odprto in pregledno delovanje javne uprave, učinkoviti uslužbenski sistem in učinkovito upravljanje kadrovskih virov, usmerjenost javne uprave k uporabnikom. Pričujoča strategija SEP-2010 upošteva sodobne smernice in iniciative, ki so sprejete na ravni EU in vodijo k skupnim uspehom celotne EU. Z novo strategijo do leta 2010 se odpira novo obdobje, s tem pa tudi novi izzivi za vse sodelujoče v procesu uresničevanja e-uprave. Največji izzivi so postavljeni pred Ministrstvo za javno upravo, ki bo v tem procesu imelo vlogo koordinatorja, metodologa, pobudnika in izvajalca procesa razvoja e-uprave. Veliki izzivi so postavljeni tudi pred vsa resorna ministrstva in organe javne uprave, ki bodo v prvi vrsti pripomogli k odpiranju ključnih registrov uprave ter prenovi postopkov za učinkovitejše delo v upravi. S skupnimi prizadevanji bodo postavljeni trdni temelji za učinkovitejše delo znotraj uprave in za boljše e-storitve za državljane ter poslovne subjekte. Rezultati skupnega dela bodo prispevali k izboljšanju servisa državljanom in poslovnim subjektom z večjo časovno, geografsko in raznoliko dostopnostjo do storitev javne uprave, racionalizaciji upravnih postopkov, izboljšanju administrativnega okolja zaposlenim v javni upravi ter k povečanju izmenjave podatkov med ustanovami javne uprave z uvedbo standardov, priporočil, skupnih rešitev (ibid, 3). Strategija, ki je predstavljena v nadaljevanju, v svoji vsebini podaja vizijo e-uprave, vplive drugih domačih in EU strategij ter programov, povzetek ocene stanja e-uprave za preteklo obdobje, strateške usmeritve in cilje do leta 2010 ter potrebne pogoje za izvedbo zastavljene strategije.

21 21 Poleg razvojno naravnanih vsebin in prioritet za prihodnje obdobje strategija podaja tudi mehanizme operacionalizacije strategije in sistem spremljanja uresničevanja strategije e- uprave, ki je nujen instrument za ugotavljanje dejanskega napredka. Naslednja slika predstavlja strukturo strategije (ibid, 3). SLIKA 3: VSEBINA IN STRUKTURA STRATEGIJE E-UPRAVE DO LETA 2010 Vir: MJU (2006, 3). 3.3 Storitve e-uprave E-uprava omogoča, da lahko državljani, podjetja in nevladni sektor, večino uradnih zadev, dovoljenj in dokumentov pridobijo kar preko svojega računalnika oz. preko interneta. Tako e-uprava odpravlja veliko slabosti, ki sedanje uporabnike uprave najbolj motijo. To so čakanje v vrstah, uradne ure, neprijazni uradniki. E-uprava pa je na voljo vsem na enako prijazen način 24 ur na dan.

22 22 Storitve e-uprave so kvalitetnejše, hitrejše, cenejše, prijaznejše in uporabniku prilagodljive. E-uprava v bistvu omogoča državljanom, da na nek način vplivajo na državno politiko preko vprašanj, anket, mnenj, predlogov in predvsem nudi boljšo izrabo sredstev (Puc 2002, 16). E-uprava je direktno povezana z e-poslovanjem, e-trgovanjem, e-storitvami fizičnih in pravnih oseb, e-demokracijo, e-državo in e-politiko (ibid., 16). E-uprava ima državljanski vidik, podjetniški vidik in vidik državne uprave. Državljani želijo imeti omogočen dostop do vseh podatkov in storitev z enega samega vira. Od državne uprave vse bolj pričakujejo delovanje, ki bolj spominja na poslovanje z družbami. Ne želijo imeti omejitev glede načina dostopa do storitev. Prav tako jih ne zanima kdo je odgovoren za določen program ali storitev. Prek enotne dostopne točke lahko državljani državni upravi tudi preprosteje izrazijo svoja pričakovanja in potrebe. S podjetniškega vidika državna uprava z izboljševanjem učinkovitosti ustvarjajo zdravo poslovno okolje in dajejo prednost domačim pred tujimi podjetji. Podjetja želijo s pomočjo elektronskega poslovanja zniževati stroške. Strjene javne storitve na istem mestu ustvarjajo priložnosti za sodelovanje podjetij in državne uprave. Podjetjem se ponuja možnost poenostavitve upravnih postopkov, krčenja birokracije, večje usklajenosti z zakonodajo in lažjega ter hitrejšega poslovanja z uporabo elektronske prijave in različnih storitev. Državne uprave lahko izboljšajo mnenje državljanov o storitvah uprave in si pridobijo njihovo zaupanje tako, da državljana postavijo v središče vsake pobude za izboljšanje storitve. Storitve morajo biti dostopnejše, preprostejše, imeti večji obseg ter krajši čas. Pri tem so zelo pomembni zaposleni, saj morajo razumeti vsak posamezen primer in veljavno zakonodajo ter ga biti sposobni rešiti in sprejeti odločitev. To zahteva hkraten dostop do datotek na elektronskih namizjih, zagotavljanje poenotene obdelave primerov, krajši odzivni čas in manj zahtevnih administrativnih nalog. Zaposleni morajo delovati kot ekipa in se tekoče premikati med različnimi zbirkami podatkov v različnih podpornih sistemih.

23 23 TABELA 3: TIPOLOGIJA STORITEV E-UPRAVE INFORMACIJSKE STORITVE KOMUNIKACIJSKE STORITVE -informacije.o -razprave o različnih zaposlitvah, vprašanjih iz Vsakodnevno stanovanjih, vsakdanjega življenja, življenje izobraževanju, -oglasna deska služb zdravju, okolju, ali stanovanj prometu, Elektronska uprava Sodelovanje v političnih procesih (edemokracija) -katalog javnih storitev, -vodnik po upravnih postopkih, -javne podatkovne baze in registri -zakoni, dokumenti državnega zbora, politični programi, info. o posvetovanjih in podlage za procese odločanja -komuniciranje z javnimi uslužbenci preko elektronske pošte -razprave o različnih političnih vprašanjih, -komuniciranje s politiki preko elektronske pošte TRANSAKCIJSKE STORITVE -recimo: prijavljanje na tečaje, rezervacija vstopnic -elektronsko oddajanje obrazcev, vlog, zahtevkov, prošenj, davčnih napovedi itd. -referendumi, -ankete, -volitve, -peticije Vir: prirejeno po Evropska komisija, 1999: Public Sector Information: A Key Resource for Europe. Na spletni strani portala e-uprave zasledimo naslednje sklope storitev za državljane: TABELA 4: SKLOPI STORITEV ZA DRŽAVLJANE DRUŽINA IN OTROCI OSEBNA STANJA IN DOKUMENTI, PRIJAVA PREBIVALIŠČA ŠOLA, IZOBRAŽEVANJE, MLADI DELO IN ZAPOSLITEV PODJETNIŠTVO OSEBNE FINANCE IN DAVKI ZDRAVJE IN NEGA SOCIALNO VARSTVO, INVALIDI, VOJNE PRAVICE STAREJŠI, POKOJNINE, UPOKOJITEV PROMET, VOZNIKI, VOZILA OKOLJE IN PROSTOR KMETIJSTVO, GOZDARSTVO, PREHRANA KULTURA IN ŠPORT VARNOST, REŠEVANJE, VOJSKA, OROŽJE DRŽAVA IN DRUŽBA SMRT IN ŽALOVANJE TUJINA, POTOVANJA, VIZUMI Vir:

24 Prednosti in slabosti e-uprave Študije kažejo, da javna uprava prihrani do 70% stroškov z uvedbo e-storitev v primerjavi z običajnim načinom ponudbe storitev na okencu. Pri tem niso upoštevani stroški posameznih strank (njihova pot, koriščenje letnega dopusta, prometni zastoji, iskanje parkirnega prostora in čakanje v vrsti (CVI 2001, 25) Prednosti V osnovi delimo prednosti e-uprave na prednosti za posameznika ter prednosti za javno upravo. V naslednji tabeli so naštete prednosti e-uprave glede na razdelitev. TABELA 5: PREDNOSTI E-UPRAVE ZA POSAMEZNIKE IN JAVNO UPRAVO PREDNOSTI ZA POSAMEZNIKA PREDNOSTI ZA JAVNO UPRAVO Dostop do različnih storitev (preko Zmanjšanje stroškov administracije okenca, svetovnega spleta, telefonskega (enkratno vnašanje podatkov v baze, centra, e-točk); manjši stroški papirja in vodenja knjig, manjši stroški odpravljanja napak, itd..) Dostop do večjega števila storitev iz Zmanjšanje stroškov zaposlovanja enega mesta Dostop do storitev 24 dnevno Večja preglednost poslovanja uprave Zmanjšanje števila povezav med Izboljšanje alokacije resursov institucijami Aktivno vključevanje uporabnikov v Večja kvaliteta storitev (višja točnost in oblikovanje storitev vestnost, večja personalizacija) Večja kakovost storitev in zadovoljstvo Enakopravna obravnava uporabnikov uporabnikov Hitrejše reševanje zadev in pritožb Zmanjšanje števila napak Nižji stroški poslovanja Izboljšan ugled javne uprave Povečanje zaupanja v institucije Večji nadzor nad delovanje e-uprave v skladu s predpisi Spodbujanje večje fleksbilinosti Omogočena boljša priprava na prihodnje zahteve

25 Slabosti Slabosti e-uprave so naslednje: razpršenost lastništva nad e-projekti; pomanjkanje zaupanje uporabnikov v elektronske transakcije; spopad med reformisti, legalisti in praktiki; pozabljanje na vsebinski del e-poslovanja in poudarjanje tehnološkega dela; viški zaposlenih; dodatno izobraževanje zaposlenih (e-nepismenost starejših); možnost izkoriščanja slabe varnosti podatkov; kršenje zasebnosti podatkov in pomanjkljivo varovanje osebnih podatkov; velika finančna vlaganja; neskladnost e-poslovanja z običaji in navadami v nekaterih državah; neosebni pristop izvajanja storitev; napake in zamude pri vpeljevanju informacijske in komunikacijske tehnologije; nejasno pravno določeni elementi e-poslovanja.

26 26 4 ENOTNI DRŽAVNI PORTAL E-UPRAVA Portali predstavljajo enotno vstopno točko. Zasnovani so tako, da lahko obiskovalci na enem samem mestu dobijo vse potrebne informacije. Upravni portali namreč omogočajo uporabnikom enostaven dostop do vseh informacij, ki jih sami želijo, hkrati pa ponujajo tudi različne elektronske storitve. Tako razlikujemo med storitvenimi in informacijskimi portali (Kričej 2002, 1-5) Državni portal E-uprava, katerega skrbnik je Ministrstvo za javno upravo, je namenjen vsem državljanom Republike Slovenije. Je vstopna točka do različnih informacij o državni in javni upravi. Namen portala je poleg posredovanja informacij o upravi tudi približati upravne storitve uporabnikom preko svetovnega spleta in tako poleg klasičnih komunikacijskih poti, po katerih lahko državljani in poslovni subjekti dostopajo do storitev javne uprave, ponuditi dodatno, elektronsko pot za opravljanje storitev. Prva verzija je začela delovati marca 2001, od takrat pa je bil že posodobljen. Dostopen je na spletni strani: SLIKA 4: SPLETNA STRAN PORTALA E-UPRAVE Vir:

27 27 Na spletnih straneh lahko ugotovimo, da državni portal E-uprava: predstavlja informacije in elektronske storitve, sestavljen iz podportalov; omogoča osebne prilagoditve (Moja e-uprava); je prilagojen ljudem s posebnimi potrebami; ponuja elektronske storitve (e-sju) in nudi podatke javne uprave (ISPO); omogoča vpoglede v registre (Zemljiška knjiga, Zemljiški kataster, Sodni register, ); uporabljajo se kvalificirana digitalna potrdila (SIGEN-CA, SIGOV-CA, AC- NLB, POŠTAR-CA,..); vključitev občin v sistem EUPLS 11 elektronskih storitev; objavlja novice; omogoča sodelovanje javnosti (ankete, vprašanja); hitre povezave. 4.1 Zgradba e-portala Državni portal Republike Slovenije je usmerjen k ciljnim skupinam uporabnikov. Zaradi tega je narejen v obliki podportalov za prebivalce in pravne osebe ter podportala, namenjenega informacijam s področja javne uprave in zaposlenim v javni upravi, v prihodnosti pa tudi storitvam za zaposlene v javni upravi. Informacije o postopkih za prebivalce so zbrane v sklopih imenovanih»storitve javne uprave«oz. drugače rečene življenjske dogodke. Storitve so razdeljene po področjih tako, da spremljajo vse pomembnejše dogodke v življenju posameznika od rojstva preko šolanja in zaposlitve do upokojitve. Opisi storitev so oblikovani tako, da uporabnika na razumljiv in pregleden način vodijo skozi postopek, ki ga želi opraviti pri določenem organu javne uprave. Po opisu postopka, ki podaja osnovne informacije o tem, kje in kako se storitev opravi, je uporabniku na voljo tudi vloga oziroma obrazec za opisano storitev. Z izbiro vloge sistem uporabnika avtomatsko preusmeri na sistem za oddajo vloge portal elektronskih storitev javnega sektorja (E-storitve). Preko portala E-storitve lahko uporabnik vlogo izpolni ali natisne, elektronsko plača takso, kjer je ta potrebna in vlogo, če posamezna storitev to dopušča, elektronsko odda na ustreznega naslovnika. Strukturo in opise storitev javne uprave pripravljajo pristojni organi, ob vsaki posamezni storitvi pa je na naveden naziv organa, ki je to storitev pripravil za objavo na portalu. Organi so tako tudi pristojni za odgovore na vprašanja, ki jim jih preko portala e-uprava neposredno zastavljajo uporabniki storitve. Komunikacija med uporabniki portala e- uprava in javno upravo postaja tako bolj učinkovita. V prihodnosti bo omogočena tudi personalizacija (osebne nastavitve) posameznih vsebin življenjskih dogodkov, saj bodo ustanove povezane z registrom prostorskih enot. Tako bodo uporabniki lahko prejeli informacijo za izbrano storitev javne uprave na izbranem geografskem področju. Že sedaj pa si lahko uporabnik portal osebno prilagodi in določeno vsebino prilagodi svojim željam ter se naroči na prejemanje novic z različnih področij.

28 28 Najbolj obiskane storitve na portalu so: prijava stalnega prebivališča, prodaja kmetijskega zemljišča, kmetije ali gozda, izdaja potnega lista, kam lahko potujem z osebno izkaznico, nakup kmetijskega zemljišča, kmetije ali gozda E-dohodnina Najbolj pričakovana storitev e-uprave je bila prav gotovo elektronska napoved dohodnine. Po takratnih napovedih bi naj bila realizirana že za napoved dohodnine za leto 2002, vendar je zaradi zapletov pri razpisu za ponudnika informacijskih rešitev s področja davčnega poslovanja doživela enoletno zamudo. Dohodninsko napoved po elektronski poti smo tako lahko oddali v letu Na spletnem naslovu je davčna uprava Republike Slovenije odprla svoj portal, kjer lahko to storitev uporabite omejeno ali popolno. Če hočemo storitev uporabiti omejeno, potrebujemo le osebni računalnik in dostop do interneta. Odpremo obrazec za odmero dohodnine, ki je samo oblika običajnega tiskanega, ga izpolnimo, natisnemo in pošljemo davčni upravi po običajni poti. Za popolno uporabo storitve, kjer lahko omenjeni obrazec tudi pošljemo po elektronski poti, potrebujemo še digitalno potrdilo, ki bo kasneje podrobneje predstavljeno. Postopek popolne uporabe elektronske napovedi dohodnine je naslednji (Kodelja 2004, 51-52): registracija uporabnika za učinkovito delovanje je potrebno imeti v računalniku nameščeno podporo Activex, sicer jo sistem samodejno namesti pred registracijo. klik na vstop tukaj poteka preverjanje identitete uporabnika. V izbirnem oknu izberemo primerno potrdilo in vnesemo PIN kodo (koda za namestitev digitalnega potrdila). Na zaslonu se pojavi registracijski dokument s pogoji uporabe storitve. Z elektronskim podpisom potrdimo strinjanje le-tega. elektronska oblika obrazca za dohodninsko napoved z digitalnim potrdilom enoznačno določimo uporabnika, zato ima ta napoved že zapolnjena nekatera polja (osebni podatki, transakcijski račun, kapitalske naložbe, itd ), saj je sistem povezan z državnim registrom podatkov. Obrazec za dohodninsko napoved je kopija tiskanega obrazca, le da je v nekatera polja možno vnesti primerne vsote (ne negativnih zneskov, ne napačnih vzdrževanih družinskih članov ). Zraven vsakega polja je na voljo tudi pomoč z razlago, ki nam olajša izpolnjevanje obrazca. Omogočen je tudi uvoz podatkov (različni progami za izračun), a morajo biti v formatu XML. informativni izračun je zelo uporaben, saj nam prikazuje ali bo vračilo ali doplačilo dohodnine in v kakšnem znesku bo le-to. Shranitev obrazca v Dursov strežnik uporabnost je velika, kadar mislimo kasneje oddati napoved.

29 29 oddaja davčne napovedi pri oddaji zopet uporabimo digitalno potrdilo, saj je dokument potrebno digitalno podpisati. Še pred tem nas lahko sistem opozori, na morebitne napake ali nelogičnosti (npr: višja vrednost plačane akontacije od vrednosti mesečne plače). Po sami oddaji se dokument opremi s časovnim žigom in gre v sistem. morebitni popravki popravki so možni do konca roka, ki je predviden za oddajo napovedi. Podatki iz prejšnji let kažejo, da še vedno samo peščica ljudi uporablja elektronsko oddajanje dohodnine. Tukaj mora država nekaj narediti za povečanje uporabnosti spletnega oddajanja dohodnine. Kritike dosedanje storitve so naslednje (Kodelja in Banovič 2005, 19-20): zapletenost (pomanjkanje čarovnika za pomoč) elektronski obrazec je kopija tiskanega, vendar je nekoliko prezahteven za veliko ljudi in ga sami ne zmorejo oz. znajo izpolniti. V veliko pomoč bi bil čarovnik, kot jih poznamo iz sveta novejših operacijskih sistemov, ki bi uporabnika lahko vodil skozi celotno izpolnjevanje dohodninske napovedi. pomanjkljivost določenih podatkov davčna uprava razpolaga z našimi podatki o zaslužkih v preteklem letu, zato bi lahko v tak sistem podatki že bili vneseni. Vsak, ki bi se prijavil v sistem z digitalnim potrdilom, bi lahko dodal samo še olajšave. odsotnost propagande pomanjkanje propagande, kljub težko pričakovani storitvi. Povečanje reklame bi vsekakor spodbudilo uporabnike, ki izpolnjevanju e- dohodnine. stimulacija uporabnikov dobro narejene e-storitve državne uprave prinašajo državi tudi prihranke, zato bi bili lahko državljani za uporabo elektronske poti spodbujeni z raznimi ugodnostmi. Ta sistem je prisoten že v bankah, kjer za plačilo položnice preko spleta nudijo nižjo provizijo. Državi plačujemo upravne takse, ki so pri nas enake ne glede na to, če storitev opravimo po običajni poti ali elektronsko. Davčna uprava Republike Slovenije, bi lahko ukrepala tudi nekaj v tej smeri glede stimulacije uporabnikov E-upravne zadeve E-upravne zadeve (EUZ) predstavljajo glavni sklop storitev na portalu e-uprave. Tukaj lahko najdemo uradne obrazce za vloge in priglasitve. Vsak državljan Republike Slovenije lahko pridobi elektronsko obliko vloge, jo natisne in pošlje na upravno enoto po običajni poti. Bistvo storitve pa je, da omogoča elektronsko oddajo vlog v upravne enote in s tem odpravi sam fizičen obisk upravne enote. Trenutno je možno vložiti več kot 400 zahtevkov, število pa iz leta v leto narašča.

30 30 Vložiti je možno na primer zahtevek za izdajo izpiskov iz matičnih knjig, priglasitev delovnega urnika prodajalne, podaljšanje gradbenega dovoljenja, zahtevek za spremembo osebnega imena, vlogo za pridobitev potrdila o nekaznovanju, podaljšanje prometnega dovoljenja in še mnogo drugih. Za elektronsko pošiljanje se moramo v sistem prijaviti z digitalnim potrdilom ter pri prijavi vpisati še uporabniško ime in dodatno geslo. Tukaj se srečamo z večstopenjsko zaščito, ki naj bi preprečevala zlorabo pri odtujitvi potrdila. Nato se želena vloga odpre, ki že ima vpisane nekatere osnovne podatke uporabnika (ime, priimek, naslov ), saj so vloge povezane z državnimi registri. Nekatere vloge imajo še en dokument, ki ga moramo s pomočjo ustreznega programa (Word) prenesti na osebni računalnik in v celoti izpolniti ter ga nato ponovno pripeti k vlogi kot priponko. Nato lahko vlogo tudi elektronsko pošljemo. Sama storitev je sicer brezplačna, plačati je potrebno le ustrezno upravno takso, ki je odvisna od vrste vloge. Tudi samo plačilo je mogoče opraviti v elektronski obliki, saj je zagotovljena podpora plačilnim in kreditnim karticam ter tudi plačilnemu sistemu Moneta. Nato sledijo še nadaljnje možnosti, kot so spremljanje oddaje vlog, obveščanje uporabnikov in vračanje dokumentov (Kodelja in Banovič 2004, 17). Storitev je zelo dobrodošla in uporabna, vendar pa je zopet problem v številkah uporabnosti. Vzroke lahko iščemo med slabostmi storitve. Prednosti storitve e-upravnih zadev: uporabnost gre za storitve, ki jih potrebujemo večkrat; dokončnost storitev je dokončna, saj omogoča celovito oddajo skupaj s morebitnim potrebnim plačilom. Slabosti storitev e-upravnih zadev (Kodelja in Banovič 2005, 19-20): dodatno uporabniško ime in geslo tukaj se poraja vprašanje ali je storitev res tako ogrožena, da je potrebna še dodatna varnost in s tem dodatni zaplet pri uporabi. dodaten dokument (pri nekaterih storitvah) podaljšanje trajanja same storitve, zaradi prenašanja dokumenta na osebni računalnik. Veliko lažje bi bilo, če bi bili dodani dokumenti v obliki digitalnega obrazca znotraj storitve. pomanjkanje promocije to je slabost vseh e-storitev, tako je tudi teh. brez stimulacije za nekatere storitve je potrebno plačati upravno takso, ki je v Sloveniji enaka, če obiščemo upravno enoto ali storitve izvedemo po elektronski poti. Elektronska storitev bi morala biti cenejša, tudi za voljo večjega števila uporabe teh storitev.

31 Podaljšanje prometnega dovoljenja Podaljšanje prometnega dovoljenja je ena izmed najaktualnejših in najnovejših e-storitev, ki je srečamo na portalu e-uprave. Storitev je zaživela 22. maja Storitev so v začetku lahko koristili le tisti, katerih motorno vozilo še ni potrebovalo tehničnega pregleda. Od pa lahko uporabljajo storitev tudi tisti, ki so tehnični pregled opravili. Storitev je enostavna za uporabnika, saj lahko prek interneta plačamo cestnino, vložimo vlogo, plačamo takso. V tem pogledu še vedno zaostajajo zavarovalnice, saj zaenkrat le ena zavarovalnica ponuja spletno zavarovanje, pri ostalih pa je potrebno to urediti na klasičen način (Cerar 2006, 57). Torej je potrebno najprej urediti zavarovanje za motorno vozilo, šele kasneje lahko začnemo s to e-storitvijo. Uporabniki, ki uporabljajo to storitev ne potrebujejo digitalnega potrdila, dovolj je le registracija na portalu e-uprave. Po opravljeni registraciji, vpišemo le številko prometnega dovoljenja in številko zavarovalne police. Plačilo te e-storitve je prav tako možno opraviti po elektronski poti s pomočjo kreditnih kartic (Mastercard, Activa), z Moneto ali z uporabo spletne banke (Abanet). Vročanje sive knjižice je s priporočeno pošto na dom. Zraven novega prometnega dovoljenja dobimo tudi kuverto s plačano poštnino, v katero naj bi vstavili staro prometno dovoljenje in ga oddali v poštni nabiralnik. Večja uporabnost te e-storitve lahko dosežemo z odpravljanjem naslednjih slabosti (Cerar 2006a, 12): daljši postopek pridobitve pridobitev prometnega dovoljenja je preko elektronske poti elegantnejša, vendar je precej daljša od običajne poti. Odhod do enega od ponudnikov vozil traja približno 1 uro, medtem ko traja elektronsko podaljšanje skoraj 5 dni. Pomembno je, da se za takšno pot odločimo kak teden pred potekom prometnega dovoljenja. sprememba prometnega dovoljenja ob vsem tem trudu za posodobitev javne uprave in vdora najrazličnejših plastičnih kartic (plačilnih, zdravstvenih ) je slovensko prometno dovoljenje še vedno siva knjižica, kar sega globoko v socialistične čase. Prometno dovoljenje se mora torej posodobiti, predlog je plastifikacija. pomanjkanje promocije do sedaj že ugotovljena slabost vseh e-storitev. V teku so promocijske akcije na tem področju, ki naj bi lastnike motornih vozil obveščale o elektronski možnosti podaljšanja prometnega dovoljenja. ni stimulacije nanaša se ne enakost upravnih taks, ne glede na izbiro poti podaljšanja prometnega dovoljenja, o katerih je že bilo govora.

32 VLOP VLOP kratica pomeni vpogled v lastne osebne podatke. Je elektronska storitve, kjer si je možno le ogledati svoje podatke, kakršnekoli spremembe pa moramo izvesti drugje. Je zelo povezana v druge elektronske storitve javne uprave in je zanje pogoj, sama pa nima uporabne vrednosti (Kodelja in Banovič 2004, 18). Storitev je dokončana, a sama po sebi dokaj neuporabna. Če že obstaja kot samostojna storitev, bi veljalo omogočiti tudi kakšno obliko varnega vstopa, ne pa zgolj z uporabo digitalnega potrdila, ki je nujna za ogled te storitve (Kodelja in Banovič 2004, 18). Vpogled v lastne osebne podatke je v bistvu pogled v centralni register prebivalstva. O vsakem državljanu Republike Slovenije so na voljo osebni podatki (EMŠO, ime, priimek, datum rojstva, stalno prebivališče, davčna številka, ), dogodki o osebi (kronologija dogodkov o prijavi in odjavi prebivališča, poroki, razvezi, itd ), volilni pravici (ali ste volilni upravičenec, trenutno razpisane volitve, vaš volilni okraj, itd ) E-zaposlitev E-zaposlitev je nekoliko razširjena storitev iskanja prostih delovnih mest. Gre za pregledovanje ponudbe in povpraševanja po delovni sili. Iskalci zaposlitve (delojemalci) iščejo delo v zbirki prostih delovnih mest, delodajalci pa vanjo vpisujejo iskane kadre. Posebna veja e-zaposlitve je namenjena tudi študentom, za katere je pripravljen pregled študentskih del, ki jih posredujejo študentski servisi. Uporaba je za vse brezplačna, za popolno uporabo pa je potrebna prijava z digitalnim potrdilom (Kodelja in Banovič 2004, 17). Vsi uporabniki lahko pregledujejo prosta delovna mesta, le uporabniki z digitalnim potrdilom pa lahko izkoriščajo tudi dodatno vrednost storitve. Ta omogoča prijavo v sistem iskalcev, kjer lahko podjetja sama iščejo potencialnega kandidata. Po prijavi izpolni iskalec čim več podatkov o sebi, svojih izkušnjah in znanju, omogočen pa je tudi vnos življenjepisa. Zaradi zaupnosti podatka iskalca zaposlitve, se lahko iskalec zaposlitve odloči, da ne želi, da podjetja vidijo njegove podatke. V tem primeru pri vnosu življenjepisa iskalec zaposlitve označi, da želi ostati anonimen, in osebni podatki (ime, priimek, naslov) bodo ustrezno varovani. Takrat lahko iskalec s podjetjem komunicira po komunikacijskih poteh znotraj programa, ki zagotavlja anonimnost. Druga dodana vrednost storitve je prejemanje obvestil o novih in zanimivih ponudbah delodajalcev. Obvestila iskalec prejme na naslov elektronske pošte, ki ga predhodno sam vpiše (Kodelja in Banovič 2004, 17).

33 33 Državni portal e-uprava za posredovanje med delodajalci in iskalci zaposlitve omogoča lažje iskanje dela oziroma delavcev, vendar pa ne gre za uradno povpraševanje po delavcih skladno s predpisi. Zato morajo delodajalci kljub objavi delovnega mesta na portalu e- uprava vseeno skladno z 9. členom Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti pristojnemu zavodu za zaposlovanje poslati prijavo prostega delovnega mesta in pogoje, ki jih mora izpolnjevati delavec za opravljanje del na tem delovnem mestu, ter obvestilo o potrebi po sklenitvi pogodbe o delu in potrebi po opravljanju kratkotrajnih del, za katera se ne sklepa pogodba o delu po zakonu. Kritika te storitve je, da ni povezana z zbirko Zavoda za zaposlovanje. Razlog je v tem, da Zavod za zaposlovanje v fazi vzpostavitve tega sistema ni bil pripravljen pristopiti k sodelovanju. Ker pa podjetja v skladu z zakonodajo morajo prosto delovno mesto sporočiti na Zavod za zaposlovanje, je vprašanje, ali bodo povpraševanje vnesli dodatno tudi v neko drugo zbirko. Danes je zbirka e-zaposlitev povezana z zbirko portala Moje delo. (Kodelja in Banovič 2004, 17) Informativne storitve E-demokracija E-demokracija je spletno mesto, kjer država posreduje vse informacije povezane z njenim delovanjem. To mesto naj bi bilo stičišče izvoljenih predstavnikov ljudstva in njihovega birokratskega aparata za državljani. Žal storitev deluje bolj v enosmerni komunikaciji k uporabnikom. Izdelovalci strani bi se morali zavedati dejstva, da morajo spletna mesta pritegniti uporabnike in jih nato tudi obdržati (Kodelja in Banovič 2004, 18). Podportal E-demokracija nam omogoča, da aktivno sodelujemo pri odločanju o našem življenju. Najpomembneje pri tem je, da lahko vplivamo na pripravo predpisov, saj lahko podamo svoje mnenje, predloge, pripombe in pobude predlagateljem predpisov in odločevalcem. Prav tako lahko s svojimi konkretnimi predlogi in pripombami sodelujemo pri odpravi administrativnih ovir, kar posredno večkrat pomeni tudi spreminjanje veljavnih predpisov. Lahko pa tudi neposredno kontaktiramo svoje izvoljene predstavnike in s tem pripomoremo k bolj učinkovitem delovanju javne uprave. Lahko si samo širimo svoje poznavanje delovanja uprave s tem, da si preberemo nekaj več s področja demokratičnih procesov in s področja zakonodaje, pravnih pravil v EU, informacij javnega značaja ali volitev.

34 ISPO Kratica ISPO pomeni informacijski servis podatkov. Tukaj gre za Slovenijo v statistični obliki. Pri tem spletnem mestu ni veliko dvosmerne komunikacije niti je le-ta ne potrebuje, je pa vsekakor del informacijskega stičišča za državljane in podjetja (Kodelja in Banovič 2004, 18). Sistem ISPO ponuja tudi vpogled v javne podatke. Podatke lahko pregledujemo brezplačno, organi pa jih osvežujejo večkrat na leto. Pregledujemo lahko podatke o javnih plačah funkcionarjev, uporabi mobilnih in fiksnih telefonov, avtomobilih, zaposlenih v organih državne uprave, delovnih telesih, cestno prometni varnosti in spremljamo politbarometer. Na voljo so nam še drugi gospodarski podatki v sklopu ISPO-ja: indeksi cen - podatki o mesečni in letni inflaciji ter indeksi cen življenjskih potrebščin po glavnih skupinah, podskupinah in posebnih skupinah ter tabelarični in grafični prikaz gibanja indeksov v zadnjem letu; drobnoprodajne cene - podatki o povprečnih drobnoprodajnih cenah izbranih izdelkov in storitev ter prikaz gibanja cen v tekočem letu; povprečne plače - podatki o povprečnih neto in bruto plačah v Republiki Sloveniji. Podatki so na voljo za vso Slovenijo ali posamezno za vsako regijo, upravno enoto ali občino. Na voljo je tudi pregled povprečnih plač po dejavnostih; delovno aktivno prebivalstvo - podatki o delovno aktivnem prebivalstvu govorijo o številu delovno aktivnih prebivalcev Republike Slovenije po občinah, upravnih enotah ali regijah. Podatki so razdeljeni po vrsti zaposlenosti in po standardni klasifikaciji dejavnosti; stopnja registrirane brezposelnosti - stopnja brezposelnosti je odstotni delež brezposelnih oseb v aktivnem prebivalstvu. Stopnja je prikazana po regijah, upravnih enotah, območnih službah ali občinah, podatki pa se lahko izpišejo za poljuben mesec ali časovno obdobje; registrirana brezposelnost - število registrirano brezposelnih oseb po regijah, upravnih enotah območnih službah ali občinah. Osebe so razdeljene glede na starost, spol, izobrazbo, poklic, delovno dobo in državo, na voljo pa so podatki o trajanju brezposelnosti in vzrokih prijave; izvoz in uvoz - tabelarični prikaz slovenskega uvoza in izvoza v evrih. Podatki so združeni po področjih in podpodročjih SKD, namenu porabe, tarifnih številkah carinske nomenklature in državah;

35 35 statistika samostojnih podjetnikov - podatki o številu registriranih samostojnih podjetnikov v Republiki Sloveniji po mesecih. Prikazujejo se podatki o številu vpisov, izbrisov ter skupnem številu samostojnih podjetnikov Portal upravnih enot Portal upravnih enot je namenjen predstavitvi vseh upravnih enot v Republiki Sloveniji in zakonodaje na tem področju. Upravna enota je organ državne uprave, ki opravlja za državljane in pravne osebe številne pomembne upravne storitve. Preko tega portala se lahko povežemo z vsako upravno enoto v Sloveniji ter tako dobimo različne informacije o sami enoti (lokacija, kontakti, uradne ure, vodstvo, oddelki, itd.). Večina informacij o storitvah upravnih enot se najde pri storitvah EUZ, zato je portal povezan z življenjskimi dogodki, objavljenimi na portalu e-uprava. Na voljo je tudi povezava do zbirke obrazcev, ki jih potrebujemo za pridobitev raznih potrdil, odločb, izpiskov. Vsaka upravna enota ima možnost pripomb, predlogov in pohval v zvezi z delovanjem upravne enote Portal E-VEM Projekt Vse ne enem mestu (VEM) se je začel izvajati v letu Cilj projekta je podjetnikom in bodočim podjetnikom na enem mestu zagotoviti vse informacije. Ki se nanašajo na registracijo in delovanje podjetja, ter izvedbo vseh postopkov in pridobitev potrebnih potrdil za delovanje. Vse to je možno na vstopnih točkah VEM, ki jih je v Sloveniji več kot sto (izpostave AJPES-a, upravne enote, obrtna in gospodarske zbornice, davčni uradi ), ter tudi po elektronski poti s svojega osebnega računalnika (Projekt vse na enem mestu, 2008). Portal e-vem podpira elektronske storitve za samostojne podjetnike in gospodarske družbe. Sistem e-vem za samostojne podjetnike podpira elektronsko (E-VEM, 2008): prijavo za vpis v poslovni register; prijavo sprememb podjetnika v poslovni register; izbris podjetnika iz poslovnega registra; prijavo davčnih podatkov (vpis v davčni register, obvestilo o spremembi davčnega obdobja, davčni obračun); oddajo zahtevka za izdajo identifikacijske številke za DDV; prijavo podatkov podjetnika o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo, zavarovanju za primer brezposelnosti in o sklenitvi delovnega razmerja; prijavo podatkov o obveznem zdravstvenem zavarovanju otrok podjetnika do 18. leta starosti;

36 36 Sistem e-vem za gospodarske družbe podpira elektronsko (E-VEM, 2008): odpiranje začasnega depozitnega (transakcijskega) računa preko spleta (sistem e- TRR), predlog za vpis v sodni/poslovni register, predlog za vpis spremembe v sodni/poslovni register, predlog za izbris iz sodnega/poslovnega registra, predlog za vpis podružnice v poslovni register, predlog za vpis nameravane firme, prijava davčnih podatkov (vpis v davčni register, obvestilo o spremembi davčnega obdobja, davčni obračun), oddaja zahtevka za izdajo identifikacijske številke za DDV, prijava oseb v obvezna socialna zavarovanja, prijava sprememb podatkov o obveznih socialnih zavarovanjih na odprtih zavarovanjih, odjava oseb iz obveznih socialnih zavarovanj, prijava družinskih članov v obvezno zdravstveno zavarovanje, sprememba podatkov o družinskih članih, odjava družinskih članov iz obveznega z.z., prijava prostega delovnega mesta oz. vrste dela. Obrazce lahko prenesemo na svoj osebni računalnik, jih natisnemo in odnesemo na eno izmed točk VEM in se osebno pogovorimo z svetovalcem. Portal omogoča tudi elektronsko oddajo teh obrazcev, za kar potrebujemo še digitalno potrdilo, dodatno geslo in Activex. Elektronsko je možno opraviti vse postopke, ki jih nudijo vstopne točke VEM, in imajo še dodatne prednosti (Projekt vse na enem mestu, 2008): opravke lahko izvajamo 24 ur na dan; preko spleta lahko spremljamo oddane vloge; določenih delov obrazcev ni potrebno izpolnjevati, saj portal omogoča samodejno pridobivanje podatkov podjetnika iz Centra registra prebivalstva, Registra prostorskih enot in Poslovnega registra Slovenije; možnost takojšnjega vpogleda v podatke o lastnem podjetju; prihranek časa in poti. Če podjetnik popolno in pravilno izpolni vlogo, AJPES praviloma še isti dan izda sklep in ga pošlje podjetniku na njegov naslov ter posreduje v sistem VEM E-zemljiška knjiga in e-kataster Lastninska pravica je najpomembnejša lastnost pri nepremičninah. Formalnopravno smo lastniki nepremičnine takrat, ko je naša lastninska pravica vpisana v zemljiško knjigo. Dokument, ki izkazuje lastništvo nad nepremičninami, se imenuje zemljiškoknjižni izpisek, ki ga na zahtevo stranke izda zemljiška knjiga pri pristojnem sodišču, iz njega pa je razvidno tudi ali je določena nepremičnina prosta bremen ali ne.

37 37 Informacije iz katastra o velikosti parcel, kulturah, mejnikih med parcelami, poteh in cestah potrebujemo pri vseh poslih z nepremičninami. Dokumente, ki vsebujejo te podatke (mapne kopije in posestni listi), smo po čakanju v vrsti in plačilu upravne takse, dobili na pristojni geodetski upravi (Murko, 2006). Pri sami informatizaciji zemljiške knjige gre za prenos ročno vodenih veljavnih podatkov o stvarnih in obligacijskih pravicah na nepremičninah v elektronsko obliko in posredovanje podatkov javnosti v elektronski obliki. Danes je večina zemljiške knjige že vodena v elektronski obliki, zajeti podatki pa so usklajeni po vseh parametrih. Danes lahko dostopamo do podatkov Geodetske uprave Republike Slovenije na spletnem naslovu S tem je omogočen informativni v pogled v zemljiškoknjižno stanje in naročanje overjenih zemljiškoknjižnih izpiskov, ki so potrebni za izpeljavo formalnih postopkov, s čimer pa so izginile čakalne dobe za izdajo zemljiškoknjižnega izpiska (Murko, 2006). Postopek pridobivanja potrebnih podatkov je naslednji (Murko, 2006): 1. Vpogled za registrirane uporabnike: omogoča nam največjo izbiro možnosti, vendar je omogočen le tistim, ki z Geodetsko upravo Republike Slovenije sklenejo pogodbo o uporabi storitve računalniškega vpogleda, ter zato plačajo letno nadomestilo in si pridobijo kvalificirano digitalno potrdilo za uporabnike. 2. Javni vpogled: omogoča vpogled v določene geodetske podatke brez uporabniškega imena, gesla ali kvalificiranega digitalnega potrdila, je pa plačljiv z Moneto. Podatke lahko iščemo po: Zemljiškem katastru: podatki o določeni parceli. Na razpolago je iskalnik, kamor moramo vnesti katastrsko občino in številko parcele, ki se v njej nahaja. Izpiše se katastrska občina s šifro in imenom, številka parcele, velikost in tri ikone, kjer dobimo opisne podatke o parceli, seznam sosednjih parcel in sliko parcele. Podatki so plačljivi, zato potrebujemo mobilni telefon, da lahko plačamo storitev s sistemom Moneta. Po plačilu dobimo: a) Podatke o parceli (katastrska občina s šifro in imenom, številka parcele, velikost parcele, številka zemljiškoknjižnega vložka in posestnega lista, datum veljavnosti podatkov, ); b) Podatke o vrstah rabe parcele (vrsta rabe s šifro in imenom (travnik, stavba, vrt, njiva), bonitetni razred in velikost parcele); c) Podatke o lastništvu na parceli (ime in priimek lastnika, naslov, datum rojstva, delež in lastništvo). Podoben postopek je možen tudi za sosednjo parcelo. Na koncu imamo še možnost, da pogledamo sliko parcele. V tem primeru dobimo sliko z mejami parcele, ki so projicirane na posnetek iz zraka. Katastru stavb: tukaj se nahajajo podatki o določeni stavbi in delih te stavbe. Dobimo lahko tudi podatke o letu gradnje, številki parcele, kje stavba stoji, opremljenosti, višini, površini posameznih delov, lastnikih Tukaj ni na voljo iskalnika po naslovu, ampak moramo vedeti sami, v kateri katastrski občini

38 38 stavba stoji in številko same stavbe. Če s tem podatkom ne posedujemo, je na voljo zavihek register poslovnih enot. Registru prostorskih enot: tukaj iščemo podatke po naslovu. Dobimo opisne podatke o hišni številki, seznam stavb, parcel, grafični prikaz, volilni okraj in šolski okoliš. Skupni bazi ZnPosr (v skladu z zakonom o nepremičninskem posredovanju): tukaj se nahajajo podatki o sklenjenih poslih nepremičninskih družb pri prometu z nepremičninami. Možno je iskanje po poslu ali po občini. Za vsak posel lahko pogledamo opisne podatke (vsi podatki o nepremičnini, njeni opremljenosti, naslovu, prodajni ceni ) in grafični prikaz nepremičnine. Vpogled v to bazo je brezplačen. Bazi EPN (evidenca prometa nepremičnin): dobimo podatke o letu prejema napovedi, katastrski občini, naselju, vrsti nepremičnine, površini, letu gradnje in ceni. Do teh podatkov je dostop tudi brezplačen. 3. Osebni vpogled: omogoča brezplačno, a z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila, pregledovanje podatkov o nepremičninah, katerih lastniki smo. Žal so ti podatki, ki so pridobljeni po elektronski poti samo informativnega značaja. Če želimo kopijo katastrskega načrta (mapno kopijo), posestni list ali druge dokumente za uradne postopke, moramo še vedno to opraviti po klasični poti. Storitev je vsekakor dobrodošla, saj lahko dobimo informativne podatke o nepremičninah kadarkoli in kjerkoli. Kritika te e-storitve je povezana s plačilom. Velikokrat smo že omenili, naj bi elektronske storitve razbremenile zaposlene na javni upravi ter povzročile prihranke, vendar se to ne dogaja. Elektronsko uporabo storitev bi tako lahko pospeševali s cenejšo uporabo. Pri e-zemljiški knjigi se dogaja nasproten proces. Vpogled v zemljiško knjigo na postavljenih informacijskih terminalih na sodiščih je brezplačen, medtem ko doma prek interneta je plačljiva storitev E-davki Portal omogoča elektronsko oddajanje različnih davčni obrazcev z uporabnikovega računalnika od doma. Vlaganje dokumentov je enostavno, hitro in varno, saj je na portalu pregleden vodnik, ki nas vodi skozi izpolnjevanje davčnih obrazcev. Namenjen je tako fizičnim kot pravnim osebam, vendar pa se večji prihranki pričakujejo na področju e- davkov za pravne osebe in samostojne podjetnike. V preteklosti so podjetja podatke in lastnega informacijskega sistema prenesla na papir, jih posredovala Davčni upravi, ki so jih ponovno vnašali v svoj informacijski sistem. Kasnejša različica je bila takšna, da je Durs razvil lastno programsko rešitev, ki je podjetjem omogočala elektronski vnos podatkov.

39 39 Podjetja so takšne podatke shranila na disketo, ki je bila oddana kot priloga obrazcu na papirju. S tem si je DURS samo olajšal svoje delo, podjetja pa niso veliko pridobila (Kodelja in Banovič 2004, 19). Danes portal e-davki omogoča (Spletna stran portala e-davki, 2008): Oddajo obrazcev DDV in VIES; Registracijo davčnih zavezancev od e-poslovanja; Izmenjavo podatkov davčnih zavezancev z davčnimi upravami ostalih članic EU; Preverjanje davčnih številk davčnih zavezancev iz EU. Za uporabo storitev e-davkov potrebujemo računalnik s primerno opremo, dostop do interneta in spletno digitalno potrdilo. Ob prvem vstopu je potrebno še prijaviti digitalno potrdilo za uporabo. V tem postopku prve prijave se namesti komponenta za elektronsko podpisovanje in podpiše pogoje za uporabo e-davkov (Spletna stran portala e-davki, 2008). Seznam nekaterih pomembnejših davčnih elektronskih obrazcev po sklopih (spletna stran portala e-davki): Dohodnina: napoved za odmero dohodnine, ugovor zoper informativni izračun dohodnine, vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, napoved za odmero dohodnine od dobička iz kapitala od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah ustanovljenih v Sloveniji ter v drugih državah članicah EU; Obrazci DDV: Zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV, vloga za pridobitev statusa izvoznika; VIES: rekapitulacijsko poročilo, obračun davčnih odtegljajev od dohodkov iz delovnega razmerja; PODO prispevki in davčni odtegljaji: Obračun davčnih odtegljajev od plačil vajencem, dijakom in študentom za obvezno praktično delo, obračun davčnih odtegljajev od pokojnin, nadomestil in drugih dohodkov iz naslova obveznega socialnega zavarovanja, obračun davčnih odtegljajev od dohodkov, ki niso dohodki iz delovnega razmerja; Davek od dohodkov iz dejavnosti: Obračun davka od dohodkov pravnih oseb. Davek od dohodka pravnih oseb: Poročilo o dohodku od prihrankov v obliki plačil obresti. Prednosti e-davkov (spletna stran portala e-davki, 2008): Lažje in hitrejše izpolnjevanje davčnih obrazcev z vgrajeno pomočjo in orodjem za sprotno preverjanje; Ni stroškov pošiljanja; Možnost vlaganja dokumentov 24 ur na dan; Brezplačna storitev; Prenos podatkov neposredno iz računovodskega sistema v e-davke prek spletnih storitev; Enostavno pooblaščenje med uporabniki in ostalimi davčnimi zavezanci.

40 E-notarji Projekt e-notar je del programa projektov e-uprava in je posledica sprejetja Pravilnika o overitvi in vodenju knjige sklepov enoosebne družbe z omejeno odgovornostjo, ki omogoča notarjem, da overijo knjigo sklepov za potrebe strank tudi po elektronski poti. Osnovni namen projekta je z uporabo informacijskega sistema zagotoviti: Notarjem vzpostavitev elektronsko overjeno knjigo sklepov (EKS); Centralno preverjanje obstoja te knjige (vzpostavljen učinkovit nadzor nad vsemi knjigami sklepov); Učinkovit in varen način vpisovanja sklepov v EKS ne glede na čas in prostor; Enostaven in učinkovit pregled nad vpisanimi sklepi v EKS. Tako notarji, kot njihove stranke morajo pri uporabi knjige sklepov uporabljati digitalna potrdila, ki jih izda overitelj na Centru Vlade RS za informatiko. Z je e-notar postal del portala e-vem, kjer lahko gospodarske družbe opravijo naslednje postopke (E-VEM, 2008): oddaja predloga za vpis vseh vrst družb v sodni register; oddaja predloga za vpis vseh vrst sprememb za družbe v sodni register,; oddaja vloge za vpis nameravane firme; oddaja vloge za vpis ustanovitve podružnice, katere matična družba je katerakoli oblika družbe; oddaja vloge za vpis sprememb pri podružnici, katere matična družba je katerakoli oblika družbe; oddaja vloge za izbris podružnice, katere matična družba je katerakoli oblika družbe; oddaja vloge za odprtje elektronske knjige sklepov (avtomatsko ob oddaji vloge za vpis enoosebne d.o.o. v sodni register) in odprtje fizične knjige sklepov; prijava davčnih podatkov (vpis v davčni register, obvestilo o spremembi davčnega obdobja, davčni obračun). Notar zaračuna notarsko overitev dokumentov v skladu z notarsko tarifo. Če bi pri notarju želeli oddati ostale obrazce za vse zgoraj naštete postopke, bo notar storitve za poslovni subjekt opravil. Uporabniki, ki so imeli do sedaj odprto elektronsko knjigo sklepov, lahko vse postopke v zvezi z prehodom na nov sistem uredijo pri notarju E-sodni register E-sodni register je zanimiva e-storitev. Ob prvem vstopu v e-sodni register se moramo strinjati s seznanitvijo in sprejetjem pogojev uporabe sodnega registra. Nato lahko z iskalnikom najdemo iskana podjetja in podatke o njih. Podatki iz sodnega registra so koristni, ko želimo preveriti podatke o določenem poslovnem subjektu.

41 41 Izpišejo se podatki o podjetju ter seznam zastopnikov. Med podatki o podjetju lahko najdemo datum ustanovitve, naziv podjetja ter skrajšan naziv, sedež podjetja, osnovni kapital, organizacijsko obliko, itd V preteklosti je bil e-sodni register del storitev e-uprave. S pa je prišel v veljavo nov Zakon o sodnem registru (E-uprava), za katerega veljajo naslednja pravila (E-VEM, 2008): centralna informatizirana baza sodnega registra postane sestavni del poslovnega registra, ki ga s 1. februarjem 2008 začne upravljati Agencije za javnopravne evidence (AJPES) kot upravljavka poslovnega registra; javnost podatkov, vpisanih v glavno knjigo sodnega registra, zagotavlja tako, da mora biti vsakomur prek spletnih strani AJPES omogočen brezplačen vpogled v podatke, ki so o posameznem subjektu vpisani v sodni register; na enak način zagotavlja tudi dostop do informatizirane zbirke listin. Zato se s 1. februarjem 2008 ukinejo sedanji dostopi do podatkov sodnega registra prek portala E-uprava do osnovnih podatkov sodnega registra. Od sedaj naprej lahko torej dostopamo do e-sodnega registra preko spletnega portala AJPES-a. Na navedenem portalu bo brezplačno omogočeno: registracija, pridobitev uporabniškega imena in gesla ter dostop do vsebine, ki bo nekoliko prilagojena in razširjena. V okviru nove aplikacije bo poleg vpogleda v osnovne podatke SRG omogočeno tudi (e-uprava): 1. izdelava rednega izpisa iz sodnega registra za vse subjekte, ki so vpisani v sodni register 1. februarja 2008, ali bo njihova ustanovitev vpisana po tem datumu, 2. izdelava zgodovinskega izpisa iz sodnega registra za obdobje od 1. februarja 2008 dalje, 3. dostop do informatizirane zbirke listin. 4.2 Merjenje zadovoljstva uporabnikov z e-upravo 1 Osnovni namen raziskave je bil razviti in vzpostaviti sistem merjenja stanja razvoja e- uprave s strani povpraševanja oz. uporabnikov (dejanskih in potencialnih) e-uprave in na njegovi podlagi ugotoviti njihovo zadovoljstvo, mnenja, potrebe in želje. Cilji raziskave so bili: ugotoviti, kakšno je poznavanje možnosti, ki jih ponuja e-uprava, ugotoviti, kakšen je interes za uporabo e-uprave, ugotoviti stopnjo uporabe e-uprave in razloge za neuporabo, ugotoviti zadovoljstvo z obstoječim načinom ponudbe informacij in storitev e- uprave, identificirati najbolj želene storitve e-uprave. 1 Povzeto po:

42 42 Izsledki raziskave so predvsem podlaga za vrednotenje uspešnosti uresničevanja obstoječih strategij in akcijskih načrtov ter oblikovanje novih smernic, strategij in ciljev razvoja e- uprave v prihodnosti. V raziskavo so vključeni vsi ključni uporabniki e-uprave: občani, podjetja, društva kot predstavniki neprofitnega sektorja in javni uslužbenci. Za prvi dve ciljni skupini sta bili izvedeni telefonski anketi. Društva so bila anketirana po pošti, javni uslužbenci pa z anketo po e-pošti. Telefonska anketa občanov je bila izvedena julija 2005 na reprezentativnem vzorcu n=1028 občanov, starih vsaj 18 let. Telefonska anketa podjetij je bila izvedena februarja 2006 na vzorcu n=349 podjetij v štirih reprezentativnih velikostnih skupinah: velika in srednja podjetja, majhna podjetja, s.p. in mikro podjetja ter organizacije javnega sektorja. Vsi rezultati v nadaljevanju so podani v obliki deležev (%) ali srednjih (povprečnih) vrednosti odgovorov. V slednjem primeru so anketiranci posamezne možnosti ocenjevali na lestvici od 1 do 5, pri čemer je 1 vedno pomenila najslabšo oceno (popolnoma nezadovoljen, sploh ne zaupam, popolnoma nepomembno, sploh me ne bi spodbudilo, zelo slabo ipd.), ocena 5 pa je vedno pomenila najboljšo oceno (zelo zadovoljen, popolnoma zaupam, zelo pomembno, zelo bi me spodbudilo, zelo dobro ipd.). Kadar govorimo o možnostih e-uprave imamo v mislih informacije, ki jih organi javne uprave nudijo preko interneta, možnost komuniciranja z javnimi uslužbenci preko e-pošte, obrazce za vloge in upravne e-storitve. SLIKA 5: POZNAVANJE POSAMEZNIH MOŽNOSTI E-UPRAVE GLEDE NA ANKETIRANCE Vir:

43 43 Iz slike je razvidno da 97 % anketirancev (to je 100 % uporabnikov interneta) pozna vsaj eno od možnosti e-uprave. Najbolj so poznane elektronske upravne storitve (med njimi najbolj e-dohodnina), sledijo informacije in obrazci za vloge, najmanj poznana pa je možnost komuniciranja z javnimi uslužbenci preko e-pošte. Le 18 % anketirancev pozna državni spletni portal e-uprava. SLIKA 6: POZNAVANJE POSAMEZNIH UPRAVNIH E-STORITEV GLEDE NA ANKETIRANCE Vir: Med 26 e-storitvami, ki so jih navedli anketiranci, je najbolj poznana: e-dohodnina (pozna jo 86% vseh anketirancev), sledijo iskanje dela pri Zavodu RS za zaposlovanje (73% vseh anketirancev), iskanje po katalogu COBISS (68 % vseh anketirancev), pridobitev Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja (48% vseh anketirancev), pridobitev izpiska iz matične knjige (44% vseh anketirancev), pridobitev potrdila o nekaznovanju (7 % vseh anketirancev) ter vpogled oz. pridobitev izpiska iz Zemljiške knjige (5 % vseh anketirancev). Ostale storitve pa so manj poznane. Analiza uporabe e-uprave za podjetja (Slika 7) razkriva, da je pri vseh velikostnih skupinah podjetij najbolj uporabljana storitev posredovanja podatkov (npr. kvartalnih poročil, bilanc ipd.) na Agencijo za javno pravne evidence in storitve (AJPES), saj jo uporablja 83 % organizacij javnega sektorja, 81 % velikih in srednjih podjetij, 66 % malih podjetij ter 46 % s.p. in mikro podjetij. Najmanj pa sta uporabljani storitvi sodelovanje na javnih razpisih oz. naročilih in e-zaposlitve na spletnih straneh Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ).

44 44 SLIKA 7: UPORABA ELEKTRONSKIH UPRAVNIH STORITEV GLEDE NA PODJETJA Vir: Zadovoljstvo z e-upravo so anketirana podjetja ocenjevala na dveh ravneh, in sicer so najprej ocenjevala zadovoljstvo z uporabo posameznih elektronskih upravnih storitev, poleg tega pa so uporabniki vsaj ene elektronske upravne storitve ocenjevali splošno zadovoljstvo z e-upravo. Vselej je bila za ocenjevanje uporabljena lestvica z vrednostmi od 1 (popolnoma nezadovoljen) do 5 (zelo zadovoljen). Rezultati kažejo (Slika 8), da so z elektronskim sodelovanjem v postopkih javnih razpisov oz. naročil najbolj zadovoljne organizacije javnega sektorja (3,7), nekoliko manj s.p. in mikro podjetja ter mala podjetja (3,6), sledijo srednja in velika podjetja (3,2). Z elektronskim posredovanjem obračunov davkov na DURS je ponovno najbolj zadovoljen javni sektor (4,4), precej manj pa s.p. in mikro podjetja ter mala podjetja (4,0), ponovno najmanj pa srednja in velika podjetja (3,9). Bolj izenačene kot pri prejšnjih dveh storitvah, pa so ocene zadovoljstva z elektronskim posredovanjem podatkov na AJPES, vendar ponovno izstopa razmerje med najbolj zadovoljnimi, to so organizacije javnega sektorja (4,3) in najmanj zadovoljnimi, to so srednja in velika podjetja (4,1). V nekoliko drugačnem razmerju med posameznimi skupinam podjetij pa so ocene zadovoljstva z uporabo e-zaposlitev na spletnih straneh Zavoda RS za zaposlovanje.

45 45 Pri pozitivnih ocenah je ponovno na prvem mestu javni sektor (4,1), vendar pa so storitve najslabše ocenili s.p. in mikro podjetja (3,6). Vmes so mala podjetja (4,0) ter srednja in velika podjetja (3,8). V nasprotju z večino ostalih storitev so vpoglede v elektronske javne evidence oz. baze podatkov najbolje ocenila srednja in velika podjetja (4,1), najslabše pa mala podjetja (3,8), vendar se tudi povprečna ocena pri s.p. in mikro podjetjih (3,9) ter organizacijah javnega sektorja (4,0) le malo razlikujejo. Rezultati kažejo, da je zaupanje v e-upravo nekoliko večje kot zadovoljstvo; največje je v organizacijah javnega sektorja (4,1), sledijo srednja in velika podjetja (4,0), zaupanje pa je najmanjše v malih podjetjih, mikro podjetjih in pri s.p. (3,9). Podobno je tudi zadovoljstvo največje v organizacijah javnega sektorja (4,0), sledijo srednja in velika podjetja ter s.p. in mikro podjetja (3,9), najmanjše pa je zadovoljstvo pri majhnih podjetjih (3,8) (Slika 3). Zanimiva pa je tudi primerjava med splošnim zadovoljstvom z e-upravo in zadovoljstvom z e-poslovanjem s poslovnimi partnerji. Kot kaže, so podjetja s slednjim zadovoljna nekoliko bolj kot z e-upravo. SLIKA 8: OCENE (1-5) ZADOVOLJSTVA IN ZAUPANJA V E-UPRAVO TER OCENE ZADOVOLJSTVA Z UPRAVNIMI E-STORITVAMI Vir:.

46 Elektronski podpis in digitalna potrdila Podpis je že od nekdaj način zagotavljanja verodostojnosti listine ali udeleženca pri prenosu podatkov in transakcijah ter način za odpravljanje ponaredkov in nepooblaščenih dejanj. Elektronski podpis je pod v zakonu določenimi pogoji enakovreden lastnoročnemu. Elektronski podpis se tako lahko uporablja za različna elektronska pravna dejanja. Eno takih je na primer sklepanje elektronskih pogodb, oddajanje in sprejemanja elektronskih ponudb, vlaganje zahtevkov, potrjevanja prejema elektronskih dokumentov, pa za izdajanje e-računov in podobno. Kot navaja Ferfila (2001, 34):»Digitalni podpis je podskupina elektronskega podpisa. Pripravljen je s tehnologijo, ki uporablja asimetrično kodiranje z zasebnim in javnim ključem. Vsak digitalni podpis je hkrati elektronski podpis, nasprotno pa ne velja, saj denimo razne biometrične metode temeljijo na elektronskem podpisu brez asimetričnega kodiranja z zasebnim in javnim ključem. Za elektronsko poslovanje ima digitalni podpis veliko večji pomen od drugih vrst elektronskega podpisovanja, vendar zakonodaja, v skladu z evropskimi priporočili in izkušnjami, obravnava elektronski podpis in elektronsko podpisovanje v najširšem pomenu.«digitalno potrdilo (ang: Digital Certificate) je sodobna alternativa klasičnim osebnim idenfitikatorjem (kot osebna izkaznica) s posebnim namenom, da zagotavlja varno in legitimno elektronsko poslovanje. Predstavljen kot računalniški zapis vsebuje podatke o imetniku (ime, naslov, ), njegov javni ključ, podatke o izdajatelju digitalnega potrdila ter obdobje veljavnosti zapisa, ki je digitalno podpisan z zasebnim ključem izdajatelja potrdila (SIGOV-CA oziroma SIGEN-CA odvisno komu je namenjeno). Digitalna potrdila nudijo dve osnovni možnosti za zasebnost v elektronskem poslovanju in komuniciranju (Bertolini 2001, 64): a) šifriranje podatkov, ki zagotavlja zaupnost in b) digitalni podpis, ki predstavlja sodobno alternativo lastnoročnemu podpisu in zagotavlja: - identiteto imetnika digitalnega potrdila - nazatajljivost lastništva poslanih elektronskih podatkov in - celovitost sporočila V register so vpisani štirje overitelji digitalnih potrdil v RS, ki opravljajo storitev izdaje in upravljanja s kvalificiranimi digitalnimi potrdili za varno elektronsko podpisovanje: - Ministrstvo za javno upravo: Overitelj na Ministrstvu za javno upravo v okviru storitve SIGEN-CA izdaja kvalificirana digitalna potrdila za državljane ter za pravne in fizične osebe, registrirane za opravljanje dejavnosti. - Nova Ljubljanska banka d.d.: Izdaja spletnih digitalnih potrdil za fizične osebe ter za zaposlene pravne in fizične osebe, registrirane za opravljanje dejavnosti.

47 47 - Pošta Slovenije d.o.o.: Izdaja spletnih digitalnih potrdil končnim uporabnikom, ki so lahko fizične osebe, pravne osebe ali strežniški sistemi. - Halcom Informatika d.o.o.: Izdaja spletnih digitalnih potrdil končnim uporabnikom, ki so lahko fizične osebe, pravne osebe ali pooblaščene oziroma zaposlene osebe pravnih in fizičnih oseb, registriranih za opravljanje dejavnosti. Spletno digitalno potrdilo lahko bodoči uporabniki prevzamejo na dva načina: a) v interno zbirko brskalnika, v tem primeru ne potrebujejo pametne kartice in čitalca pametne kartice b) na pametno kartico (potrebujejo čitalec pametne kartice) SIGOV CA SIGOV CA (»Slovenian Governmental Certification Authority«) je overitelj kvalificiranih digitalnih potrdil, za katere velja najvišja stopnja varovanja in deluje v skladu z Zakonom o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu ter politiko delovanja SIGOV CA. Ta digitalna potrdila so namenjena uporabi v javni upravi, za izmenjavo podatkov z institucijami javne uprave in za dostop do podatkov, ki so pod okriljem javne uprave. Namen, delovanje in metodologija upravljanja z digitalnimi potrdili, odgovornost SIGOV CA ter varnostne zahteve, ki jih morajo izpolnjevati imetniki, določa v odvisnosti od vrste digitalnih potrdil javni dokument Politika delovanja SIGOV CA (CVI 2001, 41). SIGOV CA upravlja (izdaja in overja, podaljšuje, preklicuje, objavlja in hrani) digitalna potrdila za (CVI 2000, 22): zaposlene na javni upravi in ostale, ki delajo za javno upravo in za katere želi institucija pridobiti digitalno potrdilo; fizične osebe; pooblaščence pravnih oseb, organizacij ali samostojne podjetnike; skrbnike strežnikov, aplikacij ali podatkovnih baz v javni upravi po pooblastilu institucije; druge overitelje digitalnih potrdil. V okviru SIGOV CA se delijo digitalna potrdila tudi po namenu uporabe (CVI 2000, 22-23): 1. službeno osebna namenjena so zaposlenim v javni upravi in drugim osebam, ki delajo za javno upravo in za katere želi institucija pridobiti službena osebna digitalna potrdila za: šifriranje podatkov in sporočil v elektronski obliki; digitalno podpisovanje podatkov in sporočil v elektronski obliki ter overjanje identitete podpisnika; varno brisanje podatkov v elektronski obliki. 2. spletna namenjena so pravnim in fizičnim osebam za: varno spletno komuniciranje; varno pošiljanje elektronske pošte.

48 48 Digitalna potrdila so namenjena tako za interno e-poslovanje v javni upravi, kot tudi za storitve, ki jih nudi javna uprava državljanom in pravnim osebam na elektronski način. Zato obstajajo med obema vrstama digitalnih potrdil nekatere razlike, pogojene z namenom uporabe. Le-to omogoča posebna tehnologija in specifične lastnosti programske opreme SIGOV CA (CVI 2001, 45). Spletna digitalna potrdila uporabljajo en par ključev (javni in zasebni), osebnim digitalnim potrdilom pa pripadata dva ločena para ključev za digitalno podpisovanje oziroma overjanje ter šifriranje oziroma dešifriranje. Vsak par sestavljata zasebni in javni ključ. Pri tem javnost ključa pomeni, da je le-ta javno dostopen oziroma objavljen v javnem imeniku, zasebnost pa, da ima dostop do tega ključa le imetnik digitalnega potrdila (ibid., 45). Par ključev za šifriranje oz. dešifriranje sestavljata: zasebni ključ za dešifriranje in javni ključ za šifriranje. Par ključev za podpisovanje oz. overjanje sestavljata: zasebni ključ za podpisovanje in javni ključ za overjanje podpisa. Podpisano elektronsko sporočilo lahko prebere kdorkoli, vendar pa ni možno prebiranje njegove vsebine, ne da bi se spremembe zabeležile. Glede na dejstvo, da pozna zasebni ključ samo in izključno podpisnik (imetnik digitalnega potrdila), je zagotovljeno, da je on dejansko tudi podpisal sporočilo (ibid., 48). Bistvena razlike med spletnim in digitalnim potrdilom je v veljavnosti in obnavljanju njihovih ključev. Medtem ko je veljavnost ključev pri osebnih digitalnih potrdilih za podpisovanje, šifriranje in dešifriranje največ tri leta ter za overjanje pet let, je veljavnost spletnih digitalnih potrdil največ pet let. Pri tem se ključi službenih osebnih digitalnih potrdil avtomatično obnavljajo dvakrat pred pretekom veljavnosti (največja skupna veljavnost je devet let), pri spletnih pa obnavljanje ne poteka avtomatsko, ampak je potrebno vsakič ponoviti postopek pridobitve digitalnega potrdila (ibid., 48). Digitalno potrdilo SIGOV CA pridobimo na osnovi pravilno izpolnjene in podpisane vloge s pisno odobritvijo direktorja Centra vlade za informatiko. Vloge za digitalno potrdilo so dostopne na prijavnih službah na Upravnih enotah, pri pooblaščenih osebah SIGOV CA, ali preko spletnih strani SIGOV CA (CVI 2000, 24). Pri odobritvi vloge za digitalno potrdilo SIGOV CA se izda in obvesti bodočega imetnika o izdaji digitalnega potrdila. Z obvestilom bodoči imetnik digitalnega potrdila prejme (CVI 2000, 24): referenčno številko, avtorizacijsko kodo in navodila za prevzem digitalnega potrdila ter generiranje ključev; v primeru službenih osebnih digitalnih potrdil tudi potrebno programsko opremo in inicializacijsko datoteko oziroma navodila za dostop le-te.

49 49 Pri tem bodoči imetnik digitalnega potrdila prejme referenčno številko in avtorizacijsko kodo v kuverti, ali pa ju dobi po dveh ločenih poteh: referenčno številko po elektronski in avtorizacijsko kodo po navadni pošti SIGEN CA SIGEN CA (»Slovenian General Certification Authority«) je overitelj, ki je namenjen za izdajanje kvalificiranih digitalnih potrdil za državljane in pravne osebe. SIGEN CA je prav tako kot SIGOV CA mednarodna registrirana in medsebojno priznana ter tehnološko in zakonsko enakopravna (Kričej 2002, 38). Danes lahko digitalno potrdilo, ki ga izda vladni overitelj SIGEN CA, pridobimo v katerikoli upravni enoti, tako da izpolnimo obrazec, ki je dostopen na spletnih straneh SIGEN CA. Obrazec moramo osebno prinesti v najbližjo upravno enoto. Pri postopku pridobitve digitalnega potrdila se je treba identificirati z osebnim dokumentom, v katerem je slika (referent nas mora fizično videti in prepoznati). Ta korak je nujen, predvsem če se zavedamo, kaj vse bomo lahko z digitalnim potrdilom opravljali. Vlogo je nato treba tudi podpisati, sama izdaja digitalnega potrdila pa je brezplačna (Kričej 2002, 40). Po oddaji vloge dobimo domov po pošti obvestilom z delom gesla. Drugi del gesla pa dobimo na elektronski naslov, ki smo ga navedli v vlogi.»dvotirnost«je potrebna zaradi varnosti. Ko dobimo oba gesla, lahko prevzamemo digitalno potrdilo v računalniku. Po prevzemu digitalnega potrdila lahko začnemo delati. S kvalificiranim digitalnim potrdilom bomo državljani pripravljeni za varno e-poslovanje z državo (Kričej 2002, 41-42). Digitalna potrdila SIGEN-CA so namenjena (CVI 2008): za upravljanje s podatki javne uprave, za dostop in izmenjavo podatkov, s katerimi upravlja javna uprava, za varno elektronsko komuniciranje med imetniki kvalificiranih digitalnih potrdil overitelja na MJU in za storitve oz. aplikacije, za katere se zahteva uporaba digitalnih potrdil overitelja na MJU. SIGEN-CA izdaja kvalificirana digitalna potrdila za pravne in fizične osebe (CVI 2008): posebna kvalificirana digitalna potrdila za zaposlene v poslovnih subjektih, posebna kvalificirana digitalna potrdila za splošne nazive oz. organizacijske enote poslovnih subjektov, spletna kvalificirana digitalna potrdila za zaposlene v poslovnih subjektih, spletna kvalificirana digitalna potrdila za splošne nazive oz. organizacijske enote poslovnih subjektov, posebna kvalificirana digitalna potrdila za strežnike, s katerimi upravljajo poslovni subjekti, spletna kvalificirana digitalna potrdila za strežnike, s katerimi upravljajo poslovni subjekti,

50 50 spletna kvalificirana digitalna potrdila za fizične osebe. Spletna kvalificirana digitalna potrdila izdajatelja SIGEN-CA se uporabljajo za (CVI 2008): varno spletno komuniciranje, varno pošiljanje elektronske pošte, šifriranje in dešifriranje podatkov v elektronski obliki, digitalno podpisovanje podatkov v elektronski obliki ter izkazovanje istovetnosti imetnika, storitve oz. aplikacije, za katere se zahteva uporaba spletnih kvalificiranih digitalnih potrdil izdajatelja SIGEN-CA. Posebna kvalificirana digitalna potrdila izdajatelja SIGEN-CA se uporabljajo za (CVI 2008): šifriranje in dešifriranje podatkov v elektronski obliki, digitalno podpisovanje podatkov v elektronski obliki ter izkazovanje istovetnosti imetnika, varno brisanje podatkov v elektronski obliki, storitve oz. aplikacije, za katere se zahteva uporaba posebnih kvalificiranih digitalnih potrdil izdajatelja SIGEN-CA. Namen, delovanje in metodologijo upravljanja z digitalnimi potrdili, odgovornost SIGEN- CA, terminologijo ter zahteve, ki jih morajo izpolnjevati uporabniki ali drugi overitelji, ki želijo biti vključeni v infrastrukturo overitelja na Ministrstvu za javno upravo in njegovega podpisnika SIGEN-CA, definirata politiki delovanja SIGEN-CA (CVI 2008) Pridobitev digitalnega potrdila za fizične osebe Bodoči imetnik (prosilec) digitalnega potrdila prinese izpolnjen zahtevek skupaj z veljavnim uradnim dokumentom s sliko na prijavno službo. Zaposleni na prijavni službi zanesljivo ugotovijo istovetnost osebe, preverijo verodostojnost podatkov iz zahtevka in na zanesljiv način posredujejo podatke Ministrstvu za javno upravo (oziroma izdajatelju SIGEN-CA). Overitelj na podlagi odobrenega zahtevka pripravi referenčno številko in avtorizacijsko kodo, ki sta unikatni za vsakega bodočega imetnika digitalnega potrdila posebej. Referenčno številko overitelj pošlje bodočemu imetniku digitalnega potrdila po elektronski pošti, avtorizacijsko kodo pa s priporočeno pošto. S pomočjo obeh številk in navodil za uporabo spletnih digitalnih potrdil imetnik nato prevzame svoje digitalno potrdilo. Postopek za pridobitev digitalnih potrdil za fizične osebe, od oddaje zahtevka bodočega imetnika digitalnega potrdila prijavni službi do imetnikovega prevzema potrdila, prikazuje spodnja slika.

51 51 SLIKA 9: PRIKAZ POSTOPKA PRIDOBITVE DIGITALNEGA POTRDILA ZA FIZIČNE OSEBE Vir: Primerjava Slovenije z drugimi državami EU Elektronske storitve državnih organov se razlikujejo po načinu izvedbe samih storitev in tudi v kakšnem razvojnem stadiju se nahajajo, zato lahko glede na njihovo razvojno stopnjo razdelimo na več nivojev. V državah EU se periodično izvajajo merjenja stopnje razvitosti e-storitev na različnih področjih, med drugim tudi na področju javne uprave. Rezultati merjenja so izraženi z ustreznimi kazalniki, ki se izračunavajo na podlagi ustrezne metodologije. Eden od kazalnikov, ki meri razvitost e-uprave, je prikazan tudi v naslednji tabeli. A

Novi standard za neprekinjeno poslovanje ISO Vanja Gleščič. Palsit d.o.o.

Novi standard za neprekinjeno poslovanje ISO Vanja Gleščič. Palsit d.o.o. Novi standard za neprekinjeno poslovanje ISO 22301 Vanja Gleščič. Palsit d.o.o. Podjetje Palsit Izobraževanje: konference, seminarji, elektronsko izobraževanje Svetovanje: varnostne politike, sistem vodenja

More information

HANA kot pospeševalec poslovne rasti. Miha Blokar, Igor Kavčič Brdo,

HANA kot pospeševalec poslovne rasti. Miha Blokar, Igor Kavčič Brdo, HANA kot pospeševalec poslovne rasti Miha Blokar, Igor Kavčič Brdo, 11.06.2014 Kaj je HANA? pomlad 2010 Bol na Braču, apartma za 4 osebe poletje 2014 2014 SAP AG or an SAP affiliate company. All rights

More information

Kontroling procesov ali procesi v kontrolingu Dragica Erčulj CRMT d.o.o. Ljubljana

Kontroling procesov ali procesi v kontrolingu Dragica Erčulj CRMT d.o.o. Ljubljana Dragica Erčulj CRMT d.o.o. Ljubljana Kontroling procesov ali procesi v kontrolingu 1 - Build, Run, Improve, Invent, Educate Business Strategic, Operational Controlling Retention, Churn Revenue Assurance

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO SONJA KEPE

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO SONJA KEPE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO SONJA KEPE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ELEKTRONSKO POSLOVANJE JAVNE UPRAVE Ljubljana, september 2002 SONJA KEPE IZJAVA

More information

STATISTIČNO RAZISKOVANJE O UPORABI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE V PODJETJIH

STATISTIČNO RAZISKOVANJE O UPORABI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE V PODJETJIH STATISTIČNO RAZISKOVANJE O UPORABI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE V PODJETJIH Gregor Zupan Statistični urad Republike Slovenije, Vožarski pot 12, SI-1000 Ljubljana gregor.zupan@gov.si Povzetek

More information

UPORABA IN VPLIV SODOBNIH INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ (IKT) MED PARTNERJI V LOGISTIČNI VERIGI

UPORABA IN VPLIV SODOBNIH INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ (IKT) MED PARTNERJI V LOGISTIČNI VERIGI UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UPORABA IN VPLIV SODOBNIH INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ (IKT) MED PARTNERJI V LOGISTIČNI VERIGI Kandidatka: Tanja Krstić Študentka

More information

UVAJANJE SPLETNEGA BANČNIŠTVA IN NJEGOV SPREJEM S STRANI KOMITENTOV

UVAJANJE SPLETNEGA BANČNIŠTVA IN NJEGOV SPREJEM S STRANI KOMITENTOV REPUBLIKA SLOVENIJA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA Magistrsko delo UVAJANJE SPLETNEGA BANČNIŠTVA IN NJEGOV SPREJEM S STRANI KOMITENTOV Študent: Aleš Bezjak, dipl.ekon., rojen leta, 1981

More information

Priprava stroškovnika (ESTIMATED BUDGET)

Priprava stroškovnika (ESTIMATED BUDGET) Priprava stroškovnika (ESTIMATED BUDGET) Opomba: predstavitev stroškovnika je bila pripravljena na podlagi obrazcev za lanskoletni razpis. Splošni napotki ostajajo enaki, struktura stroškovnika pa se lahko

More information

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO. Dejan Pristovnik

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO. Dejan Pristovnik UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO Dejan Pristovnik Slovenska Bistrica, oktober 2007 UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA UNIVERZA V MARIBORU Ekonomsko-poslovna

More information

DIPLOMSKO DELO ELEKTRONSKO DAVČNO POSLOVANJE NA PODROČJU PRAVNIH OSEB

DIPLOMSKO DELO ELEKTRONSKO DAVČNO POSLOVANJE NA PODROČJU PRAVNIH OSEB UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ELEKTRONSKO DAVČNO POSLOVANJE NA PODROČJU PRAVNIH OSEB Študentka: Polonca Bahor Naslov: Dobliče 32 8340 Črnomelj Številka indeksa: 80003504

More information

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO RAČUNALNIŠKA IZMENJAVA PODATKOV V NABAVI IN LOGISTIKI NA PRIMERU SREDNJE VELIKEGA PROIZVODNEGA PODJETJA (An Electronic Data Interchange:

More information

Kibernetska (ne)varnost v Sloveniji

Kibernetska (ne)varnost v Sloveniji Kibernetska (ne)varnost v Sloveniji Matjaž Pušnik - PRIS, CISA, CRISC KPMG Agenda Poslovni vidik Kibernetska varnost Zakonodaja Zaključek 1 Poslovni vidik Ali imate vodjo, ki je zadolžen za varovanje informacij?

More information

Centralni historian kot temelj obvladovanja procesov v sistemih daljinske energetike

Centralni historian kot temelj obvladovanja procesov v sistemih daljinske energetike Centralni historian kot temelj obvladovanja procesov v sistemih daljinske energetike mag. Milan Dobrić, dr. Aljaž Stare, dr. Saša Sokolić; Metronik d.o.o. Mojmir Debeljak; JP Energetika Ljubljana Vsebina

More information

Kako voditi upravno poslovanje, likvidacijo računov, odsotnosti... V enem sistemu?

Kako voditi upravno poslovanje, likvidacijo računov, odsotnosti... V enem sistemu? Dare KORAČ PIA informacijski sistemi in storitve d.o.o. Efenkova 61, 3320 Velenje dare@pia.si Kako voditi upravno poslovanje, likvidacijo računov, odsotnosti... V enem sistemu? Povzetek Sodobno elektronsko

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO DARINKA OŠLAK

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO DARINKA OŠLAK UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO DARINKA OŠLAK UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO VARNOST ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA V SLOVENSKEM BANČNIŠTVU Ljubljana, februar

More information

DIPLOMSKO DELO VARNOST E-POSLOVANJA V SLOVENSKIH PODJETJIH. Security of electronic business in Slovenian companies

DIPLOMSKO DELO VARNOST E-POSLOVANJA V SLOVENSKIH PODJETJIH. Security of electronic business in Slovenian companies UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO VARNOST E-POSLOVANJA V SLOVENSKIH PODJETJIH Security of electronic business in Slovenian companies Kandidatka: Nataša Golčman Študentka rednega

More information

ELEKTRONSKO BANČNIŠTVO V SLOVENIJI

ELEKTRONSKO BANČNIŠTVO V SLOVENIJI UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA SPECIALISTIČNO DELO ELEKTRONSKO BANČNIŠTVO V SLOVENIJI Ljubljana, september 2007 TANJA MAROLT IZJAVA Študentka Tanja Marolt izjavljam, da sem avtorica te specialistične

More information

Primerjalna analiza ERP sistemov Microsoft Dynamics NAV in SAP-a. Comparative Analysis between the ERP Systems Microsoft Dynamics NAV and SAP

Primerjalna analiza ERP sistemov Microsoft Dynamics NAV in SAP-a. Comparative Analysis between the ERP Systems Microsoft Dynamics NAV and SAP UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA Primerjalna analiza ERP sistemov Microsoft Dynamics NAV in SAP-a Comparative Analysis between the ERP Systems Microsoft

More information

PROJEKTIRANJE ORGANIZACIJSKIH SISTEMOV. Programi za celovit informacijski sistem: SAP in Microsoft Business Solutions - Navision

PROJEKTIRANJE ORGANIZACIJSKIH SISTEMOV. Programi za celovit informacijski sistem: SAP in Microsoft Business Solutions - Navision PROJEKTIRANJE ORGANIZACIJSKIH SISTEMOV Nosilec predmeta: prof. dr. Jože Gričar Programi za celovit informacijski sistem: SAP in Microsoft Business Solutions - Navision Značilnosti mnogih organizacij Razdrobljenost

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO POVEZAVA CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE S SISTEMOM ELEKTRONSKEGA PLAČILNEGA PROMETA V SLOVENIJI

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO POVEZAVA CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE S SISTEMOM ELEKTRONSKEGA PLAČILNEGA PROMETA V SLOVENIJI UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO POVEZAVA CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE S SISTEMOM ELEKTRONSKEGA PLAČILNEGA PROMETA V SLOVENIJI Ljubljana, december 2005 MOJCA MIKLAVČIČ IZJAVA Študentka

More information

UČINKOVITOST IN KAKOVOST DELOVANJA UPRAVE PRIMER DAVČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE

UČINKOVITOST IN KAKOVOST DELOVANJA UPRAVE PRIMER DAVČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA UPRAVO Diplomsko delo visokošolskega programa UČINKOVITOST IN KAKOVOST DELOVANJA UPRAVE PRIMER DAVČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE Sonja Kutnjak Ljubljana, januar 2009 UNIVERZA

More information

Boljše upravljanje blagovnih skupin in promocija

Boljše upravljanje blagovnih skupin in promocija 475 milijonov 80 % Povprečna stopnja nedoslednosti matičnih podatkov o izdelkih med partnerji. Pričakovani manko trgovcev in dobaviteljev zaradi slabe kakovosti podatkov v prihodnjih petih 235 milijonov

More information

ZAUPANJE V SPLETNO BANČNIŠTVO

ZAUPANJE V SPLETNO BANČNIŠTVO ZAUPANJE V SPLETNO BANČNIŠTVO Katja Kermelj Ribnikar kkermeljribnikar@gmail.com Na internetno zaupanje vplivajo številni dejavniki, saj pripravljenost za nakup preko spleta ali sprejemanja spletnega bančništva

More information

ELEKTRONSKO RAČUNOVODSTVO

ELEKTRONSKO RAČUNOVODSTVO UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA D I P L O M S K O D E L O ELEKTRONSKO RAČUNOVODSTVO Ljubljana, marec 2007 VESNA BORŠTNIK IZJAVA Študent/ka Vesna Borštnik izjavljam, da sem avtor/ica tega diplomskega

More information

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO UPORABA SISTEMA KAKOVOSTI ISO 9001 : 2000 ZA IZBOLJŠANJE PROIZVODNJE

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO UPORABA SISTEMA KAKOVOSTI ISO 9001 : 2000 ZA IZBOLJŠANJE PROIZVODNJE UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO UPORABA SISTEMA KAKOVOSTI ISO 9001 : 2000 ZA IZBOLJŠANJE PROIZVODNJE THE USE OF QUALITY SYSTEM ISO 9001 : 2000 FOR PRODUCTION IMPROVEMENT

More information

3 Information on Taxation Agency / VAT no. of the claimant in the country of establishment or residence

3 Information on Taxation Agency / VAT no. of the claimant in the country of establishment or residence Indicate your tax number. Confirmation of receipt VAT REFUND CLAIM FOR A TAXABLE PERSON WITH NO BUSINESS ESTABLISHED IN SLOVENIA (read instructions before completing the form) 1 Company name and surname

More information

Ocena zrelostne stopnje obvladovanja informatike v javnem zavodu

Ocena zrelostne stopnje obvladovanja informatike v javnem zavodu Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Sladana Simeunović Ocena zrelostne stopnje obvladovanja informatike v javnem zavodu DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM

More information

Dr. Mateja Podlogar v sodelovanju z mag. Primožem Gričarjem Fakulteta za organizacijske vede Univerza v Mariboru

Dr. Mateja Podlogar v sodelovanju z mag. Primožem Gričarjem Fakulteta za organizacijske vede Univerza v Mariboru Celovite programske rešitve in MySAP ERP Dr. Mateja Podlogar v sodelovanju z mag. Primožem Gričarjem Fakulteta za organizacijske vede Univerza v Mariboru Vsebina 1 Uvod 2 Sistem SAP 3 SAP rešitve 4 Vpeljava

More information

Analiza kakovosti spletnih aplikacij za elektronsko bančništvo

Analiza kakovosti spletnih aplikacij za elektronsko bančništvo Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Jernej Jankovič Analiza kakovosti spletnih aplikacij za elektronsko bančništvo DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE

More information

Telekomunikacijska infrastruktura

Telekomunikacijska infrastruktura Telekomunikacijska infrastruktura prof. dr. Bojan Cestnik bojan.cestnik@temida.si Vsebina Informatika in poslovanje Telekomunikacijska omrežja Načrtovanje računalniških sistemov Geografski informacijski

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE IVAN JOVAN ELEKTRONSKO POSLOVANJE ŠOLSKEGA CENTRA MAGISTRSKO DELO LJUBLJANA, 2001 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE IVAN JOVAN Mentor: dr.

More information

Uvajanje rešitve Pantheon v podjetje Roto Implementation of Pantheon into Roto company

Uvajanje rešitve Pantheon v podjetje Roto Implementation of Pantheon into Roto company UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR Uvajanje rešitve Pantheon v podjetje Roto Implementation of Pantheon into Roto company (diplomski seminar) Kandidat: Miha Pavlinjek Študent rednega

More information

DOBA FAKULTETA ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR MAGISTRSKO DELO. Teo Pirc

DOBA FAKULTETA ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR MAGISTRSKO DELO. Teo Pirc DOBA FAKULTETA ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR MAGISTRSKO DELO Teo Pirc Maribor, 2013 DOBA FAKULTETA ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR IKT V HOTELIRSTVU - PRENOVA INFORMACIJSKE

More information

Primerjava programskih orodij za podporo sistemu uravnoteženih kazalnikov v manjših IT podjetjih

Primerjava programskih orodij za podporo sistemu uravnoteženih kazalnikov v manjših IT podjetjih UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tadej Lozar Primerjava programskih orodij za podporo sistemu uravnoteženih kazalnikov v manjših IT podjetjih DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI

More information

UVEDBA CELOVITEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA SAP R/3 V SKUPINI ISTRABENZ

UVEDBA CELOVITEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA SAP R/3 V SKUPINI ISTRABENZ UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UVEDBA CELOVITEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA SAP R/3 V SKUPINI ISTRABENZ Ljubljana, april 2003 MIHA JERINA IZJAVA Študent Miha Jerina izjavljam, da

More information

PROCESNA PRENOVA IN INFORMATIZACIJA POSLOVANJA

PROCESNA PRENOVA IN INFORMATIZACIJA POSLOVANJA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO PROCESNA PRENOVA IN INFORMATIZACIJA POSLOVANJA Študent: Rajko Jančič Številka indeksa: 81581915 Program: Univerzitetni Način študija:

More information

MODEL UVAJANJA SAP/R3 V PODJETJE TERMO D.D.

MODEL UVAJANJA SAP/R3 V PODJETJE TERMO D.D. UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: Organizacija dela MODEL UVAJANJA SAP/R3 V PODJETJE TERMO D.D. Mentor: red. prof. dr. Vladislav Rajkovič Kandidat: Igor Jelenc Kranj, april 2007

More information

Poslovni informacijski sistem

Poslovni informacijski sistem Fakulteta za organizacijske vede Univerza v Mariboru Dr. Jože Gricar, redni profesor Poslovni informacijski sistem Študijsko gradivo Pomen podatkov in informacij za management Informacijska tehnologija

More information

SKLEP EVROPSKE CENTRALNE BANKE (EU) 2017/2081 z dne 10. oktobra 2017 o spremembi Sklepa ECB/2007/7 o pogojih za sistem TARGET2-ECB (ECB/2017/30)

SKLEP EVROPSKE CENTRALNE BANKE (EU) 2017/2081 z dne 10. oktobra 2017 o spremembi Sklepa ECB/2007/7 o pogojih za sistem TARGET2-ECB (ECB/2017/30) 14.11.2017 L 295/89 SKLEP EVROPSKE CENTRALNE BANKE (EU) 2017/2081 z dne 10. oktobra 2017 o spremembi Sklepa ECB/2007/7 o pogojih za sistem TARGET2-ECB (ECB/2017/30) IZVRŠILNI ODBOR EVROPSKE CENTRALNE BANKE

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO. Gašper Kepic

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO. Gašper Kepic UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO Gašper Kepic UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UVEDBA CELOVITEGA POSLOVNO INFORMACIJSKEGA SISTEMA V MEDNARODNO OKOLJE

More information

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO. Laure Mateja

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO. Laure Mateja UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO Laure Mateja Maribor, marec 2007 UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO POSLOVNO INFORMACIJSKI SISTEM PANTHEON TM

More information

UPRAVLJANJE OSKRBNE VERIGE V PODJETJU

UPRAVLJANJE OSKRBNE VERIGE V PODJETJU UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UPRAVLJANJE OSKRBNE VERIGE V PODJETJU Ljubljana, september 2003 SABINA LAVRIČ IZJAVA Študentka Sabina Lavrič izjavljam, da sem avtorica tega diplomskega

More information

UPORABA RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU ZA INFORMATIZACIJO POSLOVANJA SPLETNE TRGOVINE

UPORABA RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU ZA INFORMATIZACIJO POSLOVANJA SPLETNE TRGOVINE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UPORABA RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU ZA INFORMATIZACIJO POSLOVANJA SPLETNE TRGOVINE Ljubljana, junij 2015 KOTNIK MITJA IZJAVA O AVTORSTVU Spodaj podpisani

More information

ELEKTRONSKO BORZNIŠTVO

ELEKTRONSKO BORZNIŠTVO UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO ELEKTRONSKO BORZNIŠTVO Študentka: Urška Gjerek Naslov: Lendavska ulica 37 a, 9000 Murska Sobota Številka indeksa: 81584938 Redni

More information

IMPLEMENTACIJA SAP SISTEMA V PODJETJU X

IMPLEMENTACIJA SAP SISTEMA V PODJETJU X UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO IMPLEMENTACIJA SAP SISTEMA V PODJETJU X Ljubljana, november 2009 JASMINA CEJAN IZJAVA Študentka Jasmina Cejan izjavljam, da sem avtorica tega diplomskega

More information

Ključne besede: e-poslovanje, celovit informacijski sistem, računalniški program, proces oskrbovanja, proces prodajanja

Ključne besede: e-poslovanje, celovit informacijski sistem, računalniški program, proces oskrbovanja, proces prodajanja Uvajanje računalniških programov SAP in Microsoft Business Solutions - Navision v izobraževalni proces Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru: Proces oskrbovanja in prodajanja Kristina Bogataj,

More information

DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA. Priložnosti in problemi uvedbe ERP sistema v podjetju

DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA. Priložnosti in problemi uvedbe ERP sistema v podjetju UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA Priložnosti in problemi uvedbe ERP sistema v podjetju Benefits and problems of implementing ERP system in the company

More information

Vpliv uporabniške izkušnje na uspešnost e-poslovanja

Vpliv uporabniške izkušnje na uspešnost e-poslovanja Vpliv uporabniške izkušnje na uspešnost e-poslovanja roman broz viktorija sulčič Univerza na Primorskem, Slovenija E-poslovanje postaja vedno pomembnejši del sodobne ekonomije tako po razširjenosti kot

More information

GLOBALIZACIJA IN ELEKTRONSKO POSLOVANJE

GLOBALIZACIJA IN ELEKTRONSKO POSLOVANJE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE NATAŠA JUG GLOBALIZACIJA IN ELEKTRONSKO POSLOVANJE diplomsko delo Ljubljana, 2005 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE NATAŠA JUG Mentor: doc.

More information

RAZVOJ INTERNETA, SPLETNIH STRANI IN NOVIH TEHNOLOGIJ

RAZVOJ INTERNETA, SPLETNIH STRANI IN NOVIH TEHNOLOGIJ UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO RAZVOJ INTERNETA, SPLETNIH STRANI IN NOVIH TEHNOLOGIJ Ljubljana, junij 2003 BOJAN ČEKRLIĆ Študent/ka Bojan Č ekrlić izjavljam, da sem avtor/ica tega

More information

VREDNOTENJE VPLIVA SODOBNIH KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ

VREDNOTENJE VPLIVA SODOBNIH KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Jožek Gruškovnjak VREDNOTENJE VPLIVA SODOBNIH KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKEGA STROKOVNEGA ŠTUDIJA Mentor: prof. dr.

More information

OUTSOURCING V LOGISTIKI NA PRIMERU INDIJSKEGA GOSPODARSTVA

OUTSOURCING V LOGISTIKI NA PRIMERU INDIJSKEGA GOSPODARSTVA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO OUTSOURCING V LOGISTIKI NA PRIMERU INDIJSKEGA GOSPODARSTVA Ime in priimek: Mojca Krajnčič Naslov: Prešernova 19, Slov. Bistrica Številka

More information

MAGISTRSKO DELO UPRAVLJANJE INFORMATIKE

MAGISTRSKO DELO UPRAVLJANJE INFORMATIKE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UPRAVLJANJE INFORMATIKE Ljubljana, januar 2009 Aleš Levstek IZJAVA Študent Aleš Levstek izjavljam, da sem avtor tega magistrskega dela, ki sem ga

More information

Čezmejna kreditna plačila v sistemu SEPA

Čezmejna kreditna plačila v sistemu SEPA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR Diplomsko delo Čezmejna kreditna plačila v sistemu SEPA SEPA cross-border credit transfers Kandidat: Gregor Marinšek Študijski program: Univerzitetni

More information

FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE V NOVEM MESTU ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA DRUGE STOPNJE FRANCI POPIT

FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE V NOVEM MESTU ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA DRUGE STOPNJE FRANCI POPIT FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE V NOVEM MESTU MAGISTRSKA NALOGA ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA DRUGE STOPNJE Franci Popit Digitalno podpisal Franci Popit DN: c=si, o=state-institutions, ou=sigen-ca, ou=individuals,

More information

DOBA FAKULTETA ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR

DOBA FAKULTETA ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR DOBA FAKULTETA ZA UPORABNE POSLOVNE IN DRUŽBENE ŠTUDIJE MARIBOR PRENOVA NABAVNEGA PROCESA V PODJETJU TERME OLIMIA (magistrsko delo) Program Mednarodno poslovanje Andrej Maček Maribor, 2011 Mentor: dr.

More information

Poslovanje z eračuni v Sloveniji

Poslovanje z eračuni v Sloveniji Poslovanje z eračuni v Sloveniji KOLOFON Poslovanje z eračuni v Sloveniji AVTORJI BESEDIL Rok Bojanc, ZZI d.o.o. Dušan Zupančič, Gospodarska zbornica Slovenije Aleksandra Miklavčič, Uprava Republike Slovenije

More information

UVAJANJE CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE V MEDNARODNEM PODJETJU

UVAJANJE CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE V MEDNARODNEM PODJETJU UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UVAJANJE CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE V MEDNARODNEM PODJETJU Ljubljana, september 2010 ANA ANDJIEVA IZJAVA Študentka Ana Andjieva izjavljam, da sem

More information

ZNIŽEVANJE STROŠKOV KOT POSLEDICA INFORMATIZACIJE LOGISTIČNIH PROCESOV PRIMER PODJETJA ETOL

ZNIŽEVANJE STROŠKOV KOT POSLEDICA INFORMATIZACIJE LOGISTIČNIH PROCESOV PRIMER PODJETJA ETOL UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO ZNIŽEVANJE STROŠKOV KOT POSLEDICA INFORMATIZACIJE LOGISTIČNIH PROCESOV PRIMER PODJETJA ETOL LJUBLJANA, SEPTEMBER 2003 SONJA KLOPČIČ Izjava Študentka

More information

KAKOVOST IN NEKAKOVOST JAVNEGA NAROČANJA

KAKOVOST IN NEKAKOVOST JAVNEGA NAROČANJA UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA UPRAVO Diplomsko delo visokošolskega programa KAKOVOST IN NEKAKOVOST JAVNEGA NAROČANJA Kandidat: Mentor: Beno Štepic Številka indeksa: 04031458 dr. Zdravko Pečar Ljubljana,

More information

Magistrsko delo Organizacija in management informacijskih sistemov URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV V TRGOVINSKEM PODJETJU

Magistrsko delo Organizacija in management informacijskih sistemov URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV V TRGOVINSKEM PODJETJU Organizacija in management informacijskih sistemov URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV V TRGOVINSKEM PODJETJU Mentor: doc. dr. Aleš Novak Kandidat: Nina Obid Kranj, avgust 2012 ZAHVALA Zahvaljujem se vsem,

More information

Poslovanje brez papirja

Poslovanje brez papirja Poslovanje brez papirja dejan šraml Podiplomski študent Univerze na Primorskem, Slovenija Informatizacija procesov z multimedijsko naravnanostjo zaznamuje in spreminja vsakdanje življenje. V informacijski

More information

Uvedba IT procesov podpore uporabnikom na podlagi ITIL priporočil

Uvedba IT procesov podpore uporabnikom na podlagi ITIL priporočil Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Dalibor Cvijetinović Uvedba IT procesov podpore uporabnikom na podlagi ITIL priporočil DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ELEKTRONSKO BANČNIŠTVO

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ELEKTRONSKO BANČNIŠTVO UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ELEKTRONSKO BANČNIŠTVO Ljubljana, december 2002 KATJA CESTNIK IZJAVA Študent/ka izjavljam, da sem avtor/ica tega diplomskega dela,,ki sem ga napisal/a

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO. Igor Rozman

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO. Igor Rozman UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO Igor Rozman UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO ZASNOVA INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA PODPORO UVEDBE STANDARDA ISO Ljubljana,

More information

PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV Z METODO TQM

PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV Z METODO TQM UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV Z METODO TQM Študent: Krebs Izidor Naslov: Pod gradom 34, Radlje ob Dravi Štev. indeksa: 81611735 Način

More information

DIPLOMSKO DELO VPLIV PROJEKTNE SKUPINE NA UVEDBO ERP PROJEKTA

DIPLOMSKO DELO VPLIV PROJEKTNE SKUPINE NA UVEDBO ERP PROJEKTA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO VPLIV PROJEKTNE SKUPINE NA UVEDBO ERP PROJEKTA Študent: Boris Čelan Naslov: Ulica bratov Berglez 34, 2331 Pragersko Številka indeksa:

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO STANDARDI ISO IN PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV NA PRIMERU MALEGA PODJETJA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO STANDARDI ISO IN PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV NA PRIMERU MALEGA PODJETJA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO STANDARDI ISO IN PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV NA PRIMERU MALEGA PODJETJA Ljubljana, oktober 2008 ŽIGA SLAVIČEK IZJAVA Študent Žiga Slaviček izjavljam,

More information

MOBILNO BANČNO POSLOVANJE

MOBILNO BANČNO POSLOVANJE UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO - POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO MOBILNO BANČNO POSLOVANJE Študent: Andrej Aristovnik Naslov: Ul. I. štajerskega bataljona 8, Celje Številka indeksa: 81520628 Izredni

More information

PRESEČI BDP IN MERJENJE REVŠČINE: NOVI IZZIVI V PRIHODNOSTI

PRESEČI BDP IN MERJENJE REVŠČINE: NOVI IZZIVI V PRIHODNOSTI PRESEČI BDP IN MERJENJE REVŠČINE: NOVI IZZIVI V PRIHODNOSTI Michail Skaliotis 1, Eurostat POVZETEK Potrebo po boljšem merjenju napredka v družbi jasno določajo sporočilo Komisije»BDP in več«, priporočila

More information

MODEL EFQM V POSLOVNI PRAKSI MARIBORSKE LIVARNE MARIBOR

MODEL EFQM V POSLOVNI PRAKSI MARIBORSKE LIVARNE MARIBOR DIPLOMSKO DELO MODEL EFQM V POSLOVNI PRAKSI MARIBORSKE LIVARNE MARIBOR EFQM EXCELLENCE MODEL IN BUSINESS PRACTICE OF MARIBORSKA LIVARNA MARIBOR Kandidatka: Mojca Bedenik Naslov: Lovska ulica 5, 2204 Miklavž

More information

UVEDBA SISTEMA CRM V PODJETJE AGENCIJA MORI d.o.o.

UVEDBA SISTEMA CRM V PODJETJE AGENCIJA MORI d.o.o. UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UVEDBA SISTEMA CRM V PODJETJE AGENCIJA MORI d.o.o. Kandidatka: Sonja Brezovnik Študentka rednega študija Program: univerzitetni Številka

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO POMEN IN ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI INFORMACIJSKIH SISTEMOV V FINANČNEM SEKTORJU

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO POMEN IN ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI INFORMACIJSKIH SISTEMOV V FINANČNEM SEKTORJU UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO POMEN IN ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI INFORMACIJSKIH SISTEMOV V FINANČNEM SEKTORJU Ljubljana, december 2007 Jernej Pečnik IZJAVA Študent Jernej Pečnik

More information

ANALIZA SISTEMA VODENJA KAKOVOSTI V PODJETJU BELINKA BELLES

ANALIZA SISTEMA VODENJA KAKOVOSTI V PODJETJU BELINKA BELLES UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA SISTEMA VODENJA KAKOVOSTI V PODJETJU BELINKA BELLES Ljubljana, september 2007 METKA MALOVRH IZJAVA Študentka Metka Malovrh izjavljam, da

More information

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE MAGISTRSKO DELO. Marko Krajner

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE MAGISTRSKO DELO. Marko Krajner UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE MAGISTRSKO DELO Marko Krajner UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE podiplomskega študija Program MANAGEMENT KAKOVOSTI MODEL ZAGOTAVLJANJA

More information

POSLOVNI PORTALI ZNANJA IN NJIHOVA PODPORA MANAGEMENTU ZNANJA

POSLOVNI PORTALI ZNANJA IN NJIHOVA PODPORA MANAGEMENTU ZNANJA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO POSLOVNI PORTALI ZNANJA IN NJIHOVA PODPORA MANAGEMENTU ZNANJA Ljubljana, december 2007 URŠKA HRASTAR IZJAVA Študentka Urška Hrastar izjavljam, da

More information

DELOVNI DOKUMENT. SL Združena v raznolikosti SL

DELOVNI DOKUMENT. SL Združena v raznolikosti SL EVROPSKI PARLAMENT 2014-2019 Odbor za proračunski nadzor 30.3.2015 DELOVNI DOKUMENT o posebnem poročilu Evropskega računskega sodišča št. 18/2014 (razrešnica za leto 2014): Sistem vrednotenja in sistem

More information

DDV-O Form. for value added tax charged in the period

DDV-O Form. for value added tax charged in the period Annex X: DDV-O Form DDV-O Form for value added tax charged in the period Company/Name and surname 01 VAT identification number Head office/place of residence 02 Representative's VAT identification number

More information

3nasveti POPELJITE VAŠE PODJETJE NA NOVO RAVEN

3nasveti POPELJITE VAŠE PODJETJE NA NOVO RAVEN tematska priloga mediaplanet marec 22 naše poslanstvo je ustvarjati visokokakovostne vsebine za bralce ter jim predstaviti rešitve, katere ponujajo naši oglaševalci. crm Nadzorujte svoje stranke in povečajte

More information

SODOBNE TEHNOLOGIJE ZA GRADNJO POSLOVNIH PROGRAMSKIH REŠITEV

SODOBNE TEHNOLOGIJE ZA GRADNJO POSLOVNIH PROGRAMSKIH REŠITEV UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO SODOBNE TEHNOLOGIJE ZA GRADNJO POSLOVNIH PROGRAMSKIH REŠITEV Ljubljana, maj 2016 TEO VECCHIET IZJAVA O AVTORSTVU Spodaj podpisani Teo Vecchiet,

More information

URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV USPEŠNOSTI POSLOVANJA UVAJANJE IN NADGRADNJA SISTEMA V PODJETJU VALKARTON

URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV USPEŠNOSTI POSLOVANJA UVAJANJE IN NADGRADNJA SISTEMA V PODJETJU VALKARTON UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV USPEŠNOSTI POSLOVANJA UVAJANJE IN NADGRADNJA SISTEMA V PODJETJU VALKARTON Ljubljana, april 2006 Mojca Bizjak IZJAVA

More information

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO Nataša Cotič Tržič, september 2006 UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UVEDBA INFORMACIJSKEGA SISTEMA SAP R/3

More information

ELEKTRONSKO BANČNIŠTVO ZA PRAVNE OSEBE PROKLIK NLB

ELEKTRONSKO BANČNIŠTVO ZA PRAVNE OSEBE PROKLIK NLB UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Informatika v organizaciji in managementu ELEKTRONSKO BANČNIŠTVO ZA PRAVNE OSEBE PROKLIK NLB Mentor:

More information

Poslovna inteligenca - Urnik predavanja

Poslovna inteligenca - Urnik predavanja - Urnik predavanja 10:30-12:00 Strateški pomen poslovne inteligence za podporo odločanju Rešitve s področja poslovne inteligence pomagajo spreminjati nepregledne količine podatkov v koristne, časovno ažurne

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO LJILJANA POPOVIĆ

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO LJILJANA POPOVIĆ UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO LJILJANA POPOVIĆ UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO VZPOSTAVITEV INFORMACIJSKE INFRASTRUKTURE IN UVEDBA ANALITIČNIH TEHNOLOGIJ

More information

Olajšajte si pot s storitvami AJPES?

Olajšajte si pot s storitvami AJPES? Olajšajte si pot s storitvami AJPES? mag. Mojca Kunšek, direktorica AJPES IJU2016, 6. december 2016 VIZIJA AJPES AJPES bo vodilna nacionalna institucija, ki zbira in zagotavlja podatke in informacije za

More information

DIPLOMSKO DELO OSREDOTOČENOST NA KUPCA KOT METODA MANAGEMENTA KAKOVOSTI V BANČNI USTANOVI

DIPLOMSKO DELO OSREDOTOČENOST NA KUPCA KOT METODA MANAGEMENTA KAKOVOSTI V BANČNI USTANOVI UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OSREDOTOČENOST NA KUPCA KOT METODA MANAGEMENTA KAKOVOSTI V BANČNI USTANOVI Kandidat: Tomaž Trefalt Študent: rednega študija Številka indeksa:

More information

Razvoj poslovne analitike in spremljanje učinkovitosti proizvodnih linij. Matej Kocbek in Miroslav Kramarič Krka, d. d.

Razvoj poslovne analitike in spremljanje učinkovitosti proizvodnih linij. Matej Kocbek in Miroslav Kramarič Krka, d. d. Razvoj poslovne analitike in spremljanje učinkovitosti proizvodnih linij Matej Kocbek in Miroslav Kramarič Krka, d. d., Novo mesto Razvoj poslovne analitike v Krki Matej Kocbek Vodja oddelka za BI Krka

More information

DELOVANJE PLAČILNEGA PROMETA PO PRENOSU V POSLOVNE BANKE PRIKAZANO NA PRIMERU PODJETJA UNIOR D.D. ZREČE

DELOVANJE PLAČILNEGA PROMETA PO PRENOSU V POSLOVNE BANKE PRIKAZANO NA PRIMERU PODJETJA UNIOR D.D. ZREČE UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO DELOVANJE PLAČILNEGA PROMETA PO PRENOSU V POSLOVNE BANKE PRIKAZANO NA PRIMERU PODJETJA UNIOR D.D. ZREČE Kandidatka: Jožica Štraus

More information

Rešitve s področja poslovne informatike

Rešitve s področja poslovne informatike Rešitve s področja poslovne informatike Prednosti vpeljave novega poslovno informacijskega sistema Celovitost rešitev, ki jih zagotavljamo v obsegu blagovne znamke Business-Line uporabnikom zagotavljajo:

More information

Primerjava BPM orodij K2 Blackpearl in IBM Business process manager

Primerjava BPM orodij K2 Blackpearl in IBM Business process manager UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Matjaž Kosmač Primerjava BPM orodij K2 Blackpearl in IBM Business process manager DIPLOMSKO DELO NA UNIVERZITETNEM ŠTUDIJU Mentor: izr. prof.

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO DARKO BUTINA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO DARKO BUTINA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO DARKO BUTINA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA POSLOVANJA PODJETJA S PODROČJA RAČUNALNIŠKE DEJAVNOSTI Ljubljana, september

More information

Diplomsko delo univerzitetnega študija Organizacija in management informacijskih sistemov PREGLED REŠITEV ZA UVEDBO E-POSLOVANJA V MALIH PODJETJIH

Diplomsko delo univerzitetnega študija Organizacija in management informacijskih sistemov PREGLED REŠITEV ZA UVEDBO E-POSLOVANJA V MALIH PODJETJIH Organizacija in management informacijskih sistemov PREGLED REŠITEV ZA UVEDBO E-POSLOVANJA V MALIH PODJETJIH Mentorica: doc. dr. Andreja Pucihar Kandidat: Milan Radaković Kranj, avgust 2012 ZAHVALA Zahvaljujem

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO RAZVOJ SPLETNE REŠITVE ZA MALE OGLASE

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO RAZVOJ SPLETNE REŠITVE ZA MALE OGLASE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO RAZVOJ SPLETNE REŠITVE ZA MALE OGLASE Ljubljana, september 2004 GREGA STRITAR IZJAVA Študent Grega Stritar izjavljam, da sem avtor tega diplomskega

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI Ekonomska fakulteta MAGISTRSKO DELO PRENOVA POSLOVANJA PODJETJA S POUDARKOM NA PRENOVI PRODAJNIH IN PROIZVODNIH PROCESOV

UNIVERZA V LJUBLJANI Ekonomska fakulteta MAGISTRSKO DELO PRENOVA POSLOVANJA PODJETJA S POUDARKOM NA PRENOVI PRODAJNIH IN PROIZVODNIH PROCESOV UNIVERZA V LJUBLJANI Ekonomska fakulteta MAGISTRSKO DELO PRENOVA POSLOVANJA PODJETJA S POUDARKOM NA PRENOVI PRODAJNIH IN PROIZVODNIH PROCESOV Ljubljana, marec 2007 HELENA HALAS IZJAVA Študentka Helena

More information

Primerjava celovitih programskih rešitev v podjetju Unior, d. d.

Primerjava celovitih programskih rešitev v podjetju Unior, d. d. Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Dragan Marinović Primerjava celovitih programskih rešitev v podjetju Unior, d. d. DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM

More information

Pošta Slovenije prenovila Univerzalno poštno okence z uporabo Microsoftovih orodij

Pošta Slovenije prenovila Univerzalno poštno okence z uporabo Microsoftovih orodij Microsoft Visual Studio Team System 2008 Team Foundation Server Primer strankine rešitve Pošta Slovenije prenovila Univerzalno poštno okence z uporabo Microsoftovih orodij Povzetek Država: Slovenija Dejavnost:

More information

SVET EVROPSKE UNIJE. Bruselj, 23. februar 2012 (28.02) (OR. en) 6846/12 SPORT 14 DOPAGE 5 SAN 40 JAI 109 DATAPROTECT 26

SVET EVROPSKE UNIJE. Bruselj, 23. februar 2012 (28.02) (OR. en) 6846/12 SPORT 14 DOPAGE 5 SAN 40 JAI 109 DATAPROTECT 26 SVET EVROPSKE UNIJE Bruselj, 23. februar 2012 (28.02) (OR. en) 6846/12 SPORT 14 DOPAGE 5 SAN 40 JAI 109 DATAPROTECT 26 DOPIS O TOČKI POD "I/A" Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Prejemnik: Odbor

More information

KLJUČNI DEJAVNIKI USPEHA PRI UVEDBI INFORMACIJSKE REŠITVE V ORGANIZACIJI JAVNEGA SEKTORJA

KLJUČNI DEJAVNIKI USPEHA PRI UVEDBI INFORMACIJSKE REŠITVE V ORGANIZACIJI JAVNEGA SEKTORJA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO KLJUČNI DEJAVNIKI USPEHA PRI UVEDBI INFORMACIJSKE REŠITVE V ORGANIZACIJI JAVNEGA SEKTORJA Ljubljana, junij 2015 FRANC RAVNIKAR IZJAVA O AVTORSTVU

More information

MAGISTRSKA NALOGA. VRENKO Gojko MAGISTRSKA NALOGA Gojko Vrenko. Celje, 2013

MAGISTRSKA NALOGA. VRENKO Gojko MAGISTRSKA NALOGA Gojko Vrenko. Celje, 2013 VRENKO Gojko MAGISTRSKA NALOGA 2013 A MAGISTRSKA NALOGA Gojko Vrenko Celje, 2013 MEDNARODNA FAKULTETA ZA DRUŽBENE IN POSLOVNE ŠTUDIJE Magistrski študijski program 2. stopnje Management znanja Magistrska

More information