Výnosová metóda v znaleckej praxi

Size: px
Start display at page:

Download "Výnosová metóda v znaleckej praxi"

Transcription

1 Výnosová meóda v znaleckej praxi Božena Hrvoľová 1 Absrak Súčasné poznanie vedie prakikov v oblasi znaleckej činnosi k prednosnému využívaniu modelov free cash flow v rámci výnosovej meódy pri ohodnocovaní podnikov a ich majeku. Free cash flow modely exisujú vo viacerých varianoch. Pri rovnakých východiskách by mali viesť k rovnakým výsledkom. Každý z nich má však určié výhody v konkrénej siuácii. Predkladaný príspevok chce na ieo benefiy upozorniť. Kľúčové slová ohodnocovanie, free cash flow modely, vzorec kľúčových generáorov hodnoy 1 Úvod Výnosová meóda ohodnocovania podnikov, korá je založená na súčasnej hodnoe budúcich príjmov, koré plynú z podnikaeľskej činnosi využíva rôzne modely. Vo vyspelých rhových ekonomikách v súčasnosi (ale aj v znaleckej praxi ČR i u nás) sa v rámci výnosovej meódy prednosne využívajú modely diskonovaných free cash flows. Súčasná finančná a hospodárska kríza nám pripomenula, že odhady budúcich výnosov na základe milého, hisorického vývoja môžu byť posavené na vode. Zmeny v porovnaní s minulou praxou budú musieť nasať aj v odhadoch prirážky za riziko pri kvanifikácii nákladov vlasného kapiálu. Jednou z diskuovaných oázok v znaleckej obci v SR je aj oázka miery konkreizácie posupov v právnych normách upravujúcich ohodnocovanie podnikov. V minulosi o bolo určenie konkrénej formy free cash flow modelu pre všeky podniky, vráane konkréneho posupu pri kvanifikácii miery kapializácie budúcich výnosov. Preo sa v príspevku zaoberáme varianami modolov free cash flow, aby sme upozornili na ich rozdiely. 2 Free cash flow modely V lieraúre sa možno srenúť s viacerými varianmi Free Cash Flow modelov: modelom FCF ENTITY, modelom FCF APV, CAPITAL CF (CCF) modelom a modelom FCF EQUITY. Modely sa od seba vzájomne odlišujú spôsobom výpoču FCF, použiými sadzbami diskonných fakorov a výsledkom, korý vznikne diskonovaním FCFs. Všeky vedú k rovnakým výsledkom, ak sa vychádza z rovnakých predpokladov, každý z nich má však pre použiie v praxi určié benefiy, čo sa v eórii i praxi zdôrazňuje menej časo. Prvé ri modely majú rovnaký spôsob výpoču FCF, odlišujú sa sadzbami diskonných fakorov. Podsaným rozdielom medzi prvým roma modelmi je spôsob, akým sa ohodnocuje 1 doc. Ing. Božena Hrvoľová, CSc. Ekonomická univerzia Braislava, Fakula podnikového manažmenu, Kaedra podnikových financí, Dolnozemská 1/b, Braislava, Slovenská republika, hrvolova@dec.euba.sk

2 daňový ší. V prípade modelu FCF ENTITY sa hodnoa daňového šíu kvanifikuje prosrednícvom sadzby diskonného fakora (WACC), model FCF APV sanovuje hodnou daňového šíu osobine a CCF model daňový ší ohodnocuje v cash flow. Teória odporúča použiť model FCF ENTITY v siuácii, keď má podnik relaívne sabilizovanú kapiálovú šrukúru, model FCF APV v siuácii očakávania výrazných zmien v kapiálovej šrukúre a model CCF v siuácii, keď manažmen akívne riadi kapiálovú šrukúru smerom k cieľovej úrovni. Použiie modelu FCF EQUITY lieraúra odporúča na ohodnocovanie finančných inšiúcií, kde je podiel vlasného a cudzieho kapiálu určený. Jednolivé variany modelov FCF sú podrobnejšie vysvelené v zahraničnej i domácej lieraúre. 2 V ďalšom exe sa sručne zameriame na jednolivé variany modelov FCF. 2.1 Model FCF Eniy Posup odhadu hodnoy podniku podľa modelu diskonovanej hodnoy FCSF s ENTITY možno rozdeliť do piaich posupných krokov Spôsob výpoču FCF ENTITY,. j. FCF za celú spoločnosť (vlasný i cudzí kapiál) je akýo: 1. + Korigovaný prevádzkový hospodársky výsledok (KPHV) výsledok hospodárenia z hospodárskej činnosi pred zaplaením úrokov a pred zdanením 2. _Upravená daň z príjmov (KPHV x daňová sadzba) 3. = Korigovaný prevádzkový hospodársky výsledok (výsledok hospodárenia z hospodárskej činnosi) po daniach 4. + Odpisy 5. + Osané náklady započíané do prevádzkového hospodárskeho výsledku (výsledku hospodárenia z hospodárskej činnosi), koré nie sú výdajmi v bežnom období (napr. vorba rezerv, opravných položiek k majeku a pod.) 6. = Predbežný peňažný ok z prevádzky (z hospodárskej činnosi) 7. Invesície do upraveného prevádzkovo nuného pracovného kapiálu 8. Invesície do obsarania prevádzkovo nuného dlhodobého majeku 9. Voľný peňažný ok (FCF) Výpoče KPHV ako východiska výpoču FCFs ENTITY by mal vychádzať z nasledovných všeobecných zásad: 1. nemali by byť odpočíané náklady na cudzí kapiál, preože ide o CF pre vlasníkov i pre verieľov, 2. mali by sa vylúčiť jednorazové položky, koré sa nebudú pravidelne opakovať, preože hodnou podniku voria len výsledky hospodárenia rvalého charakeru, 3. nemal by obsahovať žiadne výnosy a náklady, koré sú spojené s majekom, korý nie je prevádzkovo nuný. Upravená daň preo, lebo je počíaná z hospodárskeho výsledku (výsledku hospodárenia z hospodárskej činnosi), od korého nie sú odpočíané úroky. 2 Pozri napríklad: Koller, T. Goedhar, M. Wessels, D.: Valuaion Measuring and managigng value of Company. Fourh ediion, WILEY John Wiley & Sons, INC, Mařík M. a kolekív: Meody oceňování podniku. EKOPRESS, s. r. o., Praha Podrobnejšie pozri Mařík, M. a kolekív: Meody oceňování podniku. Proces ocenení základní meody a posupy. EKOPRESS, s. r. o., Praha 2003, sr.143 až 221.

3 Upravený pracovný kapiál sa líši od bežne chápaného pracovného kapiálu ým, že sa od obežných akív odpočíavajú len neúročené krákodobé záväzky (neodpočíavajú sa krákodobé bankové úvery). Poznamenávame, že FCF pri ejo meóde obsahuje aj úroky z cudzieho kapiálu. Východiskom je korigovaný prevádzkový hospodársky výsledok, nie zisk po odpočíaní úrokov. 2. Model diskonovaných FCFs ENTITY používa na diskonovanie sadzbu diskonného fakora vypočíanú na základe modelu WACC: WACC = x d. r d (1-D) +x vk. r vk, kde x d je podiel dlhu na celkovom kapiále a. s., r d náklady na dlh, D sadzba dane z príjmu, x vk podiel vlasného kapiálu na celkovom kapiále a. s., r vk náklady vlasného kapiálu. Pri výpoče sadzby diskonného fakora podľa modelu WACC sa odporúča v prípade nákladov vlasného kapiálu pracovať s nákladom vlasného kapiálu pri určiej miere zadlženia akciovej spoločnosi (nvk(z)). Jednou z možnosí, korá sa v súčasnosi používa na výpoče nvk(z) je známa rovnica Millera a Modiglianiho, podľa korej náklad vlasného kapiálu pri určiej miere zadĺženia a. s. možno vypočíať: n vk(z) = n vk + ( n vk n ck) x (1 D) x CK/VK, kde n vk(z) sú náklady vlasného kapiálu pri konkrénej miere zadlženia a. s., n vk náklady vlasného kapiálu pri výhradnom financovaní vlasným kapiálom, n ck náklady cudzieho kapiálu, D sadzba dane z príjmu, CK/VK pomer cudzieho a vlasného kapiálu. 3. Diskonovaním FCFs, pri korom použijeme v úlohe sadzby diskonného fakora r WACC, dosaneme bruo hodnou a. s. 4. V ďalšom kroku od bruo hodnoy (čo je hodnoa vlasného i cudzieho kapiálu) odpočíame hodnou úročeného cudzieho kapiálu (CK) ku dňu ohodnocovania akcií a dosaneme hodnou vlasného kapiálu (imania). Poom k hodnoe vlasného kapiálu pripočíame hodnou akív, koré nie sú prevádzkovo nuné (ku dňu ohodnocovania) a dosaneme sa k výslednej hodnoe vlasného kapiálu. 2.2 Model FCF APV (Adjused Presen Value) 1. Spôsob výpoču FCF je rovnaký ako pri modeli diskonovaných FCFs ENTITY. 2. Na diskonovanie v omo modeli sa odoporúča použiie nákladov vlasného kapiálu za predpokladu, že nie je použiý žiadny cudzí kapiál (n vk (n) ). Sadzbu diskonného fakora, korý spĺňa eno predpoklad, je možné odvodiť napríklad z rovnice nákladov vlasného kapiálu pri určiej miere zadlženia: CK nvk ( z) + nck.(1 D). n vk(z) = n vk + ( n vk n ck) x (1 D) x CK/VK n VK vk =. (2 CK 1+ (1 D). VK 3. Diskonovaním FCFs podľa modelu DFC APV dosaneme hodnou nezadlženej spoločnosi. 4. K hodnoe nezadlženého podniku pripočíame súčasnú hodnou daňového šíu, (SH Ts), korú za predpokladu rvale sabilnej úrovne úročeného cudzieho kapiálu vypočíame podľa vzťahu:

4 nck. CK. D SH Ts = = CK. D nck kde SH Ts je súčasná hodnoa dňového šíu, n ck sú náklady cudzieho kapiálu, CK je cudzí kapiál, D daňová sadzba. Súče SH FCFs a SH daňového šíu vorí celkovú hodnou zadlženej a. s. 5. V ďalšom kroku od celkovej hodnoy zadlženej spoločnosi odpočíame hodnou úročeného cudzieho kapiálu, čím sa dosaneme k hodnoe vlasného kapiálu spoločnosi. 2.3 Capial CF model Varian Capial cash flow modelu sa v lieraúre 4 odporúča použiť na odhad hodnoy podniku vedy, keď spoločnosť akívne riadi svoju kapiálovú šrukúru k cieľovej úrovni podielu dlhu na celkovej hodnoe kapiálu. Rozdiel medzi C CF modelom a predchádzajúcim modelom je v om, že aj cash flow aj daňový ší sa diskonujú nákladmi kapiálu nezadlženej spoločnosi, čiže: FCF Ts FCF + Ts H a. s. = + = 1 ( 1+ nvk ( n) ) = 1 (1 + nvk ( n) ) = 1 (1 + nvk ( n) ). V ďalších krokoch (ak ako v predchádzajúcom modeli) je porebné vypočíať hodnou vlasného kapiálu. 2.4 Model FCF Equiy Model FCF EQUITY sa od predchádzajúcich odlišuje aj spôsobom výpoču voľných peňažných okov. K voľným peňažným okom pre vlasníkov, s korými pracuje eno model, sa môžeme dosať ak od FCF ENTITY odpočíame plaené úroky znížené o daň a pripočíame saldo zmien úročeného cudzieho kapiálu, podľa vzťahu: FCF EQUTY FCF ENTITY CK n 1 D + ( CK CK ) = 1 CK ( ) 1 kde FCF EQUITY je voľný peňažný ok pre vlasníkov v roku, FCF ENTITY voľný peňažný ok podniku v roku, CK úročený cudzí kapiál na konci roka, CK -1 úročený cudzí kapiál na začiaku roka, n CK náklady cudzieho kapiálu, D daňová sadzba. Posup pri výpoče vnúornej hodnoy akcie podľa modelu FCF EQUITY je nasledovný: 1. Kvanifikácia FCF EQUITY: 1. + KPHV po upravených daniach 2. + Odpisy 3. + Osané náklady, koré nie sú v danom období výdajmi 4. - Invesície do upraveného prevádzkovo nuného pracovného kapiálu 5. - Invesície do obsarania dlhodobého prevádzkovo nuného majeku 6. = FCF na úrovni podnikaeľskej jednoky (.j. eniy) 7. - Úroky z cudzieho kapiálu znížené o úsporu na daniach (.j. úrok x (1 - D) 8. Spláky úverov, 4 Koller, T. Goedhar, M. Wessels, D.: Valuaion Measuring and managing value of Company. Fourh ediion, WILEY John Wiley & Sons, INC, p. 126.

5 9. + Novoprijaé úvery 10. = FCF EQUITY 2. Vhodnou sadzbou diskonného fakora pre eno model je sadzba nákladov vlasného kapiálu pri určiej miere zadĺženia n vk(z), vypočíaná napríklad podľa známeho modelu Miller Modigliani: n vk(z) = n vk + (n vk n ck ). (1 D) x CK/VK. 3. Diskonovaním FCF EQUITY vybranou sadzbou diskonného fakora sa dosaneme priamo k hodnoe vlasného kapiálu. 3 KEY VALUE DRIVER FORMULA (vzorec kľúčových generáorov hodnoy) - The Zen of Corporae finance Výnosová meóda ohodnocovania podniku, korá v súčasnosi prednosne využíva Free cash flow modely, zdôrazňuje závislosi hodnoy podniku od jeho budúcich výkonov, koré rh očakáva. Budúce výkony spoločnosí, čiže aj ich budúce cash flow a zisky závisia hlavne na miere rasu výnosov invesícií vo vzťahu k nákladom kapiálu. Model FCF ENTITY vyjadrený v ýcho kaegóriách je v lieraúre označovaný ako KEY VALUE DRIVER FORMULA alebo aj Zen of Corporae Finance. Dosadením do vzťahu pre výpoče FCF dosaneme: g FCF = NOPLATx 1. ROIC Ak budeme predpokladať model rovnomerného empa rasu očakávaných FCFs hodnou spoločnosi možno vypočíať zo vzťahu: g NOPLAT1x 1 ROIC V =, WACC g čo je v anglosaskej lieraúre označované ako key value driver formula (vzorec kľúčových generáorov hodnoy). Zo vzorca kľúčových generáorov hodnoy jasne vyplýva, koré hlavné fakory sa podieľajú na vorbe a rase hodnoy spoločnosí a ým aj hodnoe ich akcií. V prvom rade je o schopnosť voriť zisk z invesovaného kapiálu (RONIC) vyšší ako sú náklady na kapiál (WACC) a po druhé zabezpečovanie jeho rasu (g). Lieraúra5 považuje vzorec kľúčových generáorov hodnoy meodologicky za lepšiu alernaívu, preože spája cash flow s rasom a s výnosom invesovaného kapiálu. Vzorec pre pokračujúcu hodnou (Coninuing Value) v ýcho kaegóriách možno vyjadriť ako: g NOPLAT. T ROIC Coninuing Value = WACC g a hodnou spoločnosi za predpokladu dvojupňového empa rasu: + g NOPLAT T T 1. 1 FCFENTITY = RONIC 1 V ( H a. s.) + x. T (1 + r ) ( r g) (1 + r ) = 1 WACC wacc wacc 5 Pozri napríklad Koller, T. Goedhar, M. Wessels, D.: Valuaion Measuring and managigng value of Company. Fourh ediion, WILEY John Wiley & Sons, INC, p. 110.

6 V kaegóriách vzorca kľúčových generáorov hodnoy možno vyjadriť všeky variany modelov. 6 4 Záver Hodnoa podniku závisí predovšekým na jeho schopnosi vyhľadávať invesície, koré prinesú ras zisku, korý prevýši náklady na jej kapiál. To je podsaa vzorca kľúčových generáorov hodnoy, korý je v súčasnosi považovaný za meodologicky lepšiu alernaívu výnosovej meódy, preože spája cash flow s rasom a s výnosom invesovaného kapiálu. Pri príprave právnych noriem pre znalcov a ich novelizáciách sme viedli diskusie okrem iného aj o miere konkreizácie posupov v právnych normách. V predloženom sručnom príspevku, korý sme venovali jednej skupine modelov v rámci výnosovej meódy sme sa snažili upozorniť na cilivosť výberu vhodnej meódy a modelu v závislosi od konkrénej siuácie. Výber jedeného modelu pre všeky ohodnocované spoločnosi napr. vo vyhláške č. 626/2007 Z. z., vylúči možnosť výberu vhodnejšieho modelu, napríklad s ohľadom na kapiálovú šrukúru spoločnosi a zámery managemenu v ejo oblasi a pod. Výber jedného konkréneho modelu do právnej normy nie je podľa nášho názoru vhodné aj pre vylúčenie možnosi použiia najnovších poznakov v ejo oblasi, preože právne normy sa neprijímajú na kráke obdobie. Vo vzťahu k éme príspevku by som chcela upozorniť aj na problemaickosť odporúčaní v posupoch odhadu empa rasu. Súčasná siuácia zdôraznila (o čom sme už diskuovali aj v predchádzajúcom období), že hisorické informácie nemusia mať pre budúce odhady veľkú vypovedaciu schopnosť. Lieraúra [1] COPELAND, T. - KOLLER, T. - MURRIN, J.: Valuaion. Measuring and Managing The Value of Companies. Third Ediion. New York: Universiy Ediion Mckinsey & company, Inc [2] EAKINS, S. G.: Finance. Invesmens, Insiuions, Managemen: Eas Carolina, USA: Universiy, Addison Wesley Educaional Publishers Inc [3] HRVOĽOVÁ, B.: Ceny a hodnoy akcií. Braislava: Vydavaeľsvo EKONÓM 2009 [4] KISLINGEROVÁ, E.: Oceňování podniku. 1. vydání. Praha: C.H.BECK 1999 [5] KOLLER, T. GOEDHART, M.- WESSELS, D.: Valuaion Measurin a managing value of Company. Fourh ediion, USA Wiley John Wiley and Sons, INC 2005 [6] MAŘÍK, M. a kolekív: Meody oceňování podniku. Praha: EKOPRESS, s. r. o [7] MAŘÍKOVÁ, P.: Vzájemné vzahy výnosových meod pro oceňování podniku. Habiliačná práca obhájená na VŠE Praha Summary The mos used models in pracice of corporae valuaion are free cash flow models. The aricle ried o explain he raionale for each free cash flow model, key value driver formula and reasons why each model has an imporan place in corporae valuaion. 6 Pozri Maříková, P.: Vzájemné vzahy výnosových meod pro oceňování podniku. Habiliačná práca obhájená na VŠE Praha.

Moderné metódy ohodnocovania akcií 1

Moderné metódy ohodnocovania akcií 1 148 Ekonomický časopis, 59, 2011, č. 2, s. 148 162 Moderné metódy ohodnocovania akcií 1 Božena HRVOĽOVÁ* Jana MARKOVÁ** Lucia ZACHAR NINČÁK* 1 Modern Methods of Valuation of Shares Abstract The current

More information

Valuation of Certificates of Deposit 1

Valuation of Certificates of Deposit 1 Valuation of Certificates of Deposit 1 Božena Hrvoľová Abstract: Certificates of Deposit are securities that belong to the debt, short-term securities on the money market. It follows that for their valuations

More information

fakulta matematiky, fyziky a informatiky univerzity komenského v bratislave Projekt z finančnej matematiky

fakulta matematiky, fyziky a informatiky univerzity komenského v bratislave Projekt z finančnej matematiky fakulta matematiky, fyziky a informatiky univerzity komenského v bratislave Projekt z finančnej matematiky Bratislava 2008 Martin Takáč Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky, Univerzita Komenského v

More information

#$%&' '' ( ':*.- ) $' ) (. >' )' ',-& '.,/,0..+,1 : # 1!.-.9 '#( 1<'0.'..'0=0+.,>+,#( 5>. >#1 5-9.#1 8:. >'#5 #8 ;+. 4&'%#8 #?

#$%&' '' ( ':*.- ) $' ) (. >' )' ',-& '.,/,0..+,1 : # 1!.-.9 '#( 1<'0.'..'0=0+.,>+,#( 5>. >#1 5-9.#1 8:. >'#5 #8 ;+. 4&'%#8 #? !" #$%&' '' ( $' ) (*+' )' ',-& '.,/,0..+,1 )#$'.,/,. 2,1 )3,'4,+5 )(-&.-,..+0. 2 -&6.-,4+.'.5 ))$..,7./',-&+'08 ) 9 0,:.9 & '%.; )13# $'.,/,+9,1# 1!"

More information

Manažérsky pohľad na cash flow ako zdroj finančnej analýzy podniku

Manažérsky pohľad na cash flow ako zdroj finančnej analýzy podniku Ing. Sylvia Jenčová, PhD. Mgr. Eva Litavcová, PhD. Manažérsky pohľad na cash flow ako zdroj finančnej analýzy podniku Znalosť a pochopenie podstaty peňažných tokov, ich pohybu patrí základným otázkam finančného

More information

International Accounting. 8th. week

International Accounting. 8th. week International Accounting 8th. week Recognition of provisions in accordance with IFRS According to Act on Accounting (SR) 431/2002 Col. of Laws, 26, article 5: Provisions are liabilities of uncertain timing

More information

Príloha č. 3: k Cenníku služieb JELLYFISH Finport Professional a Individuálne riadené portfólio

Príloha č. 3: k Cenníku služieb JELLYFISH Finport Professional a Individuálne riadené portfólio Príloha č. 3: k Cenníku služieb JELLYFISH Finport Professional a Individuálne riadené portfólio Úrokové sadzby (úrokové sadzby pre kreditné úroky z hotovosti, debetné úroky z úverov poskytnutých brokerom

More information

Sadzobník kartových poplatkov firemné platobné karty / Schedule of Card Charges company payment cards

Sadzobník kartových poplatkov firemné platobné karty / Schedule of Card Charges company payment cards Sadzobník kartových poplatkov firemné platobné karty / Schedule of Card Charges company payment cards Citibank Europe plc., so sídlom Dublin, North Wall Quay 1, Írsko, registrovaná v registri spoločností

More information

STANOVENIE HODNOTY NÁBYTKÁRSKEHO PODNIKU NA BÁZE METÓDY EKONOMICKEJ PRIDANEJ HODNOTY

STANOVENIE HODNOTY NÁBYTKÁRSKEHO PODNIKU NA BÁZE METÓDY EKONOMICKEJ PRIDANEJ HODNOTY ACTA FACULTATIS XYLOLOGIAE ZVOLEN, 55(1): 129 143, 2013 Zvolen, Technická univerzita vo Zvolene STANOVENIE HODNOTY NÁBYTKÁRSKEHO PODNIKU NA BÁZE METÓDY EKONOMICKEJ PRIDANEJ HODNOTY DETERMINATION OF FURNITURE

More information

VYUŽITIE FINANČNEJ PÁKY V PODMIENKACH SLOVENSKÉHO POĽNOHOSPODÁRSTVA

VYUŽITIE FINANČNEJ PÁKY V PODMIENKACH SLOVENSKÉHO POĽNOHOSPODÁRSTVA VYUŽITIE FINANČNEJ PÁKY V PODMIENKACH SLOVENSKÉHO POĽNOHOSPODÁRSTVA Tomáš Rábek, Zuzana Čierna, Marián Tóth ÚVOD Cieľom príspevku je poukázať na výsledky výskumu v oblasti finančnej analýzy súboru poľnohospodárskych

More information

Výbor pre kontrolu rozpočtu PRACOVNÝ DOKUMENT

Výbor pre kontrolu rozpočtu PRACOVNÝ DOKUMENT Európsky parlament 2014-2019 Výbor pre kontrolu rozpočtu 18.1.2017 PRACOVNÝ DOKUMENT o osobitnej správe Dvora audítorov č. 26/2016 (absolutórium za rok 2015): Zvýšenie účinnosti krížového plnenia a dosiahnutie

More information

The Experience with the Assessment of the Value of Five Competitive Building Enterprise of a Regional Significance in the Period of a Financial Crisis

The Experience with the Assessment of the Value of Five Competitive Building Enterprise of a Regional Significance in the Period of a Financial Crisis Review of Contemporary Business Research June 2016, Vol. 5, No. 1, pp. 4972 ISSN: 23336412 (Print), 23336420 (Online) Copyright The Author(s). All Rights Reserved. Published by American Research Institute

More information

Attachment No. 1 Employees authorized for communication

Attachment No. 1 Employees authorized for communication On behalf of Market Operator: Attachment No. 1 Employees authorized for communication Employees authorized for invoicing and payments: Head of billing Dana Vinická +421 917 931 470 dana.vinicka@okte.sk

More information

Úloha oceňovania zásob vo finančnom riadení

Úloha oceňovania zásob vo finančnom riadení Úloha oceňovania zásob vo finančnom riadení Jozefína HVASTOVÁ Viera ZORIČÁKOVÁ Úvod Cieľom účtovníctva je poskytnúť významné, súhrnné, ekonomické a aktuálne kvantitatívne informácie o činnosti podniku

More information

Fakulta matematiky, fyziky a informatiky. Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky EXOTICKÝCH OPCIÍ. Diplomová práca.

Fakulta matematiky, fyziky a informatiky. Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky EXOTICKÝCH OPCIÍ. Diplomová práca. UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Fakula maemaiky, fyziky a informaiky Kaedra aplikovanej maemaiky a šaisiky DELTA HEDGING EXOTICKÝCH OPCIÍ Diplomová práca Jakub HAVELKA 1114 Aplikovaná maemaika Ekonomická

More information

Obsah č. 4/2013 (Table of Contents No. 4/2013)

Obsah č. 4/2013 (Table of Contents No. 4/2013) Obsah č. 4/2013 (Table of Contents No. 4/2013) Vedecké práce (Scientific Papers) Stanislav Buchta Sociálne zmeny poľnohospodárskej populácie proces postupného statusového pádu Social changes of agricultural

More information

Oceňovanie spoločností

Oceňovanie spoločností Oceňovanie spoločností Ivan Chodák invest forum 22. november 2006, Bratislava Obsah hlavné okruhy Koncept oceňovania Cash Flow, Assets... Dôležité pojmy Value vs. Price... Hlavné metódy oceňovania Acc,

More information

HODNOTENIE INVESTÍCIÍ POMOCOU ČISTEJ SÚČASNEJ HODNOTY A VPLYV ZMENY FAKTOROV NA INVESTIČNÉ ROZHODOVANIE. Ing. Veronika Uličná 89

HODNOTENIE INVESTÍCIÍ POMOCOU ČISTEJ SÚČASNEJ HODNOTY A VPLYV ZMENY FAKTOROV NA INVESTIČNÉ ROZHODOVANIE. Ing. Veronika Uličná 89 HODNOTENIE INVESTÍCIÍ POMOCOU ČISTEJ SÚČASNEJ HODNOTY A VPLYV ZMENY FAKTOROV NA INVESTIČNÉ ROZHODOVANIE Ing. Veronika Uličná 89 Abstrakt: Príspevok je venovaný hodnoteniu investícií pomocou čistej súčasnej

More information

Valuation Methods and Discount Rate Issues: A Comprehensive Example

Valuation Methods and Discount Rate Issues: A Comprehensive Example 9-205-116 REV: NOVEMBER 1, 2006 MARC BERTONECHE FAUSTO FEDERICI Valuation Methods and Discount Rate Issues: A Comprehensive Example The objective of this note is to present a comprehensive review of valuation

More information

FDI development during the crisis from 2008 till now

FDI development during the crisis from 2008 till now VŠB-TU Ostrava, Ekonomická fakulta, katedra Financí 8. -. září FDI development during the crisis from 8 till now Michal Fabuš, Miroslav Kohuťár Abstract Investments represent an important resource of country

More information

Správcovská spoločnosť: IAD Investments, správ. spol., a.s., Malý trh 2/A, Bratislava 1

Správcovská spoločnosť: IAD Investments, správ. spol., a.s., Malý trh 2/A, Bratislava 1 Správa o hospodárení správcovskej spoločnosti s majetkom v podielovom fonde za kalendárny rok 2014 podľa 187 zákona č. 203/2011 Z.z. o kolektívnom investovaní v znení neskorších predpisov (ZKI) Správcovská

More information

VALUE THE FOUR CORNERSTONES OF CORPORATE FINANCE MCKINSEY & COMPANY TIM KOLLER RICHARD DOBBS BILL HUYETT

VALUE THE FOUR CORNERSTONES OF CORPORATE FINANCE MCKINSEY & COMPANY TIM KOLLER RICHARD DOBBS BILL HUYETT VALUE THE FOUR CORNERSTONES OF CORPORATE FINANCE MCKINSEY & COMPANY TIM KOLLER RICHARD DOBBS BILL HUYETT Exhibit 1.1: Correlation Between Total Returns to Shareholders (TRS) and Employment Growth 2 Exhibit

More information

OPTIMALIZÁCIA KAPITÁLOVEJ SKLADBY INVESTÍCIE

OPTIMALIZÁCIA KAPITÁLOVEJ SKLADBY INVESTÍCIE NATIONAL AND REGIONAL ECONOMICS VIII OPTIMALIZÁCIA KAPITÁLOVEJ SKLADBY INVESTÍCIE Ing. Radoslav BLAHOVEC Technická univerzita v Košiciach Ekonomická fakulta Katedra regionálnych vied a manažmentu Radoslav.Blahovec@tuke.sk

More information

výročná správa annual report 2006

výročná správa annual report 2006 výročná správa annual report 2006 VETROPACK nemšová s.r.o. Obsah Príhovor konateľa 2 Výročná správa 4 Vyjadrenie dozornej rady 48 Informácia o audite 50 Správa audítora 52 Súvaha 56 Výkaz ziskov a strát

More information

MOŽNOSTI MERANIA FINANČNEJ VÝKONNOSTI V STROJÁRSKYCH PODNIKOCH i

MOŽNOSTI MERANIA FINANČNEJ VÝKONNOSTI V STROJÁRSKYCH PODNIKOCH i MOŽNOSTI MERANIA FINANČNEJ VÝKONNOSTI V STROJÁRSKYCH PODNIKOCH i Igor HUDÁK Ekonomická univerzita v Bratislave Podnikovohospodárska fakulta so sídlom v Košiciach Katedra ekonómie igor.hudak@euke.sk Abstrakt

More information

COMPANY VALUATION OF JV DÝHY, S.R.O.

COMPANY VALUATION OF JV DÝHY, S.R.O. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV EKONOMIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF ECONOMICS COMPANY VALUATION OF JV DÝHY, S.R.O. OCENĚNÍ

More information

Modelovanie volatility futures kontraktov s elektrickou energiou na PXE *

Modelovanie volatility futures kontraktov s elektrickou energiou na PXE * Modelovanie volailiy fuures konrakov s elekrickou energiou na PXE * Igor Paholok Absrak Príspevok obsahuje popis dvoch meód modelovania cenovej volailiy fuures konrakov na elekrickú energiu (GARCH a zv.

More information

Heart Failure Awareness Days 2018

Heart Failure Awareness Days 2018 Heart Failure Awareness Days 2018 Report from: SLOVAKIA Name of reporter:. Goncalvesová Eva, MD, PhD, FESC Public event / open clinic Press conference, April 17 th, 2018 Heart Failure the biggest challenge

More information

Utilization of EVA in Inter-Company Comparison Process

Utilization of EVA in Inter-Company Comparison Process Utilization of EVA in Inter-Company Comparison Process Peter Markovič 1 University of Economics in Bratislava, Faculty of Business Management, Slovak Republic peter.markovic@euba.sk Ľudovít Šrenkel University

More information

1 Introduction. 2 Tax quota development of the Czech Republic and the Slovak Republic

1 Introduction. 2 Tax quota development of the Czech Republic and the Slovak Republic Tax mix impact on the growing differences between the tax quota of the Czech Republic and Slovakia Vliv daňového mixu na rostoucí rozdíly mezi daňovou kvótou Česka a Slovenska Květa Kubátová 1 1 Introduction

More information

Cash Management and Bank practice.

Cash Management and Bank practice. Cash Management and Bank practice. Ing. Jan Krajíček, h.d., krajicek@econ.muni.cz, Masaryk University, Faculty of Economics and Administration, Department of Finance, Lipová 41 a, 602 00 Brno Ing. Jarmil

More information

Capital Structure Modelling and Analysis of its Impact on Business Performance

Capital Structure Modelling and Analysis of its Impact on Business Performance DOI: 10.5817/FAI2017-2-2 No. 2/2017 Capital Structure Modelling and Analysis of its Impact on Business Performance Jarmila Horváthová 1, Martina Mokrišová 2 1 University of Prešov in Prešov Faculty of

More information

Application of the Economic Value Added index in the performance evaluation of forest enterprise

Application of the Economic Value Added index in the performance evaluation of forest enterprise JOURNAL OF FOREST SCIENCE, 62, 2016 (5): 191 197 doi: 10.17221/48/2015-JFS Application of the Economic Value Added index in the performance evaluation of forest enterprise E. Balážová 1, J. Luptáková 2

More information

7RP Ing. Peter Beňo

7RP Ing. Peter Beňo 7RP 30.9.2010 Ing. Peter Beňo beno@apvv.sk Typy projektov VÝBER TYPU PROJEKTU Špecifický program Spolupráca Nápady Ľudia Kapacity Euratom Typ projektu Collaborative project Network of Excellence CSA Individuálny

More information

Účtovné odpisy dlhodobého majetku a ich vplyv na výsledok hospodárenia podniku

Účtovné odpisy dlhodobého majetku a ich vplyv na výsledok hospodárenia podniku Účtovné odpisy dlhodobého majetku a ich vplyv na výsledok hospodárenia podniku Alžbeta Suhányiová* Prešovská univerzita v Prešove Fakulta manažmentu Konštantínova 16, 080 01 Prešov, Slovakia alzbeta.suhanyiova@unipo.sk

More information

Operational risk in current assets investment decisions: Portfolio management approach in accounts receivable

Operational risk in current assets investment decisions: Portfolio management approach in accounts receivable Operational risk in current assets investment decisions: Portfolio management approach in accounts receivable Operační risk v rozhodování o běžných aktivech: management portfolia pohledávek G. MICHALSKI

More information

Electronic copy available at:

Electronic copy available at: How to value a seasonal company discounting cash flows Pablo Fernandez. Professor of Finance. Camino del Cerro del Aguila 3. 28023 Madrid, Spain e-mail: fernandezpa@iese.edu November 12, 2013 The correct

More information

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU ANALÝZA VÝVOJA VÝSLEDKU HOSPODÁRENIA VO VYBRANOM PODNIKU

SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU ANALÝZA VÝVOJA VÝSLEDKU HOSPODÁRENIA VO VYBRANOM PODNIKU SLOENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIERITA NITRE FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU 1130098 ANALÝA ÝOJA ÝSLEDKU HOSPODÁRENIA O YBRANOM PODNIKU 2011 Eva Spišiaková SLOENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIERITA NITRE FAKULTA EKONOMIKY

More information

ročná správa 2008 yearly report

ročná správa 2008 yearly report ročná správa 2008 yearly report ESTONIA Göteborg LATVIA R DENMARK Århus Copenhagen Sea Kaliningrad LITHUANIA RUSSIA Kaunas NETHERLANDS Berlin POLAND BELARUS Warsaw POZAGAS a.s. Malé námestie č. 1 901 01

More information

EKONOMICKÉ ROZH ADY / ECONOMIC REVIEW RO NÍK 44., 1/2015 EKONOMICKÉ ROZH ADY 1/2015 RO NÍK 44. EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE

EKONOMICKÉ ROZH ADY / ECONOMIC REVIEW RO NÍK 44., 1/2015 EKONOMICKÉ ROZH ADY 1/2015 RO NÍK 44. EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE EKONOMICKÉ ROZH ADY EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE 1/2015 RO NÍK 44. Autori príspevkov prof. Ing. Božena Chovancová, PhD., Katedra bankovníctva a medzinárodných financií, Národohospodárska fakulta,

More information

2. prednáška 29. september 2003

2. prednáška 29. september 2003 2. prednáška 29. september 2003 Finančná analýza podniku Literatúra: Valach J. a kolektív: Finanční řízení podniku, kapitola 4 Ross A. R., Westerfield R.W., Jaffe J.: Corporate Finance, Chapter 2 Obsah

More information

VÝROČNÁ SPRÁVA ANNUAL REPORT

VÝROČNÁ SPRÁVA ANNUAL REPORT 20 14 VÝROČNÁ SPRÁVA ANNUAL REPORT Obsah Contents 02 04 05 08 11 10 13 15 20 22 Úvodné slovo vedenia spoločnosti Foreword of the Company Management Profil spoločnosti Company Profile Správa o podnikateľskej

More information

Neistota pri oceňovaní technických rezerv poisťovní

Neistota pri oceňovaní technických rezerv poisťovní Neistota pri oceňovaní technických rezerv poisťovní Peter Marko 1 Abstrakt Technické rezervy sú dôležité z hľadiska schopnosti poisťovne plniť svoje záväzky vyplývajúce z poistných zmlúv v budúcnosti.

More information

University of Pardubice, Faculty of Economics and Administration

University of Pardubice, Faculty of Economics and Administration VALUATION OF INTANGIBLE ASSETS 1 VALUATION OF INTANGIBLE ASSETS Jaroslav Pakosta a, Simona Činčalová b, Josef Pátek c a b c University of Pardubice, Faculty of Economics and Administration jaroslav.pakosta@upce.cz,

More information

Zuzana ILKOVÁ * simple joint stock company, common shares, shares with special rights, shareholder agreements /eual

Zuzana ILKOVÁ * simple joint stock company, common shares, shares with special rights, shareholder agreements /eual 10.1515/eual-2017-0009 LEGAL FRAMEWORK FOR ESTABLISHING AND FUNCTIONING OF START UPS IN THE CONDITIONS OF SLOVAK LEGISLATION PRÁVNY RÁMEC PRE ZAKLADANIE A FUNGOVANIE STARTUPOV V PODMIENKACH PRÁVNEJ ÚPRAVY

More information

Produkty finančných trhov a ich riziká. Produkty kapitálových trhov

Produkty finančných trhov a ich riziká. Produkty kapitálových trhov Produkty finančných trhov a ich riziká Produkty kapitálových trhov Obsah Úvod... 1 rizík... 2 Všeobecné... 2 Charakteristiky opcií... 4 Riziko straty investovanej čiastky... 5 Daňové dopady... 5 finančných

More information

Diverzifikácia rizika pri investičnom rozhodovaní s využitím alternatívnych foriem investovania

Diverzifikácia rizika pri investičnom rozhodovaní s využitím alternatívnych foriem investovania Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra ekonómie a financií Diverzifikácia rizika pri investičnom rozhodovaní s využitím alternatívnych foriem investovania

More information

Lecture: Autonomous Financing and Financing Based on Market Values I

Lecture: Autonomous Financing and Financing Based on Market Values I Lecure: Auonomous Financing and Financing Based on Marke Values I Luz Kruschwiz & Andreas Löffler Discouned Cash Flow, Secion 2.3, 2.4.1 2.4.3, Ouline 2.3 Auonomous financing 2.4 Financing based on marke

More information

MODELING VAR OF DAX INDEX USING GARCH MODEL 1

MODELING VAR OF DAX INDEX USING GARCH MODEL 1 Matej Štalmach MODELING VAR OF DAX INDEX USING GARCH MODEL 1 Introduction This paper aims to answer question how much money would somebody need if he wanted insurance against very unusual decrease of German

More information

11735/1/16 REV 1 bie/mn 1 DG F 2B

11735/1/16 REV 1 bie/mn 1 DG F 2B Rada Európskej únie V Bruseli 8. decembra 2016 (OR. en) 11735/1/16 REV 1 INF 148 API 88 POZNÁMKA Od: Generálny sekretariát Rady Komu: Pracovná skupina pre informácie Č. predch. dok.: 11734/16 Predmet:

More information

CERGE-EI CORPORATE PHILANTHROPY IN THE CZECH AND SLOVAK REPUBLICS. Katarína Svítková. WORKING PAPER SERIES (ISSN ) Electronic Version

CERGE-EI CORPORATE PHILANTHROPY IN THE CZECH AND SLOVAK REPUBLICS. Katarína Svítková. WORKING PAPER SERIES (ISSN ) Electronic Version CORPORATE PHILANTHROPY IN THE CZECH AND SLOVAK REPUBLICS Katarína Svítková CERGE-EI Charles University Center for Economic Research and Graduate Education Academy of Sciences of the Czech Republic Economics

More information

Application of CAPM for investment decisions in emerging countries

Application of CAPM for investment decisions in emerging countries Application of CAPM for investment decisions in emerging countries Peter Krištofík 1 Abstract The paper is focused on investment decisions of companies with a diversified shareholder base in emerging countries.

More information

Výročná správa. Notes to financial statements or the year ending as of 31th December Annual report

Výročná správa. Notes to financial statements or the year ending as of 31th December Annual report Výročná správa Notes to financial statements or the year ending as of 31th December 2010 Annual report Poznámky k účtovným výkazom za rok končiaci sa 31. decembra 2010 2010 / 1 / 2 Správa nezávislého audítora

More information

Analysis of the Development of Intangible Assets in the Czech Enterprises and their Impact on Financial Position and Performance

Analysis of the Development of Intangible Assets in the Czech Enterprises and their Impact on Financial Position and Performance Ekonomický časopis, 58, 2010, č. 4, s. 375 391 375 Analysis of the Development of Intangible Assets in the Czech Enterprises and their Impact on Financial Position and Performance Jaroslav SEDLÁČEK* Abstract

More information

Kvalita daňového systému v koncepte systémovej krízy

Kvalita daňového systému v koncepte systémovej krízy Ing. Lucia Mihóková Katedra financií Ekonomická fakulta Technická univerzita v Košiciach Kvalita daňového systému v koncepte systémovej krízy 1 Úvod Kríza, s prívlastkom systémová, sa podpísala pod prudký

More information

Identifikácia trhových neefektívností na základe makroekonomických veličín

Identifikácia trhových neefektívností na základe makroekonomických veličín Identifikácia trhových neefektívností na základe makroekonomických veličín Eduard BAUMÖHL Mária FARKAŠOVSKÁ Úvod Prvá komplexná publikácia zaoberajúca sa trhovými neefektívnosťami na akciovom trhu pochádza

More information

Problematické stránky štandardných metód Value at Risk 1

Problematické stránky štandardných metód Value at Risk 1 Problematické stránky štandardných metód Value at Risk 1 Martin ŠORF Abstrakt Príspevok sa venuje hodnoteniu štandardných metód merania Value at Risk z koncepčného hľadiska. Model historickej simulácie,

More information

1 Introduction. 062 Acta všfs, 1/2009, roč. 3

1 Introduction. 062 Acta všfs, 1/2009, roč. 3 Accountance of the Public Sector Some problems in accounting procedures for territorial self-governing units, subsidized organizations, state funds and organizational units of the state Účetnictví ve veřejném

More information

CEGEDIM produktové protfólio Hotel Kaskády

CEGEDIM produktové protfólio Hotel Kaskády CEGEDIM produktové protfólio 6.11.2012 Hotel Kaskády Cegedim predstavenie od roku 1969 43 ročná skúsenosť 8 200 zamestnancov priame zastúpenie v 43 krajinách sveta poskytovaná podpora vo viac ako 80 krajinách

More information

Problémy oceňovania Startupov v súčasnosti. The problems with valuation of startups at present

Problémy oceňovania Startupov v súčasnosti. The problems with valuation of startups at present Problémy oceňovania Startupov v súčasnosti. The problems with valuation of startups at present Ján Bukoven Abstrakt: V súčasnosti je ekonomický rast a konkurencieschopnosť rozvinutých krajín poháňaný hlavne

More information

HOSPODÁRSKE ROZH ADY. Keywords: Slovak economic history, economic science in Slovakia. Ekonomické rozh ady. Hospodárske rozh ady

HOSPODÁRSKE ROZH ADY. Keywords: Slovak economic history, economic science in Slovakia. Ekonomické rozh ady. Hospodárske rozh ady HOSPODÁRSKE ROZH ADY Abstract: The paper deals with the history and the importance of the journal Hospodárske rozh ady (The Economic Review), the fi rst Slovak economic professional and scientifi c periodical

More information

VÝVOJ OBJEMU POSKYTNUTÝCH ÚVEROV A ICH DOHODNUTEJ PRIEMERNEJ ÚROKOVEJ SADZBY NA SLOVENSKU V KONTEXTE VÝVOJA ZÁKLADNEJ ÚROKOVEJ SADZBY

VÝVOJ OBJEMU POSKYTNUTÝCH ÚVEROV A ICH DOHODNUTEJ PRIEMERNEJ ÚROKOVEJ SADZBY NA SLOVENSKU V KONTEXTE VÝVOJA ZÁKLADNEJ ÚROKOVEJ SADZBY VÝVOJ OBJEMU POSKYTNUTÝCH ÚVEROV A ICH DOHODNUTEJ PRIEMERNEJ ÚROKOVEJ SADZBY NA SLOVENSKU V KONTEXTE VÝVOJA ZÁKLADNEJ ÚROKOVEJ SADZBY THE DEVELOPMENT OF THE AMOUNT OF LOANS GRANTED AND THEIR APPROPRIATE

More information

Obsah Contents. Príhovor predstavenstva. Foreword by the Board of Directors. Profil spoločnosti. Company Profile. Company organization structure

Obsah Contents. Príhovor predstavenstva. Foreword by the Board of Directors. Profil spoločnosti. Company Profile. Company organization structure Obsah Contents Výročná správa k 31.12.212 Annual Report to 31.12.212 Príhovor predstavenstva Profil spoločnosti Organizačná štruktúra spoločnosti Akcionári spoločnosti Dozorná rada Predstavenstvo Vrcholový

More information

Fundamental Basic. Fundamentals. Fundamental PV Principle. Time Value of Money. Fundamental. Chapter 2. How to Calculate Present Values

Fundamental Basic. Fundamentals. Fundamental PV Principle. Time Value of Money. Fundamental. Chapter 2. How to Calculate Present Values McGraw-Hill/Irwin Chaper 2 How o Calculae Presen Values Principles of Corporae Finance Tenh Ediion Slides by Mahew Will And Bo Sjö 22 Copyrigh 2 by he McGraw-Hill Companies, Inc. All righs reserved. Fundamenal

More information

Vnútro new final :57 Stránka 1. Citibank (Slovakia) a. s. Výročná správa 1998 Annual Report 1998

Vnútro new final :57 Stránka 1. Citibank (Slovakia) a. s. Výročná správa 1998 Annual Report 1998 Vnútro new final 15.10.1998 14:57 Stránka 1 Citibank (Slovakia) a. s. Výročná správa 1998 Annual Report 1998 Vnútro new final 15.10.1998 14:57 Stránka 2 General Manager s Letter We are pleased to present

More information

ZRÁŽKA ZA NÍZKU LIKVIDITU

ZRÁŽKA ZA NÍZKU LIKVIDITU ZRÁŽKA ZA NÍZKU LIKVIDITU Stela Beslerová, Juraj Tobák, Petra Tutková ÚVOD V slovenskom a rovnako aj v českom podnikateľskom prostredí sú väčšinou oceňované podniky, ktoré nie sú kótované na burze cenných

More information

SÍDLO SPOLOČNOSTI PROFIREAL SLOVAKIA spol. s r. o. Mliekarenská 10 Bratislava 26 PSČ

SÍDLO SPOLOČNOSTI PROFIREAL SLOVAKIA spol. s r. o. Mliekarenská 10 Bratislava 26 PSČ SÍDLO SPOLOČNOSTI PROFIREAL SLOVAKIA spol. s r. o. Mliekarenská 10 Bratislava 26 PSČ 824 96 www.profireal.sk 2005 VÝROČNÁ SPRÁVA Každý z vás si môže prísť pre pôžičku. Obsah Štruktúra PROFIREAL GROUP 5

More information

PONUKA BANKOVÝCH PRODUKTOV A SLUŽIEB

PONUKA BANKOVÝCH PRODUKTOV A SLUŽIEB PONUKA BANKOVÝCH PRODUKTOV A SLUŽIEB platná od 02.10.2018 III. časť - Maloletí klienti J&T BANKA, a.s., so sídlom Pobřežní 297/14, 186 00 Praha 8, IČ: 471 15 378, zapísaná v Obchodnom registri vedenom

More information

WACC Calculations in Practice: Incorrect Results due to Inconsistent Assumptions - Status Quo and Improvements

WACC Calculations in Practice: Incorrect Results due to Inconsistent Assumptions - Status Quo and Improvements WACC Calculations in Practice: Incorrect Results due to Inconsistent Assumptions - Status Quo and Improvements Matthias C. Grüninger 1 & Axel H. Kind 2 1 Lonza AG, Münchensteinerstrasse 38, CH-4002 Basel,

More information

9 Oceňovanie derivátov

9 Oceňovanie derivátov 9 Oceňovanie derivátov Finančné deriváty (financial derivatives) sú nástroje, ktorých hodnota je odvodená od ceny podkladového aktíva (underlying). Týmto môže byť komodita, akcia, dlhopis, menový kurz,

More information

Quality of business valuation methods in Slovakian mining industry

Quality of business valuation methods in Slovakian mining industry Quality of business valuation methods in Slovakian mining industry AUTHORS ARTICLE INFO JOURNAL Jozef Zuzik Ladislav Mixtaj Erik Weiss Roland Weiss Vlastimil Laskovský Jozef Zuzik, Ladislav Mixtaj, Erik

More information

Notions essentielles de valorisation d entreprise

Notions essentielles de valorisation d entreprise Notions essentielles de valorisation d entreprise Claude COSTA Financial Services Manager Group Wealth Planning and Structuring Claude Costa Principles of Business Valuation 2 Value of a business depends

More information

MEDZINÁRODNÉ DAŇOVÉ ÚNIKY

MEDZINÁRODNÉ DAŇOVÉ ÚNIKY UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH MEDZINÁRODNÉ DAŇOVÉ ÚNIKY a metódy ich predchádzania Peter Huba/Jozef Sábo/Martin Štrkolec KOŠICE 2016 Autorský kolektív: JUDr. Peter Huba, PhD. JUDr. Jozef

More information

STATE OF NOMINAL CONVERGENCE

STATE OF NOMINAL CONVERGENCE 4 ročník 19, 1/211B I A T E C 1 This contribution provides a brief summary of the main findings presented in the NBS publication entitled Analýza konvergencie slovenskej ekonomiky 211 (Analysis of the

More information

VÝROČNÁ SPRÁVA

VÝROČNÁ SPRÁVA VÝROČNÁ SPRÁVA 2012 2 Výročná správa 2012 Annual report 2012 Pripravené pre riadne Valné zhromaždenie 22. apríla 2013 v Bratislave Prepared for ordinary General Assembly on 22 April 2013 in Bratislava

More information

Štúdia závislosti daňovej konkurencie a daňového zaťaženia členských štátov Európskej únie 1

Štúdia závislosti daňovej konkurencie a daňového zaťaženia členských štátov Európskej únie 1 172 Ekonomický časopis, 61, 2013, č. 2, s. 172 186 Štúdia závislosti daňovej konkurencie a daňového zaťaženia členských štátov Európskej únie 1 Katarína TEPLICKÁ Michal DAUBNER* 1 Study of the Relation

More information

STUDY PROGRAMME FIELD OF STUDY SUPERVISOR

STUDY PROGRAMME FIELD OF STUDY SUPERVISOR MASTER S THESIS Řízení hodnoty společnosti Byte-Transit-Continent s.r.o. Value management for company Byte-Transit-Continent LLC STUDY PROGRAMME Management of Development Projects FIELD OF STUDY Project

More information

SLOVAK TAX NEWS 2/2014 ECOVIS LA Partners Tax, k. s.

SLOVAK TAX NEWS 2/2014 ECOVIS LA Partners Tax, k. s. SLOVAK TAX NEWS 2/2014 Obsah 1. Návrh novely zákona o dani z príjmov..... 1 2. Inštitút záväzného stanoviska... 4 3. Obsah dokumentácie o metóde ocenenia používanej daňovníkom podľa 18 ods. 1 zákona č.

More information

PRODUCER ANNUITY SUITABILITY TRAINING REQUIREMENTS BY STATE As of September 11, 2017

PRODUCER ANNUITY SUITABILITY TRAINING REQUIREMENTS BY STATE As of September 11, 2017 PRODUCER ANNUITY SUITABILITY TRAINING REQUIREMENTS BY STATE As of September 11, 2017 This document provides a summary of the annuity training requirements that agents are required to complete for each

More information

Poznámky k účtovnej závierke k

Poznámky k účtovnej závierke k Poznámky k účtovnej závierke k 31.12.2004 1 Všeobecná časť 1.1 Charakteristika a hlavné aktivity spoločnosti Cardif Slovakia, a.s. vznikol zápisom do obchodného registra dňa 20.1.2000 (IČO: 36 534 978).

More information

I. SLOVENSKO-ČESKÉ DNI DAŇOVÉHO PRÁVA I. SLOVAK-CZECH DAYS OF TAX LAW

I. SLOVENSKO-ČESKÉ DNI DAŇOVÉHO PRÁVA I. SLOVAK-CZECH DAYS OF TAX LAW P R Á V N I C K Á F A K U L T A I. SLOVENSKO-ČESKÉ DNI DAŇOVÉHO PRÁVA Daňové úniky a vyhýbanie sa daňovým povinnostiam I. SLOVAK-CZECH DAYS OF TAX LAW Tax Evasion and Tax Avoidance K O Š I C E 2 0 1 7

More information

Obsah Table of Contents

Obsah Table of Contents 2 VÝROČNÁ SPRÁVA 2016 ANNUAL REPORT 3 Obsah Table of Contents Základné údaje o spoločnosti / Basic company data.............................................. 5 Príhovor generálneho riaditeľa / Preface

More information

ODBORNÝ BANKOVÝ ČASOPIS JÚN 1999 ROČNÍK 7 BANKING JOURNAL JUNE 1999 VOLUME VII

ODBORNÝ BANKOVÝ ČASOPIS JÚN 1999 ROČNÍK 7 BANKING JOURNAL JUNE 1999 VOLUME VII ODBORNÝ BANKOVÝ ČASOPIS JÚN 1999 ROČNÍK 7 BANKING JOURNAL JUNE 1999 VOLUME VII NÁRODNÁ BANKA SLOVENSKA NATIONAL BANK OF SLOVAKIA Prehľad vzdelávacích podujatí Inštitútu bankového vzdelávania NBS na III.

More information

Vplyv finančnej krízy na hodnotu rizikovej prémie Pavel Kardoš

Vplyv finančnej krízy na hodnotu rizikovej prémie Pavel Kardoš Vplyv finančnej krízy na hodnotu rizikovej prémie Pavel Kardoš Abstract Cieľ článku: Cieľom tohto článku je priblížiť zmeny hodnoty rizikovej prémie, identifikovať ktoré determinanty ju ovplyvňujú a ako

More information

Raiffeisen Centrobank AG WEBEX - 1.ČASŤ PRE TATRA BANKA PREMIUM BANKING. Jún, Certifikáty od

Raiffeisen Centrobank AG WEBEX - 1.ČASŤ PRE TATRA BANKA PREMIUM BANKING. Jún, Certifikáty od Raiffeisen Centrobank AG WEBEX - 1.ČASŤ PRE TATRA BANKA PREMIUM BANKING Jún, 2018 Certifikáty od WEBEX OBSAH 1. Nové Emisie 2. Podkladový index - aktualizácia vývoja na akciových trhoch 3. Premium garantované

More information

INSURANCE PORTFOLIO. CSc.

INSURANCE PORTFOLIO. CSc. Ekonomická univerzita, Fakulta hospodárskej informatiky Dolnozemská cesta, 85 35 Bratislava INSURANCE PORTFOLIO Doc. RNDr. Ľudovít t Pinda, CSc. FHI EU, Katedra matematiky mail: pinda@euba.sk Marec 00

More information

Odhady parametrov modelov

Odhady parametrov modelov Odhady parametrov modelov časovej štruktúry úrokových mier Študentská vedecká konferencia Ivan Sutóris Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Katedra Aplikovanej Matematiky

More information

ODBORNÝ BANKOVÝ ČASOPIS MÁJ 2001 ROČNÍK 9 BANKING JOURNAL MAY 2001 VOLUME IX

ODBORNÝ BANKOVÝ ČASOPIS MÁJ 2001 ROČNÍK 9 BANKING JOURNAL MAY 2001 VOLUME IX ODBORNÝ BANKOVÝ ČASOPIS MÁJ 2001 ROČNÍK 9 BANKING JOURNAL MAY 2001 VOLUME IX NÁRODNÁ BANKA SLOVENSKA NATIONAL BANK OF SLOVAKIA MBNWtíL IPdDHTMKÄ A JPMMIMŽdWANiE M M M Guvernér Národnej banky Slovenska

More information

KONEČNÉ PODMIENKY. 31. mája Slovenská sporiteľňa, a.s.

KONEČNÉ PODMIENKY. 31. mája Slovenská sporiteľňa, a.s. KONEČNÉ PODMIENKY 31. mája 2018 Slovenská sporiteľňa, a.s. Celkový objem emisie: 2 000 000 EUR Názov Investičných certifikátov: Investičné certifikáty SLSP RC Sanofi 2019 I ktoré budú vydané na základe

More information

Okruhy tém na štátnu skúšku v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku. v študijnom programe ekonomika a manažment podniku

Okruhy tém na štátnu skúšku v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku. v študijnom programe ekonomika a manažment podniku Okruhy tém na štátnu skúšku v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku v študijnom programe ekonomika a manažment podniku akademický rok 2017/2018 Obsahové zameranie štátnych skúšok bakalárskeho

More information

Úrokové sadzby švajčiarskeho peňažného trhu a ich vplyv na výnosnosť štátnych obligácií

Úrokové sadzby švajčiarskeho peňažného trhu a ich vplyv na výnosnosť štátnych obligácií Úrokové sadzby švajčiarskeho peňažného trhu a ich vplyv na výnosnosť štátnych obligácií The Swiss Franc Money Market Interest Rates and their Impact on the Yield Government Bonds Viera MALACKÁ Abstrakt

More information

VÝBER VHODNEJ METÓDY OCENENIA INVESTÍCIÍ 1.

VÝBER VHODNEJ METÓDY OCENENIA INVESTÍCIÍ 1. VÝBER VHODNEJ METÓDY OCENENIA INVESTÍCIÍ 1. Veronika Frnková ÚVOD V ekonomickej teórií možno nájsť rôzne metódy hodnotenia efektívnosti investícií, ktoré kopírujú požiadavky investorov na výstupnú informáciu

More information

Discounted Cash Flow. A Theory of the Valuation of Firms. Lutz Kruschwitz and Andreas Löffler

Discounted Cash Flow. A Theory of the Valuation of Firms. Lutz Kruschwitz and Andreas Löffler Discounted Cash Flow A Theory of the Valuation of Firms Lutz Kruschwitz and Andreas Löffler Discounted Cash Flow For other titles in the Wiley Finance Series please see www.wiley.com/finance Discounted

More information

Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera. Finanční analýza firmy Doprastav a.s Júlia Kapustová. Bakalářská práce

Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera. Finanční analýza firmy Doprastav a.s Júlia Kapustová. Bakalářská práce Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera Finanční analýza firmy Doprastav a.s Júlia Kapustová Bakalářská práce 2011 Prohlašuji: Tuto práci jsem vypracoval samostatně. Veškeré literární prameny

More information

Malovecká, I. 1, Papargyris, K. 1, Mináriková, D. 1, Foltán V. 1, Jankovská, A. 2

Malovecká, I. 1, Papargyris, K. 1, Mináriková, D. 1, Foltán V. 1, Jankovská, A. 2 ISSN 1338-6786 (online) and ISSN 0301-2298 (print version), DOI: 10.1515/afpuc-2015-0015 ACTA FACULTATIS PHARMACEUTICAE UNIVERSITATIS COMENIANAE Prosperity of community pharmacy evaluated by gross and

More information

Tables and figures are available in excel format with all calculations in:

Tables and figures are available in excel format with all calculations in: xppplnaincc WACC: definition, misconceptions and errors Pablo Fernandez. Professor of Finance. Camino del Cerro del Aguila 3. 28023 Madrid, Spain e-mail: fernandezpa@iese.edu November 12, 2013 The WACC

More information

Oznam pre akcionárov World Investment Opportunities Funds

Oznam pre akcionárov World Investment Opportunities Funds WORLD INVESTMENT OPPORTUNITIES FUNDS ( Spoločnosť ) Société d investissement à capital variable Sídlo: 11, rue Aldringen, L-1118 Luxembourg R.C.S. Luxembourg B-68.606 Oznam pre akcionárov World Investment

More information

Venture Capital & the Finance of Innovation FNCE 250/750 Fall 2010 (SH DH 1206)

Venture Capital & the Finance of Innovation FNCE 250/750 Fall 2010 (SH DH 1206) Venture Capital & the Finance of Innovation FNCE 250/750 Fall 2010 (SH DH 1206) Professor David Wessels Department of Finance, the Wharton School 2010 This course will focus on the primary activities performed

More information

Assessment of Credit Risk Approaches in Relation with Competitiveness Increase of the Banking Sector

Assessment of Credit Risk Approaches in Relation with Competitiveness Increase of the Banking Sector Assessment of Credit Risk Approaches in Relation with Competitiveness Increase of the Banking Sector Cipovová Eva, Belás Jaroslav Abstract The article is focused on a presentation and analysis of selected

More information

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Eva Mináriková Analýza akciového trhu

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Eva Mináriková Analýza akciového trhu Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Eva Mináriková Analýza akciového trhu Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Vedoucí bakalářské práce: doc. RNDr. Jan

More information