Financovanie súkromných neziskových organizácií z verejných a iných zdrojov

Size: px
Start display at page:

Download "Financovanie súkromných neziskových organizácií z verejných a iných zdrojov"

Transcription

1 Financovanie súkromných neziskových organizácií z verejných a iných zdrojov Ing. Mária Svidroňová Univerzita Mateja Bela, Ekonomická fakulta maria.svidronova@umb.sk Abstrakt Verejné služby nie sú poskytované len verejnými/ štátnymi organizáciami. Verejné rozpočty nedisponujú dostatkom finančných prostriedkov na zabezpečenie požadovaného rozsahu verejných služieb. Jedným z riešení je využívať možnosti súkromného neziskového sektora. Príspevok sa zameriava na súkromné neziskové organizácie ako alternatívu k zabezpečovaniu verejných služieb. Súkromný neziskový sektor zasahuje prostredníctvom uskutočňovania verejno-prospešných a dobrovoľníckych aktivít tam, kde možnosti verejného sektora zlyhávajú. Súkromné neziskové organizácie pritom nie sú odkázané len na verejné zdroje, ale diverzifikujú svoje príjmy a finančné prostriedky čerpajú aj zo súkromných a zahraničných zdrojov, resp. vlastnou podnikateľskou činnosťou (samofinancovaním). Príspevok prezentuje priebežné výsledky výskumu samofinancovania a diverzifikácie zdrojov slovenských súkromných neziskových organizácií. Klíčová slova Verejné služby. Súkromný neziskový sektor. Mimovládne organizácie. Financovanie súkromných neziskových organizácií. Diverzifikácia zdrojov. Samofinancovanie. Abstract Public services are not provided only by public / government organizations. Public budgets do not have sufficient funds to provide the entire range of public services. One of possible solutions is to use capabilities of private non-profit sector. Presented paper focuses on private non-profit organizations as an alternative of providing public services. Private non-profit sector intervenes through the public-beneficial and voluntary activities in such areas, where public sector fails. Private non-profit organizations do not have to rely only on public resources but they diversify their income and draw funds from the private and foreign sources also, or they can raise sources with their own entrepreneurial activity (self-financing). The paper presents preliminary results of research of financing and diversification of Slovak private non-profit organizations. Key words Public services. The private non-profit sector. NGOs. Financing of private non-profit organizations. Diversification of sources. Self-financing.

2 Úvod Verejné služby nie sú poskytované len verejnými/štátnymi organizáciami. Alternatívu zabezpečovania verejných statkov/služieb predstavujú súkromné neziskové organizácie (ďalej SNO). Verejné prostriedky financovania neziskových organizácií však nie sú postačujúce a je nevyhnutné, aby sa tieto organizácie nespoliehali len na dotačnú pomoc štátu, ale hľadali alternatívne spôsoby financovania svojich aktivít a snažili sa diverzifikovať štruktúru svojich finančných zdrojov. Cieľom príspevku je poskytnúť prehľad o súčasnom stave financovania SNO na Slovensku. Pokúsime sa zodpovedať otázky typu: nakoľko sú SNO financované z verejných zdrojov? Ako diverzifikujú svoje zdroje? Ako je využívanie samofinancovania ovplyvnené dĺžkou existencie organizácie či predmetom jej činnosti? V príspevku nadviažeme na minulé výskumy realizované na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a skonfrontujeme ich výstupy s nami zistenými výsledkami. Príspevok prezentuje čiastočné výsledky výskumu samofinancovania a ďalších zdrojov financovania súkromných neziskových organizácií, ktoré spracovávame v dizertačnej práci Samofinancovanie a stratégia udržateľnosti neziskovej organizácie. 1. Metodika skúmania Predmetom výskumu sú zdroje financovania súkromných neziskových organizácií. Na základe teoretických poznatkov (Belejová, 2000, s. 9; Kuvíková, 2004, s. 35; Majdúchová, 2004, s. 131; Marček, 2004, s. 5; Neubauerová, 2000, s. 195), ako zdroje financovania SNO chápeme: - verejné zdroje, - súkromné a individuálne zdroje, - samofinancovanie (podnikateľské aktivity), - zahraničné zdroje. Formy financovania z jednotlivých zdrojov popisuje nasledujúca tabuľka: Zdroje financovania financovanie zo verejných zdrojov financovanie zo súkromných a individuálnych zdrojov samofinancovanie financovanie zo zahraničných zdrojov Formy financovania - formou štátnych a/alebo obecných dotácií - uzatváraním kontraktov a zmlúv - formou nadačných zdrojov - prijatím 2% zaplatenej dane z príjmu - formou darov z podnikateľského sektora - formou darov od individuálnych darcov - formou členských poplatkov - predajom služieb - predajom výrobkov - využitím nehmotného majetku - využitím hmotného majetku - zhodnocovaním investícií - prostredníctvom fondov Európskej únie - formou priamych dotácií Tab. 1.1: Prehľad foriem financovania súkromných neziskových organizácií z jednotlivých zdrojov Prameň: Vaceková, G. Diverzifikácia finančných zdrojov v neziskových organizáciách. In: E+M, roč. 12, č Objektom výskumu sú súkromné neziskové organizácie (označované aj ako mimovládne organizácie). Pojem súkromné neziskové organizácie sa nám zdá terminologický najčistejší, vyplýva z trojsektorového členenia ekonomiky, ktoré znázorňuje obrázok:

3 Organizácie štátne súkromné (vládne) neziskové organizácie ziskové (mimovládne) neziskové organizácie Prvý sektor Druhý sektor Tretí sektor Obr. 1.1: Členenie organizácií Prameň: Vlastné spracovanie. Ako súkromné neziskové organizácie na Slovensku rozumieme nasledovné právne formy: - občianske združenia, - nadácie, - neinvestičné fondy, - neziskové organizácie poskytujúce všeobecne-prospešné služby. K týmto sa niekedy radia aj iné organizácie, ktoré majú osobité postavenie, napr. Slovenský červený kríž, subjekty výskumu a vývoja, účelové zariadenie cirkvi a náboženskej spoločnosti. Ako metódu primárneho výskumu sme vybrali štruktúrovaný dotazník kvôli nízkym nákladom, anonymite respondenta a najmenej vynútenej forme zberu dát. Dotazníkom sme oslovili 500 súkromných neziskových organizácií zo základného súboru. Nakoľko súkromných neziskových organizácií je veľký počet, ako kritérium pre základný súbor sme zvolili aktívnosť neziskovej organizácie. Aktívnosť neziskových organizácií býva posudzovaná podľa toho, či organizácie žiadajú o 2% z dane (predpokladá sa, že keď organizácia vyvinie námahu na registráciu u notára a propagovanie svojich činností, aby 2 % z dane získala, je aktívna). Z 500 oslovených SNO dotazník vyplnilo 136 organizácií, čím sme získali výberový súbor v nasledovnej štruktúre: Právna forma Absolútny Relatívny počet počet Občianske združenia % Nadácie 4 3% Neinvestičný fond 2 1% Nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby 9 7% Iné 4 3% Celkom % Tab. 2.2: Výberový súbor

4 2. Zdroje financovania súkromných neziskových organizácií V úvode výskumu sme zisťovali, ktoré zdroje a formy financovania SNO využívajú. Viac ako 85% organizácií využíva viacero zdrojov, 14,69% organizácii sa spolieha na jeden zdroj a nediverzifikuje svoj príjem. Je logické, že najviac zastúpenú formu predstavujú 2% z dane z príjmov, nakoľko registrácia na príjem 2 % z dane bola podmienkou pre výber základného súboru. Z výsledkov výskumu vyplýva, že 91,61% využíva 2% z dane ako formu financovania. To, že táto forma nemá 100 percentné zastúpenie môže byť spôsobené časovým nesúladom databáza registrovaných organizácií na 2 % z dane je za rok 2010, výskum bol realizovaný v roku 2011, teda organizácie, ktoré sa registrovali na 2% z dane za rok 2010, už nemusia túto možnosť využiť v roku Nesúlad nie je možné odstrániť, databáza je k dispozícii vždy za uplynulý kalendárny rok. Druhým najčastejšie zastúpeným zdrojom sú súkromné zdroje, či už od jednotlivcov alebo od podnikov (60,14%), takmer vyrovnané zastúpenie majú granty (45,45%) a verejné zdroje vo forme dotácií od štátu či obce (41,96%). Zahraničné zdroje sú zastúpené len v miere 12,59%, čo potvrdzuje fakt, že zahraniční donori presúvajú svoje financie do menej rozvinutých krajín východnej Európy a SNO sa nespoliehajú na zahraničné nadácie ako hlavný zdroj finančných prostriedkov. Najmenej využívané sú štátne zdroje vo forme štátnych/verejných zakázok (4,2%), čo môže nasvedčovať, že na Slovensku ešte neboli vytvorené vhodné podmienky k tomu, aby verejné statky boli vo väčšej miere poskytované SNO. 25,17% organizácií uviedlo možnosť iné, ktoré buď bližšie nešpecifikovali alebo uviedli konkrétny spôsob financovania ako napr. poplatky za sprostredkovanie služieb či darčekové predmety, čo vlastne predstavuje druh samofinancovania. Samofinancovanie bližšie skúmame v ďalších častiach dotazníka. 0% 20% 40% 60% 80% 100% individuálni darcovia/podniky granty štát, štátne dotácie, obecné rozpočty štátne/verejné zakázky 2% z dane z príjmov zahraničné zdroje iné Obr. 2.1: Formy financovania súkromných neziskových organizácií Z uvedených foriem financovania vidíme, že sú zastúpené všetky zdroje financovania SNO naznačené v úvode. V štruktúre zdrojov dominujú súkromné a individuálne zdroje, výrazne zastúpené je aj samofinancovanie a verejné zdroje. V ďalšej časti príspevku sa budeme bližšie venovať práve samofinancujúcim aktivitám, faktorom, ktoré ovplyvňujú využívanie tohto zdroja, ako aj možným problémom a rizikám spojených so samofinancovaním. Skladbu štruktúry zdrojov možno znázorniť nasledovne:

5 štát, štátne dotácie, obecné rozpočty štátne/verejné zakázky individuálni darcovia/podniky granty 2% z dane z príjmov členské poplatky predaj vlastných výrobkov predaj vlastných služieb prenájom hmotného majetku prenájom nehmotného majetku zhodnocovanie investícií zahraničné zdroje 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Štátne/verejné zdroje Súkromné /individuálne zdroje Obr. 2.2: Zdroje financovania súkromných neziskových organizácií Samofinancovanie Zahraničné zdroje 2.1 Samofinancovanie ako zdroj financovania súkromných neziskových organizácií Samofinancovanie neziskových organizácií nie je ešte ani v súčasnosti jasne definovaný pojem. Z užšieho hľadiska môžeme samofinancovanie chápať ako podnikateľskú či inú hospodársku činnosť organizácie, zo širšieho hľadiska samofinancovanie definujeme ako akúkoľvek diverzifikáciu zdrojov organizácie. S prihliadnutím na vyššie uvedené môžeme samofinancovanie neziskových organizácií označiť ako činnosti, ktoré vytvárajú rôzne príjmy organizácií, okrem grantových príjmov (Šebo, 2002). Samofinancovanie alebo podnikanie neziskových organizácií znamená vstup na podnikateľský trh s ponukou služieb, resp. produktov (Kuvíková, 2004). Jednotlivé formy samofinancovania boli medzi respondentmi zastúpené nasledovne: 0% 10%20%30%40%50%60%70% členské poplatky 61,54% predaj vlastných výrobkov 16,78% predaj vlastných služieb 41,26% prenájom hmotného majetku prenájom nehmotného majetku zhodnocovanie investícií žiadne z uvedených 11,19% 4,20% 7,69% 13,99% Obr : Formy samofinancovania súkromných neziskových organizácií

6 Graf ukazuje, že najviac zastúpené sú formy členských poplatkov (61,54%) a poplatky za predaj vlastných služieb (41,26%) Takmer 14% oslovených organizácií nevyužíva samofinancovanie vôbec. Skúmali sme, či využívanie samofinancovania je ovplyvnené faktormi ako právna forma organizácie, predmet činnosti a dĺžka existencie. Chí-kvadrát test (tab ) preukázal, že neexistuje závislosť medzi právnou formou súkromnej neziskovej organizácie a využívaním samofinancovania. Znamená to, že uvedené výsledky týkajúce sa uplatňovania samofinancovania platia pre každú z existujúcich právnych foriem, nie je nutné skúmať ich osobitne. Výsledok nepriamo nadväzuje na výskum Vacekovej (2009), ktorá na vzorke 62 respondentov preukázala, že neexistuje závislosť medzi právnou formou mimovládnej organizácie a zdrojmi jej financovania. Chi-Square Tests Value df Asymp. Sig. (2-sided) Pearson Chi-Square 10,859 a 12,541 Likelihood Ratio 13,430 12,339 Linear-by-Linear,113 1,737 Association N of Valid Cases 136 Tabuľka 2.1.1: Test závislosti uplatňovania samofinancujúcich aktivít od právnej formy. Podľa predmetu činnosti boli súkromné neziskové organizácie, ktoré vyplnili dotazníky, zastúpené v pomere: 3% 15% 18% školstvo, vzdelávanie 24% 20% 13% 7% sociálne služby zdravotníctvo kultúra šport životné prostredie iné Obr : Hlavný predmet činnosti súkromných neziskových organizácií Najviac zapojených organizácií pôsobí v oblasti športu (23,78%), kultúry (19,58%) a vzdelávania (18,18%). Vyše 15% organizácií (15,38%) uviedlo ako predmet činností iné, kde vypísali možnosti ako rozvoj a humanitárna pomoc, sociálnoprávna ochrana, obhajoba práv občanov a záujmovej činnosti, duchovný rozvoj, práca s mládežou či organizácia kultúrno-spoločenských podujatí a využívanie voľného času.

7 Závislosť medzi predmetom činnosti a uplatňovaním samofinancovania sme overili exaktným Monte-Carlo testom, kde hodnota Cramerovho V-koeficientu dokázala stredne silnú závislosť (tab ). Znamená to, že existujú rozdiely pri uplatňovaní samofinancovania v závislosti na predmete činnosti, teda záleží, v akej oblasti SNO pôsobí, ak chce využívať samofinancovanie ako zdroj príjmov. Nominal by Nominal Monte Carlo Sig. Approx. 99% Confidence Interval Value Sig. Sig. Lower Bound Upper Bound Phi,469,038,036 a,032,041 Cramer's V,271,038,036 a,032,041 N of Valid Cases 136 Tabuľka 2.1.2: Test závislosti uplatňovania samofinancujúcich aktivít od predmetu činnosti Posledným testovacím kritériom bola dĺžka existencie SNO (vek organizácie). Medzi vekom organizácie a dĺžkou využívania samofinancovania existuje stredne silná priama závislosť, ako to potvrdil Spearmanov korelačný koeficient (tab ). Potvrdzuje to teda logický predpoklad, že čím je organizácia staršia, tým dlhšie uplatňuje samofinancujúce aktivity. Výsledok opäť nepriamo nadväzuje na výskum Vacekovej (2009), ktorá uvádza, že dĺžka existencie mimovládnych organizácií a ich skúsenosti s pôsobením na trhu majú vplyv na získavanie finančných prostriedkov z jednotlivých zdrojov. OT9 OT5 Spearman's rho OT9 Correlation Coefficient 1,000,418 Sig. (2-tailed).,000 N OT5 Correlation Coefficient,418 1,000 Sig. (2-tailed),000. N Tabuľka 2.1.3: Test závislosti dĺžky uplatňovania samofinancujúcich aktivít od dĺžky existencie Dĺžku využívania samofinancovania v jednotlivých organizáciách podľa dĺžky ich existencie zhŕňame v tabuľke 2.1.4, nakoľko sa nám ako zaujímavý zdá fakt, že aj organizácie, ktoré sú mladšie ako 5 rokov, využívajú samofinancovanie, čo by mohlo svedčiť o tom, že aj mladé organizácie si uvedomujú potrebu diverzifikácie zdrojov a skúšajú formy samofinancovania. Dĺžka existencie Dĺžka využívania samofinancovania nevyužívam do 5 rokov rokov rokov 10 viac ako 20 rokov 2 1 rok rokov viac ako 5 rokov Tabuľka 2.1.4: Počet organizácií podľa dĺžky využívania samofinancovania a podľa dĺžky existencie organizácie

8 Vstup súkromných neziskových organizácií na podnikateľský trh so sebou prináša problémy, ktoré súkromné neziskové organizácie definujú nasledovne (škálové hodnotenie: 1 = veľmi závažný problém; 2 = závažný problém; 3 = menej závažný problém; 4 = nezávažný problém; 5 = neviem posúdiť): Ukazovateľ / Problémy a) b) c) d) e) Priemer 1,81 2,11 2,34 2,44 0,21 Medián 2,00 2,00 2,00 2,00 0,00 Štandardná odchýlka 1,143 1,229 1,187 1,168 0,577 Minimum Maximum Tabuľka 2.1.5: Problémy financovania SNO podnikateľskými aktivitami Prameň: Vaceková, G. Problémy viaczdrojového financovania mimovládnych organizácií. In: Ekonomika a spoločnosť, roč. 10, č. 1, a) zraniteľnosť organizácie pri prílišnej a jednostrannej závislosti financovania od úspešnosti pôsobenia na trhu či iných foriem samofinancovania (priemerná dôležitosť 1,81 ± 1,143), b) potenciálne riziko, že organizácia zabudne na svoje poslanie a tvorba zisku sa dostane na popredné miesto (priemerná dôležitosť 2,11 ± 1,229), c) silná konkurencia súkromného sektora (priemerná dôležitosť 2,34 ± 1,187), d) organizácia môže preceniť svoje schopnosti a kapacity rozvíjať samofinancujúce aktivity (priemerná dôležitosť 2,44 ± 1,168), e) ako iné problémy uviedli respondenti napr. obmedzené zákonné možnosti samofinancovania, vysoké riziko možnosti zneužívania samofinancovania, legislatívnu bariéru neumožňujúcu alebo veľmi okliešťujúcu podnikanie niektorých typov neziskových organizácií (napríklad nadácií), nejasné vysvetľovanie predpisov o financovaní mimovládnych organizácií, chýbajúci kapitál a znalosti,, neexistencia "kultúry podpory tretieho sektora" formou kúpy výrobkov či služieb. (Vaceková, 2009). V našom výskume sme sa pýtali, či SNO považujú samofinancujúce aktivity za komerčné, ktoré odvádzajú pozornosť od predmetu činnosti organizácie. Viac ako 86% organizácií uviedlo odpoveď nie, 11% organizácií si myslí, že samofinancovanie je komerčná aktivita, ktorá odpútava od poslania a predmetu činnosti. Štyri organizácie (2,94%) uviedli, že nevedia posúdiť, pretože to závisí od ďalších faktorov ako napr. od právnej formy organizácie. Môžeme povedať, že problém potenciálneho rizika, že organizácia zabudne na svoje poslanie a tvorba zisku sa dostane na popredné miesto, ktorý bol považovaný za závažný (dôležitosť 2,11) vo výskume z roku 2009 už stráca na dôležitosti Prevažná väčšina oslovených si v súčasnosti myslí, že samofinancovanie neodvádza pozornosť od predmetu činnosti a napĺňania poslania. Záver V súčasnosti súkromné neziskové organizácie predstavujú partnera verejnému sektoru a súkromnému ziskovému sektoru. Ponúkajú množstvo statkov či služieb, o ktoré nemá záujem ani jeden z dvoch sektorov, pretože ide o služby neprinášajúce zisk. Odoberajú povinnosti vlády, ktorá by inak musela tieto služby zabezpečiť. To, že tieto organizácie netvoria zisk, neznamená, že nepotrebujú finančné a materiálne zabezpečenie pre svoju existenciu.

9 Súkromné neziskové organizácie sa už nespoliehajú iba na dotačnú pomoc štátu, ako to robili za čias bývalého režimu, ale intenzívne hľadajú alternatívne spôsoby financovania a diverzifikujú štruktúru svojich príjmov. Získajú tak nezávislosť od jedného zdroja, čím sa posilní finančná stabilita a v konečnom dôsledku aj ich trvalá udržateľnosť. Prezentované výsledky sú súčasťou primárneho výskumu samofinancovania súkromných neziskových organizácií. Obsahovo je výskum zameraný na identifikáciu rôznych zdrojov a foriem financovania súkromných SNO, s dôrazom na samofinancovanie, ktorá na rozdiel od klasických zdrojov financovania prináša najvyššiu mieru nezávislosti pri samofinancovaní nevzniká požiadavka na prezentovanie výstupov donorom. Taktiež, donori nie sú ochotní hradiť 100 % nákladov konkrétneho projektu, a vždy je potrebné hľadať doplnkové zdroje na vykrývanie finančných potrieb, čo pri samofinancovaní odpadá. Konštatujeme teda, že čím je vyššia miera samofinancovania, tým vyššia je miera nezávislosti organizácie. Príspevok poukazuje na to, že slovenské súkromné neziskové organizácie diverzifikujú svoje zdroje a kladne sa stavajú k možnosti využívať samofinancujúce aktivity. Samofinancovanie sa chápe ako jedna z možných ciest k finančnej stabilite neziskových organizácií a tým aj trvalej udržateľnosti neziskových organizácií. Literatúra BELEJOVÁ, M Súčasný stav financovania MVO zo štátnych zdrojov na Slovensku. Bratislava: SAIA SCTS, ISBN KUVÍKOVÁ, H Neziskové organizácie v Európskej únii. Banská Bystrica: Ekonomická fakulta UMB, ISBN MAJDÚCHOVA, H. A KOL Neziskové organizácie. BRATISLAVA : SPRINT, ISBN MARČEK, E Financovanie neziskového sektora po roku Dostupné na internete: MARČEK, E Financovanie mimovládnych neziskových organizácií z verejných zdrojov. Dostupné na internete: NEUBAUEROVÁ, E Alternatívne spôsoby financovania aktivít neziskových organizácií v Slovenskej republike. In: Účtovníctvo, audítorstvo, daňovníctvo, 2000, s ŠEBO, J Teoretické aspekty financovania neziskových organizácií. In: Národohospodářský obzor. Brno: ESF MU Brno, OPF SU Karviná. 2002, s ISSN VACEKOVÁ, G. Financovanie mimovládnych neziskových organizácií na Slovensku. In Scientia Iuventa: Zborník abstraktov z medzinárodnej vedeckej konferencie Banská Bystrica: EF UMB, ISSN S VACEKOVÁ, G. Diverzifikácia finančných zdrojov v neziskových organizáciách. In: E+M Ekonomie a manažment, roč. 12, č. 4. Liberec: Technická univerzita v Liberci, S ISSN VACEKOVÁ, G. Problémy viaczdrojového financovania mimovládnych organizácií. In: Ekonomika a spoločnosť, roč. 10, č. 1. Banská Bystrica: EF UMB, S ISSN

FINANCIAL CONTROLLING IN NON-PROFIT ORGANIZATIONS. THE CASE OF SLOVAK REPUBLIC

FINANCIAL CONTROLLING IN NON-PROFIT ORGANIZATIONS. THE CASE OF SLOVAK REPUBLIC FINANCIAL CONTROLLING IN NON-PROFIT ORGANIZATIONS. THE CASE OF SLOVAK REPUBLIC Gabriela Vaceková* Abstract The aim of financial controlling is to secure liquidity and financial stability of an organization.

More information

FDI development during the crisis from 2008 till now

FDI development during the crisis from 2008 till now VŠB-TU Ostrava, Ekonomická fakulta, katedra Financí 8. -. září FDI development during the crisis from 8 till now Michal Fabuš, Miroslav Kohuťár Abstract Investments represent an important resource of country

More information

fakulta matematiky, fyziky a informatiky univerzity komenského v bratislave Projekt z finančnej matematiky

fakulta matematiky, fyziky a informatiky univerzity komenského v bratislave Projekt z finančnej matematiky fakulta matematiky, fyziky a informatiky univerzity komenského v bratislave Projekt z finančnej matematiky Bratislava 2008 Martin Takáč Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky, Univerzita Komenského v

More information

Sadzobník kartových poplatkov firemné platobné karty / Schedule of Card Charges company payment cards

Sadzobník kartových poplatkov firemné platobné karty / Schedule of Card Charges company payment cards Sadzobník kartových poplatkov firemné platobné karty / Schedule of Card Charges company payment cards Citibank Europe plc., so sídlom Dublin, North Wall Quay 1, Írsko, registrovaná v registri spoločností

More information

Zuzana ILKOVÁ * simple joint stock company, common shares, shares with special rights, shareholder agreements /eual

Zuzana ILKOVÁ * simple joint stock company, common shares, shares with special rights, shareholder agreements /eual 10.1515/eual-2017-0009 LEGAL FRAMEWORK FOR ESTABLISHING AND FUNCTIONING OF START UPS IN THE CONDITIONS OF SLOVAK LEGISLATION PRÁVNY RÁMEC PRE ZAKLADANIE A FUNGOVANIE STARTUPOV V PODMIENKACH PRÁVNEJ ÚPRAVY

More information

Finančné nástroje pre oblasť smart cities & regions. Január 2018

Finančné nástroje pre oblasť smart cities & regions. Január 2018 Finančné nástroje pre oblasť smart cities & regions Január 2018 Čo sú to vlastne finančné nástroje? Návratná / splatná forma finančnej pomoci Základné typy finančných nástrojov Úverové nástroje Garančné

More information

Christiana Serugová, Partner, Tax Leader at PwC Tel.:

Christiana Serugová, Partner, Tax Leader at PwC Tel.: Press Release Date 24 November 2016 Contact PwC Slovakia Christiana Serugová, Partner, Tax Leader at PwC Tel.: +421 2 59350 614 christiana.serugova@sk.pwc.com Mariana Butkovská, Marketing & Communications

More information

VYUŽITIE FINANČNEJ PÁKY V PODMIENKACH SLOVENSKÉHO POĽNOHOSPODÁRSTVA

VYUŽITIE FINANČNEJ PÁKY V PODMIENKACH SLOVENSKÉHO POĽNOHOSPODÁRSTVA VYUŽITIE FINANČNEJ PÁKY V PODMIENKACH SLOVENSKÉHO POĽNOHOSPODÁRSTVA Tomáš Rábek, Zuzana Čierna, Marián Tóth ÚVOD Cieľom príspevku je poukázať na výsledky výskumu v oblasti finančnej analýzy súboru poľnohospodárskych

More information

Application of CAPM for investment decisions in emerging countries

Application of CAPM for investment decisions in emerging countries Application of CAPM for investment decisions in emerging countries Peter Krištofík 1 Abstract The paper is focused on investment decisions of companies with a diversified shareholder base in emerging countries.

More information

Poradie najväčších lízingových spoločností v SR podľa typu predmetu za 1. štvrťrok 2014 (v obstarávacích cenách bez DPH v tis. )

Poradie najväčších lízingových spoločností v SR podľa typu predmetu za 1. štvrťrok 2014 (v obstarávacích cenách bez DPH v tis. ) Poradie najväčších lízingových spoločností v SR podľa typu predmetu za 1. štvrťrok 2014 (v obstarávacích cenách bez DPH v tis. ) FINANCOVANIE NA CELKOVOM LÍZINGOVOM TRHU 1 ČSOB Leasing* 86 526 2 VOLKSWAGEN

More information

not be part of this report. reportu

not be part of this report. reportu The methodology of Merck spol. s r.o. for publishing value transfers to healthcare professionals and healthcare organisations according to the AIFP Code of Ethics (in line with the EFPIA Disclosure Code).

More information

CEGEDIM produktové protfólio Hotel Kaskády

CEGEDIM produktové protfólio Hotel Kaskády CEGEDIM produktové protfólio 6.11.2012 Hotel Kaskády Cegedim predstavenie od roku 1969 43 ročná skúsenosť 8 200 zamestnancov priame zastúpenie v 43 krajinách sveta poskytovaná podpora vo viac ako 80 krajinách

More information

THE ROLE OF THE MANAGEMENT OF THE EUROPEAN COMMISSION AT SHAPING THE EU REGIONAL POLICY

THE ROLE OF THE MANAGEMENT OF THE EUROPEAN COMMISSION AT SHAPING THE EU REGIONAL POLICY DOI: 10.5817/CZ.MUNI.P210-6840-2014-47 THE ROLE OF THE MANAGEMENT OF THE EUROPEAN COMMISSION AT SHAPING THE EU REGIONAL POLICY ÚLOHA MANAŽMENTU EURÓPSKEJ KOMISIE PRI FORMOVANÍ REGIONÁLNEJ POLITIKY EÚ PROF.

More information

IMPACT OF THE GLBOAL CRISIS ON LABOR MARKETS AND UNEMPLOYMENT IN SLOVAK REPUBLIC 7

IMPACT OF THE GLBOAL CRISIS ON LABOR MARKETS AND UNEMPLOYMENT IN SLOVAK REPUBLIC 7 IMPACT OF THE GLBOAL CRISIS ON LABOR MARKETS AND UNEMPLOYMENT IN SLOVAK REPUBLIC 7 Marta Martincova, Doc. Ing. PhD University of Economics Bratislava, Slovakia Abstract Defining demand at a national level

More information

Výbor pre kontrolu rozpočtu PRACOVNÝ DOKUMENT

Výbor pre kontrolu rozpočtu PRACOVNÝ DOKUMENT Európsky parlament 2014-2019 Výbor pre kontrolu rozpočtu 18.1.2017 PRACOVNÝ DOKUMENT o osobitnej správe Dvora audítorov č. 26/2016 (absolutórium za rok 2015): Zvýšenie účinnosti krížového plnenia a dosiahnutie

More information

#$%&' '' ( ':*.- ) $' ) (. >' )' ',-& '.,/,0..+,1 : # 1!.-.9 '#( 1<'0.'..'0=0+.,>+,#( 5>. >#1 5-9.#1 8:. >'#5 #8 ;+. 4&'%#8 #?

#$%&' '' ( ':*.- ) $' ) (. >' )' ',-& '.,/,0..+,1 : # 1!.-.9 '#( 1<'0.'..'0=0+.,>+,#( 5>. >#1 5-9.#1 8:. >'#5 #8 ;+. 4&'%#8 #? !" #$%&' '' ( $' ) (*+' )' ',-& '.,/,0..+,1 )#$'.,/,. 2,1 )3,'4,+5 )(-&.-,..+0. 2 -&6.-,4+.'.5 ))$..,7./',-&+'08 ) 9 0,:.9 & '%.; )13# $'.,/,+9,1# 1!"

More information

Financovanie politických strán na Slovensku

Financovanie politických strán na Slovensku Financovanie politických strán na Slovensku Marián Belko Abstract: The Funding of the Political Parties in Slovakia. Parties are essential components of a political system, since they provide access to

More information

CELKOVÁ FAKTOROVÁ PRODUKTIVITA A JEJ DETERMINANTY V EURÓPSKEJ ÚNII TOTAL FACTOR PRODUCTIVITY AND ITS DETERMINANTS IN THE EUROPEAN UNION

CELKOVÁ FAKTOROVÁ PRODUKTIVITA A JEJ DETERMINANTY V EURÓPSKEJ ÚNII TOTAL FACTOR PRODUCTIVITY AND ITS DETERMINANTS IN THE EUROPEAN UNION MEDZINÁRODNÉ VZŤAHY / JOURNAL OF INTERNATIONAL RELATIONS Faculty of International Relations, University of Economics in Bratislava 2016, Volume XIV., Issue 1, Pages 19-35. ISSN 1336-1562 (print), ISSN

More information

Attachment No. 1 Employees authorized for communication

Attachment No. 1 Employees authorized for communication On behalf of Market Operator: Attachment No. 1 Employees authorized for communication Employees authorized for invoicing and payments: Head of billing Dana Vinická +421 917 931 470 dana.vinicka@okte.sk

More information

KOMPARATÍVNA ANALÝZA ŠTÁTNEJ PODPORY VEDY, VÝSKUMU A INOVÁCIÍ

KOMPARATÍVNA ANALÝZA ŠTÁTNEJ PODPORY VEDY, VÝSKUMU A INOVÁCIÍ NATIONAL AND REGIONAL ECONOMICS VIII KOMPARATÍVNA ANALÝZA ŠTÁTNEJ PODPORY VEDY, VÝSKUMU A INOVÁCIÍ Zuzana MALIKOVÁ Ekf Katedra regionálnych vied a manažmentu Zuzana.malikova@tuke.sk Abstrakt Cieľom tohto

More information

Vplyv finančnej krízy na hodnotu rizikovej prémie Pavel Kardoš

Vplyv finančnej krízy na hodnotu rizikovej prémie Pavel Kardoš Vplyv finančnej krízy na hodnotu rizikovej prémie Pavel Kardoš Abstract Cieľ článku: Cieľom tohto článku je priblížiť zmeny hodnoty rizikovej prémie, identifikovať ktoré determinanty ju ovplyvňujú a ako

More information

2. CENTRÁLNE BANKOVNÍCTVO Vznik centrálnych bánk Funkcie centrálnej banky Národná banka Slovenska

2. CENTRÁLNE BANKOVNÍCTVO Vznik centrálnych bánk Funkcie centrálnej banky Národná banka Slovenska Obsah Predhovor...3 Obsah...4 Content...8 Zoznam obrázkov...12 Zoznam grafov...14 Zoznam prípadových štúdií...15 1. BANKY V NÁRODNOM HOSPODÁRSTVE...16 1.1. Národné hospodárstvo a finančné inštitúcie...16

More information

VÝZNAM A POSTAVENIE SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA KVALITY V OBLASTI MERANIA VÝKONNOSTI NA SLOVENSKU

VÝZNAM A POSTAVENIE SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA KVALITY V OBLASTI MERANIA VÝKONNOSTI NA SLOVENSKU VÝZNAM A POSTAVENIE SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA KVALITY V OBLASTI MERANIA VÝKONNOSTI NA SLOVENSKU Teplická Katarína 1 1 TU F BERG Košice, Oddelenie manažérstva zemských zdrojov, E-mail: katarina.teplicka@tuke.sk

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE Jún 2016 (číslo 1) Ročník štvrtý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia na obálke: Obec Kanal

More information

VÝVOJ OBJEMU POSKYTNUTÝCH ÚVEROV A ICH DOHODNUTEJ PRIEMERNEJ ÚROKOVEJ SADZBY NA SLOVENSKU V KONTEXTE VÝVOJA ZÁKLADNEJ ÚROKOVEJ SADZBY

VÝVOJ OBJEMU POSKYTNUTÝCH ÚVEROV A ICH DOHODNUTEJ PRIEMERNEJ ÚROKOVEJ SADZBY NA SLOVENSKU V KONTEXTE VÝVOJA ZÁKLADNEJ ÚROKOVEJ SADZBY VÝVOJ OBJEMU POSKYTNUTÝCH ÚVEROV A ICH DOHODNUTEJ PRIEMERNEJ ÚROKOVEJ SADZBY NA SLOVENSKU V KONTEXTE VÝVOJA ZÁKLADNEJ ÚROKOVEJ SADZBY THE DEVELOPMENT OF THE AMOUNT OF LOANS GRANTED AND THEIR APPROPRIATE

More information

Príloha č. 3: k Cenníku služieb JELLYFISH Finport Professional a Individuálne riadené portfólio

Príloha č. 3: k Cenníku služieb JELLYFISH Finport Professional a Individuálne riadené portfólio Príloha č. 3: k Cenníku služieb JELLYFISH Finport Professional a Individuálne riadené portfólio Úrokové sadzby (úrokové sadzby pre kreditné úroky z hotovosti, debetné úroky z úverov poskytnutých brokerom

More information

Účtovné odpisy dlhodobého majetku a ich vplyv na výsledok hospodárenia podniku

Účtovné odpisy dlhodobého majetku a ich vplyv na výsledok hospodárenia podniku Účtovné odpisy dlhodobého majetku a ich vplyv na výsledok hospodárenia podniku Alžbeta Suhányiová* Prešovská univerzita v Prešove Fakulta manažmentu Konštantínova 16, 080 01 Prešov, Slovakia alzbeta.suhanyiova@unipo.sk

More information

Obsah č. 4/2013 (Table of Contents No. 4/2013)

Obsah č. 4/2013 (Table of Contents No. 4/2013) Obsah č. 4/2013 (Table of Contents No. 4/2013) Vedecké práce (Scientific Papers) Stanislav Buchta Sociálne zmeny poľnohospodárskej populácie proces postupného statusového pádu Social changes of agricultural

More information

Problémy oceňovania Startupov v súčasnosti. The problems with valuation of startups at present

Problémy oceňovania Startupov v súčasnosti. The problems with valuation of startups at present Problémy oceňovania Startupov v súčasnosti. The problems with valuation of startups at present Ján Bukoven Abstrakt: V súčasnosti je ekonomický rast a konkurencieschopnosť rozvinutých krajín poháňaný hlavne

More information

Strategické problémy, leadership a diverzita v zahraničných firmách v Slovenskej republike 1

Strategické problémy, leadership a diverzita v zahraničných firmách v Slovenskej republike 1 Ekonomický časopis, 56, 2008, č. 5, s. 495 514 495 Strategické problémy, leadership a diverzita v zahraničných firmách v Slovenskej republike 1 Soňa FERENČÍKOVÁ Rastislav CHOVANEC* 1 Strategic Challenges,

More information

ročná správa 2008 yearly report

ročná správa 2008 yearly report ročná správa 2008 yearly report ESTONIA Göteborg LATVIA R DENMARK Århus Copenhagen Sea Kaliningrad LITHUANIA RUSSIA Kaunas NETHERLANDS Berlin POLAND BELARUS Warsaw POZAGAS a.s. Malé námestie č. 1 901 01

More information

ScienceDirect. Economic Value Added as a measurement tool of financial performance

ScienceDirect. Economic Value Added as a measurement tool of financial performance Available online at www.sciencedirect.com ScienceDirect Procedia Economics and Finance 26 ( 2015 ) 484 489 4th World Conference on Business, Economics and Management, WCBEM Economic Value Added as a measurement

More information

DÔLEŽITOSŤ INVESTOVANIA VOĽNÝCH PEŇAŽNÝCH PROSTRIEDKOV DO PODIELOVÝCH FONDOV THE IMPORTANCE OF INVESTING FREE FUNDS IN MUTUAL FUNDS

DÔLEŽITOSŤ INVESTOVANIA VOĽNÝCH PEŇAŽNÝCH PROSTRIEDKOV DO PODIELOVÝCH FONDOV THE IMPORTANCE OF INVESTING FREE FUNDS IN MUTUAL FUNDS DÔLEŽITOSŤ INVESTOVANIA VOĽNÝCH PEŇAŽNÝCH PROSTRIEDKOV DO PODIELOVÝCH FONDOV THE IMPORTANCE OF INVESTING FREE FUNDS IN MUTUAL FUNDS MONIKA LIČKOVÁ JUDr. Monika Ličková, Katedra obchodného a hospodárskeho

More information

FOREIGN DIRECT INVESTMENTS AND THEIR INFLUENCE ON ECONOMIC GROWTH AND REGIONAL DEVELOPMENT

FOREIGN DIRECT INVESTMENTS AND THEIR INFLUENCE ON ECONOMIC GROWTH AND REGIONAL DEVELOPMENT FOREIGN DIRECT INVESTMENTS AND THEIR INFLUENCE ON ECONOMIC GROWTH AND REGIONAL DEVELOPMENT Rastislav Kotulič Introduction Years of totalitarian regime left their marks not only on the economic system but

More information

CERGE-EI CORPORATE PHILANTHROPY IN THE CZECH AND SLOVAK REPUBLICS. Katarína Svítková. WORKING PAPER SERIES (ISSN ) Electronic Version

CERGE-EI CORPORATE PHILANTHROPY IN THE CZECH AND SLOVAK REPUBLICS. Katarína Svítková. WORKING PAPER SERIES (ISSN ) Electronic Version CORPORATE PHILANTHROPY IN THE CZECH AND SLOVAK REPUBLICS Katarína Svítková CERGE-EI Charles University Center for Economic Research and Graduate Education Academy of Sciences of the Czech Republic Economics

More information

Model of financial controlling

Model of financial controlling Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW Forestry and Wood Technology 88, 2014: 229-238 (Ann. WULS - SGGW, For. and Wood Technol. 88, 2014) Model of financial MARIANA SEDLIAČIKOVÁ Department

More information

Vybrané makroekonomické ukazovatele Grécka v období pred vstupom do HMÚ

Vybrané makroekonomické ukazovatele Grécka v období pred vstupom do HMÚ Ing. Marián Vongrej, PhD. Bc. Zuzana Holková Národohospodárska fakulta Ekonomická univerzita v Bratislave Vybrané makroekonomické ukazovatele Grécka v období pred vstupom do HMÚ Selected Macroeconomic

More information

POISTNÝ TRH V SLOVENSKEJ REPUBLIKE PO VSTUPE DO EURÓPSKEJ ÚNIE

POISTNÝ TRH V SLOVENSKEJ REPUBLIKE PO VSTUPE DO EURÓPSKEJ ÚNIE 5 54 POISTNÝ TRH V SLOVENSKEJ REPUBLIKE PO VSTUPE DO EURÓPSKEJ ÚNIE Ing. Barbora Drugdová,PhD Katedra poisťovníctva NHF EU Bratislava e-mail: drugdova@dec.euba.sk ABSTRACT The Slovak insurance is well-developed.as

More information

1 Introduction. 062 Acta všfs, 1/2009, roč. 3

1 Introduction. 062 Acta všfs, 1/2009, roč. 3 Accountance of the Public Sector Some problems in accounting procedures for territorial self-governing units, subsidized organizations, state funds and organizational units of the state Účetnictví ve veřejném

More information

GGraph. Males Only. Premium. Experience. GGraph. Gender. 1 0: R 2 Linear = : R 2 Linear = Page 1

GGraph. Males Only. Premium. Experience. GGraph. Gender. 1 0: R 2 Linear = : R 2 Linear = Page 1 GGraph 9 Gender : R Linear =.43 : R Linear =.769 8 7 6 5 4 3 5 5 Males Only GGraph Page R Linear =.43 R Loess 9 8 7 6 5 4 5 5 Explore Case Processing Summary Cases Valid Missing Total N Percent N Percent

More information

Malovecká, I. 1, Papargyris, K. 1, Mináriková, D. 1, Foltán V. 1, Jankovská, A. 2

Malovecká, I. 1, Papargyris, K. 1, Mináriková, D. 1, Foltán V. 1, Jankovská, A. 2 ISSN 1338-6786 (online) and ISSN 0301-2298 (print version), DOI: 10.1515/afpuc-2015-0015 ACTA FACULTATIS PHARMACEUTICAE UNIVERSITATIS COMENIANAE Prosperity of community pharmacy evaluated by gross and

More information

FINANCIAL ACCOUNTS VIEW ON THE GOVERNMENTAL EXPENSES AND THE AUTONOMY ADMINISTRATION IN THE CONDITIONS OF THE SLOVAK REPUBLIC

FINANCIAL ACCOUNTS VIEW ON THE GOVERNMENTAL EXPENSES AND THE AUTONOMY ADMINISTRATION IN THE CONDITIONS OF THE SLOVAK REPUBLIC ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS Volume 62 160 Number 6, 2014 http://dx.doi.org/10.11118/actaun201462061537 FINANCIAL ACCOUNTS VIEW ON THE GOVERNMENTAL EXPENSES AND

More information

1 Introduction. 2 Tax quota development of the Czech Republic and the Slovak Republic

1 Introduction. 2 Tax quota development of the Czech Republic and the Slovak Republic Tax mix impact on the growing differences between the tax quota of the Czech Republic and Slovakia Vliv daňového mixu na rostoucí rozdíly mezi daňovou kvótou Česka a Slovenska Květa Kubátová 1 1 Introduction

More information

ZRÁŽKA ZA NÍZKU LIKVIDITU

ZRÁŽKA ZA NÍZKU LIKVIDITU ZRÁŽKA ZA NÍZKU LIKVIDITU Stela Beslerová, Juraj Tobák, Petra Tutková ÚVOD V slovenskom a rovnako aj v českom podnikateľskom prostredí sú väčšinou oceňované podniky, ktoré nie sú kótované na burze cenných

More information

Regarding the issue of commersial insurance and commercial insurance market in debt crisis in Slovakia

Regarding the issue of commersial insurance and commercial insurance market in debt crisis in Slovakia Regarding the issue of commersial insurance and commercial insurance market in debt crisis in Slovakia K problematike poisťovníctva a komerčního poistného trhu v Slovenskej republike v období dlhovej krízy

More information

TAX AND LEGAL ASPECTS OF SOCIETAS COOPERATIVA EUROPAEA

TAX AND LEGAL ASPECTS OF SOCIETAS COOPERATIVA EUROPAEA ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LV 11 Číslo 6, 2007 TAX AND LEGAL ASPECTS OF SOCIETAS COOPERATIVA

More information

DEVELOPMENT OF REGIONS AND MUNICIPALITIES OF THE SLOVAK REPUBLIC BY APPLICATION OF EUROPEAN COHESION POLICY

DEVELOPMENT OF REGIONS AND MUNICIPALITIES OF THE SLOVAK REPUBLIC BY APPLICATION OF EUROPEAN COHESION POLICY Journal of Economic and Social Development Vol 4. No 1., March 2017 61 DEVELOPMENT OF REGIONS AND MUNICIPALITIES OF THE SLOVAK REPUBLIC BY APPLICATION OF EUROPEAN COHESION POLICY Katarina Rentkova Comenius

More information

UNICORN COLLEGE BAKALÁRSKA PRÁCA

UNICORN COLLEGE BAKALÁRSKA PRÁCA UNICORN COLLEGE Katedra ekonomiky a managementu BAKALÁRSKA PRÁCA Aktivity zamestnancov smerujúce proti hospodárskym záujmom zamestnávateľa, možnosti obrany a prevencie proti takémuto jednaniu Autor BP:

More information

When are we in recession?

When are we in recession? When are we in recession? Estimating recession probabilities for Slovakia Peter Tóth Národná banka Slovenska In this article we estimate a model of recession probabilities for Slovakia. In the first part

More information

Modelovanie postojov k riziku pri investovaní v domácnostiach SR

Modelovanie postojov k riziku pri investovaní v domácnostiach SR Modelovanie postojov k riziku pri investovaní v domácnostiach SR doc. Ing. Iveta Stankovičová, PhD. Mgr. Katarína Kuľková Univerzita Komenského v Bratislave Investovanie domácností SR - problém 1 Otázka

More information

Štúdia závislosti daňovej konkurencie a daňového zaťaženia členských štátov Európskej únie 1

Štúdia závislosti daňovej konkurencie a daňového zaťaženia členských štátov Európskej únie 1 172 Ekonomický časopis, 61, 2013, č. 2, s. 172 186 Štúdia závislosti daňovej konkurencie a daňového zaťaženia členských štátov Európskej únie 1 Katarína TEPLICKÁ Michal DAUBNER* 1 Study of the Relation

More information

Hypothesis testing of Slovak capital market efficiency.

Hypothesis testing of Slovak capital market efficiency. Hypothesis testing of Slovak capital market efficiency. Mária Kanderová Jaroslav Barochovský - Abstract Contribution discusses the Slovak capital market efficiency topic. We tried to find out, whether

More information

International Accounting. 8th. week

International Accounting. 8th. week International Accounting 8th. week Recognition of provisions in accordance with IFRS According to Act on Accounting (SR) 431/2002 Col. of Laws, 26, article 5: Provisions are liabilities of uncertain timing

More information

Manažérsky pohľad na cash flow ako zdroj finančnej analýzy podniku

Manažérsky pohľad na cash flow ako zdroj finančnej analýzy podniku Ing. Sylvia Jenčová, PhD. Mgr. Eva Litavcová, PhD. Manažérsky pohľad na cash flow ako zdroj finančnej analýzy podniku Znalosť a pochopenie podstaty peňažných tokov, ich pohybu patrí základným otázkam finančného

More information

Determinants of loans in Slovakia

Determinants of loans in Slovakia Determinants of loans in Slovakia Ing. Kristína Kočišová, PhD. Technical University of Košice, Faculty of Economics, Department of Banking and Investment; Nemcovej 32, 04001 Košice kristina.kocisova@tuke.sk

More information

Analýza finančnej podpory Slovenskej republiky z fondov Európskej únie

Analýza finančnej podpory Slovenskej republiky z fondov Európskej únie Analýza finančnej podpory Slovenskej republiky z fondov Európskej únie Ľudmila Bednárová * Prešovská univerzita v Prešove Katedra marketingu a medzinárodného obchodu Prešovská ul. 5, 080 01 Prešov, Slovakia

More information

NÁKLADY A CENY - COSTS AND PRICES

NÁKLADY A CENY - COSTS AND PRICES Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/ Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ NÁKLADY A CENY - COSTS AND PRICES Stavebná fakulta Alena Tažiková Táto publikácia vznikla za finančnej podpory z

More information

Kvalita daňového systému v koncepte systémovej krízy

Kvalita daňového systému v koncepte systémovej krízy Ing. Lucia Mihóková Katedra financií Ekonomická fakulta Technická univerzita v Košiciach Kvalita daňového systému v koncepte systémovej krízy 1 Úvod Kríza, s prívlastkom systémová, sa podpísala pod prudký

More information

HODNOTENIE INVESTÍCIÍ POMOCOU ČISTEJ SÚČASNEJ HODNOTY A VPLYV ZMENY FAKTOROV NA INVESTIČNÉ ROZHODOVANIE. Ing. Veronika Uličná 89

HODNOTENIE INVESTÍCIÍ POMOCOU ČISTEJ SÚČASNEJ HODNOTY A VPLYV ZMENY FAKTOROV NA INVESTIČNÉ ROZHODOVANIE. Ing. Veronika Uličná 89 HODNOTENIE INVESTÍCIÍ POMOCOU ČISTEJ SÚČASNEJ HODNOTY A VPLYV ZMENY FAKTOROV NA INVESTIČNÉ ROZHODOVANIE Ing. Veronika Uličná 89 Abstrakt: Príspevok je venovaný hodnoteniu investícií pomocou čistej súčasnej

More information

THE PROPOSAL OF THE CHANGES IN THE TAXATION OF INCOME OF THE NON-PROFIT ORGANIZATIONS

THE PROPOSAL OF THE CHANGES IN THE TAXATION OF INCOME OF THE NON-PROFIT ORGANIZATIONS ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS Volume 62 42 Number 2, 2014 http://dx.doi.org/10.11118/actaun201462020389 THE PROPOSAL OF THE CHANGES IN THE TAXATION OF INCOME OF

More information

Cost Effectiveness of Paying Value Added Tax from the Viewpoint of Businesses

Cost Effectiveness of Paying Value Added Tax from the Viewpoint of Businesses International Journal of Economic Sciences and Applied Research 2 (2): 87-94 Cost Effectiveness of Paying Value Added Tax from the Viewpoint of Businesses Sopková Eva 1 Abstract Value added tax has been

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY. Zaistené stratégie. Bc. Tomáš Miklošovič.

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY. Zaistené stratégie. Bc. Tomáš Miklošovič. UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY Zaistené stratégie Bc. Tomáš Miklošovič Diplomová práca Bratislava 200 UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Fakulta matematiky,

More information

(Informácie) INFORMÁCIE INŠTITÚCIÍ, ORGÁNOV, ÚRADOV A AGENTÚR EURÓPSKEJ ÚNIE EURÓPSKA KOMISIA

(Informácie) INFORMÁCIE INŠTITÚCIÍ, ORGÁNOV, ÚRADOV A AGENTÚR EURÓPSKEJ ÚNIE EURÓPSKA KOMISIA 19.7.2016 C 262/1 IV (Informácie) INFORMÁCIE INŠTITÚCIÍ, ORGÁNOV, ÚRADOV A AGENTÚR EURÓPEJ ÚNIE EURÓPA KOMISIA Oznámenie Komisie o pojme štátna pomoc uvedenom v článku 107 ods. 1 Zmluvy o fungovaní Európskej

More information

EKONOMICKÉ ROZH ADY / ECONOMIC REVIEW RO NÍK 44., 1/2015 EKONOMICKÉ ROZH ADY 1/2015 RO NÍK 44. EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE

EKONOMICKÉ ROZH ADY / ECONOMIC REVIEW RO NÍK 44., 1/2015 EKONOMICKÉ ROZH ADY 1/2015 RO NÍK 44. EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE EKONOMICKÉ ROZH ADY EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE 1/2015 RO NÍK 44. Autori príspevkov prof. Ing. Božena Chovancová, PhD., Katedra bankovníctva a medzinárodných financií, Národohospodárska fakulta,

More information

Efficiency of Tax Controls and Collection of VAT in the Slovak Republic

Efficiency of Tax Controls and Collection of VAT in the Slovak Republic 5 th Central European Conference in Regional Science CERS, 2014 31 Efficiency of Tax Controls and Collection of VAT in the Slovak Republic ANNA BÁNOCIOVÁ, EMÍLIA JAKUBÍKOVÁ, LUCIA MIHÓKOVÁ Technical University

More information

Valuation of Certificates of Deposit 1

Valuation of Certificates of Deposit 1 Valuation of Certificates of Deposit 1 Božena Hrvoľová Abstract: Certificates of Deposit are securities that belong to the debt, short-term securities on the money market. It follows that for their valuations

More information

VEREJNÉ OBSTARÁVANIE A JEHO VPLYV NA FINANČNÉ UKAZOVATELE FIRIEM V SEKTORE STAVEBNÍCTVA NA SLOVENSKU

VEREJNÉ OBSTARÁVANIE A JEHO VPLYV NA FINANČNÉ UKAZOVATELE FIRIEM V SEKTORE STAVEBNÍCTVA NA SLOVENSKU VEREJNÉ OBSTARÁVANIE A JEHO VPLYV NA FINANČNÉ UKAZOVATELE FIRIEM V SEKTORE STAVEBNÍCTVA NA SLOVENSKU Zuzana Špinerová* Úvod Prostredníctvom pridelenia verejných zákaziek 1 subjektom zo súkromného sektora

More information

Rada Európskej únie V Bruseli 18. novembra 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, riaditeľ, v zastúpení generálneho tajomníka Európskej komisie

Rada Európskej únie V Bruseli 18. novembra 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, riaditeľ, v zastúpení generálneho tajomníka Európskej komisie Rada Európskej únie V Bruseli 18. novembra 2016 (OR. en) 14630/16 ADD 1 SPRIEVODNÁ POZNÁMKA Od: Dátum doručenia: 17. novembra 2016 Komu: Č. dok. Kom.: COM(2016) 727 final Predmet: ECOFIN 1062 UEM 369 SOC

More information

11735/1/16 REV 1 bie/mn 1 DG F 2B

11735/1/16 REV 1 bie/mn 1 DG F 2B Rada Európskej únie V Bruseli 8. decembra 2016 (OR. en) 11735/1/16 REV 1 INF 148 API 88 POZNÁMKA Od: Generálny sekretariát Rady Komu: Pracovná skupina pre informácie Č. predch. dok.: 11734/16 Predmet:

More information

THE SYSTEM OF RECOVERY (REHABILITATION) IN HUNGARY FOLLOWING NATURAL DISASTERS 1

THE SYSTEM OF RECOVERY (REHABILITATION) IN HUNGARY FOLLOWING NATURAL DISASTERS 1 19. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 21. - 22. máj 2014 THE SYSTEM OF RECOVERY (REHABILITATION) IN HUNGARY

More information

SLOVENSKO V EÚ SLOVAKIA IN THE EU VEDA A TECHNIKA SCIENCE AND TECHNOLOGY

SLOVENSKO V EÚ SLOVAKIA IN THE EU VEDA A TECHNIKA SCIENCE AND TECHNOLOGY SLOVENO V EÚ SLOVAKIA IN THE EU 216 VEDA A TECHNIKA SCIENCE AND TECHNOLOGY Štatistický úrad Slovenskej republiky / Statistical Office of the Slovak Republic SLOVENO V EÚ SLOVAKIA IN THE EU 216 Číslo /

More information

OPTIMIZATION OF THE TOLLING PROJECT OF USING THE METHODS OF NETWORK ANALYSIS

OPTIMIZATION OF THE TOLLING PROJECT OF USING THE METHODS OF NETWORK ANALYSIS OPTIMIZATION OF THE TOLLING PROJECT OF USING THE METHODS OF NETWORK ANALYSIS Kamila JANOVSKÁ 1, Jiří STANĚK 2, Šárka VILAMOVÁ 1, Iveta VOZŇÁKOVÁ 1, Josef KUTAČ 1, Jarmila JAROŠOVÁ 3 1 the Department of

More information

VÝDAJE KRAJSKÝCH ÚŘADŮ NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ # EXPENDITURES OF REGIONAL AUTHORITIES INTO REGIONAL DEVELOPMENT

VÝDAJE KRAJSKÝCH ÚŘADŮ NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ # EXPENDITURES OF REGIONAL AUTHORITIES INTO REGIONAL DEVELOPMENT VÝDAJE KRAJSKÝCH ÚŘADŮ NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ # EXPENDITURES OF REGIONAL AUTHORITIES INTO REGIONAL DEVELOPMENT ANTOUŠKOVÁ, Michaela, KAPLANOVÁ, Michaela Abstract The article focuses on expenditures of regional

More information

VÝDAVKY EÚ FONDOV A REGIONÁLNY INOVAČNÝ PARADOX NA SLOVENSKU EU FUNDS IN THE SLOVAK SCIENCE, TECHNOLOGY AND INNOVATION REGIONAL DEVELOPMENT

VÝDAVKY EÚ FONDOV A REGIONÁLNY INOVAČNÝ PARADOX NA SLOVENSKU EU FUNDS IN THE SLOVAK SCIENCE, TECHNOLOGY AND INNOVATION REGIONAL DEVELOPMENT VÝDAVKY EÚ FONDOV A REGIONÁLNY INOVAČNÝ PARADOX NA SLOVENSKU EU FUNDS IN THE SLOVAK SCIENCE, TECHNOLOGY AND INNOVATION REGIONAL DEVELOPMENT TOMÁŠ JECK Ing. Tomáš Jeck, PhD., Šancova 56, 811 01 Bratislava,

More information

Neistota pri oceňovaní technických rezerv poisťovní

Neistota pri oceňovaní technických rezerv poisťovní Neistota pri oceňovaní technických rezerv poisťovní Peter Marko 1 Abstrakt Technické rezervy sú dôležité z hľadiska schopnosti poisťovne plniť svoje záväzky vyplývajúce z poistných zmlúv v budúcnosti.

More information

Podmienky prijatia: ukončené vysokoškolské štúdium II. stupňa v ekonomickom odbore

Podmienky prijatia: ukončené vysokoškolské štúdium II. stupňa v ekonomickom odbore Informácie pre uchádzačov o doktorandské štúdium na akad. roku 2011/2012 doktorandský študijný program v dennej a v externej forme štúdia: financie v študijnom odbore 3.3.7.financie Podmienky prijatia:

More information

ROČNÁ SPRÁVA ANNUAL REPORT

ROČNÁ SPRÁVA ANNUAL REPORT ROČNÁ SPRÁVA ANNUAL REPORT 2013 OBSAH 4 6 10 16 20 22 24 28 32 38 54 60 66 70 74 80 84 86 88 94 Úvodné slovo predsedu predstavenstva Profil spoločnosti Poslanie a hodnoty spoločnosti Hlavné udalosti roku

More information

VÝVOJ PRIEMERNÝCH MIEZD NA TRHU PRÁCE SLOVENSKEJ REPUBLIKY

VÝVOJ PRIEMERNÝCH MIEZD NA TRHU PRÁCE SLOVENSKEJ REPUBLIKY Abstrakt VÝVOJ PRIEMERNÝCH MIEZD NA TRHU PRÁCE SLOVENSKEJ REPUBLIKY Kristína Kováčiková, Monika Jančovičová Mzda je peňažné plnenie, ktoré je zamestnávateľ povinný poskytovať zamestnancom. Citlivosť na

More information

PRACOVNÝ DOKUMENT. SK Zjednotení v rozmanitosti SK

PRACOVNÝ DOKUMENT. SK Zjednotení v rozmanitosti SK EURÓPY PARLAMENT 2014-2019 Výbor pre kontrolu rozpočtu 1.4.2015 PRACOVNÝ DOKUMENT on the European Court of Auditors Special Report No 22/2014 (2014 Discharge): Keeping the costs of EU-financed rural development

More information

UNEMPLOYMENT AND GDP

UNEMPLOYMENT AND GDP UNEMPLOYMENT AND GDP Martina Miskolczi Jitka Langhamrová Tomáš Fiala Abstract Unemployment is one of very important and closely monitored macroeconomic indicators. Unemployment gives indication what proportion

More information

Charles University in Prague Faculty of Social Sciences Institute of Economic Studies

Charles University in Prague Faculty of Social Sciences Institute of Economic Studies Charles University in Prague Faculty of Social Sciences Institute of Economic Studies MASTER'S THESIS Response by Czech Auditors and Audit Regulators to the Financial Crisis Author: Bc. Tatiana Chudá Supervisor:

More information

2. prednáška 29. september 2003

2. prednáška 29. september 2003 2. prednáška 29. september 2003 Finančná analýza podniku Literatúra: Valach J. a kolektív: Finanční řízení podniku, kapitola 4 Ross A. R., Westerfield R.W., Jaffe J.: Corporate Finance, Chapter 2 Obsah

More information

KOMISIA EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV OZNÁMENIE KOMISIE RADE, EURÓPSKEMU PARLAMENTU, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV

KOMISIA EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV OZNÁMENIE KOMISIE RADE, EURÓPSKEMU PARLAMENTU, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV SK SK SK KOMISIA EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV Brusel, 13.11.2007 KOM(2007) 708 v konečnom znení OZNÁMENIE KOMISIE RADE, EURÓPSKEMU PARLAMENTU, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV

More information

7RP Ing. Peter Beňo

7RP Ing. Peter Beňo 7RP 30.9.2010 Ing. Peter Beňo beno@apvv.sk Typy projektov VÝBER TYPU PROJEKTU Špecifický program Spolupráca Nápady Ľudia Kapacity Euratom Typ projektu Collaborative project Network of Excellence CSA Individuálny

More information

HEDGING PRIEMERU CENY S OPCIAMI V PODMIENKACH KONŠTANTNEJ VOLATILITY

HEDGING PRIEMERU CENY S OPCIAMI V PODMIENKACH KONŠTANTNEJ VOLATILITY International Scientific Conference YOUNG SCIENTISTS 2011 HEDGING PRIEMERU CENY S OPCIAMI V PODMIENKACH KONŠTANTNEJ VOLATILITY Marko LALIĆ Technická Univerzita v Košiciach, Ekonomická fakulta Katedra financií

More information

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT FAKULTA PODNIKATELSKÁ INSTITUTE OF ECONOMICS ÚSTAV EKONOMIKY THE EVALUATION OF PENSION FUNDS WITH THE USAGE

More information

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU ĽUDSKÉ ZDROJE A PERSONÁLNY MANAŽMENT

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU ĽUDSKÉ ZDROJE A PERSONÁLNY MANAŽMENT Platný od: 12.5.2016 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU ĽUDSKÉ ZDROJE A PERSONÁLNY MANAŽMENT (a) Názov študijného odboru: Ľudské zdroje a personálny manažment (anglický názov "Human recources and personal management")

More information

Marek Pavlík, Filip Hrůza. Faculty of Economics and Administration, Masaryk University, Brno Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita, Brno

Marek Pavlík, Filip Hrůza. Faculty of Economics and Administration, Masaryk University, Brno Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita, Brno Ekonomika a management sportu 2014 STUDIA SPORTIVA 2015 / č. 1 Alternativní loterijní systémy v Evropě a klíčové proměnné pro využití loterie jako finančního zdroje pro sport Alternative lottery systems

More information

OPTIMALIZÁCIA KAPITÁLOVEJ SKLADBY INVESTÍCIE

OPTIMALIZÁCIA KAPITÁLOVEJ SKLADBY INVESTÍCIE NATIONAL AND REGIONAL ECONOMICS VIII OPTIMALIZÁCIA KAPITÁLOVEJ SKLADBY INVESTÍCIE Ing. Radoslav BLAHOVEC Technická univerzita v Košiciach Ekonomická fakulta Katedra regionálnych vied a manažmentu Radoslav.Blahovec@tuke.sk

More information

Univerzita Karlova v Praze. Fakulta sociálních věd. Institut ekonomických studií. Bakalárska práca Vladimír Šťastný

Univerzita Karlova v Praze. Fakulta sociálních věd. Institut ekonomických studií. Bakalárska práca Vladimír Šťastný Univerzita Karlova v Praze Fakulta sociálních věd Institut ekonomických studií Bakalárska práca 2008 Vladimír Šťastný Univerzita Karlova v Praze Fakulta sociálních věd Institut ekonomických studií Bakalárska

More information

European Household Expenditure on Leisure Time Activities Výdavky európskych domácností na voľnočasové aktivity

European Household Expenditure on Leisure Time Activities Výdavky európskych domácností na voľnočasové aktivity Folia Turistica 4. Banská Bystrica : UMB Ekonomická fakulta, 2014. Recenzované/Review: 3. 2. 2014 European Household Expenditure on Leisure Time Activities Výdavky európskych domácností na voľnočasové

More information

Prehľad základných skutočností o SBA 2014

Prehľad základných skutočností o SBA 2014 Ref. Ares(2015)750013-23/02/2015 SK Podnikanie a priemysel Prehľad základných skutočností o SBA 2014 SLOVENSKO V skratke Slovenské podnikové hospodárstvo je výrazne odkázané na malé a stredné podniky (MSP),

More information

Inovačné prostredie SR: Financovanie začínajúcich podnikateľov

Inovačné prostredie SR: Financovanie začínajúcich podnikateľov Inovačné prostredie SR: Financovanie začínajúcich podnikateľov Možnosti financovania startup-ov v rámci SR a EÚ Strelecký Ján Projekt PROFIS Promotion of Financing Innovation in South-East Europe Podpora

More information

Heart Failure Awareness Days 2018

Heart Failure Awareness Days 2018 Heart Failure Awareness Days 2018 Report from: SLOVAKIA Name of reporter:. Goncalvesová Eva, MD, PhD, FESC Public event / open clinic Press conference, April 17 th, 2018 Heart Failure the biggest challenge

More information

Správcovská spoločnosť: IAD Investments, správ. spol., a.s., Malý trh 2/A, Bratislava 1

Správcovská spoločnosť: IAD Investments, správ. spol., a.s., Malý trh 2/A, Bratislava 1 Správa o hospodárení správcovskej spoločnosti s majetkom v podielovom fonde za kalendárny rok 2014 podľa 187 zákona č. 203/2011 Z.z. o kolektívnom investovaní v znení neskorších predpisov (ZKI) Správcovská

More information

Diverzifikácia rizika pri investičnom rozhodovaní s využitím alternatívnych foriem investovania

Diverzifikácia rizika pri investičnom rozhodovaní s využitím alternatívnych foriem investovania Bankovní institut vysoká škola Praha zahraničná vysoká škola Banská Bystrica Katedra ekonómie a financií Diverzifikácia rizika pri investičnom rozhodovaní s využitím alternatívnych foriem investovania

More information

utvorenie a fungovanie spoločného vnútorného trhu, vysoká úroveň zbližovania hospodárskej výkonnosti medzi členskými štátmi a posilňovanie hospodárske

utvorenie a fungovanie spoločného vnútorného trhu, vysoká úroveň zbližovania hospodárskej výkonnosti medzi členskými štátmi a posilňovanie hospodárske Odpovede na otázky v rámci verejnej konzultácie k smernici EU 2009/14/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 94/19/ES o systémoch ochrany vkladov, pokiaľ ide o úroveň krytia a výplatnú lehotu Replies to

More information

Okruhy tém na štátnu skúšku v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku. v študijnom programe ekonomika a manažment podniku

Okruhy tém na štátnu skúšku v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku. v študijnom programe ekonomika a manažment podniku Okruhy tém na štátnu skúšku v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku v študijnom programe ekonomika a manažment podniku akademický rok 2017/2018 Obsahové zameranie štátnych skúšok bakalárskeho

More information

Kríza ekonomiky a (alebo) kríza ekonomickej teórie.

Kríza ekonomiky a (alebo) kríza ekonomickej teórie. Mgr. Vladimír Bačišin, PhD. Ústav medzinárodného podnikania Fakulta ekonómie a podnikania Paneurópska vysoká škola Kríza ekonomiky a (alebo) kríza ekonomickej teórie. Abstrakt Ekonomická kríza priniesla

More information

MANAGEMENT OF INNOVATIONS IN THE EUROPEAN COMMISSION

MANAGEMENT OF INNOVATIONS IN THE EUROPEAN COMMISSION MANAGEMENT OF INNOVATIONS IN THE EUROPEAN COMMISSION Marian Šuplata, PhD Marian.Suplata@umb.sk Matej Bel University in Banská Bystrica, Slovakia Abstract The EU Institutions are directly influencing lives

More information