6. If Assets = Rs. 99,500 and Owner's equity = Rs. 50,500 then Liabilities =? a. Rs. 49,000 b. Rs. 55,000 c. Rs. 125,000 d. Rs.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "6. If Assets = Rs. 99,500 and Owner's equity = Rs. 50,500 then Liabilities =? a. Rs. 49,000 b. Rs. 55,000 c. Rs. 125,000 d. Rs."

Transcription

1 Chapter-1: Financial Accounting Self Assessment Questions 1. A complete set of financial statements for Hartman Company, at December 31, 1999, would include each of the following, except: a. Balance sheet as of December 31, b. Income statement for the year ended December 31, c. Statement of projected cash flows for d. Notes containing additional information that is useful in interpreting the financial statements. 2. Information is cost effective when: a. The information aids management in controlling costs. b. The information is based upon historical costs, rather than upon estimated market values. c. The value of the information exceeds the cost of producing it. d. The information is generated by a computer-based accounting system. 3. Although accounting information is used by a wide variety of external parties, financial reporting is primarily directed toward the information needs of: (a) Investors and creditors. (b) Government agencies such as the Internal Revenue Service. (c) Customers. (d) Trade associations and labor unions. 4. Any expense that gives benefit for a period of less than twelve months is called... a. Capital Expense b. Revenue Expense c. Revenue Receipt d. Deferred Expense 5. Prepaid rent given in the Trial Balance will be treated as a (an): a. Asset b. Liability c. Revenue d. Deferred expense 6. If Assets = Rs. 99,500 and Owner's equity = Rs. 50,500 then Liabilities =? a. Rs. 49,000 b. Rs. 55,000 c. Rs. 125,000 d. Rs. 115, Sale of goods to Amir is wrongly debited to Umair A/c instead of Amir A/c. Both are debtors of business, this is an example of: a. Error of Omission b. Error of Commission c. Error of Principle d. Error of Original entry

2 8. Which of the following is TRUE about a merchandising company? a. A merchandising company's business is to buy and sell products. b. A merchandising company must use the perpetual system to account for merchandising inventory. c. A merchandising company's business is to provide services. d. None of the given options 9. Money spent to acquire or upgrade physical assets is known as: a. Revenue Expense b. Capital Expense c. Administrative Expense d. Operating Expense 10. Goods of Rs. 1,000 purchased from Mr. A were recorded in sales book. The rectification of this error will: a. Increase the gross profit b. Reduce the gross profit c. Have no effect on gross Profit d. None of these 11. An amount of Rs. 200 received from Mr. "P" but credited to Mr. "Q" would affect: a. Accounts of P & Q b. Only Cash Account c. Only P s account d. Only Q s account is the art of recording, classifying and summarizing the transactions and events of a business and interpreting the results thereof. a. Book-keeping b. Accounting c. Management d. Auditing 13 What will be debited, if Mohsin commenced business with cash? a. Cash account b. Capital account c. Drawings account d. Proprietor account 14. Current accounts of the partners should be opened when the capitals are: a. Fixed b. Fluctuating c. Floating d. Normal 15. Which of the following is (are) type(s) of Public Limited Companies? a. Listed company b. Non listed company c. Private limited company d. Both Listed Company and non listed company

3 16. The charter of a company which defines the limitations and powers of the company is called: a. The memorandum of association b. Articles of association c. Statutory report d. Certificate of commencement 17. Merchandise on hand at either the beginning or end of the reporting period is called.. a. Raw material b. Cost of good sold c. Work in process d. Inventory 18. The balance sheet reported a beginning balance of $20,000 in Accounts Receivable and an ending balance of $15,000. Credit Sales of $200,000 were made during the year. Using this information, compute cash collected from customers. a. $205,000 b. $195,000 c. $200,000 d. $215, Financial statements are prepared: a. Only for publicly owned business organizations. b. For corporations, but not for sole proprietorships or partnerships. c. Primarily for the benefit of persons outside of the business organization. d. In either monetary or nonmonetary terms, depending upon the need of the decision maker. 20. The basic purpose of an accounting system is to: a. Develop financial statements in conformity with generally accepted accounting principles. b. Provide as much useful information to decision makers as possible, regardless of cost. c. Record changes in the financial position of an organization by applying the concepts of double-entry accounting. d. Meet an organization's need for accounting information as efficiently as possible. Answers for Self Assessment Questions 1. (c) 2.(c) 3.(a) 4.(b) 5.(a) 6. (a) 7.(b) 8. (a) 9.(b) 10.(b) 11.(a) 12.(a) 13.(a) 14.(a) 15. (d) 16.(b) 17.(d) 18.(a) 19.(c) 20. (d)

4 Chapter-2: Financial Statement Analysis Self Assessment Questions 1. Which of the following is not a reason financial analysis is useful to investors? a. Investors read financial statements either to monitor their current investments or to plan their future ones b. Future trends can always be accurately predicted c. Current position is the base on which future performance must be built d. Past performance is often a good indicator of future performance 2. In relation to a company, creditors are least concerned with: a. Its solvency b. Its profitability c. Its future share price d. Its short-term liquidity 3. In relation to a company, investors are least concerned with: a. Its profitability b. Its short-term liquidity c. Its future share price d. Its solvency 4. Which of the following is not true of trend analysis? (several possible answers) a. It concentrates on different geographic segments of production b. It concentrates on the relative size of current assets c. It examines the relationships of percentage changes to each other d. All of the above 5. In order to have a smoothed rate of growth, we use: a. Common-size statements b. Trends statements c. CAGR d. Financial ratios

5 6. Which of the following statements are true in relation to common-size statements analysis? (several possible answers) a. It may concentrate on the gross margin percentage b. It uses changes in euro amount and percentage terms to identify patterns c. It may concentrate on the relative size of current assets d. Both (a) and (c) 7. The difference between total current assets and total current liabilities is: a. Accounting working capital b. Trade working capital c. Operating working capital d. Net assets 8. Which of the following is a short-term liquidity ratio? a. Current ratio b. Quick ratio c. Inventory turnover d. All of the above 9. Gofrade srl has a current ratio of 1.2. If its ending inventory is understated by 12,000 and beginning inventory is overstated by 20,000, Gofrade's inventory turnover, current and quick ratios would be: a. Inventory turnover: higher; Current ratio: lower; Quick ratio: higher b. Inventory turnover: higher; Current ratio: lower; Quick ratio: lower c. Inventory turnover: higher; Current ratio: lower; Quick ratio: unaffected d. Inventory turnover: lower; Current ratio: lower; Quick ratio: lower 10. Financial statements report only items that have significant economic value. This statement summarizes which basic accounting concept? a. Materiality. b. Matching. c. Realization. d. Disclosure.

6 11. Which basic accounting concept does the following statement summarize? Transactions are recorded using price paid, not current prices. a. Historical cost. b. Matching. c. Conservatism. d. Disclosure. 12. Which basic accounting concept prohibits firms from frequently changing their method of valuing inventory? a. Consistency. b. Disclosure. c. Conservatism. d. Historical cost. 13. Which of the following does not indicate high quality of earnings? a. Earnings are stable. b. Conservative accounting methods were used to calculate earnings. c. Earnings are from financing activities. d. The firm has no extraordinary income. 14. Which of the following is least likely to be associated with low-quality earnings? a. Increase in intangible assets. b. Slowdown in inventory turnover. c. One-time sources of income. d. Decrease in borrowings. 15. If the trend of the current ratio is increasing, while the trend of the acid-test ratio is decreasing over a period of time, this could be a warning that the firm is: a. Having trouble collecting its receivables. b. Purchasing too much treasury stock. c. Paying "extra" dividends. d. Carrying excess inventories. 16. Return on Investment is computed as:

7 a. Net income divided by average total assets. b. Net income divided by total sales. c. Net income divided by average total owners' equity. d. Sales divided by average total assets. 17. Which of the following is not a category of financial statement ratios? a. Financial leverage. b. Liquidity. c. Profitability. d. Reliability. 18. An individual interested in making a judgment about the profitability of a company should: a. Review the trend of working capital for several years. b. Calculate the company's ROE for the most recent year. c. review the trend of the company's ROI for several years. d. compare the company's price/earnings ratio trend the most recent year with the industry average price/earnings ratio trend for the most recent year. 19. A potential creditor's judgment about granting credit would be most influenced by the potential customer's: a. most recent acid-test ratio. b. trend of acid-test ratio over the past three years. c. practice with respect to taking cash discounts offered by current suppliers. d. price/earnings ratio. 20. The comparison of activity measures of different companies is complicated by the fact that: a. dollar amounts of assets may be significantly different. b. only one of the companies may have preferred stock outstanding. c. the number of shares of common stock issued may be significantly different. d. different inventory cost flow assumptions may be used. Answers for Self Assessment Questions 1. (b) 2.(c) 3.(b) 4.(d) 5.(c)

8 6. (d) 7.(c) 8. (d) 9.(c) 10.(a) 11.(a) 12.(a) 13.(c) 14.(d) 15. (d) 16.(a) 17.(d) 18.(d) 19.(c) 20. (d)

9 Chapter-3: Fund Flow Statement Self Assessment Questions 1. According to the accounting profession, which of the following would be considered a cash-flow item from an "investing" activity? a. cash inflow from interest income. b. cash inflow from dividend income. c. cash outflow to acquire fixed assets. d. all of the above. 2. According to the Financial Accounting Standards Board (FASB), which of the following is a cash flow from a "financing" activity? a. cash outflow to the government for taxes. b. cash outflow to shareholders as dividends. c. cash outflow to lenders as interest. d. cash outflow to purchase bonds issued by another company. 3. If the following are balance sheet changes: $5,005 decrease in accounts receivable $7,000 decrease in cash $12,012 decrease in notes payable $10,001 increase in accounts payable a "use" of funds would be the: a. $7,000 decrease in cash. b. $5,005 decrease in accounts receivable. c. $10,001 increase in accounts payable. d. $12,012 decrease in notes payable. 4. On an accounting statement of cash flows an "increase(decrease) in cash and cash equivalents" appears as a. a cash flow from operating activities. b. a cash flow from investing activities. c. a cash flow from financing activities. d. none of the above.

10 5. Uses of funds include a (an): a. decrease in cash. b. increase in any liability. c. increase in fixed assets. d. tax refund. 6. Which of the following would be included in a cash budget? a. depreciation charges. b. dividends. c. goodwill. d. patent amortization. 7. An examination of the sources and uses of funds statement is part of: a. a forecasting technique. b. a funds flow analysis. c. a ratio analysis. d. calculations for preparing the balance sheet. 8. Which of the following is NOT a cash outflow for the firm? a. depreciation. b. dividends. c. interest payments. d. taxes. 9. Which of the following would be considered a use of funds? a. a decrease in accounts receivable. b. a decrease in cash. c. an increase in account payable. d. an increase in cash. 10. The cash flow statement in the United States is most likely to appear using a. a "supplementary method."

11 b. a "direct method." c. an "indirect method." d. a "flow of funds method." 11. For a profitable firm, total sources of funds will always total uses of funds. a. be equal to b. be greater than c. be less than d. have no consistent relationship to 12. The sustainable growth rate (SGR) can be expressed as: a. the percentage change in retained earnings assuming a steady state model where the retention rate is held constant. b. being positively related to the firm's target return on equity and negatively related to its target retention rate. c. the maximum annual percentage increase in sales that can be achieved based on target operating, debt, and dividend-payout ratios. d. being negatively related to the firm's target return on equity and positively related to its retention rate. 13. A firm receives cash for 30% of its sales with the remaining 70% being credit sales. Of the credit sales, 20% are collected in the month of sale, 60% in the month following the sale, and 20% in the second month following the sale. Forecasted sales for January through April are $400,000, $500,000, $600,000, and $400,000 respectively. What are total cash receipts in the month of April? a. $120,000 b. $400,000 c. $498,000 d. $530, A firm makes all purchases on credit. Cash payment on this trade credit is required in the month following purchase on 70% of all purchases. The firm takes a 2% cash discount and makes payment for the remaining 30% of all purchases in the month of purchase. Forecasted purchases for January through April are $300,000, $375,000, $450,000, and $300,000 respectively. In the month of March, what is the total cash disbursement for purchases? a. $132,300

12 b. $394,800 c. $403,200 d. $450, Assume that total cash receipts for January through June are $100, $120, $80, $60, $120, and $190 respectively. Also assume that total cash disbursements for January through June are $80, $100, $80, $150, $150, and $70 respectively. Your firm has a beginning cash balance at the beginning of January of $55. At the end of what month is the firm forecasting a negative cash balance? a. June. b. May. c. April. d. March. 16. Assume that total cash receipts for January through June are $100, $120, $80, $60, $120, and $190 respectively. Also assume that total cash disbursements for January through June are $80, $100, $80, $150, $150, and $70 respectively. Your firm has a beginning cash balance at the beginning of January of $20 and requires a minimum cash balance of $30. At the end of what month is the firm forecasting a cash balance below the minimum? a. January. b. February. c. March. d. April. 17. Which of the following statements regarding forecasted ending cash balances? a. The cash balance is simply a forecast and the ending cash balance can be more correctly viewed via a probability distribution of possible ending cash balances. b. The forecasted ending cash balance reveals the firm's actual profits. c. From an internal management standpoint, a range of possible cash balances is much less useful to managers than a single most-likely ending cash balance. d. If the forecasted ending cash balance is below a minimum required level, then the firm will have to borrow funds. 18. Information that goes into... can be used to help prepare... a. a forecast balance sheet; a forecast income statement b. forecast financial statements; a cash budget

13 c. a cash budget; forecast financial statements d. a forecast income statement; a cash budget 19. In preparing a forecast balance sheet, it is likely that either cash or... will serve as a "plug figure" or balancing factor to ensure that assets equal liabilities plus shareholders' equity. a. retained earnings b. accounts receivable c. shareholders' equity d. Notes payable (short-term borrowings) 20. The accounting statement of cash flows reports a firm's cash flows segregated into what categorical order? a. Operating, investing, and financing. b. Investing, operating, and financing. c. Financing, operating and investing. d. Financing, investing, and operating. Answers for Self Assessment Questions 1. (c) 2.(b) 3.(d) 4.(d) 5.(c) 6. (b) 7.(b) 8. (a) 9.(d) 10.(c) 11.(a) 12.(c) 13.(c) 14.(b) 15. (b) 16.(d) 17.(a) 18.(c) 19.(d) 20. (a)

14 Chapter-4: Cost Accounting Self Assessment Questions 1....process of accounting for the incurrence of cost and the control of cost. a. Financial accounting b. Cost accounting c. Managerial accounting d. None of these 2. The objective of determining the...of products is of main importance in cost accounting. a. cost b. cost accounting c. Both (a) and (b) d. None of these 3. Cost accounting provides information regarding the cost to make and...product or services. a. supply b. manufacture c. buy d. sell 4. Cost accounting helps the management in providing information for...decisions for formulating operative policies. a. corporate b. managerial c. government d. All of these 5. A...system provides immediate information regarding stock of raw material, semi-finished and finished goods. a. business accounting b. managerial accounting c. cost accounting d. financial accounting

15 6. Cost accounting is the process of determining and accumulating the.or activity. a. cost of product b. cost of labor c. cost of land d. None of these 7. The results shown by differ from those shown by financial accountant. a. account manager b. cost accountant c. chartered accountant d. None of these 8. Management enables to check the wastage in term of time and expenses. 9. Cost accounting can be most beneficial as a tool for management in.. a. planning b. forecasting c. budgeting d. risk taking 10. Cost accounting lacks a dynamic procedure. 11. Accounting is related to... a. management control b. management function c. Both (a) and (b) d. None of these.

16 12. The collection and presentation of accounting information come within the area of Cost accounting. 13. A study of sociology helps to understand the behaviour of man in groups. 14. Cost accounting is... to management needs. a. low sensitive b. highly sensitive c. Both a and b d. None of these. 15. The accounting data required for managerial decisions is properly compiled and classified is... a. modifies data b. provides data c. facilitates control d. None of these. 16. Cost accounting is mainly concerned with the rearrangement of the information provided by... a. cost accounting b. accounting c. financial accounting d. None of these. 17. The financial data are so devised and systematically development that they become a unique tool for management decision.

17 18. CIS stands for... a. Comparative Income Sheet b. Comparative Income Statement c. Comparative Income Size d. None of these. 19. All of the following are characteristics of managerial accounting, except: a. Reports are used primarily by insiders rather than by persons outside of the business entity. b. Its purpose is to assist managers in planning and controlling business operations. c. Information must be developed in conformity with generally accepted accounting principles or with income tax regulations. d. Information may be tailored to assist in specific managerial decisions. 20. In comparison with a financial statement prepared in conformity with generally accepted accounting principles, a managerial accounting report is more likely to: a. Be used by decision makers outside of the business organization. b. Focus upon the operation results of the most recently completed accounting period. c. View the entire organization as the reporting entity. d. Be tailored to the specific needs of an individual decision maker. Answers for Self Assessment Questions 1 (b) 2 (a) 3 (d) 4 (b) 5 (c) 6 (a) 7 (b) 8 (a) 9 (c) 10(b) 11 (b) 12 (a) 13 (a) 14 (b) 15 (a) 16 (c) 17 (a) 18 (b) 19 (c) 20 (d)

18 Chapter-5: Budget Self Assessment Questions 1. A budget a. is a substitute for management b. is an aid to management c. can operate or enforce itself d. is the responsibility of the accounting department 2. Which one of the following is not a benefit of budgeting? a. It facilitates the coordination of activities b. It provides definite objectives for evaluating performance c. It provides assurance that the company will achieve its objectives d. It requires all levels of management to plan ahead on a recurring basis 3. Budgeting is usually most closely associated with which management functions? a. Planning b. Directing c. Motivating d. Controlling 4. A common starting point in the budgeting process is a. expected future net income b. past performance c. to motivate the sales force d. a clean slate, with no expectations 5. budget period should be a. monthly b. for a year or more c. long-term d. long enough to provide an obtainable goal under normal business conditions 6. The starting point in preparing a master budget is the preparation of the

19 a. production budget b. sales budget c. purchasing budget d. personnel budget 7. The word budget developed from bougette or small bag in middle French. 8. A sales forecast a. shows a forecast for the firm only b. shows a forecast for the industry only c. shows forecasts for the industry and for the firm d. plays a minor role in the development of the master budget 9. The process of budgetary control includes: a. preparation of various budgets b. continuous comparison of actual performance with budgetary performance and c. revision of budgets in the light of changed circumstances d. All of these 10. Budgets do not specify the expenses an employee or an organizational unit in an establishment is authorized or permitted to incur for different types of activities or assets. 11. Which of the following would be found in a cash budget? a. Capital expenditure b. Accrued expenditure c. Provision for doubtful debts d. Depreciation

20 12. If annual consumption is 2,500 units, the cost of reordering is 100 and the storage and holding cost per unit is 2, then the economic order quantity would be: a. 1,000 units b. 707 units c. 433 units d. 500 units 13. Which of the following is not a cash outflow? a. Cash drawings b. New equipment c. Commission paid d. Depreciation 14. A forecast set of final accounts is also known as: a. Sales budget b. Capital budget c. Cash budget d. Master budget 15. The acronym OPT in budgeting would refer to: a. Organization, people, time b. Other people s time c. Optimized purchasing technology d. Optimized production technology 16. Net cash flow can be calculated by: a. Cash inflows less cash outflows b. Cash inflows plus cash outflows c. Opening balance of cash plus cash inflows d. Profits less expenses 17. Which of the following is not suitable action for a firm to take during a cash flow shortage? a. Extend credit period with suppliers

21 b. Bonus issue of shares c. Overdraft arrangement d. Selling off assets 18. Differences between cash and profit can be explained by which of the following? a. Cash drawings b. Not taking credit from suppliers c. Cash sales d. Expenses being paid on time 19. A problem for a firm of maintaining high stock levels would not include: a. Opportunity cost of money tied up in stocks b. Risk of spoilage c. Storage costs d. Meet unexpected demand 20. If annual consumption is 150,000 units, the cost of reordering is 250 and the storage and holding cost per unit is 48, then the economic order quantity would be: a. 884 units b. 240 units c. 1,050 units d. 1,250 units Answers for Self Assessment Questions 1 (b) 2 (c) 3 (a) 4 (b) 5 (d) 6 (b) 7 (a) 8 (c) 9 (d) 10 (b) 11 (a) 12 (d) 13 (d) 14 (d) 15 (d) 16 (a) 17 (b) 18 (a) 19 (d) 20 (d)

22 Chapter-6: Marginal Costing Self Assessment Questions 1. The collection and presentation of accounting information come within the area of Cost accounting. 2. A study of sociology helps to understand the behavior of man in groups. 3. Cost accounting is... to management needs. a. low sensitive b. highly sensitive c. Both a and b d. None of these. 4. Thus, cost... analysis is an important medium through which one can a. cost marginal b. profit c. volume-profit d. None of these 5. The work-in progress and finished stocks are valued at marginal costs only. 6. The overhead expenses which do not vary with the activity level are called... a. variable overheads b. fixed overheads c. semi variable overheads d. none of these 7. To use of job...method will be useful for accounting system a. labor b. person c. costing d. accountant 8. This method is followed where by-products cost. are processed to dispose of waste material more

23 a. (a)products cost b. (b) financial c. (c)material d. (d) None of these 9. The standard may be arrived at on the basis of past average.. Or may be fixed according to the principles of standard costing a. price b. financial c. costing d. None of these 10. The type of spoilage that should not affect the cost of inventories is a. abnormal spoilage b. seasonal spoilage c. normal spoilage d. indirect spoilage 11. Absorption costing is also called: a. total costing. b. activity based costing. c. marginal costing. d. variable costing. 12. Which of the following types of costs are allocated to cost centres? a. Direct and indirect costs. b. Only direct costs. c. Only indirect costs. d. Only semi variable costs. 13. Which one of the following bases would be most appropriate for apportioning a company's general advertising costs? a. Purchases in each division. b. Stock levels in each division. c. Number of customers in each division. d. Sales in each division ( ).

24 14. A company's service centre costs totalled 95,000, and are reapportioned to three production departments (A, B and C) in the ratio 33:25:17 respectively. What is the total amount (to the nearest pound) apportioned to departments C? a. 1,267. b. 21,533. c. 31,667. d. 41, A business absorbs overheads on the basis of hours worked on a specific job. If the overhead absorption rate has been calculated at 30 per hour, and a job is estimated to take 20 hours, what price would be charged to the customer if the company's mark-up is 50%? a. 1,200. b c d Activity based costing relates costs to: a. the total indirect costs of a product. b. the hours spent on manufacturing products. c. the activities which generate costs on products. d. the amount of raw materials used within a product. 17. Under marginal costing, the break even point is found by the following formula: a. total sales divided by the contribution per unit. b. total fixed costs divided by the contribution per unit. c. total variable costs divided by the contribution per unit. d. fixed costs per unit divided by the total contribution. 18. A retail company sells computers, each of which is sold for 250 and bought from the manufacturer for 100. The retailer s fixed costs are 150,000. Maximum possible sales are 3,000. How many computers must be sold to break-even? a. 2,000. b. 3,000. c d. 1,000.

25 19. Using the information in question 8, how much profit or loss would be made if 2,700 computers were sold? a. 162,000 profit. b. 150,000 loss. c. 255,000 profit. d. 450,000 profit. 20. Using the information in question 8, how many computers would have to be sold for the company two and a profit of 180,000? a. 2,200. b. 1,200. c. 1,000. d Answers for Self Assessment Questions 1. (a) 2.(a) 3.(b) 4.(c) 5.(a) 6. (b) 7.(c) 8.(b) 9.(b) 10.(a) 11 (a) 12 (a) 13 (d) 14 (b) 15 (b) 16 (c) 17 (b) 18 (d) 19 (c) 20 (a)

26 Chapter-7: Meaning of Financial Management Self Assessment Questions 1. Financial Management deals with... of funds and their effective utilization in the business. a. money b. share c. procurement d. investment 2. Financial Management is mainly concerned with the effective funds management in the... a. organization b. business c. market d. None of these 3. The concept of finance includes capital, funds, money, and amount. 4. Economic concepts like micro and macroeconomics are directly applied with the...approaches. a. employee management b. financial management c. production management d. None of these 5. Business finance cannot broadly be defined as the activity concerned with planning, raising, controlling, administering of the funds used in the business.

27 6. Production performance needs finance, because production department requires..., machinery. a. capital b. material c. raw material d. None of these 7. Modern approaches of the financial management applied large number of mathematical and statistical tools and techniques. 8. The financial manager or finance department is responsible to allocate the adequate finance to the... a. HR department b. marketing department c. financial department d. production department 9. Financial planning is an important part of the business concern, which helps to promotion of an enterprise maximization is also called as cashing per share maximization. a. finance b. loss c. Profit d. None of these 11. Which of the following is not a reason for international investment? a. To provide an expected risk-adjusted return in excess of that required. b. To gain access to important raw materials. c. To produce products and/or services more efficiently than possible domestically.

28 d. International investments have less political risk than domestic investments. 12. The... refers to the orderly relationship between spot and forward currency exchange rates and the rates of interest between countries. a. one-price rule b. interest-rate parity c. purchasing-power parity d. exchange-power parity 13. The... is especially well suited to offer hedging protection against transactions risk exposure. a. forward market b. spot market c. transactions market d. inflation-rate market 14. An accounting loss or gain that arises from translating the assets and liabilities of a foreign subsidiary (non-dollar denominated) into the parent company's currency is accounted for as a translation adjustment... a. in the owners' equity section b. on the income statement c. in both the balance sheet and income statement d. on internal accounting records only and does not materially impact accounting income 15. A multinational company that is faced with mild interference up to complete confiscation of all assets is encountering... a. translation risk exposure b. transactions risk exposure c. political risk exposure d. a very bad day 16. A written statement by the exporter ordering the importer to pay a specific amount of money upon presentation to drawee to whom it is addressed is known as a...

29 a. bill of lading b. sight draft c. time draft d. letter of credit 17. A trade agreement in which a domestic firm accepts whiskey for full payment on a sale of computer equipment is an example of... a. export factoring b. forfaiting c. a scene from the classic movie "Animal House" d. countertrade 18. AusAmer is an exporter who has sold outright their accounts receivable to another institution. This is an example of... a. export factoring b. forfaiting c. striding d. countertrade 19. Which of the following is not an example of an international trade draft? a. Time draft. b. Sight draft. c. Both the first and second answers are correct. d. None of the answers given are correct. 20. Assume the nominal interest rates (annual) in the country of Freedonia and the United States are 6% and 12% respectively. What is the implied 90-day forward rate if the current spot rate is 5 Freedonian marks (FM) per U.S. dollar? a b c d Answers for Self Assessment Questions 1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (b) 5. (b)

30 6. (c) 7.(a) 8.(b) 9.(a) 10. (c) 11.(d) 12.(b) 13.(a) 14.(a) 15. (c) 16.(b) 17.(d) 18.(a) 19.(c) 20. (b)

31 Chapter-8: Capital Budgeting Self Assessment Questions 1. Capital Budget is also known as "... Decision Making. a. Support b. Investment c. short-term d. None of these 2. Capital budgeting is concerned with the firm's formal process for the acquisition and investment of capital. This given by... a. Hamption, John b. John c. Linkon d. Donald 3. Capital budgeting decisions involve long-term implication for the firm, and influence its risk complexion. 4. Capital expenditure activities are made up of two distinct processes: a. making the planning and implementing b. making the decision and goals c. making the decision and implementing d. None of these 5. NPV = PV of inflow + PV of outflow. 6. Present value of inflow a. (a) Present value of inflow Profitability index (PI) PV of outflow

32 PV of outflow b. (b Profitability index (PI) Present value of inflow PV of inflow c. (c) Profitability index (PI) Present value of inflow PV of inflow d. (d) Profitability index (PI) PV of outflow 7. Corporate executives face tasks in achieving good financial management. a. four b. two c. three d. None of these 8. Appraisals are important as they help to evaluate.and aid increments. a. results b. performance c. both (a) and (b) d. financial groth 9. Pay-back period is also termed as "Pay-out period" or Pay-off period. 10. Pay-back period can be computed by dividing cash outlays (original investment) by... a. half cash inflows b. monthly cash inflows c. annual cash inflows d. None of these 11. The objective of...is to put the capital available to the best possible use. a. decision b. ranking c. short-term assets d. None of these

33 12. The evaluation of projects should be performed by group of experts who have axe to grind. 13. The audience for a proposal usually includes both managers and engineers. 14. The return on investment formula: a. b. c. d. (Gain from Investment Cost of Investment) ROI Cost of Interest (Gain from Investment Cost of Investment) ROI Cost of Interest (Gain from Investment Cost of Investment) ROI Cost of Investment (Gain from Investment / Cost of Investment) ROI Cost of Interest 15. The market value of our investment in equity shares depends upon the performance of the company we invest in. 16. The average rate of inflation in India has been less than. during the last two decades. a. 5% per.annum b. 8% per.annum c. 4% per.annum d. 10% per.annum 17. An asset or investment is said to be....if it can be converted into cash quickly, and with little loss in value.

34 a. flow b. assets c. liquid d. None of these 18. Average investment =. a. Original investment-2 b. Original investment+2 c. Original investment 3 d. Original investment The contribution of top management in generating investment ideas is generally confined to expansion or diversification projects. 20. In the case of a bank fixed deposit, we can raise loans up to.of the value of the deposit; and to that extent, it is a liquid investment. a. 75% to 91% b. 75% to 90% c. 72% to 90% d. 70% to 95% Answers for Self Assessment Questions 1. (b) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (b) 6. (a) 7.(c) 8.(b) 9.(a) 10. (c) 11. (b) 12. (b) 13. (a) 14. (c) 15. (a) 16. (b) 17.(c) 18.(d) 19.(a) 20. (b)

35 Chapter-9: Cost of Capital Self Assessment Questions 1. Cost of capital usually is expressed: a. In percentage terms, as a percentage of the face value of the investment. b. In percentage terms, as a percentage of the amount invested. c. In dollar terms, in real dollars. d. In dollar terms, in nominal dollars. 2. Cost of capital is market driven. 3. Cost of capital is based on historical returns. 4. Cost of capital is determined by the market and represents the degree of by investors a. perceived danger b. perceived risk c. perceived riskiness d. perceived hazard 5. The overall (weighted average) cost of capital is composed of a weighted average of. a. the cost of common equity and the cost of debt b. the cost of common equity and the cost of preferred stock c. the cost of preferred stock and the cost of debt d. the cost of common equity, the cost of preferred stock, and the cost of debt 6. When calculating the WACC for a firm, one should use the book values of debt and equity.

36 7. The components of a company s capital structure include: a. Accounts payable, long-term debt, and preferred stock. b. Accounts payable, preferred stock, and common stock. c. Accounts payable, long-term debt, and common stock. d. Long-term debt, preferred stock, and common stock. 8. The debt policy of a firm is significant influenced by the consideration a. charge b. cost c. expense d. expenditure 9. Tax rates affect the after-tax cost of debt. As tax rates increase, the cost of debt decreases, decreasing the cost of capital. 10. Discounting at the WACC assumes that debt is rebalanced every period to maintain a constant ratio of debt to market value of the firm. 11. A single, overall cost of capital is often used to evaluate projects because: a. it avoids the problem of computing the required rate of return for each investment proposal. b. it is the only way to measure a firm's required return. c. it acknowledges that most new investment projects have about the same degree of risk. d. it acknowledges that most new investment projects offer about the same expected return. 12. The cost of equity capital is all of the following EXCEPT:

37 a. the minimum rate that a firm should earn on the equity-financed part of an investment. b. a return on the equity-financed portion of an investment that, at worst, leaves the market price of the stock unchanged. c. by far the most difficult component cost to estimate. d. generally lower than the before-tax cost of debt. 13. In calculating the proportional amount of equity financing employed by a firm, we should use: a. the common stock equity account on the firm's balance sheet. b. the sum of common stock and preferred stock on the balance sheet. c. the book value of the firm. d. the current market price per share of common stock times the number of shares outstanding. 14. To compute the required rate of return for equity in a company using the CAPM, it is necessary to know all of the following EXCEPT: a. the risk-free rate. b. the beta for the firm. c. the earnings for the next time period. d. the market return expected for the time period. 15. In calculating the costs of the individual components of a firm's financing, the corporate tax rate is important to which of the following component cost formulas? a. common stock. b. debt. c. preferred stock. d. none of the above. 16. The common stock of a company must provide a higher expected return than the debt of the same company because a. there is less demand for stock than for bonds. b. there is greater demand for stock than for bonds. c. there is more systematic risk involved for the common stock. d. there is a market premium required for bonds.

38 17. A quick approximation of the typical firm's cost of equity may be calculated by a. adding a 5 percent risk premium to the firm's before-tax cost of debt. b. adding a 5 percent risk premium to the firm's after-tax cost of debt. c. subtracting a 5 percent risk discount from the firm's before-tax cost of debt. d. subtracting a 5 percent risk discount from the firm's after-tax cost of debt. 18. Market values are often used in computing the weighted average cost of capital because a. this is the simplest way to do the calculation. b. this is consistent with the goal of maximizing shareholder value. c. this is required in the U.S. by the Securities and Exchange Commission. d. this is a very common mistake. 19. For an all-equity financed firm, a project whose expected rate of return plots should be rejected. a. above the characteristic line b. above the security market line c. below the security market line d. below the characteristic line 20. Some projects that a firm accepts will undoubtedly result in zero or negative returns. In light of this fact, it is best if the firm a. adjusts its hurdle rate (i.e., cost of capital) upward to compensate for this fact. b. adjusts its hurdle rate (i.e., cost of capital) downward to compensate for this fact. c. does not adjust its hurdle rate up or down regardless of this fact. d. raises its prices to compensate for this fact. Answers for Self Assessment Questions 1. (b) 2.(a) 3.(b) 4.(b) 5.(d) 6. (b) 7.(d) 8.(b) 9.(a) 10.(a) 11. (a) 12. (d) 13. (d) 14. (c) 15. (b) 16. (c) 17.(a) 18.(b) 19.(c) 20. (c)

39 Chapter-10: Working Capital Management Self Assessment Questions 1. Funds are also needed for short-term purposes, that is, for current operations of the business. 2. This minimum level of investment in current assets is not permanently locked up in business and is therefore referred to as permanent or fixed or regular working capital. 3..is said to be the life blood of a business same way as agency management system. a. Permanent working capital b. Fluctuating working capital c. Fixed working capital d. Working capital 4. The minimum level of investment in current assets regularly employed in business is called.. a. Permanent working capital b. Fluctuating working capital c. Fixed working capital d. Working capital 5. The extra working capital needed to support the changing business activities is called a. Fluctuating working capital. b. Fluctuating working capital c. Fixed working capital d. Working capital 6. The net profit is a source of working capital to the extent it has been earned in cash. 7. Working capital is the amount of liquid assets which an organization has at bank.

40 8 investment requirements varies from one company to another. a. Permanent working capital b. Fluctuating working capital c. Fixed working capital d. Net working capital 9..management is crucial for the organization for its day to day operations. a. Permanent working capital b. Fluctuating working capital c. Working capital investment d. Working capital 10. The cash inflow can not be calculated by adjusting non-cash items such as depreciation, out-standing expenses, losses written off, etc, from the net profit. 11. The program begins with a foundation that is focused on basic data integrity. a. Inventory Management b. Finance Management c. Risk Management d. None of These 12. Farm machinery is a good example of a. finance Management b. profitable inventory c. environment d. None of these 13. Management of inventory is a powerful driver of performance. a. environment b. cost inventories c. financial d. None Of these 14. The inventory capital charge is calculated as: inventory.. a. cost of capital b. cost of finance

41 c. cost of total value d. None of these 15. One-bin inventory system is a simple inventory control system which depends on supply at intervals. a. fixed value b. fixed time c. fixed demand d. None of these 16. A FIFO warehouse system is an inventory system. a. finance management b. control c. warehouse d. management 17. Inventory management is a very important function that determines the health of the supply chain as well as the impacts the financial health of the.sheet. a. balance b. finance c. record d. None of these 18. Inventory control records are essential to making buy-and-sell a. control b. decisions c. management d. none of these. 19. FIFO method, cost is computed on the assumption that goods sold or consumed are those which have been longest on hand and that those remaining the stock present the latest purchases or production are significant in the analysis of the consequences of 'increases in inventory replacements cost because of their effect on the amount of net earnings. a. Business b. Income tax rates c. Management d. none of these.

42 Answers for Self Assessment Questions 1 (a) 2 (b) 3 (d) 4 (c) 5 (a) 6 (a) 7 (b) 8 (d) 9 (c) 10 (b) 11.(a) 12. (b) 13. (c) 14. (a) 15.(b) 16. (d) 17. (a) 18. (b) 19 (a) 20(b)

Fin621 Online Quizzes & Papers GURU

Fin621 Online Quizzes & Papers GURU 1.If the inventory shrinkage at the end of the year is overstated by $7,500, the error will cause an: A.. understatement of net income for the year by $7,500 B.. understatement of cost of merchandise sold

More information

An entity s ability to maintain its short-term debt-paying ability is important to all

An entity s ability to maintain its short-term debt-paying ability is important to all chapter 6 Liquidity of Short-Term Assets; Related Debt-Paying Ability An entity s ability to maintain its short-term debt-paying ability is important to all users of financial statements. If the entity

More information

Part 2 Multiple choice questions and answers

Part 2 Multiple choice questions and answers Part 2 Multiple choice questions and answers These questions and answers were originally prepared by John Wyett. For this edition they have been revised by John Dyson. Answers to the multiple choice questions

More information

COMPOSED BY SADIA ALI SADI (MBA)

COMPOSED BY SADIA ALI SADI (MBA) Mega File MGT101 Fall 2011 Question No: 7 ( Marks: 1 ) - Please choose one Which of the following business publishes the Financial Statements? Sole-Proprietorship Partnership Trust Public Limited Company

More information

Tiill now you have learnt about the financial

Tiill now you have learnt about the financial Cash Flow Statement 6 LEARNING OBJECTIVES After studying this chapter, you will be able to : state the purpose and preparation of statement of cash flow statement; distinguish between operating activities,

More information

Paper No:34 Solved by Chanda Rehman & ABr

Paper No:34 Solved by Chanda Rehman & ABr Paper No:34 Solved by Chanda Rehman & ABr FINALTERM EXAMINATION Fall 2009 MGT101- Financial Accounting (Session - 2) Time: 120 min Marks: 87 Question No: 1 ( Marks: 1 ) - Please choose one We can say that

More information

Accountant s Guide to Financial Management - Final Exam 100 Questions 1. Objectives of managerial finance do not include:

Accountant s Guide to Financial Management - Final Exam 100 Questions 1. Objectives of managerial finance do not include: Accountant s Guide to Financial Management - Final Exam 100 Questions 1. Objectives of managerial finance do not include: Employee profits B. Stockholders wealth maximization Profit maximization Social

More information

Budgetary Planning. Managerial Accounting, Fourth Edition. Chapter 9-2

Budgetary Planning. Managerial Accounting, Fourth Edition. Chapter 9-2 9-1 CHAPTER 9 Budgetary Planning Managerial Accounting, Fourth Edition 9-2 Study Objectives 1. Indicate the benefits of budgeting. 2. State the essentials of effective budgeting. 3. Identify the budgets

More information

Question No: 17 ( Marks: 1 ) - Please choose one Which financial statement show what a business owes at a particular point in time?

Question No: 17 ( Marks: 1 ) - Please choose one Which financial statement show what a business owes at a particular point in time? Paper No:1 Solved by Chanda Rehman& Kamran Haider 2010 Final Paper Question No: 7 ( Marks: 1 ) - Please choose one Which of the following business publishes the Financial Statements? Sole-Proprietorship

More information

Paper N0:15. Solved by Chanda Rehman, Nomi chakwal ABr FINALTERM EXAMINATION. Fall MGT101- Financial Accounting (Session - 4)

Paper N0:15. Solved by Chanda Rehman, Nomi chakwal ABr FINALTERM EXAMINATION. Fall MGT101- Financial Accounting (Session - 4) Paper N0:15 Solved by Chanda Rehman, Nomi chakwal ABr FINALTERM EXAMINATION Fall 2009 MGT101- Financial Accounting (Session - 4) Time: 120 min Marks: 87 Question No: 1 ( Marks: 1 ) - Please choose one

More information

MGT402 Short Notes Lecture 23 to 45 By

MGT402 Short Notes Lecture 23 to 45 By MGT402 Short Notes Lecture 23 to 45 By http://vustudents.ning.com Lec # 23 PROCESS COSTING SYSTEM (Opening balance of work in process) Two methods of cost allocation (1) The weighted average (or averaging)

More information

MANAGEMENT ACCOUNTING

MANAGEMENT ACCOUNTING MANAGEMENT ACCOUNTING Accounting: The Language of Business Accounting - a process of identifying, recording, summarizing, and reporting economic information to decision makers in the form of financial

More information

ALL IN ONE MGT 402 MIDTERM PAPERS MORE THAN ( 10 )

ALL IN ONE MGT 402 MIDTERM PAPERS MORE THAN ( 10 ) ALL IN ONE MGT 402 MIDTERM PAPERS MORE THAN ( 10 ) MIDTERM EXAMINATION MGT402- Cost & Management Accounting Question No: 1 ( Marks: 1 ) - Please choose one D Corporation uses process costing to calculate

More information

ACC 501 Quizzes Lecture 1 to 22

ACC 501 Quizzes Lecture 1 to 22 ACC501 Business Finance Composed By Faheem Saqib A mega File of MiD Term Solved MCQ For more Help Rep At Faheem_saqib2003@yahoocom Faheemsaqib2003@gmailcom 0334-6034849 ACC 501 Quizzes Lecture 1 to 22

More information

M.V.S.R Engineering College. Department of Business Managment

M.V.S.R Engineering College. Department of Business Managment M.V.S.R Engineering College Department of Business Managment CONCEPTS IN FINANCIAL MANAGEMENT 1. Finance. a.finance is a simple task of providing the necessary funds (money) required by the business of

More information

MGT101 All Solved Past Papers of Mid Term Exam in one file By

MGT101 All Solved Past Papers of Mid Term Exam in one file By MGT101 All Solved Past Papers of Mid Term Exam in one file By http://vustudents.ning.com MIDTERM EXAMINATION 7 th Dec 2009 MGT101- Financial Accounting Question No: 1 Income of the business includes: Cash

More information

CHAPTER 14 FINANCIAL MANAGEMENT

CHAPTER 14 FINANCIAL MANAGEMENT CHAPTER 14 FINANCIAL MANAGEMENT Chapter content Introduction The financial function and financial management Concepts in financial management Objective and fundamental principles of financial management

More information

Question No: 5 ( Marks: 1 ) - Please choose one Which of the following manufacturers is most likely to use a job order cost accounting system?

Question No: 5 ( Marks: 1 ) - Please choose one Which of the following manufacturers is most likely to use a job order cost accounting system? MGT402 Latest Solved MCQs From Current Papers 2010 By http://vustudents.ning.com Question No: 1 ( Marks: 1 ) - Please choose one If Selling price per unit Rs. 15.00; Direct Materials cost per unit Rs.

More information

9. Short-Term Liquidity Analysis. Operating Cash Conversion Cycle

9. Short-Term Liquidity Analysis. Operating Cash Conversion Cycle 9. Short-Term Liquidity Analysis. Operating Cash Conversion Cycle 9.1 Current Assets and 9.1.1 Cash A firm should maintain as little cash as possible, because cash is a nonproductive asset. It earns no

More information

FAQ: Statement of Cash Flows

FAQ: Statement of Cash Flows Question 1: What sources are used when the statement of cash flows is being prepared, and what information does each source provide? Answer 1: The statement of cash flows is prepared differently from the

More information

Valuation. The Institute of Chartered Accountants of India

Valuation. The Institute of Chartered Accountants of India 9 Valuation BASIC CONCEPTS CONCEPT OF VALUATION Valuation means measurement of value in monetary term. Different measurement bases are: (a) Historical cost. Assets are recorded at the amount of cash or

More information

Q U E S T I O N S B A S E D O N F I N A N C I A L M A N A G E M E N T

Q U E S T I O N S B A S E D O N F I N A N C I A L M A N A G E M E N T Q U E S T I O N S B A S E D O N F I N A N C I A L M A N A G E M E N T 1) The Yield to Maturity of a bond is the same as: a) The present value of the bond b) The bonds internal rate of return c) The future

More information

Paper F9. Financial Management. Specimen Exam applicable from September Fundamentals Level Skills Module

Paper F9. Financial Management. Specimen Exam applicable from September Fundamentals Level Skills Module Fundamentals Level Skills Module Financial Management Specimen Exam applicable from September 2016 Time allowed: 3 hours 15 minutes This question paper is divided into three sections: Section A ALL 15

More information

Bank Financial Management

Bank Financial Management 1) The Yield to Maturity of a bond is the same as: a) The present value of the bond b) The bonds internal rate of return c) The future value of the bond QUESTIONS BASED ON FINANCIAL MANAGEMENT 2) Choose

More information

SYLLABUS Class: - B.B.A. II Semester. Subject: - Financial Management

SYLLABUS Class: - B.B.A. II Semester. Subject: - Financial Management SYLLABUS Class: - B.B.A. II Semester Subject: - Financial Management UNIT I UNIT II UNIT III UNIT IV Introduction: Concepts, Nature, Scope, Function and Objectives of Financial Management. Basic Financial

More information

SHORT QUESTIONS ANSWERS FINANCIAL MANAGEMENT MGT201 By

SHORT QUESTIONS ANSWERS FINANCIAL MANAGEMENT MGT201 By SHORT QUESTIONS ANSWERS FINANCIAL MANAGEMENT MGT201 By http://vustudents.ning.com 1- What is Financial Management? The procedure of managing the financial resources, as well as accounting and financial

More information

Lesson-1 BASIC CONCEPTS OF ACCOUNTING Accounting:- Accounting is the art of recording, summarizing, reporting, and analyzing financial transactions. OR Accounting is the art of recording, classifying,

More information

P1 Performance Operations September 2013 examination

P1 Performance Operations September 2013 examination Operational Level Paper P1 Performance Operations September 2013 examination Examiner s Answers Note: Some of the answers that follow are fuller and more comprehensive than would be expected from a well-prepared

More information

Answer to MTP_Intermediate_Syllabus 2012_Dec 2016_Set 2 Paper 8- Cost Accounting & Financial Management

Answer to MTP_Intermediate_Syllabus 2012_Dec 2016_Set 2 Paper 8- Cost Accounting & Financial Management Paper 8- Cost Accounting & Financial Management Academics Department, The Institute of Cost Accountants of India (Statutory Body under an Act of Parliament) Page 1 Paper-8: Cost Accounting & Financial

More information

MGT101- Financial Accounting

MGT101- Financial Accounting MIDTERM EXAMINATION MGT101- Financial Accounting Question No: 1 ( Marks: 1 ) - Please choose one Depreciation arises because of: Fall in the market value of an asset Fall in the value of money Physical

More information

Account = the form used to record additions and deductions for each individual asset, liability, owner s equity, revenue, and expense.

Account = the form used to record additions and deductions for each individual asset, liability, owner s equity, revenue, and expense. A Accelerated depreciation method = a depreciation method that provides for high depreciation expense in the first year of use an asset and a gradually declining expense thereafter. Account = the form

More information

International Glossary of Business Valuation Terms

International Glossary of Business Valuation Terms International Glossary of Business Valuation Terms To enhance and sustain the quality of business valuations for the benefit of the profession and its clientele, the below identified societies and organizations

More information

ACCA F2 FLASH NOTES. Describe a pie chart?

ACCA F2 FLASH NOTES. Describe a pie chart? ACCA F2 FLASH NOTES Describe a pie chart? A pie chart is a circle that is divided into segments representing each type of observation. The size of each segment is proportional to the proportion of the

More information

600 Solved MCQs of MGT201 BY

600 Solved MCQs of MGT201 BY 600 Solved MCQs of MGT201 BY http://vustudents.ning.com Why companies invest in projects with negative NPV? Because there is hidden value in each project Because there may be chance of rapid growth Because

More information

1 R E C A L =Revenue, Expense, Capital, Assets, Liability Decrease Increase R Revenue D Debit C Credit E Expense C Credit D Debit C Capital D Debit C Credit A Assets C Credit D Debit L Liability D Debit

More information

Intermediate Financial and Management Accounting

Intermediate Financial and Management Accounting Intermediate Financial and Management Accounting Course map This document outlines the course structure. ACCA: FA2-MA2.X Intermediate Financial and Management Accounting Intermediate course orientation

More information

NACVA National Association of Certified Valuation Analysts. Professional Standards

NACVA National Association of Certified Valuation Analysts. Professional Standards NACVA National Association of Certified Valuation Analysts Professional Standards These Professional Standards are effective for engagements accepted on or after January 1, 2008 NACVA PROFESSIONAL STANDARDS

More information

MGT201 Financial Management Solved MCQs A Lot of Solved MCQS in on file

MGT201 Financial Management Solved MCQs A Lot of Solved MCQS in on file MGT201 Financial Management Solved MCQs A Lot of Solved MCQS in on file Which group of ratios measures a firm's ability to meet short-term obligations? Liquidity ratios Debt ratios Coverage ratios Profitability

More information

Accounting Sample Questions and Answers

Accounting Sample Questions and Answers Accounting Sample Questions and Answers 1-Accounting provides information on (A) Cost and income for managers (B) Company s tax liability for a particular year (C) Financial conditions of an institution

More information

Glossary of Business Valuation Terms

Glossary of Business Valuation Terms Adjusted Net Assets Method Asset-Based Approach Beta Blockage Discount Business Business Risk Business Valuation Capital Asset Pricing Model (CAPM) Capitalization Capitalization of Earnings Method Capital

More information

Accounting And Finance For Bankers - JAIIB

Accounting And Finance For Bankers - JAIIB Timing: 3 Hours Question : 100 1. When simple rate of interest is calculated, the interest rate % age is expresses as: a. Rate/100 b. Rate*100 c. 100/Rate d. 1+rate/100 2. Identify a personal account out

More information

SUGGESTED SOLUTIONS. KE2 Management Accounting Information. September All Rights Reserved

SUGGESTED SOLUTIONS. KE2 Management Accounting Information. September All Rights Reserved SUGGESTED SOLUTIONS KE2 Management Accounting Information September 2016 All Rights Reserved SECTION 1 Answer 01 1.1 Relevant Learning Outcome: 1.1.1 Define the terms cost, cost unit, composite cost units,

More information

Suggested Answer_Syl12_Jun2014_Paper_8 INTERMEDIATE EXAMINATION GROUP I (SYLLABUS 2012)

Suggested Answer_Syl12_Jun2014_Paper_8 INTERMEDIATE EXAMINATION GROUP I (SYLLABUS 2012) INTERMEDIATE EXAMINATION GROUP I (SYLLABUS 2012) SUGGESTED ANSWERS TO QUESTIONS JUNE 2014 Paper- 8 : COST ACCOUNTING AND FINANCIAL MANAGEMENT Time Allowed : 3 Hours Full Marks : 100 The figures in the

More information

UNIT 6 FINANCIAL STATEMENTS: ANALYSIS AND INTERPRETATION MODULE - 2

UNIT 6 FINANCIAL STATEMENTS: ANALYSIS AND INTERPRETATION MODULE - 2 UNIT 6 FINANCIAL STATEMENTS: ANALYSIS AND INTERPRETATION MODULE - 2 UNIT 6 FINANCIAL STATEMENTS: ANALYSIS AND INTERPRETATION Financial Statements: Structure 6.0 Introduction 6.1 Unit Objectives 6.2 Relationship

More information

Reading Understanding. Financial Statements. A Layman s Guide to Financial Reporting

Reading Understanding. Financial Statements. A Layman s Guide to Financial Reporting Reading Understanding & Financial Statements A Layman s Guide to Financial Reporting 1 Introduction Financial statements are an important management tool. When correctly prepared and properly interpreted,

More information

Sekisui Chemical Integrated Report Financial Section

Sekisui Chemical Integrated Report Financial Section Sekisui Chemical Integrated Report 2017 Financial Section Financial Section 77 Financial Highlights (6 years) 78 Consolidated Financial Statements 78 Consolidated Balance Sheet 80 Consolidated Statement

More information

MBP1133 Managerial Accounting Prepared by Dr Khairul Anuar

MBP1133 Managerial Accounting Prepared by Dr Khairul Anuar 1 MBP1133 Managerial Accounting Prepared by Dr Khairul Anuar L9 Master Budgeting www.notes638.wordpress.com 2 Learning Objective 1 Understand why organizations budget and the processes they use to create

More information

Answer to MTP_Intermediate_Syllabus 2012_Jun2017_Set 1 Paper 8- Cost Accounting & Financial Management

Answer to MTP_Intermediate_Syllabus 2012_Jun2017_Set 1 Paper 8- Cost Accounting & Financial Management Paper 8- Cost Accounting & Financial Management Academics Department, The Institute of Cost Accountants of India (Statutory Body under an Act of Parliament) Page 1 Paper-8: Cost Accounting & Financial

More information

condition & operating results in a condensed form. Financial statements are used as a

condition & operating results in a condensed form. Financial statements are used as a 2.1 FINANCIAL ANALYSIS Financial statements are formal records of the financial activities of a business, person or other entity and provide an overview of a business or person s financial condition in

More information

INTERMEDIATE EXAMINATION

INTERMEDIATE EXAMINATION INTERMEDIATE EXAMINATION GROUP I (SYLLABUS 2012) SUGGESTED ANSWERS TO QUESTIONS DECEMBER 2016 Paper- 8: COST ACCOUNTING AND FINANCIAL MANAGEMENT Time Allowed : 3 Hours Full Marks : 100 The figures in the

More information

Paper No:25 Solved by Chanda Rehman & ABr

Paper No:25 Solved by Chanda Rehman & ABr Paper No:25 Solved by Chanda Rehman & ABr FINALTERM EXAMINATION Fall 2008 MGT101- Financial Accounting (Session - 1) Marks: 85 Question No: 1 ( Marks: 1 ) - Please choose one The area of accounting concerned

More information

Reading & Understanding Financial Statements

Reading & Understanding Financial Statements Reading & Understanding Financial Statements A Guide to Financial Reporting Introduction Financial statements are an important management tool. When correctly prepared and properly interpreted, they contribute

More information

SECTION I 14,000 14,200 19,170 10,000 8,000 10,400 12,400 9,600 8,400 11,200 13,600 18,320

SECTION I 14,000 14,200 19,170 10,000 8,000 10,400 12,400 9,600 8,400 11,200 13,600 18,320 QUESTION ONE SECTION I The following budget and actual results relates to Cypo Ltd. for the last three quarters for the year ended 31 March 200. Budget: Quarter 2 Quarter 3 Quarter to 30/9/2003 to 31/12/2003

More information

MGT201 Financial Management Solved MCQs

MGT201 Financial Management Solved MCQs MGT201 Financial Management Solved MCQs Why companies invest in projects with negative NPV? Because there is hidden value in each project Because there may be chance of rapid growth Because they have invested

More information

All In One MGT201 Mid Term Papers More Than (10) BY

All In One MGT201 Mid Term Papers More Than (10) BY All In One MGT201 Mid Term Papers More Than (10) BY http://www.vustudents.net MIDTERM EXAMINATION MGT201- Financial Management (Session - 2) Question No: 1 ( Marks: 1 ) - Please choose one Why companies

More information

Answer to MTP_Intermediate_Syllabus 2012_Dec2013_Set 1

Answer to MTP_Intermediate_Syllabus 2012_Dec2013_Set 1 Paper 8 Cost Accounting & Financial Management Section A Cost Accounting Prime Costs & Overheads (Full Marks : 60) Answer Question no.1 which is compulsory and any three from the rest in this section.

More information

Practice Multiple Choice Questions

Practice Multiple Choice Questions FINAL EXAM REVIEW The comprehensive final exam consists of 50 questions, approximately 2/3 of which are from chapters 10 through 12. The remaining questions are from chapters 1 through 9. The questions

More information

INTERMEDIATE EXAMINATION

INTERMEDIATE EXAMINATION INTERMEDIATE EXAMINATION GROUP II (SYLLABUS 2008) SUGGESTED ANSWERS TO QUESTIONS DECEMBER 2011 Paper-8 : COST AND MANAGEMENT ACCOUNTING Time Allowed : 3 Hours Full Marks : 100 The figures in the margin

More information

The profit and loss account

The profit and loss account 10_1458MH_CH03.qxd 29/11/05 2:10 pm Page 56 56 CHAPTER 3 THE PROFIT AND LOSS ACCOUNT 3 The profit and loss account Contents Learning objectives 57 Introduction 57 What does the profit and loss account

More information

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS CHAPTERS 6 10

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS CHAPTERS 6 10 MULTIPLE CHOICE QUESTIONS CHAPTERS 6 10 CHAPTER 6 1. Each T account contains the exact amount owing to a supplier (A) Sales ledger (B) Purchases ledger (C) General ledger (D) Cash book 2. The Trial balance

More information

ACCA. Paper F9. Financial Management June Revision Mock Answers

ACCA. Paper F9. Financial Management June Revision Mock Answers ACCA Paper F9 Financial Management June 2013 Revision Mock Answers To gain maximum benefit, do not refer to these answers until you have completed the revision mock questions and submitted them for marking.

More information

A CLEAR UNDERSTANDING OF THE INDUSTRY

A CLEAR UNDERSTANDING OF THE INDUSTRY A CLEAR UNDERSTANDING OF THE INDUSTRY IS CFA INSTITUTE INVESTMENT FOUNDATIONS RIGHT FOR YOU? Investment Foundations is a certificate program designed to give you a clear understanding of the investment

More information

FEAR out. Taking the FEAR of Financial Statement Analysis. Toni Drake, CCE TRM Financial Services, Inc.

FEAR out. Taking the FEAR of Financial Statement Analysis. Toni Drake, CCE TRM Financial Services, Inc. FEAR out Taking the FEAR of Financial Statement Analysis Toni Drake, CCE TRM Financial Services, Inc. FINANCIAL STATEMENTS Components of a Financial Statement Balance Sheet Income Statement Statement of

More information

FMA. Management Accounting. OpenTuition.com ACCA FIA. March/June 2016 exams. Free resources for accountancy students

FMA. Management Accounting. OpenTuition.com ACCA FIA. March/June 2016 exams. Free resources for accountancy students OpenTuition.com Free resources for accountancy students March/June 2016 exams ACCA FIA F2 FMA Management Accounting Please spread the word about OpenTuition, so that all ACCA students can benefit. ONLY

More information

Accountings Summary OUTLINE

Accountings Summary OUTLINE Accountings Summary OUTLINE 1. Accounting and Business Environment 2. Recording Business Transaction 3. The Adjusting Process 4. Completing the Accounting Cycle 5. Merchandising Operations 6. Accounting

More information

Principles of Accounting, Tenth Edition

Principles of Accounting, Tenth Edition Principles of Accounting, Tenth Edition Answers to Stop, Review, and Apply Questions Chapter 14 The Corporate Income Statement and the Statement of Stockholders Equity 1-1. Quality of earnings refers to

More information

CHAPTER 24 NON FINANCIAL ASSETS

CHAPTER 24 NON FINANCIAL ASSETS INVENTORY (IAS 2) OBJECTIVE CHAPTER 24 NON FINANCIAL ASSETS The primary issues in accounting for inventories are: - a) the amount to be recognized as an asset and carried forward until the revenues are

More information

January 10,000 units February 15,000 units. 15,000 units

January 10,000 units February 15,000 units. 15,000 units In Class #9.1 Prepare the sales budget Royal Company is preparing budgets for the quarter ending June 30 th. Actual sales for January to March are as follows: Month Sales Budget January 10,000 units February

More information

B292 Revision Part 4

B292 Revision Part 4 B292 Revision Part 4 EX 1 The following represent four independent situations from which one amount is missing. Products Annual Quantity Carrying (Holding) Cost/Unit Ordering Cost/Order EOQ A 4,500 $1

More information

100 Accounting Interview Questions and Answers

100 Accounting Interview Questions and Answers 100 Accounting Interview Questions and Answers 1) Why did you select accounting as your profession? Well, I was quite good in accounting throughout but in my masters, when I got distinction I decided to

More information

Chapter 12 - Reporting and Analyzing Cash Flows. Chapter Outline

Chapter 12 - Reporting and Analyzing Cash Flows. Chapter Outline I. Basics of Cash Flow Reporting A. Purpose of the Statement of Cash Flows To report cash receipts (inflows) and cash payments (outflows) during a period. This report classifies cash flows into operating,

More information

Accounting & Finance for Managers

Accounting & Finance for Managers Accounting & Finance for Managers SYLLABUS UNIT 1 INTRODUCTION TO FINANCIAL ACCOUNTING * Introduction to Accounting * Meaning * Evolution of Accounting * Importance of Accounting * Users of financial statements

More information

MGT402 - COST & MANAGEMENT ACCOUNTING

MGT402 - COST & MANAGEMENT ACCOUNTING MGT402 - COST & MANAGEMENT ACCOUNTING Lesson No. TOPICS Page No. 1 Cost Classification and Cost Behavior 1 2 Important Terminologies 11 3 Financial Statements 15 4 Financial Statements (Continued)....

More information

PAPER 3 : COST ACCOUNTING AND FINANCIAL MANAGEMENT PART I : COST ACCOUNTING QUESTIONS

PAPER 3 : COST ACCOUNTING AND FINANCIAL MANAGEMENT PART I : COST ACCOUNTING QUESTIONS PAPER 3 : COST ACCOUNTING AND FINANCIAL MANAGEMENT PART I : COST ACCOUNTING QUESTIONS 1. (i) ABC Ltd. had an opening inventory value of 1760 (550 units valued at 3.20 each) on 1 st April 2010. The following

More information

CBA Model Question Paper CO2. The difference between an income statement and an income and expenditure account is that

CBA Model Question Paper CO2. The difference between an income statement and an income and expenditure account is that CBA Model Question Paper CO2 Question 1 The difference between an income statement and an income and expenditure account is that A an income and expenditure account is an international term for a Income

More information

Manufacturing Accounts

Manufacturing Accounts All questions copyright of Cambridge International Examinations 1 Manufacturing Accounts All questions copyright of Cambridge International Examinations 2 2 1 The following balances were extracted from

More information

SYMBIOSIS CENTRE FOR DISTANCE LEARNING (SCDL) Subject: Management Accounting

SYMBIOSIS CENTRE FOR DISTANCE LEARNING (SCDL) Subject: Management Accounting Sample Questions: Section I: Subjective Questions 1. How does Subsidiary Book help in accounting process? Which subsidiary books are used very frequently? 2. Differentiate between the liabilities and assets.

More information

FIDSON HEALTHCARE PLC Lagos, Nigeria UNAUDITED FINANCIAL STATEMENTS

FIDSON HEALTHCARE PLC Lagos, Nigeria UNAUDITED FINANCIAL STATEMENTS Lagos, Nigeria UNAUDITED FINANCIAL STATEMENTS FOR THE PERIOD ENDED 31 MARCH, 2017 Table of contents Page Statement of Profit or Loss and Other Comprehensive Income 3 Statement of Financial Position 4 Statement

More information

MGT101 - Financial Accounting

MGT101 - Financial Accounting MGT101 - Financial Accounting Frequently Asked Questions FAQs DISTINGUISH BETWEEN FIXED ASSET AND CURRENT ASSET? FIXED ASSET Assets which have long life (more than one year) and which are bought for use

More information

Original SSAP and Current Authoritative Guidance: SSAP No. 69

Original SSAP and Current Authoritative Guidance: SSAP No. 69 Statutory Issue Paper No. 92 Statement of Cash Flow STATUS Finalized March 16, 1998 Original SSAP and Current Authoritative Guidance: SSAP No. 69 Type of Issue: Common Area SUMMARY OF ISSUE 1. Current

More information

STATEMENT OF CASH FLOWS

STATEMENT OF CASH FLOWS Chapter Seventeen STATEMENT OF CASH FLOWS LEARNING OBJECTIVES After reading this chapter, you should be able to Explain why investors and others are interested in cash flows. State the three types of activities

More information

Planning and Control. Control involves the steps taken by management that attempt to ensure the objectives are attained.

Planning and Control. Control involves the steps taken by management that attempt to ensure the objectives are attained. Profit Planning Planning and Control Planning -- involves developing objectives and preparing various budgets to achieve these objectives. Control involves the steps taken by management that attempt to

More information

MGT Financial Management Mega Quiz file solved by Muhammad Afaaq

MGT Financial Management Mega Quiz file solved by Muhammad Afaaq MGT 201 - Financial Management Mega Quiz file solved by Muhammad Afaaq Afaaq_tariq@yahoo.com Afaaqtariq233@gmail.com Asslam O Alikum MGT 201 Mega Quiz file solved by Muhammad Afaaq Remember Me in Your

More information

THE MUSEUM OF MODERN ART ANNUAL REPORT FOR THE FISCAL YEAR ENDED JUNE 30, 2015

THE MUSEUM OF MODERN ART ANNUAL REPORT FOR THE FISCAL YEAR ENDED JUNE 30, 2015 THE MUSEUM OF MODERN ART ANNUAL REPORT FOR THE FISCAL YEAR ENDED JUNE 30, 2015 Dated December 23, 2015 THE MUSEUM OF MODERN ART ANNUAL REPORT FOR THE FISCAL YEAR ENDED JUNE 30, 2015 TABLE OF CONTENTS I.

More information

Basic Accounting Terms. Samir K Mahajan

Basic Accounting Terms. Samir K Mahajan Basic Accounting Terms Business Entity A business entity is a commercial (corporate or other) organisation that is formed in order to engage in business activities, usually for the sale of a product or

More information

P1 Performance Operations September 2014 examination

P1 Performance Operations September 2014 examination Operational Level Paper P1 Performance Operations September 2014 examination Examiner s Answers Note: Some of the answers that follow are fuller and more comprehensive than would be expected from a well-prepared

More information

6 Non-integrated, Integrated & Reconciliation of Cost and Financial Accounts

6 Non-integrated, Integrated & Reconciliation of Cost and Financial Accounts 5.43 Activity Based Costing 6 Non-integrated, Integrated & Reconciliation of Cost and Financial Accounts Question 1 Write short note on Cost Ledger Control Account (May, 1996, 4 marks) Answer Cost Ledger

More information

MGT101 Long Questions

MGT101 Long Questions MGT101 Long Questions Question No: 56 ( Marks: 5 ) Write down the five advantages of Limited Company. Answer It is a legal entity created by law and hence has its own recognition, good will and brand equity

More information

AGENDA: MANAGEMENT ACCOUNTING

AGENDA: MANAGEMENT ACCOUNTING 14-1 Management Accounting Tutorial 8 (, chapter 13, 14, 1, 2, 3) Mid Module Review Bangor University Transfer Abroad Programme 1. Globalization. 2. Strategy. 3. Organizational structure. 4. Process management.

More information

322 Roll No : 1 : Time allowed : 3 hours Maximum marks : 100

322 Roll No : 1 : Time allowed : 3 hours Maximum marks : 100 2/2013/CMA (N/S) Roll No : 1 : Time allowed : 3 hours Maximum marks : 100 Total number of questions : 6 Total number of printed pages : 7 NOTE : 1. Answer ALL Questions. 2. All working notes should be

More information

F2 PRACTICE EXAM QUESTIONS

F2 PRACTICE EXAM QUESTIONS F2 PRACTICE EXAM QUESTIONS SECTION A 1. The following details are available for a company: Budgeted Actual Expenditure $176,400 $250,400 Machine hours 4,000 5,000 Labor hours 3,600 5,400 If the company

More information

Consolidated income statement

Consolidated income statement Consolidated income statement For the year ended December 31 Net sales 4, 7 23 614 12 499 11 762 Cost of sales 8 (15 158) (6 963) (6 774) Gross profit 8 456 5 536 4 988 Research and development expenses

More information

accounts receivable: dollar amount due from customers from sales made on open account.

accounts receivable: dollar amount due from customers from sales made on open account. GLOSSARY 1 above-the-line: income items related to core operations. Typically assumed to have high predictive power for future earnings. accrual accounting: system of accounting that purports to measure

More information

Chapter 1. assembled and processed

Chapter 1. assembled and processed 1 Introduction to Accounting and Business Chapter 1 Introduction to Accounting and Business Learning Objective 1 Describe the nature of a business, the role of accounting, and ethics in business. Nature

More information

CAS-3 : Overheads 1. Introduction

CAS-3 : Overheads 1. Introduction 1 CAS-3 : Overheads 1. Introduction 2. Object In Cost Accounting the analysis and collection overheads, their allocation and apportionment to different cost centres and absorption to products or services

More information

Consolidated Financial Statements

Consolidated Financial Statements Consolidated Financial Statements MODEC, INC. and Consolidated Subsidiaries For the Years ended December 31, 2014 and 2013 Together with Independent Auditor s Report MODEC, INC. and Consolidated Subsidiaries

More information

Paper F9. Financial Management. Thursday 10 December Fundamentals Level Skills Module. The Association of Chartered Certified Accountants

Paper F9. Financial Management. Thursday 10 December Fundamentals Level Skills Module. The Association of Chartered Certified Accountants Fundamentals Level Skills Module Financial Management Thursday 10 December 2009 Time allowed Reading and planning: Writing: 15 minutes 3 hours ALL FOUR questions are compulsory and MUST be attempted. Formulae

More information

UNITED STATES SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION Washington, D.C FORM 10-Q

UNITED STATES SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION Washington, D.C FORM 10-Q (Mark One) UNITED STATES SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION Washington, D.C. 20549 FORM 10-Q QUARTERLY REPORT PURSUANT TO SECTION 13 OR 15(d) OF THE SECURITIES EXCHANGE ACT OF 1934 For the quarterly period

More information

MONDAY, 18 MAY 9.00 AM AM

MONDAY, 18 MAY 9.00 AM AM X209/12/01 NATIONAL QUALIFICATIONS 2015 MONDAY, 18 MAY 9.00 AM 11.30 AM ACCOUNTING HIGHER Candidates should attempt six questions in total, as follows. Section A Question 1 and Question 2 or 3 and Question

More information

BUSINESS FINANCIAL BASICS

BUSINESS FINANCIAL BASICS BUSINESS FINANCIAL BASICS HERE ARE THREE BASIC FINANCIAL STATEMENTS THAT ARE IMPORTANT FOR YOUR SMALL BUSINESS: BALANCE SHEET. P&L. CASHFLOW STATEMENT 1 BALANCE SHEET A financial statement captures a person

More information