URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV KOT ORODJE ZA URESNIČEVANJE STRATEGIJE V STORITVENEM PODJETJU. (PRIMER PODJETJA GOST d.o.o.

Size: px
Start display at page:

Download "URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV KOT ORODJE ZA URESNIČEVANJE STRATEGIJE V STORITVENEM PODJETJU. (PRIMER PODJETJA GOST d.o.o."

Transcription

1 UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV KOT ORODJE ZA URESNIČEVANJE STRATEGIJE V STORITVENEM PODJETJU (PRIMER PODJETJA GOST d.o.o. VELENJE) Kandidatka: Sonja Krk Naslov: Koželjskega 3, Velenje Študentka izrednega študija Številka indeksa: Program: univerzitetni 85 Študijska smer: denarništvo in finance Mentor: prof. dr. Drago Filipič Velenje, september 2004

2 UNIVERZA V MARIBORU Ekonomsko-poslovna fakulteta IZJAVA Kandidat(ka) absolvent(tka) študijske smeri: študijski program: izjavljam, da sem avtor(ica) tega diplomskega dela, ki sem ga napisal(a) pod mentorstvom in uspešno zagovarjal(a) (vpisati datum zagovora). Zagotavljam, da je besedilo diplomskega dela v tiskani in elektronski obliki istovetno in brez virusov. Ekonomsko-poslovni fakulteti dovolim ne dovolim (ustrezno obkrožite) objavo diplomskega dela v elektronski obliki na spletnih straneh knjižnice. Hkrati dovoljujem, da ga lahko bralci uporabijo za svoje izobraževalne in raziskovalne namene s povzemanjem posameznih misli, idej, konceptov oziroma delov teksta iz diplomskega dela ob upoštevanju avtorstva in korektnem citiranju. V Mariboru, dne Podpis:

3 2 PREDGOVOR Poslovni svet je v zadnjih desetletjih doživel številne in hitre spremembe. Prilagodljivost podjetij je tako postala nujnost. Vsako podjetje si samo kroji usodo, tako tudi podjetje GOST d.o.o. Velenje, v katerem sem zaposlena. Temo diplomskega dela Uravnoteženi sistem kazalnikov sem poleg tega, da me je zanimala, izbrala tudi zato, da lahko z izsledki koristim podjetju. Prave informacije so danes ključnega pomena za dolgoročno uspešnost podjetja. V vsakem podjetju si želijo, da bi v vsakem trenutku razpolagali s takšnimi informacijami. Tudi v»našem«. Teorija ponuja kar nekaj možnosti za merjenje uspešnosti podjetja tradicionalnih, ki bazirajo na finančnih in računovodskih kazalnikih ter bolj sodobnih, ki upoštevajo tudi nefinančne kazalnike. Eden sodobnejših je uravnoteženi sistem kazalnikov. Njegova prednost je sistematski pristop k obravnavi ključnih procesov v podjetju in enostavnost oblikovanja sistema. Cilj diplomskega dela je oblikovanje uravnoteženega sistema kazalnikov v podjetju GOST d.o.o. Velenje, v katerem smo pred leti takšen projekt že poskušali izvesti, vendar ga nismo dokončali. Vodstvo podjetja potrebuje takšno orodje za hitre in pravilne odločitve. V podjetju je na razpolago ogromno informacij, ki pa v danem trenutku nimajo prave uporabne vrednosti. Potrebno jih je zbrati v modelu. V diplomskem delu najprej predstavljam teoretična znanja o uravnoteženem sistemu kazalnikov, ki jih povzemam po avtorjih, Davidu Nortonu in Robertu Kaplanu. V nadaljevanju teoretična znanja prenašam na oblikovanje uravnoteženega sistema kazalnikov za prej omenjeno podjetje. V sklepu povzemam glavne ugotovitve, ki so nastale med izdelavo diplomskega dela.

4 3 KAZALO 1 UVOD Opredelitev področja in opis problema Namen, cilji in osnovne trditve Predpostavke in omejitve Uporabljene metode raziskovanja 6 2 SPREMLJANJE USPEŠNOSTI POSLOVANJA Tradicionalni način spremljanja uspešnosti poslovanja Sodobni način spremljanja uspešnosti poslovanja 11 3 URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV Uravnoteženi sistem kazalnikov kot managerski sistem Pojasnjevanje in udejanjanje vizije in strategije Posredovanje in povezava strateških ciljev in kazalnikov Načrtovanje, zastavljanje ciljev ter usklajevanje strateških pobud Učinkovitejše pridobivanje strateških povratnih informacij in izboljšanje procesa učenja Uravnoteženi sistem kazalnikov Finančni vidik Vidik poslovanja s strankami Vidik notranjih poslovnih procesov Vidik učenja in rasti Proces oblikovanja uravnoteženega sistema kazalnikov Opredelitev strategije podjetja oz. poslovnih enot Izvajanje strategije podjetja oz. poslovnih enot Proces pridobivanja povratnih informacij in strateškega učenja Prednosti in slabosti uravnoteženega sistema kazalnikov Prednosti Slabosti 32

5 4 4 OBLIKOVANJE URAVNOTEŽENEGA SISTEMA KAZALNIKOV V PODJETJU GOST d.o.o. VELENJE Kratka predstavitev podjetja Obstoječi koncepti merjenja uspešnosti Oblikovanje uravnoteženega sistema kazalnikov v podjetju GOST d.o.o. Velenje Povezava strategije podjetja s strategijo poslovnih enot Oblikovanje uravnoteženega sistema kazalnikov na ravni podjetja Finančni vidik Vidik poslovanja s strankami Vidik notranjih procesov Vidik učenja in rasti Oblikovanje sheme uravnoteženega sistema kazalnikov za podjetje GOST 44 5 SKLEP 46 6 POVZETEK 48 7 SEZNAM UPORABLJENE LITERATURE IN VIROV 49 8 SEZNAM TABEL 52 9 SEZNAM SLIK 53

6 5 1. UVOD 1.1 Opredelitev področja in opis problema Podjetja so se v današnjem času prisiljena na spremembe v okolju odzivati zelo hitro. Od tega je odvisno ali bodo preživela ali ne. Da lahko sprejemajo hitre odločitve je v veliki meri odvisno od hitrosti in kvalitete informacij. Vsi vemo, da razpolagamo z ogromno informacijami, vendar je le nekaj od teh takšnih, ki imajo uporabno vrednost. Želja vodilnih v podjetjih pa je, da razpolagajo le s slednjimi. Imeti torej sistem informacij, kazalnikov, ki jim bo v danem trenutku pomagal pri odločanju. Podjetje GOST d.o.o. Velenje se ukvarja z dejavnostjo gostinstva, organizirane prehrane, turizma in hotelirstva. Dejavnosti so si po eni strani zelo sorodne, po drugi pa zelo različne. Različnost pride posebej do izraza takrat, ko je potrebno na podlagi rezultatov delovanja sprejemati nadaljnje odločitve. Takrat se pojavi dilema, kateri kazalniki dosedanjega delovanja so za to primerni, realni in uporabni za kratkoročne in dolgoročne odločitve. Potrebno je torej vzpostaviti sistem spremljanja določenega števila kazalnikov, ki bodo v primeru odločanja orodje, ki bo v pomoč pri teh odločitvah. Potrebno je opredeliti posamezna področja, izpostaviti vse značilnosti poslovanja posameznega področja in na podlagi tega izbrati najpomembnejše kazalnike. Izbrane kazalnike je nato potrebno povezati v celovit sistem na ravni celotnega podjetja. Sistem mora biti odprt, potrebno ga je spremljati in na podlagi izkušenj dopolnjevati, saj bo le takšen lahko v korist vodstvu podjetja pri sprejemanju odločitev, posledično pa seveda vsem zaposlenim, lastniku, okolju. 1.2 Namen, cilji in trditve Pred leti smo v podjetju že poskušali vzpostaviti podoben sistem vključili smo tudi zunanjo institucijo. Zaradi objektivnih kot tudi subjektivnih problemov do realizacije projekta ni prišlo in je projekt ostal nedokončan. Vodstvo podjetja potrebuje orodje za hitre in pravilne odločitve, zato je projekt potrebno izpeljati do konca. Cilji - opraviti analizo poslovanja po posameznih dejavnostih podjetja, - izpostaviti probleme pri pridobivanju podatkov in nadaljnjemu spremljanju teh podatkov, - izpostaviti probleme pri uporabni vrednosti posameznih pokazateljev, - izbrati najznačilnejše kazalnike poslovanja po dejavnosti, - združiti najpomembnejše kazalnike v sistem uravnoteženih kazalnikov orodje - na ravni podjetja, - ustvariti pogoje za praktično uporabo orodja v podjetju, - ustvariti pogoje, da bo sistem deloval tako, da bo»barometer«poslovanja, pomeni, da bo pokazatelj sprememb v kratkoročnem kot tudi v dolgoročnem obdobju, - glavni cilj: hitrejše in lažje odločanje, ukrepanje in s tem vodenje podjetja.

7 6 V podjetju je na razpolago ogromno informacij, ki pa v danem trenutku nimajo prave uporabne vrednosti. Vodstvo podjetja mora biti učinkovito in hitro pri vodenju podjetja, kar je povezano z odločanjem. Podlaga za odločanje so informacije, ki morajo biti»prave v pravem trenutku«. 1.3 Predpostavke in omejitve Predpostavljam, da je vzpostavitev takšnega sistema kazalnikov potrebna v vsakem podjetju, saj je orodje, ki pomaga pri vodenju podjetja. Predpostavljam tudi, da bom lahko koristno uporabila izkušnje podjetij, ki so takšne sisteme že vpeljale in tudi delujejo. Predpostavljam, da se okoliščine v konkretnem podjetju v času nastajanja diplomskega dela ne bodo bistveno spremenile. V praktičnem delu se bom omejila na konkretno podjetje GOST d.o.o. Velenje, v katerem sem zaposlena. Omejitve pri izdelavi diplomskega dela vidim tudi v razpoložljivi literaturi - sistem uravnoteženih kazalnikov se še vedno dograjuje. Omejila se bom na trenutno razpoložljivo literaturo. 1.4 Uporabljene metode raziskovanja Raziskava je osredotočena na model podjetja sistem uravnoteženih kazalnikov kot orodje za odločanje, zato je poslovna raziskava. Poslovna raziskava je statična komparativna raziskava, saj bom proučevala stanja v različnih trenutkih. Pristop k raziskovanju bo večinoma analitičen, deloma tudi deskriptiven. Teoretični del bo temeljil na deskriptivnem pristopu. Uporabila bom metodo deskripcije, metodo klasifikacije, komparativno metodo in metodo kompilacije. Podatke bom zbirala tako, da bom iz literature domačih in tujih avtorjev povzemala določene ugotovitve ter jih ustrezno uporabila v literaturi. V praktičnem delu diplomskega dela bom uporabila analitičen pristop in naslednje metode raziskovanja: metodo analize in sinteze ter metodo deduktivnega in induktivnega sklepanja. Uporabila bom tudi podatke, ki jih bom pridobila s spraševanjem v podjetju in njihovih internih virih sekundarni viri.

8 7 2 SPREMLJANJE USPEŠNOSTI POSLOVANJA Vsako podjetje si s svojim poslovanjem želi zagotoviti dolgoročni obstoj in razvoj. Želja je vsekakor le začetek. V današnjem dinamičnem okolju si ne moremo zamisliti upravljanja podjetja brez zavestnega usmerjanja sedanje in bodoče dejavnosti (Pučko 1996, 13). Za usmerjanje dela in razvoja je potrebno izdelati jasne strateške cilje. Da pa lahko te cilje spremljamo in nadzorujemo, je potrebno opredeliti uspešnost podjetja v obliki merljivih ciljev. V preteklosti so se managerji v podjetjih odločali v glavnem na osnovi finančnih kazalnikov, ki so izvirali iz računovodskih informacij. Zaostreni pogoji tekmovanja na trgih pa silijo k izbiri agresivnejših strategij, ki vse bolj temeljijo na izkoriščanju informacij in neoprijemljivih dejavnikov. Opredelitev nabora teh meril pa podjetjem ponavadi povzroča probleme. Podjetje je v svoji osnovi gospodarska tvorba, zato se mora predvsem in pretežno ravnati po ekonomskih motivih, jasno pa je, da motivacija podjetja ni zgolj ekonomska (Pučko 1996, 1). Vsako podjetje je skupek različnih interesnih skupin lastnikov, zaposlenih, kupcev, dobaviteljev, države in tudi celotne družbe, v kateri deluje. Za uspešno poslovanje podjetja so zainteresirani vsi, vendar pa so nekateri njihovi cilji med seboj tudi nasprotujoči. Zato je potrebno izdelati sistem ciljev podjetja. V skladu s ciljnim pristopom k merjenju uspešnosti poslovanja je poslovanje uspešno, ko so izpolnjeni vsi zastavljeni cilji. Ugotavljanje uspešnosti se pogosto v največji meri nanaša na finančno analizo podjetja. Zakaj? Posledice celotnega poslovanja se odražajo prav v finančnih rezultatih. Poleg tega so finančni kazalniki zelo uporabni zaradi njihove merljivosti. Slaba stran finančnih kazalnikov pa je, da ne opisujejo dejavnikov, ki vplivajo na uspeh v prihodnosti. Kot ključne dejavnike za prihodnost lahko v podjetju navedemo znanje, procese, motivacijo zaposlenih in druge dejavnike, ki jih finančni modeli ne zajemajo in jih je težko finančno ovrednotiti. Nefinančni dejavniki sami zase nimajo prave vrednosti. Uravnoteženi sistem kazalnikov uspešnosti prinaša model, ki zagotavlja, da podjetje pri spremljanju izvedbe strategije, poleg finančnih kazalnikov, upošteva tudi druge elemente, ki so pomembni za celovit pogled na organizacijo (Kaplan in Norton 2000, 3). Sodobni način merjenja uspešnosti, za razliko od tradicionalnega, zahteva merjenje na operativni ravni, zato je zajemanje podatkov veliko bolj razvejano, podrobno in celovito. Uvajanje merjenja učinkovitosti zahteva tudi širše razumevanje in podporo vodilnih zaposlenih. Prav zaradi merjenja na operativni ravni je za uspešnost merjenja pomembna razširjenost in strinjanje zaposlenih z vizijo in strateškimi cilji podjetja. Bolj ko je vizija razširjena in sprejeta med zaposlenimi v podjetju, tem bolj bo sprejet tudi nov način merjenja učinkovitosti, saj imajo z novim načinom merjenja vse dejavnosti in organizacijske ravni svoje natančno opredeljene strategije in merljive cilje (Nemec 2000, 497).

9 8 TABELA 1: TRADICIONALNI IN SODOBNI SISTEM KAZALNIKOV ZA MERJENJE USPEŠNOSTI POSLOVANJA TRADICIONALNO MERJENJE USPEŠNOSTI finančna naravnanost usmerjen v preteklost kratkoročni vidik delno prilagodljiv osredotočen navznoter zniževanje stroškov navpična struktura poročanja po področjih ločeno obravnavanje rezultatov nezadostna analiza odstopanj posamezno spodbujanje zmogljivosti posamezno učenje Vir: Nemec 2000, 498 SODOBNO MERJENJE USPEŠNOSTI naravnanost na stranke usmerjen v prihodnost dolgoročni strateški pogled visoko prilagodljiv osredotočen navzven izboljšave zmogljivosti vodoravna struktura poročanja združevalen istočasno obravnavanje rezultatov odstopanja so neposredno določena skupinsko spodbujanje zmogljivosti učenje celotne organizacije Tabela 1 prikazuje glavne razlike med tradicionalnimi in sodobnimi sistemi, ki jih poznamo za merjenje uspešnosti poslovanja. Podrobneje so značilnosti obojih prikazane v naslednjih poglavjih. 2.1 Tradicionalni način spremljanja uspešnosti poslovanja V teoriji obstajajo številne teze o računovodskih kazalnikih, ki v glavnem označujejo tradicionalni način spremljanja uspešnosti poslovanja v podjetju. Glavna značilnost teh kazalnikov je, da so izračunani na podlagi postavk v računovodskih izkazih, kar pa pomeni, da se nanašajo na preteklo poslovanje. Glede na izhodišče v bilanci stanja in izkazu poslovnega izida ter glede na potrebe po finančnem in gospodarskem načinu presojanja se računovodski kazalniki po Slovenskih računovodskih standardih (v nadaljevanju SRS) skupinijo kot (Zbirka predpisov 2004, 1.493): a) kazalniki stanja financiranja (vlaganja) kapital Stopnja lastniškosti financiranja = (1) obveznosti do virov sredstev Stopnja dolgoročnosti financiranja = vsota kapitala in dolgoročnih dolgov (skupaj z dolgoročnimi rezervacijami) (2) obveznosti do virov sredstev

10 9 b) kazalniki stanja investiranja (naložbenja) osnovna sredstva (po neodpisani vrednosti) Stopnja osnovnosti investiranja = (3) sredstva Stopnja dolgoročnosti investiranja = vsota osnovnih sredstev (po neodpisani vrednosti), dolgoročnih finančnih naložb in dolgoročnih poslovnih terjatev (4) sredstva c) kazalniki vodoravnega finančnega ustroja Koeficient kapitalske pokritosti osnovnih sredstev = kapital (5) osnovna sredstva (po neodpisani vrednosti) Koeficient neposredne pokritosti kratkoročnih obveznosti (hitri koeficient) = likvidna sredstva (6) kratkoročne obveznosti Koeficient pospešene pokritosti kratkoročnih obveznosti (pospešeni koeficient) = vsota likvidnih sredstev in kratkoročnih terjatev (7) kratkoročne obveznosti Koeficient kratkoročne pokritosti kratkoročnih obveznosti (kratkoročni koeficient) = kratkoročna sredstva (8) kratkoročne obveznosti

11 10 d) kazalniki obračanja e) kazalniki gospodarnosti poslovni prihodki Koeficient gospodarnosti poslovanja = (9) poslovni odhodki f) kazalniki dobičkonosnosti Koeficient čiste dobičkonosnosti kapitala = čisti dobiček v poslovnem letu (10) povprečni kapital (brez čistega poslovnega izida proučevanega leta) Koeficient dividendnosti osnovnega kapitala = vsota dividend za poslovno leto (11) povprečni osnovni kapital g) kazalniki dohodkovnosti. SRS 29 opredeljuje veliko možnosti za izračun kazalnikov po področjih, navedenih v razdelkih od a-g, vendar pa SRS 30 opredeljuje tiste kazalnike, ki morajo biti izračunani v računovodskem poročilu za zunanje uporabnike. Izračun teh kazalnikov je prikazan pri vsakem posameznem področju. Podjetja si lahko sama s svojimi internimi akti določijo, katere kazalnike bodo spremljala. Kazalniki so sicer pomembno orodje za presojo učinkovitosti in uspešnosti gospodarjenja, vendar sami po sebi v ožjem smislu 1 nimajo prave uporabne vrednosti. Da pa bi razumeli izrazno moč kazalnikov in jih smiselno uporabljali pri presoji uspešnosti poslovanja, moramo najprej poznati: metodološke pristope in morebitne probleme pri njihovi opredelitvi, dejavnike, ki vsebinsko in metodološko vplivajo na njihovo višino. Upoštevati je potrebno vse vplive, ki opredeljujejo ugodnost oz. neugodnost kazalnika cilje, katerih uresničevanje presojamo s kazalnikom, gospodarske pogoje v katerih deluje 1 Kazalniki v ožjem smislu so le relativna števila s spoznavno močjo za presojo poslovanja. Glede na naravo primerjalnih velikosti so takšni kazalniki lahko indeksi (razmerja med istovrstnima velikostima pomnoženo s 100), deleži (razmerja med delom in celoto istovrstnega pojava) in koeficienti (razmerja med raznovrstnima velikostima).

12 11 opazovana enota, naravo dejavnosti opazovane gospodarske enote, časovni in prostorski horizont opazovanja kazalnika (Korošec 1997, 76-77). Kljub temu pa presoje ne kaže omejiti le na podatkovne podlage iz računovodskih izkazov ampak je le-te potrebno povezati z neračunovodskimi informacijami. (Korošec 1997, 78). 2.2 Sodobni način spremljanja uspešnosti poslovanja V zadnjih dvajsetih letih so se kot posledica ugotovljenih pomanjkljivosti tradicionalnih sistemov merjenja uspešnosti podjetij razvili številni novi sistemi. Novi sistemi sicer ohranjajo tradicionalne finančne kazalnike uspešnosti, ki govorijo o preteklih dogodkih, kar je primerno za podjetja industrijske dobe, v katerih naložbe v dolgoročne zmogljivosti in razmerja do strank niso bile ključnega pomena za uspeh. Vendar pa ob tem vključujejo kazalnike gonil prihodnje uspešnosti. Najpomembnejši vidik takšnih sistemov je njihova sposobnost, da merijo rezultate in njihova gibala na način, ki usmerja delovanje podjetja v skladu s postavljeno strategijo. Preko povezave strateških ciljev s cilji na operativnem nivoju dosežemo, da se vsi zaposleni v podjetju zavedajo, kako njihova dejanja vplivajo na izvajanje strategije. Eden takšnih sistemov je tudi uravnoteženi sistem kazalnikov. Opisujem ga v nadaljevanju.

13 12 3 URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV 3.1 Uravnoteženi sistem kazalnikov kot managerski sistem Začetki ideje uravnoteženega sistema kazalnikov uspešnosti segajo v leto 1990 v ZDA in so nastali na osnovi raziskave Merjenje uspešnosti v organizaciji prihodnosti, katere vodja je bil David Norton, Robert Kaplan pa je bil akademski svetovalec. Avtorja sta bila prepričana, da postajajo obstoječi pristopi k merjenju uspešnosti, ki se nanašajo zlasti na finančne in računovodske kazalnike, zastareli. V raziskavo sta vključila predstavnike večjega števila ameriških proizvodnih in storitvenih podjetij iz različnih dejavnosti. Na osnovi študije primerov modernih sistemov merjenja uspešnosti podjetij je nastal sistem, ki je bil kasneje poimenovan uravnoteženi sistem kazalnikov (angl.»balanced Scorecard«). Tradicionalnim računovodskim in finančnim kazalnikom so bili dodani nefinančni kazalniki. V sistemu je prikazano ravnotežje med kratkoročnimi in dolgoročnimi cilji, med finančnimi in nefinančnimi kazalniki, med kazalniki z zamikom in vnaprejšnjimi kazalniki ter med notranjimi in zunanjimi vidiki uspešnosti. Tako je novi sistem še vedno upošteval finančne kazalnike pretekle uspešnosti, le da je le-te dopolnil s kazalniki gonil prihodnje uspešnosti. Vendar pa številna podjetja že imajo sisteme za merjenje uspešnosti na podlagi finančnih in nefinančnih kazalnikov kaj novega torej prinaša uravnoteženi sistem kazalnikov? Te organizacije finančne in nefinančne kazalnike uporabljajo samo za pridobitev povratnih informacij in nadzor nad kratkoročnimi posli. Uravnoteženi sistem kazalnikov pa poudarja, da morajo biti finančni in nefinančni kazalniki del informacijskega sistema za zaposlene na vseh ravneh. Cilji in kazalniki uspešnosti v uravnoteženem sistemu kazalnikov so več kot le naključna zbirka finančnih in nefinančnih kazalnikov uspešnosti; izhajajo iz procesa»od zgoraj navzdol«, ki ga vodita poslanstvo in strategija poslovne enote. Zato inovativna podjetja sistem uporabljajo kot strateški managerski sistem za dolgoročno izvajanje svoje strategije. Področja, ki so merjena v sistemu, uporabljajo za izvajanje ključnih managerskih procesov: pojasnjevanje ter udejanjanje vizije in strategije, posredovanje in povezavo strateških ciljev in kazalnikov, načrtovanje, zastavljanje ciljev ter usklajevanje strateških pobud, učinkovitejše pridobivanje strateških povratnih informacij in izboljšanje procesa učenja (Kaplan in Norton 2000, 20-22).

14 13 SLIKA 1: URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV KOT STRATEŠKI OKVIR DELOVANJA Pojasnjevanje in preoblikovanje vizije in strategije - pojasnjevanje vizije - pridobivanje soglasja Komuniciranja in Strateške povratne povezovanje informacije in učenje - komuniciranje in - izražanje skupne vizije izobraževanje Uravnoteženi - posredovanje strateških - zastavljanje ciljev sistem povratnih informacij - povezovanje kazalnikov - pomoč pri reviziji nagrajevanja s kazalniki strategije in učenju uspešnosti Načrtovanje in zastavljanje finančnih ciljev - zastavljanje finančnih ciljev - usklajevanje strateških pobud - razporejanje sredstev - postavljanje mejnikov Vir: Kaplan in Norton 2000, Pojasnjevanje in udejanjanje vizije ter strategije Proces uvajanja uravnoteženega sistema kazalnikov se začne, ko si vodstvo prizadeva za preoblikovanje strategije svoje poslovne enote v specifične strateške cilje. Vemo, da je premalo, da je strategija zapisana samo na papirju in da jo pozna ponavadi samo vodstvo, potrebno jo je udejanjiti,»osvojiti«jo morajo vsi zaposleni. Pri določanju finančnih ciljev se je treba odločiti, ali dati poudarek rasti prihodkov in trga, donosnosti ali ustvarjanju denarnega toka. Za vidik poslovanja s strankami se mora vodstvena ekipa jasno opredeliti, pri katerih segmentih strank in tržnih segmentih se je odločila konkurirati. Ko so določeni finančni cilji in cilji poslovanja s strankami, organizacija določi cilje in kazalnike uspešnosti za svoj notranji poslovni proces. Končna povezava, k ciljem učenja in rasti, pokaže temeljno načelo večje naložbe v dodatno usposabljanje zaposlenih, informacijsko tehnologijo in sisteme ter v okrepljene organizacijske postopke. Ta vlaganja v ljudi,

15 14 sisteme in postopke - prinašajo več inovacij in izboljšav za notranje poslovne procese, stranke in na koncu za delničarje (Kaplan in Norton 2000, 23) Posredovanje in povezava strateških ciljev in kazalnikov Strateški cilji in kazalniki uspešnosti uravnoteženega sistema kazalnikov se posredujejo po organizaciji prek biltenov podjetja, oglasnih desk, videov ter v elektronski obliki s skupinsko programsko opremo in prek računalniškega omrežja. Komunikacija je namenjena seznanjanju vseh zaposlenih z najpomembnejšimi cilji, ki morajo biti doseženi za uspeh strategije podjetja. Ko vsi zaposleni dojamejo cilje, zastavljene na najvišjih ravneh v podjetju, in kazalnike, lahko oblikujejo ožje cilje, ki podpirajo splošno strategijo poslovne enote. Uravnoteženi sistem kazalnikov spodbuja dialog med poslovnimi enotami in vodstvom podjetja ter člani upravnega odbora, tako o kratkoročnih kot o dolgoročnih ciljih (Kaplan in Norton 2000, 24). Na koncu procesa komunikacije in povezovanja bi se moral vsakdo v organizaciji zavedati dolgoročnih ciljev poslovne enote, pa tudi strategije za dosego teh ciljev (Kaplan in Norton 2000, 24) Načrtovanje, zastavljanje ciljev ter usklajevanje strateških pobud Uravnoteženi sistem kazalnikov je najučinkovitejši pri vodenju organizacijskih sprememb. Vodstva bi morala določiti tri- do petletne cilje za kazalnike v sistemu, ki bodo, če bodo izpolnjeni, preoblikovali podjetje. Ti cilji bi morali pomeniti preskok v učinkovitosti poslovne enote. Ko so vzpostavljeni ciljni kazalniki na področju poslovanja s strankami, notranjih procesov ter učenja in rasti, lahko managerji uskladijo svoje strateške pobude na področju kakovosti, odzivnega časa ter preurejanja (reinžiniringa), tako da se zagotovi doseganje prelomnih ciljev. Uravnoteženi sistem kazalnikov torej zagotavlja začetno usklajenost pa tudi usmeritev in celovitost programov za nenehne izboljšave, preurejanje in preobrazbo. Z vrsto vzročno-posledičnih razmerij, ki sestavljajo uravnoteženi sistem kazalnikov, te nove zmogljivosti sčasoma privedejo do večje finančne uspešnosti. Uravnoteženi sistem kazalnikov organizaciji omogoči tudi, da svoje strateško načrtovanje združi s procesom določanja letnega poslovnega načrta (Kaplan in Norton 2000, 25). Managerji med tri-do petletnimi cilji določijo kratkoročne mejnike za finančne in nefinančne kazalnike v sistemu. Namen mejnikov je ocenjevanje napredka v bližnji prihodnosti na dolgoročni strateški poti podjetja Učinkovitejše pridobivanje strateških povratnih informacij in izboljšanje procesa učenja Končni managerski proces vključi uravnoteženi sistem kazalnikov v okvir strateškega učenja, ki je najbolj inovativen in najpomembnejši vidik celotnega managerskega procesa uravnoteženega sistema kazalnikov, predvsem na vodstveni ravni.

16 15 Proces strateškega učenja gre skozi vse tri faze, ki so predstavljene na sliki 1. Prva faza je pojasnitev skupne vizije, za katero si prizadeva vsa organizacija. Druga faza je proces posredovanja in usklajevanja z namenom spodbujanja posameznikov k ukrepom, usmerjenim k doseganju organizacijskih ciljev. Tretja faza, to je proces načrtovanja, zastavljanja ciljev in strateških pobud, omogoča primerjavo želenih ciljev poslovanja s trenutno doseženimi v primeru razkoraka je možno oblikovati strateške pobude. Zato uravnoteženi sistem kazalnikov spremembe ne le meri, ampak jih tudi sproža. Trije opisani ključni managerski procesi so bistvenega pomena za izvajanje strategije, vendar sami po sebi nezadostni. Prikazujejo namreč proces učenja v enojni zanki, ki pomeni, da končni strateški cilji ostajajo nespremenjeni. Morebitni odmiki od načrtovane poti se obravnavajo kot pomanjkljivosti, zaradi katerih se sprožijo ukrepi za vrnitev organizacije na»staro«začrtano pot. Nihče se ne vpraša, ali so načrtovani cilji še zaželeni, ali so metode, uporabljene za dosego teh ciljev še primerne. Zato potrebujejo organizacije zmožnost učenja v dvojni zanki. To je namreč učenje, pri katerem se managerji sprašujejo o uresničevanju pravilnosti osnovnih predvidevanj in premišljujejo o tem, ali naj teorija, po kateri so delovali, glede na trenutne dosežke, opažanja in izkušnje, ostane nespremenjena. Tako strateška povratna informacija in proces učenja zaključujeta zanko, prikazano na sliki 1. Proces se vedno ponavlja, vključuje se v naslednji proces vizije in strategije, pri katerem je potrebno zopet preučiti končne cilje z različnih vidikov, prenoviti in nadomestiti skladno z najsodobnejšimi znanji o strateških rezultatih in potrebnih gibalih uspešnosti poslovanja za prihajajoča obdobja (Kaplan in Norton 2000, 28-29). 3.2 Uravnoteženi sistem kazalnikov Uravnoteženi sistem kazalnikov zagotavlja vodstvenim delavcem obsežen okvir, ki pretvarja vizijo in strategijo podjetja v razumljiv splet kazalnikov uspešnosti podjetja. Poslanstvo in strategijo pretvarja v cilje in kazalnike, razvrščene v štiri vidike: finančni, poslovanje s strankami, notranji poslovni proces ter učenje in rast. Podjetja bi ga morala oblikovati z namenom vzpostavitve sistema komuniciranja, obveščanja in učenja in ne z namenom vzpostavitve sistema nadzora. Štirje vidiki sistema omogočajo usklajenost med kratkoročnimi in dolgoročnimi cilji, med želenimi cilji in gibali njihove uspešnosti ter med ostrimi kazalniki ciljev in blažjimi, subjektivnejšimi kazalniki (Kaplan in Norton 2000, 37). Že avtorja Kaplan in Norton (2000) se sprašujeta»ali štirje vidiki zadostujejo?«v množici najrazličnejših podjetij so se izkazali za utemeljene. Seveda pa jih ne smemo jemati kot obvezo ampak kot okvir. Najpomembneje je, da se vsi kazalniki, ki se pojavljajo v uravnoteženem sistemu (z vseh vidikov) med sabo povezujejo.

17 16 SLIKA 2: VERIGA VZROČNO-POSLEDIČNIH RAZMERIJ SKOZI ŠTIRI VIDIKE URAVNOTEŽENEGA SISTEMA KAZALNIKOV Finančni vidik Dobičkonostnost poslovnih sredstev Poslovanje s strankami Zvestoba strank Pravočasna dobava Notranji poslovni procesi Kakovost Trajanje procesa procesnega cikla Učenje in rast Znanja zaposlenih Vir: Kaplan in Norton 2000, Finančni vidik Finančni cilji so dolgoročni cilj organizacije: zagotoviti izjemne donose kapitala, vloženega v enoto. Uravnoteženi sistem kazalnikov lahko določi finančne cilje ter jih prilagodi poslovnim enotam na različnih stopnjah življenjskega cikla (Kaplan in Norton 2000, 71). Zato bi sistem kazalnikov moral začeti opis strategije z dolgoročnimi finančnimi cilji in te nato povezati z zaporedjem ukrepov na področju finančnih procesov, poslovanja s strankami, notranjih procesov ter nazadnje zaposlenih in sistemov, ki so potrebni za dosego zaželene dolgoročne ekonomske uspešnosti (Kaplan in Norton 2000, 57). Finančni cilji in kazalniki morajo odigrati dvojno vlogo: določiti finančno uspešnost, ki jo vodstvo pričakuje od strategije in nastopati v vlogi finančnih ciljev za splošne cilje in kazalnike vseh drugih vidikov sistema.

18 17 Finančni cilji se močno razlikujejo na vsaki stopnji življenjskega cikla poslovne enote, pri čemer so stopnje naslednje: rast, zrelost, upadanje. Glede na stopnjo, v kateri se podjetje nahaja uporabi ustrezno strategijo. Za vsako od treh strategij obstajajo tri finančne usmeritve za oblikovanje poslovne strategije (Kaplan in Norton 2000, 61): rast in splet prihodkov, zmanjševanje stroškov / izboljševanje produktivnosti, izraba sredstev / naložbena strategija. TABELA 2: MERJENJE STRATEŠKIH FINANČNIH USMERITEV Strategija poslovne enote Rast Zrelost Upadanje Strateške usmeritve Rast in splet prihodkov Zmanjšanje stroškov / Izboljšanje produktivnosti Stopnja rasti prodaje po segmentih Odstotek prihodkov od novih izdelkov, storitev in strank Delež ciljnih strank in naročil Navzkrižna prodaja Odstotek prihodkov zaradi razširitve uporabnosti Dobičkonosnost strank in proizvodnih linij Dobičkonosnost strank in proizvodnih linij Odstotek nedobičkonosnih strank Izraba sredstev Prihodki / Zaposleni Naložbe (odstotek od prodaje) Raziskave in razvoj (odstotek od prodaje) Stroški v primerjavi s tekmeci Stopnje zmanjševanja stroškov Posredni odhodki (odstotek od prodaje) Stroški na enoto (na vrsto izdelka, na transakcijo) Delež obratnih sredstev (denarni krog) Dobičkonosnost poslovnih sredstev po ključnih kategorijah Stopnje izrabe sredstev Povračilo Pretok Vir: Kaplan in Norton 2000, 61 Rast in splet prihodkov Za poslovno enoto na razvojni stopnji rasti in stopnji upadanja je najobičajnejši kazalnik za merjenje rast prihodkov, stopnja rasti prodaje in tržnega deleža za ciljne regije, trge in stranke. Rast prihodkov lahko podjetje doseže na sledeče načine (Kaplan in Norton 2000, 62): Novi izdelki: Običajno poslovne enote, ki so na stopnji rasti, poudarjajo razširitev trenutnih proizvodnih programov ali ponujanje popolnoma novih izdelkov in storitev. Običajni kazalnik za ta cilj je odstotek prihodkov od novih izdelkov in storitev, uvedenih v določenem obdobju, denimo v dveh do treh letih. Ta kazalnik v veliki meri uporabljajo inovativna podjetja. Zaželeno je, da novi izdelek ali nova

19 18 razširitev izdelka prinese veliko izboljšavo v ponudbi in s tem pritegne nove stranke in trge, ne pa, da zgolj nadomesti prodajo obstoječih proizvodov. Novi načini uporabe: Ker je lahko razvoj popolnoma novih izdelkov zelo drag in terja veliko časa, je morda za poslovne enote na zreli stopnji lažje povečati prihodke z iskanjem novih načinov uporabe za obstoječe izdelke. Podjetje mora dokazati učinkovitost pri novem načinu uporabe. Če je to določeno kot cilj, potem je koristen kazalnik odstotek prodaje za nove načine uporabe. Nove stranke in trgi: K rasti prihodkov lahko prispeva tudi uveljavljanje obstoječih izdelkov in storitev pri novih strankah in na novih trgih. Za takšen cilj so ustrezni kazalniki: odstotki prihodkov od novih strank, tržnih segmentov in regij, povečevanje deleža poslovne enote pri ciljnih tržnih segmentih, določitev ali rast tržnega deleža poslovne enote. Paziti je potrebno na pojav povečanja prodaje ob sočasnem zmanjšanju deleža, kar lahko kaže na težave pri strategiji poslovne enote ali privlačnosti njenih izdelkov in storitev. Novi odnosi: Tu gre lahko za doseganje sinergije različnih poslovnih enot tako, da le-te sodelujejo pri določenem projektu. S tem se poslovne enote med seboj poslovno bolj povežejo, strankam pa se tako lahko ponudi storitve z dodano vrednostjo. Ustrezen kazalnik za to je obseg prihodkov iz sodelovanja med poslovnimi enotami. Nov program izdelkov in storitev: Poslovne enote se lahko odločijo za povečanje prihodkov s preusmeritvijo svojega programa izdelkov in storitev. Nova strategija določanja cen: Ta strategija je najbolj primerna zlasti pri poslovnih enotah na stopnji upadanja. Če prihodki za določene izdelke, storitve in stranke ne pokrivajo stroškov, je mogoče rast prihodkov doseči s povišanjem cen teh izdelkov oz. storitev. Podjetja, ki s svojimi specializiranimi izdelki zapolnjujejo tržno nišo ali pa imajo izjemno zahtevne stranke, lahko povišajo cene ali pa odpravijo popuste, ne da bi se zmanjšal njihov delež. Ustrezen kazalnik je odstotek dobičkonosnosti oz. nedobičkonosnosti izdelkov, storitev ali strank, ki kaže ustreznost dosedanje cenovne strategije. Zmanjševanje stroškov / izboljševanje produktivnosti Podjetje si lahko poleg povečanja in spleta prihodkov želi zmanjšati stroške in izboljšati produktivnost. To lahko izvede na sledeče načine (Kaplan in Norton 2000, 65): Povečanje produktivnosti s pomočjo prihodkov: V fazi rasti se podjetja težko posvečajo zmanjševanju stroškov, saj bi bilo to lahko v nasprotju s strategijo prilagajanja novih izdelkov in storitev novim trgom. V takšnih primerih bi si moralo podjetje za cilj postaviti izboljševanje produktivnosti, ki bi bil osredotočen na povečanje prihodkov (npr. prihodki na zaposlenega) za pospeševanje preusmeritev na izdelke oz. storitve z višjo dodano vrednostjo ter za povečevanje zmožnosti zaposlenih v podjetju. Zmanjšanje stroškov na enoto: Pri podjetjih na zreli stopnji rasti pripomorejo k višjim kazalnikom dobičkonosnosti in donosnosti naložb doseganje konkurenčnih stroškovnih ravni ali povečevanje dobička iz poslovanja. V primeru, da ima podjetje relativno homogene izdelke, si lahko za cilj postavi zmanjšanje stroškov na enoto.

20 19 Izboljšanje izbora poti: Podjetje ima lahko več poti, prek katerih oskrbuje svoje stranke. V tem primeru je smiselno zmanjšati stroške s preusmeritvijo strank in dobaviteljev z dragih poti na cenejše (npr. elektronske) poti. Če podjetje uporablja to strategijo, potem lahko uporabi za kazalnik odstotek poslov, ki jih posreduje prek različnih poti, njen cilj pa je preusmeritev izbora z dragih na cenejše poti. Tako izboljšamo produktivnost in zmanjšamo stroške poslovanja celo brez kakršnihkoli izboljšav učinkovitosti v osnovnih procesih (kar pa je redko mogoče). Zmanjšanje odhodkov iz poslovanja: Podjetje, ki želi aktivno zmanjšati svoje prodajne, režijske in administrativne odhodke, lahko uporabi kazalnik, ki spremlja absolutni znesek teh odhodkov s ciljem njihovega zmanjšanja. Pri tem pa mora takšen kazalnik uravnotežiti z drugimi kazalniki, kot so odzivnost strank, kakovost in uspešnost, zato da zmanjševanje stroškov ne ovira doseganja pomembnih ciljev vidikov poslovanja s strankami in notranjih poslovnih procesov. Izraba sredstev Poleg splošnih kazalnikov rezultatov uspeha finančnih strategij za povečevanje prihodkov, zmanjševanje stroškov si podjetja želijo opredeliti tudi posamezna gibala, ki jih bodo uporabljala za intenzivnejšo izrabo sredstev. Kazalnike za intenzivnejšo izrabo sredstev delimo v dve skupini: Kazalniki, ki opredeljujejo učinkovitost ravnanja z obratnimi sredstvi, med katerimi je najpomembnejši kazalnik denarnega kroga: Denarni krog = +dnevi vezave zalog + dnevi vezave terjatev do kupcev dnevi vezave obveznosti do dobaviteljev (11) Kot je razvidno, denarni krog predstavlja čas, ki je potreben, da podjetje gotovinska plačila dobaviteljem vložkov pretvori v gotovinske prejemke od kupcev. Podjetje si lahko postavi za cilj izboljšanje učinkovitosti obratnega kapitala in si tako skrajša čas do unovčljivosti. Kazalniki, ki opredeljujejo izboljšanje postopkov kapitalskih naložb; kazalniki vključujejo izboljšanje produktivnosti pri projektih kapitalskih naložb kot pospešitev teh procesov. Podjetje tako skrajša čas do unovčljivosti pri naložbah v materialna in intelektualna sredstva ter pospeši pritok gotovinskih prihodkov od teh naložb. Donosnost naložbe v intelektualna sredstva, kot so raziskave in razvoj, zaposleni in sistemi, bo prav tako povečala splošno donosnost naložb v podjetju. Vsak finančni kazalnik, ki ga vključimo v uravnoteženi sistem kazalnikov, bi moral biti člen v verigi vzročno-posledičnih razmerij, ki se konča v finančnih ciljih in ki je za poslovno enoto strateška usmeritev. V večini organizacij lahko finančna področja povečanja prihodkov, obvladovanja stroškov in produktivnosti, pospeševanja izrabe sredstev ter zmanjšanja tveganj zagotovijo potrebne povezave prek vseh štirih vidikov sistema (Kaplan in Norton 2000, 71). Oglejmo si torej naslednji vidik.

21 Vidik poslovanja s strankami Zadovoljstvo kupcev je izredno pomembno za uspešno poslovanje podjetja. Kupci namreč svobodno izbirajo med različnimi ponudniki, zato mora podjetje s proizvodi in storitvami spremljati odnos do stranke in obratno. Ti dejavniki so: tržni delež, ohranjanje poslov pri stranki, pridobivanje stranke z novimi izdelki ali storitvami, zadovoljstvo stranke. Za vsak dejavnik je treba v podjetju razviti še podrobne kazalnike, med katerimi so najpomembnejši tisti o času, kakovosti, zmogljivosti in konkurenčnosti cen. Podjetje mora določiti, katerim strankam in kateremu delu trga bo ponujalo svoje izdelke oz. storitve. Nikakor ne sme poskušati biti vse za vsakogar, ker ponavadi iz tega nastane nič za nikogar. Opredeljeni segmenti strank in tržni segmenti predstavljajo prihodkovno sestavino finančnih ciljev podjetja. Vidik poslovanja s strankami omogoča podjetju uskladitev segmentov strank in tržne segmente z osnovnimi kazalniki tega vidika, ki so: zadovoljstvo strank, zvestoba, ohranjanje in pridobivanje strank. Ko so segmenti opredeljeni in usklajeni z osnovnimi kazalniki, podjetje opredeli ponudbo, ki tako predstavlja vnaprejšnje kazalnike rezultatov na področju poslovanja s strankami in hkrati postane tudi ključ za oblikovanje ciljev in kazalnikov. Podjetje mora pozornost usmeriti navzven k strankam in ne navznoter kot nekoč. Razumeti mora potrebe strank in svoje izdelke in storitve prilagoditi njihovim željam, kar omogoča dolgoročno uspešnost podjetja (Kaplan in Norton 2000, 73). Vidik poslovanja s strankami nam omogoča, da pri spremljanju uspešnosti poslovanja ugotavljamo vpliv zadovoljstva in zvestobe strank na uspešnost poslovanja podjetja. Zvesta in zadovoljna stranka je tista, ki podjetju zagotavlja uspešno delovanje. Pri tem vidiku je za vsako podjetje uporabnih nekaj skupnih meril uspešnosti, ki jih imenujemo osnovna skupina kazalnikov (Kaplan in Norton 2000, 77). SLIKA 3: VIDIK POSLOVANJA S STRANKAMI OSNOVNI KAZALNIKI Tržni deleži Pridobivanje Dobičkonosnost Ohranjanje strank strank strank Zadovoljstvo strank Vir: Kaplan in Norton 2000, 78

22 21 TABELA 3: VIDIK POSLOVANJA S STRANKAMI OSNOVNI KAZALNIKI Tržni delež Pridobivanje strank Ohranjanje strank Zadovoljstvo strank Dobičkonosnost strank Odseva delež poslov posamezne poslovne enote na določenem trgu (glede na število strank, porabljeni denar ali prodano količino enot). Meri, absolutno in relativno, stopnjo, po kateri poslovna enota privablja ali pridobiva nove stranke oziroma posle. Spremlja, absolutno in relativno, stopnjo, po kateri poslovna enota ohranja oziroma vzdržuje obstoječe odnose s svojimi strankami. Ocenjuje stopnjo zadovoljstva strank glede na posebna merila uspešnosti znotraj ponudbe. Meri samo čisti dobiček od stranke ali segmenta, ko odštejemo odhodke, potrebne za oskrbovanje določene stranke. Vir: Kaplan in Norton 2000, 78 Tržni delež Ko se določi ciljna skupina strank, je merjenje tržnega deleža enostavno. Oceno skupne velikosti trga je mogoče dobiti pri raznih statističnih institucijah in drugih ustanovah. V okviru tržnega deleža je lahko ustrezen kazalnik tržni delež pri poslovanju s primarnimi strankami ali delež naročil med posli teh strank. Ohranjanje strank Ohranjanje strank je za podjetje vsekakor mnogo cenejše kot pridobivanje novih, zato je za podjetje zaželeno ohranjanje ali povečevanje tržnega deleža v ciljnih segmentih strank tako, da ohranimo obstoječe stranke. Poleg ohranjanja strank bodo številna podjetja želela izmeriti zvestobo strank tudi z odstotkom povečanega poslovanja z obstoječimi strankami. Pridobivanje strank Ponavadi si podjetja, ki si želijo razširiti poslovanje, zastavijo cilj povečanja števila svojih strank v ciljnih segmentih. Kazalnik pridobivanja strank spremlja absolutno oziroma relativno stopnjo, po kateri poslovna enota pritegne ali pridobi nove stranke ali posle. Pridobivanje strank se prav tako lahko meri s številom novih strank ali skupno prodajo novim strankam v teh segmentih. Zadovoljstvo strank Pogoj za ohranjanje strank je njihovo zadovoljstvo. Kazalniki zadovoljstva strank zagotavljajo povratno informacijo o tem, kako uspešno je podjetje. Pomen zadovoljstva strank nikakor ni precenjen. V nekaterih primerih stranke podjetij same ocenjujejo vse svoje dobavitelje, v drugih podjetja sistematične raziskave zadovoljstva strank izvajajo same.

23 22 Dobičkonosnost strank Podjetje lahko ima zadovoljne stranke, jih ohranja, pridobiva nove, vendar to še ne pomeni, da so te stranke tudi dobičkonosne stranke. Zadovoljstvo strank in visok tržni delež sta le sredstvo za dosego večjih finančnih donosov, zato naj podjetja merijo tudi dobičkonosnost poslovanja, zlasti v ciljnih tržnih segmentih. Kazalci dobičkonosnosti lahko pokažejo, da ciljne stranke niso nujno dobičkonosne. Na splošno velja, da naj podjetje ohranja dobičkonosne stranke in jih vseskozi spremlja, da ne postanejo nedobičkonosne. Nedobičkonosnost lahko izjemoma in za omejen čas velja za novo pridobljene stranke, ki kažejo potencial rasti in prehod med dobičkonosne stranke. V nadaljevanju si oglejmo še nekaj kazalnikov, ki jih prav tako lahko uporabimo v vseh podjetjih, vendar moramo tudi te kazalnike prilagoditi dejanskemu položaju podjetja na trgu. Podjetje mora s temi kazalniki spremljati ciljne skupine strank. Kazalniki vidika poslovanja s strankami morajo odražati tisti del strategije, ki se nanaša na kupce in predstavljati dejavnike, ki pomembno vplivajo na kupce. Na zadovoljstvo kupcev v grobem vplivajo naslednje skupine dejavnikov : Čas (odzivni čas na povpraševanje, čas dobave, čas za izvedbo produkta, čas od naročila do dobave); Kakovost (odstotek pritožb kupcev, število reklamacij, število izboljšanih proizvodov); Celovitost ponudbe (odstotek stalnih in novih kupcev, število strank, stopnja rasti prodaje obstoječim kupcem); Stroški (razmerje med dejansko ceno in ceno, ki jo je pripravljen plačati kupec). Naštetih je nekaj kazalnikov, podjetje pa si zase oblikuje svoj sistem kazalnikov, prilagojenih glede na svoje potrebe Vidik notranjih poslovnih procesov Vidik notranjih poslovnih procesov vključuje procese, ki so ključni za izpolnjevanje ciljev delničarjev in ciljnih tržnih segmentov. Običajni sistemi merjenja uspešnosti so osredotočeni le na nadziranje in izboljševanje kazalnikov kakovosti, stroškov in trajanja obstoječih poslovnih procesov. Uravnoteženi sistem kazalnikov pa v nasprotju s tem pristopom omogoča, da zahteve po uspešnosti notranjih procesov izhajajo iz pričakovanj specifičnih zunanjih odjemalcev (Kaplan in Norton 2000, 24). Uravnoteženi sistem kazalnikov teži h konstantnemu izboljševanju notranjih poslovnih procesov in uvajanju filozofije poslovne odličnosti tudi v te procese. Osredotočenje izključno na izboljševanje že obstoječih poslovnih procesov ne vodi do poslovne odličnosti, ampak le k olajšanju preživetja podjetja. Samo olajšanje pa ne pripelje do izrazitih konkurenčnih prednosti. Ker se uravnoteženi sistem kazalnikov postavlja postopoma od vrha sistema navzdol in za vsak vidik posebej, vendar med seboj povezano, nam to omogoča, ne samo izboljšavo že

24 23 obstoječih poslovnih procesov, temveč tudi odkrivanje in obvladovanje novih, ki pa jih morajo odlično izvajati. V okviru vidika notranjih poslovnih procesov opredeljuje uravnoteženi sistem kazalnikov verigo vrednosti, ki vsebuje tri glavne procese (prikazani na sliki 4): proces inovacij, s katerimi v podjetju ugotavljajo obstoječe potrebe strank in razvijajo nove rešitve za zadovoljevanje teh potreb; operativni proces, v katerem podjetje dostavi izdelke in storitve strankam; proces poprodajnih storitev, ko po opravljenem nakupu podjetje ponudi strankam storitve, ki povečujejo vrednost, ki so jo stranke prejele s ponudbo izdelkov in storitev podjetja. SLIKA 4: VIDIK NOTRANJIH POSLOVNIH PROCESOV MODEL OSNOVNE VERIGE VREDNOSTI Proces poprodajnih Proces inovacij Operativni proces storitev Opredelitev potreb strank Opredeljevanje trga Oblikovanje izdelka/ ponujanje storitev Proizvodnja izdelkov/ opravljanje storitev Dostava izdelkov/ storitev Storitve za stranke Zadovoljitev potreb strank Vir: Kaplan in Norton 2000, 105 Proces inovacij Proces inovacij je odločilen in daljši del poti ustvarjanja vrednosti. Iz nepretrganega toka inovativnih izdelkov in storitev podjetja črpajo svoje konkurenčne prednosti. V procesu razvoja in raziskav nastane večina stroškov in možnosti za njihovo znižanje so omejene. Proces inovacij je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu managerji izvajajo tržne raziskave, da bi opredelili velikost trga, lastnosti preferenc strank in izhodišča za določitev cen ciljnih izdelkov in storitev. Za organizacijo je ključnega pomena pridobivanje natančnih in veljavnih podatkov o velikosti trga in preferencah strank. Poleg analiziranja obstoječih in potencialnih strank lahko ta del procesa inovacij vključuje tudi popolnoma nove priložnosti in trge za izdelke in storitve, ki jih ponuja organizacija. Drugi del procesa inovacij pa so informacije o trgu in strankah, ki so osnova za dejanske procese oblikovanja in razvoja izdelkov oz. storitev. Tu skupina za raziskave in razvoj (Kaplan in Norton 2000, 108): izvaja osnovne raziskave za razvoj popolnoma novih izdelkov in storitev, ki bodo prepričale stranke,

25 24 izvaja uporabne raziskave za izkoriščanje obstoječih tehnologij za razvoj naslednje generacije izdelkov in storitev ter poskuša uvesti nove izdelke in storitve na trg. Zavedajoč se pomembnosti razvoja in raziskav podjetja v ta namen porabijo vedno več denarja. Ker se prvi znaki uspešnosti razvojnega procesa izdelka pojavijo ponavadi šele po nekaj letih in ker je merjenje preoblikovanja vložkov v končni rezultat zahtevno, mora podjetje proces raziskav in razvoja spodbujati in za vrednotenje teh procesov izbrati posebne cilje in kazalnike. Operativni proces Operativni proces je krajši del poti ustvarjanja vrednosti v organizaciji. Začne se s prejemom naročila stranke in konča z dostavo izdelka ali storitve stranki. V tem procesu je poudarjen pomen učinkovite, konsistentne in pravočasne dostave konkretnih izdelkov in storitev konkretnim strankam (Kaplan in Norton 2000, 113). Ker so podjetja v preteklosti proizvodni proces spremljala in nadzirala zgolj s finančnimi kazalniki kot so standardni stroški, načrtovana sredstva in odstopanja, so se zaradi tega preveč osredotočala na učinkovitost delovne sile in strojev ter na odstopanja v prodajnih cenah, spregledala pa posledice, kot so prevelike končne zaloge, slaba kakovost izdelkov, nekvalitetni, čeprav cenejši dobavitelji. Vse to je vodilo k nezadovoljstvu kupcev in na koncu tudi k nezadovoljstvu vodilnih zaradi nedoseganja ciljev. Nastanek sistema celovitega obvladanja kakovosti je v zadnjih letih pripomoglo k temu, da so podjetja nadomestila tradicionalne stroškovne in finančne kazalnike s kazalniki kakovosti in trajanj poslovnih ciklov. Poprodajne storitve Poprodajne storitve so zadnja stopnja notranje verige in vključujejo izdajanje jamstev in popravila, popravljanje napak in obravnavo zavračil ter obdelavo plačil, kot je na primer poslovanje s kreditnimi karticami, preventivna vzdrževanja in servisne storitve, zamenjava ali vračilo blaga. Zavedati se namreč moramo, da z dostavo izdelka oz. storitve strankam poslovni proces še ni zaključen, in da pogosto ravno poprodajne storitve povečujejo vrednost za ciljne stranke, ko uporabljajo izdelke ali storitve podjetja. Kazalniki poprodajnih storitev (Kaplan in Norton 2000, ): % reklamacij, hitrost odziva na napake, strošek porabljenih sredstev v procesu poprodajnih storitev, št. popravil v prvem poskusu (delež opravljenih opravil po prvem telefonskem klicu stranke), čas od dobave do zadnjega plačila stranke (proces izdajanja računov in izterjave), dnevi vezave terjatev do kupca, stroški izterjav in reševanje spora.

26 Vidik učenja in rasti Vidik učenja in rasti je zadnji od štirih vidikov uravnoteženega sistema kazalnikov uspešnosti poslovanja. Če želimo dosegati notranjo in zunanjo učinkovitost organizacije, se moramo zavedati pomembnosti vidika učenja in rasti. V skladu z vizijo in strategijo podjetja je tako potrebno opredeliti tudi cilje in kazalnike, ki predstavljajo gibala učenja in rasti organizacije. V prejšnjih treh vidikih postavljeni cilji opredeljujejo procese, ki jih mora organizacija kakovostno izvajati, če želi doseči izjemno uspešno poslovanje, medtem ko cilji vidika učenja in rasti zagotavljajo podjetju infrastrukturo za doseganje ambicioznih ciljev, postavljenih v predhodnih treh vidikih. Ti cilji so gibalo za doseganje odličnih rezultatov v prvih treh vidikih. V uravnoteženem sistemu kazalnikov je še posebno velik poudarek na vlaganjih v prihodnost, in sicer na investicijah v svojo infrastrukturo ljudi, sisteme in postopke, kar je edini način za dosego dolgoročnih ambicioznih ciljev finančne rasti. Ta način se precej razlikuje od dosedanje prakse, saj so se do sedaj finance spremljale ločeno od rezultatov učenja, kar je predstavljalo zgolj strošek določenega obdobja. Kazalnike vidika učenja in rasti razdelimo v tri glavne kategorije (Kaplan in Norton 2000, 136): sposobnosti zaposlenih, zmogljivosti informacijskih sistemov, motivacija, avtonomnost in usklajevanje. SLIKA 5: OGRODJE ZA MERJENJE UČENJA IN RASTI Osnovni kazalniki Rezultati Ohranjanje zaposlenih Produktivnost zaposlenih Zadovoljstvo zaposlenih Gibala Sposobnosti Tehnološka Prijetno zaposlenih struktura delovno okolje Vir: Kaplan in Norton 2000, 138

HANA kot pospeševalec poslovne rasti. Miha Blokar, Igor Kavčič Brdo,

HANA kot pospeševalec poslovne rasti. Miha Blokar, Igor Kavčič Brdo, HANA kot pospeševalec poslovne rasti Miha Blokar, Igor Kavčič Brdo, 11.06.2014 Kaj je HANA? pomlad 2010 Bol na Braču, apartma za 4 osebe poletje 2014 2014 SAP AG or an SAP affiliate company. All rights

More information

Novi standard za neprekinjeno poslovanje ISO Vanja Gleščič. Palsit d.o.o.

Novi standard za neprekinjeno poslovanje ISO Vanja Gleščič. Palsit d.o.o. Novi standard za neprekinjeno poslovanje ISO 22301 Vanja Gleščič. Palsit d.o.o. Podjetje Palsit Izobraževanje: konference, seminarji, elektronsko izobraževanje Svetovanje: varnostne politike, sistem vodenja

More information

Kontroling procesov ali procesi v kontrolingu Dragica Erčulj CRMT d.o.o. Ljubljana

Kontroling procesov ali procesi v kontrolingu Dragica Erčulj CRMT d.o.o. Ljubljana Dragica Erčulj CRMT d.o.o. Ljubljana Kontroling procesov ali procesi v kontrolingu 1 - Build, Run, Improve, Invent, Educate Business Strategic, Operational Controlling Retention, Churn Revenue Assurance

More information

VZPOSTAVITEV URAVNOTEŽENEGA MERJENJA USPEŠNOSTI IN NAGRAJEVANJA NA RAVNI PODJETJA IN NA RAVNI POSAMEZNIH GRADBENIH PROJEKTOV

VZPOSTAVITEV URAVNOTEŽENEGA MERJENJA USPEŠNOSTI IN NAGRAJEVANJA NA RAVNI PODJETJA IN NA RAVNI POSAMEZNIH GRADBENIH PROJEKTOV UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO VZPOSTAVITEV URAVNOTEŽENEGA MERJENJA USPEŠNOSTI IN NAGRAJEVANJA NA RAVNI PODJETJA IN NA RAVNI POSAMEZNIH GRADBENIH PROJEKTOV Ljubljana, november

More information

Magistrsko delo Organizacija in management informacijskih sistemov URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV V TRGOVINSKEM PODJETJU

Magistrsko delo Organizacija in management informacijskih sistemov URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV V TRGOVINSKEM PODJETJU Organizacija in management informacijskih sistemov URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV V TRGOVINSKEM PODJETJU Mentor: doc. dr. Aleš Novak Kandidat: Nina Obid Kranj, avgust 2012 ZAHVALA Zahvaljujem se vsem,

More information

Primerjava programskih orodij za podporo sistemu uravnoteženih kazalnikov v manjših IT podjetjih

Primerjava programskih orodij za podporo sistemu uravnoteženih kazalnikov v manjših IT podjetjih UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tadej Lozar Primerjava programskih orodij za podporo sistemu uravnoteženih kazalnikov v manjših IT podjetjih DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI

More information

URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV USPEŠNOSTI POSLOVANJA UVAJANJE IN NADGRADNJA SISTEMA V PODJETJU VALKARTON

URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV USPEŠNOSTI POSLOVANJA UVAJANJE IN NADGRADNJA SISTEMA V PODJETJU VALKARTON UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO URAVNOTEŽENI SISTEM KAZALNIKOV USPEŠNOSTI POSLOVANJA UVAJANJE IN NADGRADNJA SISTEMA V PODJETJU VALKARTON Ljubljana, april 2006 Mojca Bizjak IZJAVA

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UPORABNOST SISTEMA URAVNOTEŽENIH KAZALNIKOV Z VIDIKA NOTRANJIH IN ZUNANJIH UPORABNIKOV

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UPORABNOST SISTEMA URAVNOTEŽENIH KAZALNIKOV Z VIDIKA NOTRANJIH IN ZUNANJIH UPORABNIKOV UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UPORABNOST SISTEMA URAVNOTEŽENIH KAZALNIKOV Z VIDIKA NOTRANJIH IN ZUNANJIH UPORABNIKOV Ljubljana, maj 2007 Katja Vuk IZJAVA Študentka Katja Vuk

More information

Ocena zrelostne stopnje obvladovanja informatike v javnem zavodu

Ocena zrelostne stopnje obvladovanja informatike v javnem zavodu Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Sladana Simeunović Ocena zrelostne stopnje obvladovanja informatike v javnem zavodu DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM

More information

Osnovne metodološke predpostavke za vzpostavitev uravnoteženega sistema merjenja uspešnosti in učinkovitosti v slovenski javni upravi

Osnovne metodološke predpostavke za vzpostavitev uravnoteženega sistema merjenja uspešnosti in učinkovitosti v slovenski javni upravi UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Sandra Štikavac Muhić Osnovne metodološke predpostavke za vzpostavitev uravnoteženega sistema merjenja uspešnosti in učinkovitosti v slovenski javni upravi

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO PRIMERJAVA RAČUNOVODSKIH KAZALNIKOV USPEŠNOSTI IZBRANIH DRUŽB

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO PRIMERJAVA RAČUNOVODSKIH KAZALNIKOV USPEŠNOSTI IZBRANIH DRUŽB UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO PRIMERJAVA RAČUNOVODSKIH KAZALNIKOV USPEŠNOSTI IZBRANIH DRUŽB Ljubljana, september 2006 ANDREJ KRIVEC 0 IZJAVA Študent ANDREJ KRIVEC izjavljam, da

More information

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO UPORABA SISTEMA KAKOVOSTI ISO 9001 : 2000 ZA IZBOLJŠANJE PROIZVODNJE

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO UPORABA SISTEMA KAKOVOSTI ISO 9001 : 2000 ZA IZBOLJŠANJE PROIZVODNJE UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO UPORABA SISTEMA KAKOVOSTI ISO 9001 : 2000 ZA IZBOLJŠANJE PROIZVODNJE THE USE OF QUALITY SYSTEM ISO 9001 : 2000 FOR PRODUCTION IMPROVEMENT

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO DARKO BUTINA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO DARKO BUTINA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO DARKO BUTINA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA POSLOVANJA PODJETJA S PODROČJA RAČUNALNIŠKE DEJAVNOSTI Ljubljana, september

More information

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE MAGISTRSKO DELO. Marko Krajner

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE MAGISTRSKO DELO. Marko Krajner UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE MAGISTRSKO DELO Marko Krajner UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE podiplomskega študija Program MANAGEMENT KAKOVOSTI MODEL ZAGOTAVLJANJA

More information

PROCESNA PRENOVA IN INFORMATIZACIJA POSLOVANJA

PROCESNA PRENOVA IN INFORMATIZACIJA POSLOVANJA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO PROCESNA PRENOVA IN INFORMATIZACIJA POSLOVANJA Študent: Rajko Jančič Številka indeksa: 81581915 Program: Univerzitetni Način študija:

More information

SKLEP EVROPSKE CENTRALNE BANKE (EU) 2017/2081 z dne 10. oktobra 2017 o spremembi Sklepa ECB/2007/7 o pogojih za sistem TARGET2-ECB (ECB/2017/30)

SKLEP EVROPSKE CENTRALNE BANKE (EU) 2017/2081 z dne 10. oktobra 2017 o spremembi Sklepa ECB/2007/7 o pogojih za sistem TARGET2-ECB (ECB/2017/30) 14.11.2017 L 295/89 SKLEP EVROPSKE CENTRALNE BANKE (EU) 2017/2081 z dne 10. oktobra 2017 o spremembi Sklepa ECB/2007/7 o pogojih za sistem TARGET2-ECB (ECB/2017/30) IZVRŠILNI ODBOR EVROPSKE CENTRALNE BANKE

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA. Magistrsko delo MERJENJE IN PRESOJANJE USPEŠNOSTI POSLOVANJA PODJETJA SOLKANSKA INDUSTRIJA APNA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA. Magistrsko delo MERJENJE IN PRESOJANJE USPEŠNOSTI POSLOVANJA PODJETJA SOLKANSKA INDUSTRIJA APNA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA Magistrsko delo MERJENJE IN PRESOJANJE USPEŠNOSTI POSLOVANJA PODJETJA SOLKANSKA INDUSTRIJA APNA Ljubljana, junij 2006 Janko Borjančič IZJAVA Študent Janko Borjančič

More information

ANALIZA USPEŠNOSTI POSLOVANJA DRUŽBE PETROL, D.D., LJUBLJANA

ANALIZA USPEŠNOSTI POSLOVANJA DRUŽBE PETROL, D.D., LJUBLJANA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA USPEŠNOSTI POSLOVANJA DRUŽBE PETROL, D.D., LJUBLJANA Ljubljana, junij 2004 ALJOŠA IPAVIC IZJAVA Študent Aljoša Ipavic izjavljam, da sem avtor

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO. Gašper Kepic

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO. Gašper Kepic UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO Gašper Kepic UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UVEDBA CELOVITEGA POSLOVNO INFORMACIJSKEGA SISTEMA V MEDNARODNO OKOLJE

More information

PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV Z METODO TQM

PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV Z METODO TQM UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV Z METODO TQM Študent: Krebs Izidor Naslov: Pod gradom 34, Radlje ob Dravi Štev. indeksa: 81611735 Način

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA POSLOVANJA DRUŽBE LIK-STOLIK d.o.o. V LETU 2001 Ljubljana, november 2002 DARKO KOPITAR KAZALO UVOD...... 1 1. PREDSTAVITEV PODJETJA... 2

More information

DIPLOMSKO DELO OSREDOTOČENOST NA KUPCA KOT METODA MANAGEMENTA KAKOVOSTI V BANČNI USTANOVI

DIPLOMSKO DELO OSREDOTOČENOST NA KUPCA KOT METODA MANAGEMENTA KAKOVOSTI V BANČNI USTANOVI UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OSREDOTOČENOST NA KUPCA KOT METODA MANAGEMENTA KAKOVOSTI V BANČNI USTANOVI Kandidat: Tomaž Trefalt Študent: rednega študija Številka indeksa:

More information

PROJEKTIRANJE ORGANIZACIJSKIH SISTEMOV. Programi za celovit informacijski sistem: SAP in Microsoft Business Solutions - Navision

PROJEKTIRANJE ORGANIZACIJSKIH SISTEMOV. Programi za celovit informacijski sistem: SAP in Microsoft Business Solutions - Navision PROJEKTIRANJE ORGANIZACIJSKIH SISTEMOV Nosilec predmeta: prof. dr. Jože Gričar Programi za celovit informacijski sistem: SAP in Microsoft Business Solutions - Navision Značilnosti mnogih organizacij Razdrobljenost

More information

ANALIZA SISTEMA VODENJA KAKOVOSTI V PODJETJU BELINKA BELLES

ANALIZA SISTEMA VODENJA KAKOVOSTI V PODJETJU BELINKA BELLES UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA SISTEMA VODENJA KAKOVOSTI V PODJETJU BELINKA BELLES Ljubljana, september 2007 METKA MALOVRH IZJAVA Študentka Metka Malovrh izjavljam, da

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO PRENOVA POSLOVNEGA PROCESA: PRIMER PROCESA OBVLADOVANJA PRODAJE V PODJETJU MKT PRINT D. D.

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO PRENOVA POSLOVNEGA PROCESA: PRIMER PROCESA OBVLADOVANJA PRODAJE V PODJETJU MKT PRINT D. D. UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO PRENOVA POSLOVNEGA PROCESA: PRIMER PROCESA OBVLADOVANJA PRODAJE V PODJETJU MKT PRINT D. D. Ljubljana, julij 2007 MARIO SLUGANOVIĆ IZJAVA Študent

More information

MODEL EFQM V POSLOVNI PRAKSI MARIBORSKE LIVARNE MARIBOR

MODEL EFQM V POSLOVNI PRAKSI MARIBORSKE LIVARNE MARIBOR DIPLOMSKO DELO MODEL EFQM V POSLOVNI PRAKSI MARIBORSKE LIVARNE MARIBOR EFQM EXCELLENCE MODEL IN BUSINESS PRACTICE OF MARIBORSKA LIVARNA MARIBOR Kandidatka: Mojca Bedenik Naslov: Lovska ulica 5, 2204 Miklavž

More information

ZNIŽEVANJE STROŠKOV KOT POSLEDICA INFORMATIZACIJE LOGISTIČNIH PROCESOV PRIMER PODJETJA ETOL

ZNIŽEVANJE STROŠKOV KOT POSLEDICA INFORMATIZACIJE LOGISTIČNIH PROCESOV PRIMER PODJETJA ETOL UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO ZNIŽEVANJE STROŠKOV KOT POSLEDICA INFORMATIZACIJE LOGISTIČNIH PROCESOV PRIMER PODJETJA ETOL LJUBLJANA, SEPTEMBER 2003 SONJA KLOPČIČ Izjava Študentka

More information

Implementacija principov ameriške vojske v poslovni svet. Tomaž Gorjup Studio Moderna

Implementacija principov ameriške vojske v poslovni svet. Tomaž Gorjup Studio Moderna Implementacija principov ameriške vojske v poslovni svet Tomaž Gorjup Studio Moderna Otočec, 26.3.2009 Agenda Predstavitev SM Group IT v SM Group Kaj ima Ameriška vojska z našim poslovnim modelom? IT podpora

More information

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO. Zupančič Mihaela

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO. Zupančič Mihaela UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO Zupančič Mihaela Dolenje Laknice, april, 2007 1 UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO ANALIZA USPEŠNOSTI

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO PRENOVA IN INFORMATIZACIJA POSLOVANJA PROIZVODNEGA PODJETJA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO PRENOVA IN INFORMATIZACIJA POSLOVANJA PROIZVODNEGA PODJETJA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO PRENOVA IN INFORMATIZACIJA POSLOVANJA PROIZVODNEGA PODJETJA Ljubljana, maj 2004 Edvard Dolenc Izjava Študent Edvard Dolenc izjavljam, da sem avtor

More information

Predavatelj TRŽENJE IN EKONOMIKA LESARSTVA. Trženje in ekonomika lesarstva

Predavatelj TRŽENJE IN EKONOMIKA LESARSTVA. Trženje in ekonomika lesarstva TRŽENJE IN EKONOMIKA LESARSTVA Trženje in ekonomika lesarstva Obseg predmeta: 90 ur predavanj, 60 ur vaj Nosilec predmeta: Doc.dr. Leon Oblak Predavanja: Doc.dr. Leon Oblak Vaje: Asist.dr. Igor Lipušček

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI Ekonomska fakulteta MAGISTRSKO DELO PRENOVA POSLOVANJA PODJETJA S POUDARKOM NA PRENOVI PRODAJNIH IN PROIZVODNIH PROCESOV

UNIVERZA V LJUBLJANI Ekonomska fakulteta MAGISTRSKO DELO PRENOVA POSLOVANJA PODJETJA S POUDARKOM NA PRENOVI PRODAJNIH IN PROIZVODNIH PROCESOV UNIVERZA V LJUBLJANI Ekonomska fakulteta MAGISTRSKO DELO PRENOVA POSLOVANJA PODJETJA S POUDARKOM NA PRENOVI PRODAJNIH IN PROIZVODNIH PROCESOV Ljubljana, marec 2007 HELENA HALAS IZJAVA Študentka Helena

More information

POSLOVNI NAČRT. Vsebina dobrega poslovnega načrta. Povzetek poslovnega načrta

POSLOVNI NAČRT. Vsebina dobrega poslovnega načrta. Povzetek poslovnega načrta POSLOVNI NAČRT Poslovni načrt je najpomembnejši pisni dokument, ki ga podjetnik pripravi zato, da z njim celovito preveril vse elemente svojega bodočega podjema. V njem opredeli vizijo, poslanstvo in cilje

More information

EKONOMIKA LESARSTVA IN TRŽENJE LESNIH PROIZVODOV (predavanja 2006/2007)

EKONOMIKA LESARSTVA IN TRŽENJE LESNIH PROIZVODOV (predavanja 2006/2007) EKONOMIKA LESARSTVA IN TRŽENJE LESNIH PROIZVODOV (predavanja 2006/2007) prof. dr. Mirko Tratnik PowerPoint prosojnice za prvo predavanje ELTLP, BF Oddelek za lesarstvo, Ljubljana, četrtek 5. oktobra 2006

More information

DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA. Priložnosti in problemi uvedbe ERP sistema v podjetju

DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA. Priložnosti in problemi uvedbe ERP sistema v podjetju UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA Priložnosti in problemi uvedbe ERP sistema v podjetju Benefits and problems of implementing ERP system in the company

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO PROCESNA ORGANIZACIJA IN POTI, KI VODIJO DO NJE Ljubljana, januar 2004 ALEŠ CUNDER IZJAVA Študent Aleš Cunder Izjavljam, da sem avtor tega diplomskega

More information

»Strateško planiranje razvoja pohištvenega podjetja v krizi«

»Strateško planiranje razvoja pohištvenega podjetja v krizi« UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Igor Pečnik»Strateško planiranje razvoja pohištvenega podjetja v krizi«magistrsko DELO Ljubljana, 2008 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Igor

More information

ALOKACIJA ČLOVEŠKIH VIROV V PROCESU RAZVOJA PROIZVODA GLEDE NA POSLOVNO STRATEGIJO

ALOKACIJA ČLOVEŠKIH VIROV V PROCESU RAZVOJA PROIZVODA GLEDE NA POSLOVNO STRATEGIJO UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Doktorska disertacija ALOKACIJA ČLOVEŠKIH VIROV V PROCESU RAZVOJA PROIZVODA GLEDE NA POSLOVNO STRATEGIJO Mentor: prof. ddr. Milan Pagon Kandidat: mag.

More information

EKONOMSKI DOBIČEK. Tatjana Bolčič PARTNER TEAM d.o.o. Ljubljana

EKONOMSKI DOBIČEK. Tatjana Bolčič PARTNER TEAM d.o.o. Ljubljana Tatjana Bolčič PARTNER TEAM d.o.o. Ljubljana Dr. Živko Bergant ABECEDA Revizija d.o.o. Visoka šola za računovodstvo Ljubljana Gea College, Visoka šola za podjetništvo, Piran EKONOMSKI DOBIČEK 1. UVOD Za

More information

Novosti na področju certificiranja energetske učinkovitosti

Novosti na področju certificiranja energetske učinkovitosti En.management 014 9. srečanje en. managerjev Novosti na področju certificiranja energetske učinkovitosti mag. Evald Kranjčevič CER, Ljubljana, 16.10.2014 Sistemi vodenja...čemu služijo? urejenost preglednost

More information

MODEL UVAJANJA SAP/R3 V PODJETJE TERMO D.D.

MODEL UVAJANJA SAP/R3 V PODJETJE TERMO D.D. UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: Organizacija dela MODEL UVAJANJA SAP/R3 V PODJETJE TERMO D.D. Mentor: red. prof. dr. Vladislav Rajkovič Kandidat: Igor Jelenc Kranj, april 2007

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO Ljubljana, junij 2008 MARKO JURAK UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO OBVLADOVANJE STROŠKOV V PODJETJU TPV Ljubljana, junij

More information

IMPLEMENTACIJA SAP SISTEMA V PODJETJU X

IMPLEMENTACIJA SAP SISTEMA V PODJETJU X UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO IMPLEMENTACIJA SAP SISTEMA V PODJETJU X Ljubljana, november 2009 JASMINA CEJAN IZJAVA Študentka Jasmina Cejan izjavljam, da sem avtorica tega diplomskega

More information

OUTSOURCING V LOGISTIKI NA PRIMERU INDIJSKEGA GOSPODARSTVA

OUTSOURCING V LOGISTIKI NA PRIMERU INDIJSKEGA GOSPODARSTVA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO OUTSOURCING V LOGISTIKI NA PRIMERU INDIJSKEGA GOSPODARSTVA Ime in priimek: Mojca Krajnčič Naslov: Prešernova 19, Slov. Bistrica Številka

More information

ODLOČANJE O IZBIRI POSLOVNEGA PARTNERJA PRI ZDRUŽEVANJU PODJETIJ

ODLOČANJE O IZBIRI POSLOVNEGA PARTNERJA PRI ZDRUŽEVANJU PODJETIJ Povzetek ODLOČANJE O IZBIRI POSLOVNEGA PARTNERJA PRI ZDRUŽEVANJU PODJETIJ Daniela Kovač daniela.kovac@petrol.si Poslovni svet je danes vse bolj dinamičen in nepredvidljiv, konkurenca pa je pri tem neizprosna.

More information

DELOVNI DOKUMENT. SL Združena v raznolikosti SL

DELOVNI DOKUMENT. SL Združena v raznolikosti SL EVROPSKI PARLAMENT 2014-2019 Odbor za proračunski nadzor 30.3.2015 DELOVNI DOKUMENT o posebnem poročilu Evropskega računskega sodišča št. 18/2014 (razrešnica za leto 2014): Sistem vrednotenja in sistem

More information

Zakaj in kako uvedemo upravljanje s ključnimi kupci? Odgovor je načeloma preprost: Ker se splača!

Zakaj in kako uvedemo upravljanje s ključnimi kupci? Odgovor je načeloma preprost: Ker se splača! Zakaj in kako uvedemo upravljanje s ključnimi kupci? Odgovor je načeloma preprost: Ker se splača! KAM Key Account Management (VKK Vodenje Ključnih Kupcev, UKK Upravljanje s ključnimi kupci) Opomba: V tekstu

More information

PRENOVA PROCESA MARKETINŠKEGA KOMUNICIRANJA

PRENOVA PROCESA MARKETINŠKEGA KOMUNICIRANJA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA Diplomski projekt PRENOVA PROCESA MARKETINŠKEGA KOMUNICIRANJA Avgust, 2016 Ines Meznarič UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA Diplomski projekt

More information

Uvedba IT procesov podpore uporabnikom na podlagi ITIL priporočil

Uvedba IT procesov podpore uporabnikom na podlagi ITIL priporočil Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Dalibor Cvijetinović Uvedba IT procesov podpore uporabnikom na podlagi ITIL priporočil DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM

More information

Priprava stroškovnika (ESTIMATED BUDGET)

Priprava stroškovnika (ESTIMATED BUDGET) Priprava stroškovnika (ESTIMATED BUDGET) Opomba: predstavitev stroškovnika je bila pripravljena na podlagi obrazcev za lanskoletni razpis. Splošni napotki ostajajo enaki, struktura stroškovnika pa se lahko

More information

POSLOVNI PORTALI ZNANJA IN NJIHOVA PODPORA MANAGEMENTU ZNANJA

POSLOVNI PORTALI ZNANJA IN NJIHOVA PODPORA MANAGEMENTU ZNANJA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO POSLOVNI PORTALI ZNANJA IN NJIHOVA PODPORA MANAGEMENTU ZNANJA Ljubljana, december 2007 URŠKA HRASTAR IZJAVA Študentka Urška Hrastar izjavljam, da

More information

DIPLOMSKO DELO VPLIV PROJEKTNE SKUPINE NA UVEDBO ERP PROJEKTA

DIPLOMSKO DELO VPLIV PROJEKTNE SKUPINE NA UVEDBO ERP PROJEKTA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO VPLIV PROJEKTNE SKUPINE NA UVEDBO ERP PROJEKTA Študent: Boris Čelan Naslov: Ulica bratov Berglez 34, 2331 Pragersko Številka indeksa:

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO STANDARDI ISO IN PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV NA PRIMERU MALEGA PODJETJA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO STANDARDI ISO IN PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV NA PRIMERU MALEGA PODJETJA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO STANDARDI ISO IN PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV NA PRIMERU MALEGA PODJETJA Ljubljana, oktober 2008 ŽIGA SLAVIČEK IZJAVA Študent Žiga Slaviček izjavljam,

More information

Primerjalna analiza ERP sistemov Microsoft Dynamics NAV in SAP-a. Comparative Analysis between the ERP Systems Microsoft Dynamics NAV and SAP

Primerjalna analiza ERP sistemov Microsoft Dynamics NAV in SAP-a. Comparative Analysis between the ERP Systems Microsoft Dynamics NAV and SAP UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA Primerjalna analiza ERP sistemov Microsoft Dynamics NAV in SAP-a Comparative Analysis between the ERP Systems Microsoft

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO TINA MLINAR

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO TINA MLINAR UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO TINA MLINAR UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UVEDBA SISTEMA OBLIKOVANJA CEN STORITEV PRIMER VELEDROGERIJE KEMOFARMACIJA D.D.

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO. Igor Rozman

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO. Igor Rozman UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO Igor Rozman UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO ZASNOVA INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA PODPORO UVEDBE STANDARDA ISO Ljubljana,

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA IZBRANE STRATEGIJE RASTI PODJETJA TEHNOCHEM

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA IZBRANE STRATEGIJE RASTI PODJETJA TEHNOCHEM UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA IZBRANE STRATEGIJE RASTI PODJETJA TEHNOCHEM Ljubljana, december 2009 ANŽE KANCILJA IZJAVA Študent/ka izjavljam, da sem avtor/ica tega diplomskega

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO STRATEŠKI NAČRT RAZVOJA INFORMATIKE V TRGOVSKEM PODJETJU Ljubljana, december 2006 PRIMOŽ VREČEK 1 IZJAVA Študent Primož Vreček izjavljam, da sem

More information

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO -POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO IZBIRA IN VREDNOTENJE DOBAVITELJEV V FARMACEVTSKI DRUŽBI LEK

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO -POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO IZBIRA IN VREDNOTENJE DOBAVITELJEV V FARMACEVTSKI DRUŽBI LEK UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO -POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO IZBIRA IN VREDNOTENJE DOBAVITELJEV V FARMACEVTSKI DRUŽBI LEK THE SELECTION AND EVALUATION OF SUPPLIERS IN THE PHARMACEUTICAL COMPANY

More information

MAGISTRSKO DELO ANALIZA LETNEGA PLANIRANJA V ZDRAVSTVENI ORGANIZACIJI KLINIČNI CENTER

MAGISTRSKO DELO ANALIZA LETNEGA PLANIRANJA V ZDRAVSTVENI ORGANIZACIJI KLINIČNI CENTER UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO ANALIZA LETNEGA PLANIRANJA V ZDRAVSTVENI ORGANIZACIJI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA, JUNIJ 2007 NADIA AMARIN IZJAVA Študentka Nadia Amarin izjavljam,

More information

Strateško tveganje kot osrednje tveganje bank. Strategic Risk as Main Banks' Risk

Strateško tveganje kot osrednje tveganje bank. Strategic Risk as Main Banks' Risk Strateško tveganje kot osrednje tveganje bank Strategic Risk as Main Banks' Risk Mag. Matej Drašček, vodja službe notranje revizije v Hranilnica LON, d.d. elektronski naslov: matej.drascek@lon.si Povzetek

More information

Dodana vrednost: ali informacije o njej dopolnjujejo tiste odobičku podjetja?

Dodana vrednost: ali informacije o njej dopolnjujejo tiste odobičku podjetja? Dodana vrednost: ali informacije o njej dopolnjujejo tiste odobičku podjetja? aleš buležan Banka Koper, Slovenija Prispevek opisuje razmerje med dodano vrednostjo in dobičkom podjetja, v čem se razlikujeta

More information

UPORABA IN VPLIV SODOBNIH INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ (IKT) MED PARTNERJI V LOGISTIČNI VERIGI

UPORABA IN VPLIV SODOBNIH INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ (IKT) MED PARTNERJI V LOGISTIČNI VERIGI UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UPORABA IN VPLIV SODOBNIH INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ (IKT) MED PARTNERJI V LOGISTIČNI VERIGI Kandidatka: Tanja Krstić Študentka

More information

UVEDBA CELOVITEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA SAP R/3 V SKUPINI ISTRABENZ

UVEDBA CELOVITEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA SAP R/3 V SKUPINI ISTRABENZ UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UVEDBA CELOVITEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA SAP R/3 V SKUPINI ISTRABENZ Ljubljana, april 2003 MIHA JERINA IZJAVA Študent Miha Jerina izjavljam, da

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA SPECIALISTIČNO DELO IZBRANE OBLIKE RASTI MAJHNEGA PODJETJA: DIVERZIFIKACIJA POSLOVANJA

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA SPECIALISTIČNO DELO IZBRANE OBLIKE RASTI MAJHNEGA PODJETJA: DIVERZIFIKACIJA POSLOVANJA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA SPECIALISTIČNO DELO IZBRANE OBLIKE RASTI MAJHNEGA PODJETJA: DIVERZIFIKACIJA POSLOVANJA Ljubljana, januar 2004 DAMIJAN VOLAVŠEK KAZALO 1 UVOD... 1 1.1 NAMEN DELA...

More information

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO. Laure Mateja

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO. Laure Mateja UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO Laure Mateja Maribor, marec 2007 UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO POSLOVNO INFORMACIJSKI SISTEM PANTHEON TM

More information

STATISTIČNO RAZISKOVANJE O UPORABI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE V PODJETJIH

STATISTIČNO RAZISKOVANJE O UPORABI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE V PODJETJIH STATISTIČNO RAZISKOVANJE O UPORABI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE V PODJETJIH Gregor Zupan Statistični urad Republike Slovenije, Vožarski pot 12, SI-1000 Ljubljana gregor.zupan@gov.si Povzetek

More information

USPEŠEN MANAGER IN VODENJE PODJETJA

USPEŠEN MANAGER IN VODENJE PODJETJA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO USPEŠEN MANAGER IN VODENJE PODJETJA Kandidat: Marjan Nabernik Študent rednega študija Številka indeksa: 81569993 Program: univerzitetni

More information

EVROPSKI PARLAMENT Odbor za proračunski nadzor DELOVNI DOKUMENT

EVROPSKI PARLAMENT Odbor za proračunski nadzor DELOVNI DOKUMENT EVROPSKI PARLAMENT 2014-2019 Odbor za proračunski nadzor 1.4.2015 DELOVNI DOKUMENT o posebnem poročilu Evropskega računskega sodišča št. 22/2014 (razrešnica za leto 2014): obvladovanje stroškov projektov

More information

Uvajanje rešitve Pantheon v podjetje Roto Implementation of Pantheon into Roto company

Uvajanje rešitve Pantheon v podjetje Roto Implementation of Pantheon into Roto company UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR Uvajanje rešitve Pantheon v podjetje Roto Implementation of Pantheon into Roto company (diplomski seminar) Kandidat: Miha Pavlinjek Študent rednega

More information

KAKOVOST IN NEKAKOVOST JAVNEGA NAROČANJA

KAKOVOST IN NEKAKOVOST JAVNEGA NAROČANJA UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA UPRAVO Diplomsko delo visokošolskega programa KAKOVOST IN NEKAKOVOST JAVNEGA NAROČANJA Kandidat: Mentor: Beno Štepic Številka indeksa: 04031458 dr. Zdravko Pečar Ljubljana,

More information

FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE V NOVEM MESTU ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA DRUGE STOPNJE FRANCI POPIT

FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE V NOVEM MESTU ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA DRUGE STOPNJE FRANCI POPIT FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE V NOVEM MESTU MAGISTRSKA NALOGA ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA DRUGE STOPNJE Franci Popit Digitalno podpisal Franci Popit DN: c=si, o=state-institutions, ou=sigen-ca, ou=individuals,

More information

EU Cohesion policy - introduction. Luka Juvančič. University of Ljubljana, Biotechnical faculty

EU Cohesion policy - introduction. Luka Juvančič. University of Ljubljana, Biotechnical faculty SWG RRD Seminar: Accession to European Union in the Field of Agricultural and Rural Policies Mokra gora, June 7-10, 2010 EU Cohesion policy - introduction Luka Juvančič University of Ljubljana, Biotechnical

More information

Poslovni informacijski sistem

Poslovni informacijski sistem Fakulteta za organizacijske vede Univerza v Mariboru Dr. Jože Gricar, redni profesor Poslovni informacijski sistem Študijsko gradivo Pomen podatkov in informacij za management Informacijska tehnologija

More information

Boljše upravljanje blagovnih skupin in promocija

Boljše upravljanje blagovnih skupin in promocija 475 milijonov 80 % Povprečna stopnja nedoslednosti matičnih podatkov o izdelkih med partnerji. Pričakovani manko trgovcev in dobaviteljev zaradi slabe kakovosti podatkov v prihodnjih petih 235 milijonov

More information

UVAJANJE CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE V MEDNARODNEM PODJETJU

UVAJANJE CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE V MEDNARODNEM PODJETJU UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UVAJANJE CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE V MEDNARODNEM PODJETJU Ljubljana, september 2010 ANA ANDJIEVA IZJAVA Študentka Ana Andjieva izjavljam, da sem

More information

Telekomunikacijska infrastruktura

Telekomunikacijska infrastruktura Telekomunikacijska infrastruktura prof. dr. Bojan Cestnik bojan.cestnik@temida.si Vsebina Informatika in poslovanje Telekomunikacijska omrežja Načrtovanje računalniških sistemov Geografski informacijski

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO. ANALIZA PRISTOPA SAMOOCENJEVANJA PO EFQM MODELU NA PRIMERU PODJETJA HIDRIA ROTOMATIKA d.o.o.

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO. ANALIZA PRISTOPA SAMOOCENJEVANJA PO EFQM MODELU NA PRIMERU PODJETJA HIDRIA ROTOMATIKA d.o.o. UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA PRISTOPA SAMOOCENJEVANJA PO EFQM MODELU NA PRIMERU PODJETJA HIDRIA ROTOMATIKA d.o.o. Ljubljana, junij 2008 ŠPELA PLATIŠE IZJAVA Študentka

More information

MAGISTRSKO DELO UPRAVLJANJE INFORMATIKE

MAGISTRSKO DELO UPRAVLJANJE INFORMATIKE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO UPRAVLJANJE INFORMATIKE Ljubljana, januar 2009 Aleš Levstek IZJAVA Študent Aleš Levstek izjavljam, da sem avtor tega magistrskega dela, ki sem ga

More information

UPRAVLJANJE OSKRBNE VERIGE V PODJETJU

UPRAVLJANJE OSKRBNE VERIGE V PODJETJU UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UPRAVLJANJE OSKRBNE VERIGE V PODJETJU Ljubljana, september 2003 SABINA LAVRIČ IZJAVA Študentka Sabina Lavrič izjavljam, da sem avtorica tega diplomskega

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA. DIPLOMSKO DELO ANALIZA POSLOVANJA PODJETJA SPL LJUBLJANA d.d.

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA. DIPLOMSKO DELO ANALIZA POSLOVANJA PODJETJA SPL LJUBLJANA d.d. UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ANALIZA POSLOVANJA PODJETJA SPL LJUBLJANA d.d. Ljubljana, april 2005 VESNA ŠIROVNIK IZJAVA Študentka VESNA ŠIROVNIK izjavljam, da sem avtorica tega

More information

ANALIZA STRUKTURE VIROV FINANCIRANJA V PODJETJU»X«

ANALIZA STRUKTURE VIROV FINANCIRANJA V PODJETJU»X« UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DIPLOMSKO DELO ANALIZA STRUKTURE VIROV FINANCIRANJA V PODJETJU»X«Študentka: Marija Grabner Naslov: Javorje 24, 2393 Črna na Koroškem Številka indeksa:

More information

REORGANIZACIJA NABAVNE SLUŽBE JAVNEGA ZAVODA: PRIMER UNIVERZITETNEGA KLINIČNEGA CENTRA LJUBLJANA

REORGANIZACIJA NABAVNE SLUŽBE JAVNEGA ZAVODA: PRIMER UNIVERZITETNEGA KLINIČNEGA CENTRA LJUBLJANA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO REORGANIZACIJA NABAVNE SLUŽBE JAVNEGA ZAVODA: PRIMER UNIVERZITETNEGA KLINIČNEGA CENTRA LJUBLJANA LJUBLJANA, december 2010 KRISTIJAN ZEILMAN IZJAVA

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Anže Zaletelj Ključni kazalniki uspešnosti inkubatorjev in njihov vpliv na ustvarjanje novih delovnih mest Diplomsko delo Ljubljana, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI

More information

UVEDBA SISTEMA CRM V PODJETJE AGENCIJA MORI d.o.o.

UVEDBA SISTEMA CRM V PODJETJE AGENCIJA MORI d.o.o. UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO UVEDBA SISTEMA CRM V PODJETJE AGENCIJA MORI d.o.o. Kandidatka: Sonja Brezovnik Študentka rednega študija Program: univerzitetni Številka

More information

ELEKTRONSKO RAČUNOVODSTVO

ELEKTRONSKO RAČUNOVODSTVO UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA D I P L O M S K O D E L O ELEKTRONSKO RAČUNOVODSTVO Ljubljana, marec 2007 VESNA BORŠTNIK IZJAVA Študent/ka Vesna Borštnik izjavljam, da sem avtor/ica tega diplomskega

More information

SINERGIJE MED FINANČNIMA INSTRUMENTOMA FAKTORING IN ZAVAROVANJE TERJATEV

SINERGIJE MED FINANČNIMA INSTRUMENTOMA FAKTORING IN ZAVAROVANJE TERJATEV UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA D I P L O M S K O D E L O SINERGIJE MED FINANČNIMA INSTRUMENTOMA FAKTORING IN ZAVAROVANJE TERJATEV Ljubljana, maj 2003 UROŠ KLOPČIČ IZJAVA Študent Uroš Klopčič

More information

ANALIZA POSLOVANJA PODJETJA MLINOTEST Z MODELOM EKONOMSKE DODANE VREDNOSTI

ANALIZA POSLOVANJA PODJETJA MLINOTEST Z MODELOM EKONOMSKE DODANE VREDNOSTI UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO ANALIZA POSLOVANJA PODJETJA MLINOTEST Z MODELOM EKONOMSKE DODANE VREDNOSTI Ljubljana, september 2009 ALEKSANDRA ABRAM IZJAVA Študentka Aleksandra

More information

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI SKOZI ISO STANDARDE PRIMER P.P.PLAST D.O.O.

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI SKOZI ISO STANDARDE PRIMER P.P.PLAST D.O.O. UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI SKOZI ISO STANDARDE PRIMER P.P.PLAST D.O.O. Ljubljana, marec 2006 KATARINA PRELOVŠEK IZJAVA Študentka Katarina Prelovšek

More information

POSLOVNI NAČRT KOT METODA REALIZACIJE NOVIH PROJEKTNIH PREDLOGOV V HITRO RASTOČI GOSPODARSKI DRUŽBI

POSLOVNI NAČRT KOT METODA REALIZACIJE NOVIH PROJEKTNIH PREDLOGOV V HITRO RASTOČI GOSPODARSKI DRUŽBI UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Karmen Levak Mentor: izr. prof. dr. Ivo Banič POSLOVNI NAČRT KOT METODA REALIZACIJE NOVIH PROJEKTNIH PREDLOGOV V HITRO RASTOČI GOSPODARSKI DRUŽBI Diplomsko

More information

KLJUČNI DEJAVNIKI USPEHA PRI UVEDBI INFORMACIJSKE REŠITVE V ORGANIZACIJI JAVNEGA SEKTORJA

KLJUČNI DEJAVNIKI USPEHA PRI UVEDBI INFORMACIJSKE REŠITVE V ORGANIZACIJI JAVNEGA SEKTORJA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO KLJUČNI DEJAVNIKI USPEHA PRI UVEDBI INFORMACIJSKE REŠITVE V ORGANIZACIJI JAVNEGA SEKTORJA Ljubljana, junij 2015 FRANC RAVNIKAR IZJAVA O AVTORSTVU

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO BOJAN ŠTRUC

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO BOJAN ŠTRUC UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO BOJAN ŠTRUC UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO RAZVOJ STRATEGIJE PODJETJA STRUC MUTA, KMETIJSKA MEHANIZACIJA Ljubljana, avgust

More information

OSKRBOVALNE VERIGE MARKO RAJTER ANDREJA KRIŽMAN

OSKRBOVALNE VERIGE MARKO RAJTER ANDREJA KRIŽMAN OSKRBOVALNE VERIGE MARKO RAJTER ANDREJA KRIŽMAN Višješolski strokovni program: Logistično inženirstvo Učbenik: Oskrbovalne verige Gradivo za 2. letnik Avtorja: mag. Marko Rajter, spec., dipl. ekon. poglavja

More information

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO

UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO RAČUNALNIŠKA IZMENJAVA PODATKOV V NABAVI IN LOGISTIKI NA PRIMERU SREDNJE VELIKEGA PROIZVODNEGA PODJETJA (An Electronic Data Interchange:

More information

PRESEČI BDP IN MERJENJE REVŠČINE: NOVI IZZIVI V PRIHODNOSTI

PRESEČI BDP IN MERJENJE REVŠČINE: NOVI IZZIVI V PRIHODNOSTI PRESEČI BDP IN MERJENJE REVŠČINE: NOVI IZZIVI V PRIHODNOSTI Michail Skaliotis 1, Eurostat POVZETEK Potrebo po boljšem merjenju napredka v družbi jasno določajo sporočilo Komisije»BDP in več«, priporočila

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO LJILJANA POPOVIĆ

UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO LJILJANA POPOVIĆ UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO LJILJANA POPOVIĆ UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO VZPOSTAVITEV INFORMACIJSKE INFRASTRUKTURE IN UVEDBA ANALITIČNIH TEHNOLOGIJ

More information

Manager in vodenje podjetja (Manager and leadership of a company)

Manager in vodenje podjetja (Manager and leadership of a company) UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR DELO DIPLOMSKEGA SEMINARJA Manager in vodenje podjetja (Manager and leadership of a company) Kandidatka: Tina Črepnjak Študentka rednega študija

More information

MANAGEMENTSKI VIDIKI UVAJANJA AVTOMOBILSKEGA STANDARDA ISO / TS 16949:2002 V PODJETJE

MANAGEMENTSKI VIDIKI UVAJANJA AVTOMOBILSKEGA STANDARDA ISO / TS 16949:2002 V PODJETJE UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO - POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MANAGEMENTSKI VIDIKI UVAJANJA AVTOMOBILSKEGA STANDARDA ISO / TS 16949:2002 V PODJETJE Kandidatka: Katja Nose Sabljak Študentka izrednega

More information

UGOTAVLJANJE BONITETE RASTOČEGA PODJETJA

UGOTAVLJANJE BONITETE RASTOČEGA PODJETJA REPUBLIKA SLOVENIJA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO - POSLOVNA FAKULTETA MARIBOR MAGISTRSKO DELO UGOTAVLJANJE BONITETE RASTOČEGA PODJETJA December 2006 Tina Hovnik 2 REPUBLIKA SLOVENIJA UNIVERZA V MARIBORU

More information

SODOBNE TEHNOLOGIJE ZA GRADNJO POSLOVNIH PROGRAMSKIH REŠITEV

SODOBNE TEHNOLOGIJE ZA GRADNJO POSLOVNIH PROGRAMSKIH REŠITEV UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO SODOBNE TEHNOLOGIJE ZA GRADNJO POSLOVNIH PROGRAMSKIH REŠITEV Ljubljana, maj 2016 TEO VECCHIET IZJAVA O AVTORSTVU Spodaj podpisani Teo Vecchiet,

More information